Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава.

И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за диво къмпингуване. Диво, ама колко да е диво? Ток и вода тече по кабели и маркучи, идващи незнайно откъде. А кабелите - вкарани в пясъка. Само можем да се молим да не стане някой инцидент с тях, че тогава не знам кого ще виним. Дивокъмпингуващи пък са си разположили екопалатките и екокараваните върху дюните. Пазят ги. И ги газят 4 по 4. Други дивокъмпингуващи пък си инсталирали полеви кухни и бани, с котлони, тостери, микровълнови фурни… Да се слеем с природата, докато си печем филийки.

Откъде идва токът и водата, кой е митичният инкасатор Васко, който събира пари за тези удобства на екотуризма, са въпроси, с които трябва да се занимават община Царево и дружествата, които ги подават. Защото някой ги плаща.

А вниманието на всички се насочва към терените на испанската компания Ибердрола. Която някой ден трябва да построи нещо върху тях. Докато го направи, обаче, редица хора са си опънали палатки и каравани върху нейните терени. Уж - нелегално, ама май някакси в странна симбиоза, други обясняват, че имали разрешение от същата тази компания да й ползват терените. Поне докато се построи хотелския комплекс. Същият комплекс, който е трън в очите на борците срещу нелегалното или легализираното застрояване на Черноморието. И има защо. Защото сделката за закупуването на 130 дка и стигайки до инвестиционното намерение за комплекс на първа линия е емблематична за нашата страна. Общински терени са актувани за смешни пари, продадени, препродадени (естествено на далеч по-голяма цена), дадени са строителни разрешителни, които после са презаверени. Всичко това – с дейното участие на община Царево, политици от партии – врагове, но стиснали си ръцете, заради взаимен интерес и държавни институции. А в интерес и на инвеститора – същата тази държава ликвидира блатното кокиче в района, макар и само на документи. Дали строежът някога ще се реализира е спорно, защото преди няколко години регионалният министър отмени част от разрешенията му, а съдът потвърди това през миналата година.

Но, връщайки се на темата, така борци за диво къмпингуване, борци срещу бетона, ползват същия този бетон, в съглашение с неговите собственици. Иронично, нали? И черпят ток, може би, от същите хора.

Едно от най-разумните неща, които прочетох е идеята местността да се обяви за своеобразен резерват. Така ще се ограничи (поне малко) бетонирането и ще се постигне компромис между различните страни. Природата може да бъде запазена, а плажът да се ползва по предназначение. Но тогава, освен бетона, трябва да се забранят и тези цивилизационни луксове като кухни, бани, кабели в пясъка, каравани по дюните и тримесечен живот като Робинзон Крузо – но със сателитна чиния и фритюрник. Защото бетонът не е еко. Колите върху дюните – също не са еко. Размерът може да е различен, но ефектът е близък. А това са еднакви страни на една и съща монета.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44

10 ноември – за демокрацията и последиците от нея

27 години демокрация честваме днес. А дали е за честване? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Авторският поглед по темата е на Мариян Иванов и можете да го чуете в прикачения файл.

публикувано на 10.11.16 в 16:12

НЕФТ

От миналия  петък  всички прогнози за съдбата на България станаха  бравурно оптимистични.  Естествено, не заради задаващите се избори, а заради новината, че в Черно море е намерен нефт. Съобщението дойде от  френската компания “Тотал” ,  която търси въглеводороди в блок “Хан Аспарух”.  След оповестяването на новината най-оптимистично..

публикувано на 31.10.16 в 15:31

ОТПЕЧАТЪЦИ

Искат да ни превърнат от личности в пръстови отпечатъци и от граждани в престъпници, написа в открито писмо до бургазлии общественият посредник Таньо Атанасов. Омбудсманът призова гражданите да не оставят пръстов отпечатък при постъпване в болница. В писмото Атанасов цитира член 32 на Конституцията, според който никой не може да бъде..

публикувано на 21.10.16 в 13:31

ИСТИНСКИ ЛЪЖИ

Сирийски бежанци настанени в столичния  квартал „Враждебна“ заплашиха с гладна стачка. Причина за бунта им станала информация, която 15-те кандидат-бежанци получили в Гърция. "Казаха ни: в момента, в който кацнем, ще отседнем в някакъв комплекс. Показаха ни снимки с апартаменти. Все едно е петзвезден хотел. Казаха ни, че там всичко..

публикувано на 11.10.16 в 14:14