Без преписвачи на матурите в Бургаско

Снимка: Радио ВИДИН

 Без нарушения премина днешния изпитен ден за зрелостниците и седмокласниците. Първите писаха по разказа "Албена" на Йовков в държавния зрелостен изпит, а вторите за "Войната на таралежите" в Националното външно оценяване. В училищата от Бургаска област, където се проведоха изпитите, преписвачи не са установени. Всички зали са с видеонаблюдение. Началникът на Регионалното управление на образованието  в Бургас Виолета Илиева посочи, че 648 квестори са се грижили за нормалното протичане на матурата, а за седмокласниците те са били 751. На държавния зрелостен изпит се явиха 2 974 дванадесетокласници, а на Националното външно оценяване 3 486 като 80 не са се явили. Още следобед ще започне работата по засекретяване и проверка на изпитните материали.

Трудна ли беше темата за зрелостниците, чуйте в анкетата на Ивайло Пеев
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири автобуса за линия номер 9 планира да купи „Бургасбус“

Четири автобуса планира да закупи общинският превозвач „Бургасбус“, които да се движат по линия номер 9, свързваща комплексите „Меден Рудник“ и „Славейков“. За да отговорим на търсенето на тази линия, смятаме да купим малко по-големи 9-метрови автобуса с по-голяма вместимост, поясни управителят на "Бургасбус" Петко Драгнев. " Най-малките маршрутки,..

публикувано на 21.10.17 в 09:51

Три километра остават до пълното почисвтане на каналът на Атанасовското езеро

Три километра остават, за да бъде напълно почистен каналът опасващ лагуната на Атанасовското езеро в Бургас. Дейностите по почистване се извършват по европроект на Българска фондация Биоразнообразие. Каналът е известен като "артерията" на езерото и е изграден още през 60-те години. Има важна роля за осъществяването на солодобива. " Той захранва..

публикувано на 21.10.17 в 09:29

По интересен и забавен начин учат децата за различните видове влечуги

По интересен и забавен начин учат децата на различните видове влечуги. Специализиран курс се провежда във Флората от 11ч и е предназначен за деца от 6 до 10 години. Миналата събота бе пилотното издание, а идеята е курсът да се превърне в традиционен. Все още има няколко свободни места за днес. Херпетологът Марко Иванов посочи, че е избегната..

публикувано на 21.10.17 в 08:07

Розовото фламинго надмина очакванията на орнитолозите

Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие" съобщава за 64 птици розово фламинго, наблюдавани   в Атанасовското езеро. Колегите от района на Източните Родопи видяха 52 фламинги и бяха доволни от тоя рекорд,   но се оказа, че Атанасовското езеро отново е първенец. Тъкмо се връщаме от езерото,  там сега са 32-33. Съветът  ни към..

публикувано на 20.10.17 в 20:26

Простреляно 13-годишно момче е прието в болницата в Сливен

13-годишно дете е прието в областната болница в Сливен, с прострелна рана в гърдите. Момчето е простреляно от свой връстник по време на игра с малокалибрена пушка тип „Флоберка“. Инцидентът е станал в дома на едно от децата, след като са разбили катинара на касата, в която пушката е съхранявана.  Пострадалото момче е докарано в болницата около..

публикувано на 20.10.17 в 18:32

Бургазлии искат политиците да помислят и за хората

С постоянни скандали на политици, в  медии и пленарна зала,  бургазлии запомниха тази седмица. Според тях, най-много дебати и размяна на остри реплики е имало за оградата по българо-турската граница. А общото мнение на запитаните от нас е, че е крайно време политиците да помислят за хорага, а не само за себе си. „Всеки скандал знаете докъде..

публикувано на 20.10.17 в 14:34

До понеделник ще бъде възстановена оградата по границата, смята областният управител

До понеделник най-вероятно ще приключи възстановяването на оградата на българо-турската граница на територията на община Малко Търново. Голямото количество дъжд в края на септември нанесе щати на съоръжението, това е единствената причина , категоричен е областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: "Справката на Националния институт по..

публикувано на 20.10.17 в 13:19