Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава.

И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за диво къмпингуване. Диво, ама колко да е диво? Ток и вода тече по кабели и маркучи, идващи незнайно откъде. А кабелите - вкарани в пясъка. Само можем да се молим да не стане някой инцидент с тях, че тогава не знам кого ще виним. Дивокъмпингуващи пък са си разположили екопалатките и екокараваните върху дюните. Пазят ги. И ги газят 4 по 4. Други дивокъмпингуващи пък си инсталирали полеви кухни и бани, с котлони, тостери, микровълнови фурни… Да се слеем с природата, докато си печем филийки.

Откъде идва токът и водата, кой е митичният инкасатор Васко, който събира пари за тези удобства на екотуризма, са въпроси, с които трябва да се занимават община Царево и дружествата, които ги подават. Защото някой ги плаща.

А вниманието на всички се насочва към терените на испанската компания Ибердрола. Която някой ден трябва да построи нещо върху тях. Докато го направи, обаче, редица хора са си опънали палатки и каравани върху нейните терени. Уж - нелегално, ама май някакси в странна симбиоза, други обясняват, че имали разрешение от същата тази компания да й ползват терените. Поне докато се построи хотелския комплекс. Същият комплекс, който е трън в очите на борците срещу нелегалното или легализираното застрояване на Черноморието. И има защо. Защото сделката за закупуването на 130 дка и стигайки до инвестиционното намерение за комплекс на първа линия е емблематична за нашата страна. Общински терени са актувани за смешни пари, продадени, препродадени (естествено на далеч по-голяма цена), дадени са строителни разрешителни, които после са презаверени. Всичко това – с дейното участие на община Царево, политици от партии – врагове, но стиснали си ръцете, заради взаимен интерес и държавни институции. А в интерес и на инвеститора – същата тази държава ликвидира блатното кокиче в района, макар и само на документи. Дали строежът някога ще се реализира е спорно, защото преди няколко години регионалният министър отмени част от разрешенията му, а съдът потвърди това през миналата година.

Но, връщайки се на темата, така борци за диво къмпингуване, борци срещу бетона, ползват същия този бетон, в съглашение с неговите собственици. Иронично, нали? И черпят ток, може би, от същите хора.

Едно от най-разумните неща, които прочетох е идеята местността да се обяви за своеобразен резерват. Така ще се ограничи (поне малко) бетонирането и ще се постигне компромис между различните страни. Природата може да бъде запазена, а плажът да се ползва по предназначение. Но тогава, освен бетона, трябва да се забранят и тези цивилизационни луксове като кухни, бани, кабели в пясъка, каравани по дюните и тримесечен живот като Робинзон Крузо – но със сателитна чиния и фритюрник. Защото бетонът не е еко. Колите върху дюните – също не са еко. Размерът може да е различен, но ефектът е близък. А това са еднакви страни на една и съща монета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46