Още два музея в Ямбол са включени в 100-те национални туристически обекта

"Безистен" в Ямбол

В списъка на 100-те национални туристически обекта са включени още два ямболски музея. Досега областта беше представена с Регионалния исторически музей и с Тракийския и античен град "Кабиле" под номер 99. В списъка вече е включена емблематичната за Ямбол сграда „Безистена“, която по проект беше превърната в интерактивен музей. Другият обект е Музеят на бойната слава. Петвековната сграда на „Безистена“, която е бивш покрит пазар и от 2015 г. функционира като културно-информационен център с интерактивен музей. Сградата е паметник на културата с национално значение, обявен за народна старина още през 1940 г. Музеят на бойната слава е общински, създаден през 2013 г. В колекцията му има уникални експонати от германската бронетанкова техника.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

"67 сутрини" на Недялко Йорданов

След почти две години Недялко Йорданов се реши да направи голям рецитал в бургаския театър. Искам да прочета своите най-нови стихотворения и да изпея нови и предишни авторски песни. С мен ще бъде моят неизменен приятел Хайгашод Агасян. Ще ви предложа последните мои книги: "67 сутрини" и "Мрън мрън" /поезия/, "Моят Радой"..

публикувано на 27.04.18 в 07:20

Безплатни прожекции на пет турски филма

„Планината 2" с безплатна прожекция за Бургас на 29 април от 14.00 в театъра. Във филма са използвани истински оръжия и истински войници от турските въоръжени сили. В една опустошена военна зона, където отекват виковете на невинните, на самата линия между отчаянието и храбростта,  смъртта ще дебне 7 командоси . За двама приятели, в ролите Чаглар..

публикувано на 26.04.18 в 13:36

Бургаски ученици почетоха Петя Дубарова

Днес се навършват 56 години от рождението на поетесата Петя Дубарова. По традиция четвъртокласниците от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Бургас изнесоха рецитал и поднесоха цветя пред нейния паметник в Морската градина.   Събитието   се провежда за пета година и с него стартират честванията, посветени на Петя. Деца, чиито родители вероятно са..

публикувано на 25.04.18 в 15:33

Ицко Финци представя филм за Шекспир

Ицко Финци ще празнува 85-ия си рожден ден в Бургаския театър, където е започнала артистичната му кариера. Той и половинката му Лиза Боева, която преди една година му роди прекрасната Матилда, ще представят документален филм за Уилям Шекспир. Лентата ще разкрие загадката кой стои зад образа на английския писател. Макар филмът да не е готов,..

публикувано на 25.04.18 в 13:41

Дни на африканската култура ще се проведат в Бургас от 8 до 16 май

Уъркшоп с Мария Косса в Младежки културен център разпали любопитството към  още африкански емоции, които предстоят в Бургас. Петя Стойкова от танцова школа "ДЮН" - Сдружение ТАНЦ БГ  информира: Плановете са да посрещнем тук част от  сенегалска танцова трупа. С тези хора аз имах щастието да се запозная преди 17 години, бях резидент по..

публикувано на 24.04.18 в 16:59

Уроци по африкански танци в Бургас

Уъркшоп по африкански танци с Мария Косса от Мозамбик ще се проведе днес от 19.00ч. в Младежкия културен център в Бургас. Тя ще демонстрира ритъма на Афро бийт танца или модерната форма на африканските танци, наричана още Афро хаус. В занятията могат да участват всички желаещи, на възраст над 8 години. През май ще се проведат и Дни на Африка в..

публикувано на 24.04.18 в 16:48

Барабанистът Николай Тошев се включва в Burgas Jam

Барабанистът Николай Тошев ще е сред участниците в тазгодишното издание на Burgas Jam. Тошев е носител на много награди както в страната ни, така и в чужбина. Тази година в бургаския фестивал ще се включи и Стоян Янкулов - Стунджи. Burgas Jam ще се проведе на 7 юли в района до Морската гара.

публикувано на 24.04.18 в 14:26