БНР Бургас гостува в Елхово

18 млн.лева ще бъдат вложени в проект за изграждане на пречиствателна станция  в Елхово. С нея ще бъде решен един от най -съществените проблеми за града -наводненията и опазването на околната  среда. Обявени са вече обществените поръчки , обясни кметът Петър Киров,който ръководи местната администрация вече трети мандат.Очаква се  строителството на съоръжението да започне следващата пролет, уточни той.

  Градоначалникът обясни, че са кандидатствали да вземат  терен на бившия военен полк. Идеята е там да се изгради индустриален  парк.  С развитието на бизнес и икономика може да се създадат нови работни места, тъй като безработицата е един от проблемите в града.

Кметът допълни, че  предстои 20 сгради да бъдат санирани. Част  от тях са административни здания.Предстои подмяна на водопроводната мрежа под някои улици, след това те ще бъдат напълно ремонтирани.

Петър Киров е категоричен, че   потокът от нелегални мигранти в региона е спрял.Центърът  за бежанци в момента е затворен.

Една от най -известните забележителности в Елхово е местния музей. Ако посетите града , той трябва  непременно да се види,увери директорът му Христо Христов. Музеят е бил един  от трите  специализирани етнографски  институции  в страната. Днес вече е включен в един от  100-те  национални обекта. Освен оригинална елховска носия, която е била представяна в Рио де Жанейро и Лондон, може да се видят и оригинални археологически находки,открити от екипа на Даниела Агре.

Общинският детски комплекс  предлага на учениците интересни творчески занимания  през учебната година, а в момента лятно училище по плуване , обясни директорът му Ивана Кърева. През юли и август децата могат да ползват безплатно и спортните общински площадки.

В предаването участва и маестро Нико Попов. Той е считан от своите съграждани за живата история на Елхово. На  90 години е и продължава да ръководи  хор за обработен фолклор „Тунджански напеви”. Съставът е прославил града в цялата страна и чужбина, тъй като много от участниците в него са вече извън страната.

И малките, и големите граждани на Елхово обичат да четат,  разказа секретарят на читалище " Развитие" Снежана Делчева.  Фондът от книги е голям, а чрез  кампанията "Дари книга" той се увеличава. Читалището и Общината са възстановили фестивала "Тунджа пее и танцува" . Над 1000 души са се включили в него тази година. През септември в града предстои  празник на елховската баница. Той ще се състои за 7-ма година, бързо се наложи и се очаква, обясни Делчева. Майстори от града и селата  представят своята продукция, а най-добрите рецепти излизат в специална книга.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Със стикери БНР Бургас напомня на шофьорите да пазят пешеходците

Днес отбелязваме ден без  жертви пешеходци на пътя. Това е повод да погледнем към една от  успешните инициативи свързани с пътна безопаност, която се провежда във Варна. Над 40 000 автомобила там носят гордо стикер с посланието „Спри! Давам път на пешеходец“. Юлиан Арнаудов е повел битката за по-малко пострадали пешеходци: "Преди 8 години..

публикувано на 13.11.18 в 16:19

Булевард Демокрация на 25-ти октомври

Темите днес в "Булевард Демокрация" -  Чужди инвеститори  направиха стъпка към Бургас. Корея предлага сътрудничество на наши бизнесмени,  защо и как може да бъдат полезни  -  Европа забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба, ще се разделим ли с чашките и сламките? Отговорът на бургазлии в анкета на БНР Бургас. -  Горивата..

публикувано на 25.10.18 в 15:06

Петя Михова от БНР Бургас е най-добрата в майсторския клас по журналистика на БНР Академия

Журналистът от БНР Бургас Петя Михова постигна най-висок резултат в петия майсторски клас по журналистика на БНР Академия. „От колегите си в радиото и от преподавателите в БНР Академия съм научила много. Най-важното е вниманието към детайла и работата в екип.“ Десет радиожурналисти от националните и регионални програми на обществената медия, избрани след..

публикувано на 05.10.18 в 14:32

С парти под открито небе празнуваме рождените дни на "РапДозер" и "БулДозер"

Двоен повод за парти имаме този петък (28.09). Отбелязваме шестия рожден ден на " РадиоБулдозер ", платформата за алтернативна музика в ефира на БНР Бургас . Част от нея е и " РапДозер ", мястото за хип хоп и бг рап. По този повод, екипът е приготвил истинско парти под открито небе, на сцената на "Охлюва". Ще звучат много бас вибрации, много хипхоп,..

обновено на 28.09.18 в 11:55

НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА, ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА!

БНР Бургас продължава кампанията си за пътна безопасност. България е на челното място в Европа по брой загинали в катастрофи, причинени от висока скорост или отнето предимство. Много често, жертви на тези катастрофи са деца. „Намалете скоростта, пазете децата “ е новият слоган в кампанията ни. Детските гласове на Елена, Йоана, Дария,..

публикувано на 17.09.18 в 16:23

Раздадохме книжките от кампанията „Създай книга с БНР Бургас“

Второто издание на книгата „ Детски истории с БНР Бургас “ вече е в ръцете на своите автори. Точно на първия учебен ден вълненията за тях бяха още по-големи, защото видяха своите истории издадени благодарение на кампанията „ Създай книга с БНР Бургас“ .  След като през миналата година останахме очаровани от безграничното детско въображение..

публикувано на 17.09.18 в 13:35

Не сърфирам, докато шофирам. Не го прави и ти!

БНР Бургас стартира кампания, чиято цел е да обърне внимание на всички зад волана да не използват мобилните си телефони. Опциите, които тези устройства предоставят са безброй много, част от тях - изцяло в Интернет. Това раздвоява внимание, разконцентрира, предпоставка е за инциденти на пътя. Според едни от последните данни на ЕК всяка трета..

обновено на 30.08.18 в 18:06