БНР Бургас гостува в Елхово

18 млн.лева ще бъдат вложени в проект за изграждане на пречиствателна станция  в Елхово. С нея ще бъде решен един от най -съществените проблеми за града -наводненията и опазването на околната  среда. Обявени са вече обществените поръчки , обясни кметът Петър Киров,който ръководи местната администрация вече трети мандат.Очаква се  строителството на съоръжението да започне следващата пролет, уточни той.

  Градоначалникът обясни, че са кандидатствали да вземат  терен на бившия военен полк. Идеята е там да се изгради индустриален  парк.  С развитието на бизнес и икономика може да се създадат нови работни места, тъй като безработицата е един от проблемите в града.

Кметът допълни, че  предстои 20 сгради да бъдат санирани. Част  от тях са административни здания.Предстои подмяна на водопроводната мрежа под някои улици, след това те ще бъдат напълно ремонтирани.

Петър Киров е категоричен, че   потокът от нелегални мигранти в региона е спрял.Центърът  за бежанци в момента е затворен.

Една от най -известните забележителности в Елхово е местния музей. Ако посетите града , той трябва  непременно да се види,увери директорът му Христо Христов. Музеят е бил един  от трите  специализирани етнографски  институции  в страната. Днес вече е включен в един от  100-те  национални обекта. Освен оригинална елховска носия, която е била представяна в Рио де Жанейро и Лондон, може да се видят и оригинални археологически находки,открити от екипа на Даниела Агре.

Общинският детски комплекс  предлага на учениците интересни творчески занимания  през учебната година, а в момента лятно училище по плуване , обясни директорът му Ивана Кърева. През юли и август децата могат да ползват безплатно и спортните общински площадки.

В предаването участва и маестро Нико Попов. Той е считан от своите съграждани за живата история на Елхово. На  90 години е и продължава да ръководи  хор за обработен фолклор „Тунджански напеви”. Съставът е прославил града в цялата страна и чужбина, тъй като много от участниците в него са вече извън страната.

И малките, и големите граждани на Елхово обичат да четат,  разказа секретарят на читалище " Развитие" Снежана Делчева.  Фондът от книги е голям, а чрез  кампанията "Дари книга" той се увеличава. Читалището и Общината са възстановили фестивала "Тунджа пее и танцува" . Над 1000 души са се включили в него тази година. През септември в града предстои  празник на елховската баница. Той ще се състои за 7-ма година, бързо се наложи и се очаква, обясни Делчева. Майстори от града и селата  представят своята продукция, а най-добрите рецепти излизат в специална книга.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртокласници от ОУ" Братя Миладинови" гостуваха на БНР -Бургас

Четвъртокласници от бургаското  училище „Братя Миладинови" посетиха днес БНР- Бургас. Учениците  от "Г " паралелка  с преподаватели  Фина Тотева и Яна Желязкова се запознаха с работата на репортерите и сами влязоха в ролята на журналисти. Директорът на медията инж. Кирил Костадинов им показа студиата и отбеляза най-важните етапи при създаването на..

публикувано на 22.05.18 в 16:26

В "Нашите талантливи деца "- Изобретателят Мартин Иванов

В рубриката ни "Нашите талантливи деца", част от кампанията на БНР- Бургас "Не се гаси, туй що не гасне", тази седмица ви срещаме с Мартин Иванов от ПГЕЕ" Константин Фотинов".  Всеки посетил "Флора" Бургас тази година няма как да е подминал часовника-робот, който беше представен като инсталация на Професионалната гимназия по електротехника и..

обновено на 19.05.18 в 14:02

Ученици от "Кирил и Методий" застанаха зад микрофона на БНР Бургас

В БНР Бургас отново е ден на отворените врати. Днес гости на радиото бяха осмокласниците от СУ "Кирил и Методий" Бургас. Те видяха как се създава едно предаване и застанаха зад микрофона в ролята на водещи. Георги Янакиев беше техният гид, който им показа тайните на медията. За деня на отворените врати дойде и инж. Васил Цочев, на който бе представена..

публикувано на 18.05.18 в 17:11

В "Училища от старо време" представяме ОУ" Антон Страшимиров" Дебелт

 В рубриката „Училища от старо време“, част от кампанията на БНР Бургас "Не се гаси, туй що не гасне" , гостуваме в Дебелт в основно  училище “Антон Страшимиров“.  Една черно - бяла снимка приковава погледа в директорския кабинет на училището, в цял ръст е сниман  неговият патрон- Антон Страшимиров. В Дебелт  той прекарва 6 месеца като учител...

обновено на 16.05.18 в 10:21

Училището в с.Гюльовца е на 137 години, а над 90 са учениците в момента

В кампанията на БНР-Бургас, посветена на 24 май,  Ви запознаваме с едни от най-старите училища в региона. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в несебърското село Гюльовца е едно от тях. В него са започнали да се учат деца  на четмо и писмо още от 1881 година, а първият даскал е бил Койчо Иванов.  Още от входната врата на реновираното..

публикувано на 09.05.18 в 08:00

СУ "Христо Ботев" в Айтос - съвременно училище с възрожденски дух

Средно училище „Христо Ботев“ – Айтос е едно от най – старите училища в областта. Създадено е от даскал Господин Димов Бъчваров от село Медвен , който на 14 май 1868 година започва да преподава на български език в основаното от него школо. Във времето то няколко пъти променя мястото и името си докато негов приемник става днешното Средно училище..

обновено на 02.05.18 в 08:56

„Не се гаси, туй що не гасне“- новата кампания на БНР- Бургас

Месец преди 24-ти май, БНР- Бургас дава начало на поредната си кампания, свързана с популяризиране на българската култура и образование. От 29 – ти април до 25-ти  май в програмата на радиото ще бъдат излъчени интересни репортажи и интервюта, посветени на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Три рубрики се обединяват..

обновено на 27.04.18 в 17:17