БНР Бургас гостува в Елхово

18 млн.лева ще бъдат вложени в проект за изграждане на пречиствателна станция  в Елхово. С нея ще бъде решен един от най -съществените проблеми за града -наводненията и опазването на околната  среда. Обявени са вече обществените поръчки , обясни кметът Петър Киров,който ръководи местната администрация вече трети мандат.Очаква се  строителството на съоръжението да започне следващата пролет, уточни той.

  Градоначалникът обясни, че са кандидатствали да вземат  терен на бившия военен полк. Идеята е там да се изгради индустриален  парк.  С развитието на бизнес и икономика може да се създадат нови работни места, тъй като безработицата е един от проблемите в града.

Кметът допълни, че  предстои 20 сгради да бъдат санирани. Част  от тях са административни здания.Предстои подмяна на водопроводната мрежа под някои улици, след това те ще бъдат напълно ремонтирани.

Петър Киров е категоричен, че   потокът от нелегални мигранти в региона е спрял.Центърът  за бежанци в момента е затворен.

Една от най -известните забележителности в Елхово е местния музей. Ако посетите града , той трябва  непременно да се види,увери директорът му Христо Христов. Музеят е бил един  от трите  специализирани етнографски  институции  в страната. Днес вече е включен в един от  100-те  национални обекта. Освен оригинална елховска носия, която е била представяна в Рио де Жанейро и Лондон, може да се видят и оригинални археологически находки,открити от екипа на Даниела Агре.

Общинският детски комплекс  предлага на учениците интересни творчески занимания  през учебната година, а в момента лятно училище по плуване , обясни директорът му Ивана Кърева. През юли и август децата могат да ползват безплатно и спортните общински площадки.

В предаването участва и маестро Нико Попов. Той е считан от своите съграждани за живата история на Елхово. На  90 години е и продължава да ръководи  хор за обработен фолклор „Тунджански напеви”. Съставът е прославил града в цялата страна и чужбина, тъй като много от участниците в него са вече извън страната.

И малките, и големите граждани на Елхово обичат да четат,  разказа секретарят на читалище " Развитие" Снежана Делчева.  Фондът от книги е голям, а чрез  кампанията "Дари книга" той се увеличава. Читалището и Общината са възстановили фестивала "Тунджа пее и танцува" . Над 1000 души са се включили в него тази година. През септември в града предстои  празник на елховската баница. Той ще се състои за 7-ма година, бързо се наложи и се очаква, обясни Делчева. Майстори от града и селата  представят своята продукция, а най-добрите рецепти излизат в специална книга.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Александра, дъщерята на полк. Лермонтов, е медицинска сестра в Руско - турската освободителна война

Единствената дъщеря на полк. Лермонтов – Александра, кръстена на баща си напуска удобния и богат живот в Санкт Петербург през 1877 г. и постъпва като доброволка – медицинска сестра в руската армия. Военната съдба свързва аристократката с лазарета на легендарния командир на 4-ти армейски корпус – наричаният белия генерал Михаил Дмитриевич..

публикувано на 16.02.18 в 13:04

Радио състезанието "Влез в час" провери знанията по история на ученици от Търговската гимназия

Четвъртата поредна битка от радио състезанието „Влез в час“ се проведе днес в Търговската гимназия. То е част от кампанията на БНР – Бургас „140 години свобода“ посветена на националния празник 3 март и отбелязването през тази година на 140 години от освобождението на България. „Отбор А“ - Алекси, Здравко и Ивайло се състезаваха срещу..

публикувано на 12.02.18 в 14:40

БНР - Бургас провери знанията по история на учениците от гимназията за романски езици

ПГРЕ "Г. С. Раковски" – гр. Бургас бе домакин на радио състезанието „Влез в час с БНР – Бургас“.  В празничното издание, посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България, отново изпитахме знанията на учениците за този период.  Събрали сили след грипната и междусрочната ваканция, учениците с много  хъс и желание за победа отговаряха..

публикувано на 09.02.18 в 19:06

Знаете ли, че: Освободителят на Бургас е потомък на стар шотландски род

Предводителят на «Летящия отряд», освободил Бургас – Александър Михайлович Лермонтов е потомък на стар шотландски род. От руското му разклонение са излезли над 100 генерали, адмирали и офицери. Лермонтови се гордеят и с велики поети, художници и музиканти. Освен че е племенник на известния руски класик Михаил Лермонтов, Александър е..

публикувано на 09.02.18 в 13:32

Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието   „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и..

публикувано на 08.02.18 в 11:32

Знаете ли, че: "Летящият" отряд на полк. Лермонтов е посрещнат тържествено от бургазлии в началото на града

Знаете ли, че в началото на 1878 година в Бургас и съседните селища вече не е имало официални представители на султана. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на гемии и в края на декември 1877 г. отплували от Бургаското пристанище към Цариград. Дългото изолиране на бургаските земи от активни освободителни действия..

обновено на 03.02.18 в 12:13
Църквата

Знаете ли, че: Карнобат, Айтос и Българово са най - пострадали от безчинствата на отстъпващите турски войски

Знаете ли, че след епичните боеве при Шипка през декември 1877г., разбитите турски войски се оттеглят към морето. По пътя си те унищожават много от селищата и избиват мирното население. " Най – пострадали от безчинствата в бургаски регион са Карнобат, Айтос и Българово" , разказа Иванка Делева, уредник в Бургаския исторически музей. На 27..

публикувано на 26.01.18 в 13:45