Център за развитие на общността отвори врати в Средец

Центърът за развитие на общността в Средец се откри официално днес в кв. „Победа“. Сградата, която не бе ремонтирана повече от 25 години, вече ще предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването, на най-уязвимите групи от хора в общината. Това стана факт след финансовата помощ на Българо – швейцарската програма за сътрудничество, която финансира дейностите по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, част от програма ЗОВ – Здраве и образование за всички.

Лентата на Центъра бе прерязана от заместник – кмета на Община Средец Николина Дамбулова и ръководителя на програма ЗОВ Ирина Файон, а гостите бяха посрещнати от талантливите деца на Средец, които изпълниха български и ромски песни и стихове.

Сградата е построена през 1971г. с предназначение квартален клуб за културни мероприятия на жителите на квартала. Правени са само частични ремонти. Сега, освен обновения й вид, всички помещения са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. Общината ще бъде изцяло отговорна за поддръжката на материалната база в ремонтираната сграда. Функционирането на Центъра ще бъде  финансирано от общинския бюджет“, посочи Николина Дамбулова.

Този Център е само част от нашата работа, добави ръководителят на програма ЗОВ Ирина Файон:

Това, което правите в Бургас, Средец и Малко Търново е част от една по-голяма стратегия и визия на Българо – швейцарската програма за интегриране на ромите чрез образоване и здраве и подобряване качеството на техния живот. Надяваме се, че ще можем по някакъв начин да стимулираме и по-силен отзвук от страна на нашата национална политика към ромите. Ние, освен че даваме пари, се занимаваме с това да се направят добри, качествени програми и за мен е важно да видя, че в този Център има екип от професионалисти, който е и част от общността“, допълни Файон.

Центърът за развитие на общността няма да е само ремонтирана сграда, а ще бъде изпълнена със съдържание, добави Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас и ръководител на проекта:

Това е проект, който е ориентиран към хората. И аз ще продължа думите на г-жа Файон – ние не само даваме пари, ние реализираме политики. Тази красива сграда, в която се намираме, е поредното доказателство за това успешно реализиране на политики, ориентирани към всички вас, които сте тук. Тук ще се обучават вашите деца, ще можете да получавате адекватна доболнична помощ, ще можете да провеждате вашите общностни мероприятия“, добави Магдалена Япаджиева.

Ромският етнос е втори по численост в Община Средец, по данни на Националния статистически институт. По експертни оценки, ромите би трябвало да са над 3500  души в Община Средец, а най-голям е относителният им дял в гр. Средец, основно съсредоточени са в кв. „Победа“, където се намира и Центърът.

Сградата е на два етажа – първи и полусутеренен, обясни координаторът на проекта за Средец, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в Община Средец Зюмбюла Маринова.

На първия етаж са разположени три кабинета за работа на екипа, компютърна зала, зала за обучения и културни мероприятия. Те са обзаведени и оборудвани със средства на проекта.  На полусутеренния етаж са разположени две големи зали. Едната зала е за извънкласни занимания на клуб „Спорт”, другата ще се използва от новосъздадената танцова група“, поясни Маринова

За функционирането на новосъздадения Център, през декември 2016 г. е извършен подбор на екип за работа включващ – ръководител, педагог, двама образователни медиатори и хигиенист, които са назначени от 16.01.2017 г. Тогава и стартираха образователните дейности по проекта. През месец май 2016 г. е назначен здравен медиатор, а през септември – АГ – специалист. В Центъра се дава информация за медицински услуги, помага се на рискови семейства, извършват се консултации, обяснява се ползата от ваксинации и имунизации. До момента са проведени над 200 профилактични прегледи,

поставени са над 20 спирали на жени, а над 60 неосигурени жени са насочени към АГ – отделения.

В раздел „Образование“ ще бъде създаден клуб „Отговорен родител“, за развиване на родителски умения, ще бъдат подпомогнати 60 ученици с учебни помагала и пособия. Ще бъдат организирани занимания по български език, спорт, творчество, информационни технологии и други. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

60 работодатели от ЕС ще представят вакантните места в най-голямата трудова борса

Над 60 работодатели от целия Европейски съюз ще представят свободни работни места на най-голямата трудова борса  в чужбина тази година. Тя ще се проведе в София на 17 септември и ще предложи възможности за всички възрасти и в различни сфери. Това съобщиха в Бургас експерти от Агенцията по заетостта. Много са работните места, които ще бъдат..

обновено на 21.08.19 в 17:25

Напрежение в Безмер, стопаните отказват да унищожат домашните си прасета

Продължава напрежението в ямболското село Безмер, където стопани  отказват да унищожат домашните си прасета. Селото попада в 20 километровата зона от промишлен свинекомплекс и животните трябваше да бъдат  умъртвени като превантивна мярка срещу разпространението на чумата по свинете.  Стопаните отказват да унищожат животните си с мотива, че в..

публикувано на 21.08.19 в 17:04

С 600 000 лева ще ремонтират общинските пътища в Руенско

Парите за ремонти на улици и пътища никога не стигат в една община, коментара кметът на Руен Исмаил Осман. Общината има една особеност-много населени места, но пръснати. Сметката дотук показва, че в селата са извършени ремонти на улици за 1 800 000 лева. Във всяко едно от 39-те населени места на общината са направени по няколко отсечки като..

публикувано на 21.08.19 в 14:16

В Средец изграждат център за екологичен мониторинг

Средец изгражда център за екологичен мониторинг Община Средец ще изгради център за екологичен мониторинг. Това ще стане в рамките на проекта "Еко лаборатории за устойчивост на защитените местности и крайбрежната околна среда", който Общината ще изпълнява съвместно с Община Визе, Турция, която е водещ партньор. Проектът ще бъде реализиран с..

публикувано на 21.08.19 в 13:55

"Имаш поща" в Атанасовското езеро

Пощенските картички отново са на мода, защото нищо електронно не може да замени чувството, което носи истинската картичка, която можеш да пипнеш, да разтвориш и усетиш… След миналогодишния успех на ателието „Имаш поща“ и тази година Българска фондация Биоразнообразие кани малки и големи ентусиасти в пространството „симБиотично“, за да зарадват своите..

публикувано на 21.08.19 в 12:28

Бургас се готви да повиши туристическия си рейтинг с оригиналния проект „Силата на водата“

"Силата на водата" е нов проект на Община Бургас по ОП "Региони в растеж 2014-2020". Той може да започне през следваща 2020 г. С този проект се кандидатства за европейски средства, с които: * Да бъде създаден етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни..

публикувано на 21.08.19 в 11:35

Временно е спряна водата в Китен

Поради авария на водопровод в района на пречиствателна станция Китен, ще бъде спряна водата в града.  Водоподаването ще бъде спряно от 9.00ч. до 17.00ч. 

публикувано на 21.08.19 в 10:36