БНР Бургас гостува в Елхово

18 млн.лева ще бъдат вложени в проект за изграждане на пречиствателна станция  в Елхово. С нея ще бъде решен един от най -съществените проблеми за града -наводненията и опазването на околната  среда. Обявени са вече обществените поръчки , обясни кметът Петър Киров,който ръководи местната администрация вече трети мандат.Очаква се  строителството на съоръжението да започне следващата пролет, уточни той.

  Градоначалникът обясни, че са кандидатствали да вземат  терен на бившия военен полк. Идеята е там да се изгради индустриален  парк.  С развитието на бизнес и икономика може да се създадат нови работни места, тъй като безработицата е един от проблемите в града.

Кметът допълни, че  предстои 20 сгради да бъдат санирани. Част  от тях са административни здания.Предстои подмяна на водопроводната мрежа под някои улици, след това те ще бъдат напълно ремонтирани.

Петър Киров е категоричен, че   потокът от нелегални мигранти в региона е спрял.Центърът  за бежанци в момента е затворен.

Една от най -известните забележителности в Елхово е местния музей. Ако посетите града , той трябва  непременно да се види,увери директорът му Христо Христов. Музеят е бил един  от трите  специализирани етнографски  институции  в страната. Днес вече е включен в един от  100-те  национални обекта. Освен оригинална елховска носия, която е била представяна в Рио де Жанейро и Лондон, може да се видят и оригинални археологически находки,открити от екипа на Даниела Агре.

Общинският детски комплекс  предлага на учениците интересни творчески занимания  през учебната година, а в момента лятно училище по плуване , обясни директорът му Ивана Кърева. През юли и август децата могат да ползват безплатно и спортните общински площадки.

В предаването участва и маестро Нико Попов. Той е считан от своите съграждани за живата история на Елхово. На  90 години е и продължава да ръководи  хор за обработен фолклор „Тунджански напеви”. Съставът е прославил града в цялата страна и чужбина, тъй като много от участниците в него са вече извън страната.

И малките, и големите граждани на Елхово обичат да четат,  разказа секретарят на читалище " Развитие" Снежана Делчева.  Фондът от книги е голям, а чрез  кампанията "Дари книга" той се увеличава. Читалището и Общината са възстановили фестивала "Тунджа пее и танцува" . Над 1000 души са се включили в него тази година. През септември в града предстои  празник на елховската баница. Той ще се състои за 7-ма година, бързо се наложи и се очаква, обясни Делчева. Майстори от града и селата  представят своята продукция, а най-добрите рецепти излизат в специална книга.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Дари и помогни!

БНР – Бургас и сдружение „Каритас“ провеждаме кампания в помощ на деца от социално слаби семейства и възрастни, живеещи под прага на бедността от различни уязвими групи. До края на март събираме материални помощи за деца над 7 години, като и за мъже и жени останали без дом или изпаднали в крайна бедност от Бургас и региона.   Приемаме..

публикувано на 18.02.19 в 07:30

Вечеря за двама и много вино за слушателите на БНР Бургас днес

В месеца на виното и любовта ефира на БНР Бургас раздава подаръци за влюбените двойки. В ефира на сутрешното ни предаване изтеглихме победителите от и грата "#ОбичамТЕ". Те трябваше да тагнат  своята половинка в коментарите в  Instagram  или  Facebook .  Бутилка изискано червено вино печелят: Таня Гочева, Десислава Г. Неделчева, Ради..

публикувано на 14.02.19 в 10:51

Чуйте годишните награди "БНР Топ 20" за 2018

Класацията за българска поп и рок музика на  Българското национално радио  –  “БНР Топ 20” , раздаде за първи път годишните си награди на церемония в препълнения  Sofia Live Club , в която се включиха всички изпълнители, оглавявали класацията през изминалите 12 месеца на 2018 година. Музикантите бяха отличени в пет категории, определени от..

публикувано на 12.02.19 в 15:15

Чадърът тази седмица отива при...

Времето навън е приятно за разходка, но синоптиците предупреждават за спад на температурите и валежи. Ето за този момент подготвяме и нашите слушатели като ги оборудваме с един елегантен чадър с логото на БНР Бургас. Тези, които отговориха на старата ни анкета участваха за спечелването му.  А тогава ви попитахме: "Трябва ли президентът да..

публикувано на 11.02.19 в 17:11

В "Любовта трае цял живот" ви представяме: Семейство Тозови-"Хванахме се за ръце и не се пуснахме"

 През февруари, месецът на виното и любовта, БНР Бургас провежда няколко инициативи,свързани с празника 14-ти февруари. Във Фейсбук страницата ни вече тече една от тях, друга пазим като изненада за следващата седмица, а тази, която представяме сега, нарекохме „Любовта трае цял живот“.Всяка седмица, всеки четвъртък ще ви разказваме по една семейна..

публикувано на 07.02.19 в 16:56

Слушател на БНР Бургас си спечели чадър

И тази седмица даваме чадър с логото на БНР Бургас на един от нашите слушатели отговорили в седмичната ни анкета .  На 21 януари ви попитахме " Дърветата гора ли са, а дюните - ниви?" . 81% от нашите слушатели смятат, че зависи от интереса. А останалите 19% са на мнение, че каквото каже шефа, това става. В ефира на предаването "Булевард Демокрация"..

публикувано на 05.02.19 в 16:35

"Не пий преди да шофираш!"

Общо 13 000 водачи, или средно по около 1180 души на месец, са заловени да управляват с над 0,5 промила алкохол през миналата година. Все по-голям е броят и на тези, които сядат зад волана под въздействието на други упойващи вещества. Това е причина за голяма част от инцидентите на пътя и прекратяването на регистрацията на почти 5 000 МПС.   С последните..

публикувано на 04.02.19 в 12:43