БНР Бургас гостува в Елхово

18 млн.лева ще бъдат вложени в проект за изграждане на пречиствателна станция  в Елхово. С нея ще бъде решен един от най -съществените проблеми за града -наводненията и опазването на околната  среда. Обявени са вече обществените поръчки , обясни кметът Петър Киров,който ръководи местната администрация вече трети мандат.Очаква се  строителството на съоръжението да започне следващата пролет, уточни той.

  Градоначалникът обясни, че са кандидатствали да вземат  терен на бившия военен полк. Идеята е там да се изгради индустриален  парк.  С развитието на бизнес и икономика може да се създадат нови работни места, тъй като безработицата е един от проблемите в града.

Кметът допълни, че  предстои 20 сгради да бъдат санирани. Част  от тях са административни здания.Предстои подмяна на водопроводната мрежа под някои улици, след това те ще бъдат напълно ремонтирани.

Петър Киров е категоричен, че   потокът от нелегални мигранти в региона е спрял.Центърът  за бежанци в момента е затворен.

Една от най -известните забележителности в Елхово е местния музей. Ако посетите града , той трябва  непременно да се види,увери директорът му Христо Христов. Музеят е бил един  от трите  специализирани етнографски  институции  в страната. Днес вече е включен в един от  100-те  национални обекта. Освен оригинална елховска носия, която е била представяна в Рио де Жанейро и Лондон, може да се видят и оригинални археологически находки,открити от екипа на Даниела Агре.

Общинският детски комплекс  предлага на учениците интересни творчески занимания  през учебната година, а в момента лятно училище по плуване , обясни директорът му Ивана Кърева. През юли и август децата могат да ползват безплатно и спортните общински площадки.

В предаването участва и маестро Нико Попов. Той е считан от своите съграждани за живата история на Елхово. На  90 години е и продължава да ръководи  хор за обработен фолклор „Тунджански напеви”. Съставът е прославил града в цялата страна и чужбина, тъй като много от участниците в него са вече извън страната.

И малките, и големите граждани на Елхово обичат да четат,  разказа секретарят на читалище " Развитие" Снежана Делчева.  Фондът от книги е голям, а чрез  кампанията "Дари книга" той се увеличава. Читалището и Общината са възстановили фестивала "Тунджа пее и танцува" . Над 1000 души са се включили в него тази година. През септември в града предстои  празник на елховската баница. Той ще се състои за 7-ма година, бързо се наложи и се очаква, обясни Делчева. Майстори от града и селата  представят своята продукция, а най-добрите рецепти излизат в специална книга.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Не сърфирам, докато шофирам. Не го прави и ти!

БНР Бургас стартира кампания, чиято цел е да обърне внимание на всички зад волана да не използват мобилните си телефони. Опциите, които тези устройства предоставят са безброй много, част от тях - изцяло в Интернет. Това раздвоява внимание, разконцентрира, предпоставка е за инциденти на пътя. Според едни от последните данни на ЕК всяка трета..

публикувано на 20.08.18 в 07:00

"Булевард Демокрация" на 14-ти август

Темите ни днес : Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев е обвинен за укривателството на издирвания несебърски бос Димитър Желязков-Очите. Районната прокуратура в града повдигна и второ обвинение срещу него -за незаконно притежание на боеприпаси. Бенчо Бенчев от своя страна  заяви, че не приема обвиненията. Очаквайте репортаж на..

публикувано на 14.08.18 в 12:27

" Булевард Демокрация" на 13-ти август

Темите днес в " Булевард  Демокрация" От кораба“ Мопанг“ изтича мазут, плавателният съд е потънал преди близо 100 години, какво се знае за него  ще ни разкаже Стефан Цинцарски от „Приятели на морето“. Опасното мъртво вълнение продължава  по Черноморието пети ден, за инцидентите и препоръките на спасителите, репортаж минути преди 14 часа...

публикувано на 13.08.18 в 13:01

"Булевард Демокрация" на 10-ти август

Темите в последния работен ден на тази седмица в "Булевард Демокрация" Отново протести заради умъртвяването на животни в Шарково. Тази сутрин бургаското сдружение "Да!Антимафия" организира хора от боляровските села и от Кости, защо ще чуем  председателят на организацията Георги Дражев и част от стопаните. Мазут изплува край плажовете на..

публикувано на 10.08.18 в 12:44

Булевард Демокрация на 3-ти август

Акцентите, които сме подготвили в последния работен ден,  определено са летни и свързани с това къде и как може да прекарате приятно уикенда:  По време на  ваканцията се обсъжда дали да бъдат забранени мобилните телефони в училище за учениците, позицията на СБУ в лицето на Константин Янков ,очаквайте след 13 часа. Румънски туристи..

публикувано на 03.08.18 в 12:03

"Булевард Демокрация" на 13-ти юли

Темите днес:   Заради разпространението на африканска чума разрешиха в сливенска област отстрела на дива свиня. Има ли опасност от зараза и какви други мерки се предприемат, репортаж на Стоян Радев. В разгара на лятото кои са неохраняемите плажове в бургаска област и има ли осигурени спасители за тези ивици. Говори областният управител Вълчо..

публикувано на 13.07.18 в 13:30

"Булевард Демокрация" на 12-ти юли

Темите в предаването на 12 юли: И това лято, когато стават най-много инциденти по Черноморието, в бургаския кръвен център  няма достатъчно кръв и кръвни продукти. Защо и може ли да бъде решен проблемът, разговор с началника на отделението  д- р Тодор Бояджиев Може ли държавата да се справи с демографската криза, как може..

публикувано на 12.07.18 в 12:55