11 училища в Бургаска област стават иновативни

  Възможността, която предоставя новият Закон за образованието, учебните заведения да придобият  статут на иновативни, провокира десетки учителски колективи да участват в подаването на проекти. Едно от задължителните условия за кандидатстването бе родителите да са съгласни , а преподавателите да мотивират добре с какво обучението ще стане по-различно и качествено. Именно  това е  и отговорът на въпроса-  що е иновативно училище . То трябва да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда.

Проектите на 185 училища в страната бяха  одобрени. В Бургаска област това са 11 учебни заведения. 9 са в Бургас, от тях 6 са основни и 3 гимназии.

 Една от тях е Професионалната гимназия по механотехника. Нова паралелка в специалността мехатроника, която ще е конкурентна на езиковите гимназии, е иновацията ни, обясни  директорът Роза Желева.

"Това по-скоро ще бъде в паралелката  новата специалност , която разкриваме в професионалната гимназия – мехатроника, която е със засилено изучаване на руски, а в иновативната паралелка и английски език. Тоест ние се опитваме да представим на пазара на труда специалисти, които ще бъдат конкурентоспособни."

Чуйте звуковия файлСамо едно селско училище е одобрено за иновативно в Бургаска област.Това е "Христо Ботев" в Росен.Там учениците са предимно от малцинствата. Затова и директорът Стефана Черноглазова е приела като професионално предизвикателство идеята иновация. От септември там трябва да бъде въведено обучение за 6 и 7 клас  по професията сътрудник по опазване на обществения ред  и охрана на личността.

"Тази длъжност всъщност замества или служи като посредник между органите на реда и общността. Учениците, след като завършат образование, ще имат право да упражняват тази професия," каза Черноглазова.

Чуйте звуковия файлКарнобат е единствената община в региона, която ще има иновативно училище. Това е "Христо Смирненски". С нови кабинети ще бъдат обхванати ученици от началните класове. В тях ще има отделни кътове, обясни директорът Стефка Вълева

Там ще се работи по "Човекът и природата" ,"Човекът и обществото", български език и литература,  информационни технологии. Кабинетите  ще станат мултифункционални, ще се осъществяват междупредметните връзки"

Чуйте звуковия файл 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас иска над 2 700 000 лева аванс за ремонта на „Стефан Стамболов“, „Демокрация“ и „Булаир“

Община Бургас иска да получи авансово плащане в размер на над 2 700 000 лева по проекта, свързан с осигуряването на транспортен коридор по участъци от булевардите „Стефан Стамболов“, „Демокрация“ и „Булаир“. За целта общинските съветници трябва да упълномощят кмета на Бургас за издаване на Запис на заповед в полза на регионалното..

публикувано на 20.08.19 в 16:38

"Булевард Демокрация" - на 20 август

Не една, не две, а седем (седем!!!) компании искат да строят АЕЦ „Белене“. Това – руснаци, корейци, германци… Не една, не две – а четири компании пък са заявили интерес да купуват ток от бъдещата централа. Почна се. Не можеше все да теглим късата клечка, нали? И все на нас да се падат слабите карти. Сега ще си построим централката и цял..

публикувано на 20.08.19 в 15:06

Заради аварии в общината на няколко места е спряно водоподаването

На няколко места в Бургас заради аварии е спряно водоподаването: - на ул. "Любен Каравелов" №30 - в к-с"Изгрев" м/у 34 и 35 блок  - село Твърдица  - кв."Лозово" нивата  След приключване на ремонтните дейности ще бъде възстановено водоподаването.  Без вода днес  до 17:00ч. поради възникнала авария ще бъдe и село Димчево .

публикувано на 20.08.19 в 09:45

Навършват се 1102 години от прочутата битка край река Ахелой

Честване на годишнина от една от най-големите битки през Средновековието предстои днес в Ахелой. На 20 август 917 г. край едноименната река българските войски ръководени от цар Симеон Първи побеждават византийците.  С празнично шествие, панихида и концерт ще бъдат отбелязани 1102 години от прочутото сражение, преди което за първи път се отслужва..

публикувано на 20.08.19 в 09:20

Според една част от бургазлии химическата кастрация трябва да се прилага и в България

Химическата кастрация би трябвало да се прилага  като метод и в България. Поводът за това  е предложението на ВМРО след случая с изнасиленото и убито преди дни 7-годишно момиченце в село Сотиря. Това мнение изразяват голяма част от запитаните от нас бургзлии: "Би трябвало да се прилага в случаите, когато се вижда че лицето не подлежи на..

публикувано на 20.08.19 в 08:53

Десетки се присъединиха към гражданското бдение в памет на убитата 7-годишна Кристин

Снощи в Сливен пред сградата на общината десетки се присъединиха към гражданско бдение в подкрепа на семейството на убитата Кристин.  На площада пред общината  в Сливен присъстваха  десетки граждани и роднини на убитата 7-годишна Кристин. Сред тях бе и бабата на детето Милка Георгиева, която поиска най-жестокото наказание за Мартин Трифонов, след като..

публикувано на 20.08.19 в 07:43

Жорж Ганчев - In memoriam (аудио)

На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Атрактивният политик, редовен кандидат за президент, музикант, рапирист и създател на спорния политически проект, наречен „Български бизнес блок“, бе свързан и с региона – имаше къща в Резово и обичаше да отмаря на нашето Черноморие. Той определено записа своето..

публикувано на 19.08.19 в 17:00