БНР -Бургас ще предава за първи път на живо празника на Острова

Туристически комплекс "Остров Света Анастасия" отбелязва своя празник за четвърта поредна година. Въпреки че светицата-закрилница се почита на 22 декември,  празникът на единственото обитаемо късче земя по българското Черноморие се чества на Успение на Пресвета Богородица - 15 август, когато островът все още е достъпен за посетители.

През деня БНР-Бургас ще  предложи много музика, интересни събеседници, пирати и съкровища миди и бира, Диджей парти на залез и ще направи съпричастни своите слушатели към празника на Света Анастасия. Станете островитяни за един ден с БНР-Бургас! Всичко за събитието на radioburgas.bg или във фейсбук страницата на БНР-Бургас


На 15 август до Острова ще пътуват 3 кораба, които ще осъществят общо 8 курса за целия ден - в 10:00, 10:30, 11:00, 13:30, 14:00, 17:00, 18:00 и 20:00 часа. Празничният ден ще бъде отразен от Българско национално радио с живи предавания от острова от 10:00 до 22:30 часа. Най-малките посетители могат да участват в творческа работилница или да се снимат с пиратите капитан Ред и неговия помощник, които провеждат пиратските игри всяка седмица. От 11:00 часа ще изиграем традиционното островно хоро с ансамбъл "Странджа", а след 12:00 часа ще бъде осигурен контролиран достъп до Фара, откъдето може да се насладите на неповторима гледка към Бургас и залива. Следобед ще бъде отслужен празничен водосвет, а след това ще дадем възможност за изява на бургаските писатели в "Часът на поета".

От 18:00 часа Ирина Папанчева ще представи новата си книга "Тя, островът". Разговорът ще води Гочо Гочев, автор и издател. Романът препраща към испанския остров Фуертевентура, където днешните преживяванията на няколко души се свързват с документалните и измислени истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена до наши дни.

Денят ще завърши с диско парти под звездите, подготвено от БНР-Бургас.


ПРОГРАМА

10:00 - 22:30 часа

БНР - Бургас  предава на живо от Острова

10:30 - 16:00 часа

Детска работилница за изработване на тематични сувенири

11:00 часа - 17:00 часа

Гостуват пиратите от островните пиратски игри

11:00 часа

Островно хоро с ансамбъл "Странджа"

От 12:00 часа

Свободен и контролиран достъп до фара

От 12:30 часа

Вадене и печене на миди на тенекия на пристан "Остров Света Анастасия"

13:30 часа

Празничен водосвет

14:00 часа

"Часът на поета"

18:00 часа

Представяне на книгата "Тя, островът" на Ирина Папанчева

21:00 часа

Островно диско парти с БНР-Бургас.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Havila Subsea" отново акостира в Бургас

Научноизследователският кораб RV „Havila Subsea“ пристана в „Пристанище Бургас“ ЕАД отново във връзка с извършване на океанографска експедиция за реализацията на археологически проект Black Sea M.A.P. (Maritime Archaeology Project). Той бе швартован сутринта на 18.08.2017 г. на 2 корабно място пред Морска гара Бургас. Доброто сътрудничество на..

публикувано на 18.08.17 в 15:44

Бойко Борисов: Започваме обхода на Ахелой, след това четирилентовия път

Ще настояваме за директни полети от Китай до Бургас. Това каза след среща с китайски инвеститори в морския град премиерът Бойко Борисов. Става дума да имаме магистрала Варна-Бургас, да я вържем с Хемус и Тракия, както и пристанището, както и директните полети, всичко това ще е добре за района. Освен това мога да кажа, вече доста уверено, че август..

публикувано на 18.08.17 в 14:06

Над 400 нарушения на саниращи се блокове откри Инспекцията по труда

Над 400 нарушения са констатирани по блокове, които се санират по националната програма от началото на годината. Това каза за БНР - Бургас началникът на инспекцията по труда в морския град Павлин Васков. Извършени са 85 проверки, написани са 61 акта, посочи Васков: "Те се извършват ежемесечно и ще бъдат извършвани до края на тази програма със..

публикувано на 18.08.17 в 13:52

Туристическия ръст не бил толкова голям

Информацията на хотелиерите за рекордни ръстове в туризма не е точна, смята председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов. Според председателя на туристическата камара в Бургас туристите са малко повече от миналата година, тук привличаме повече летовници от Европа, а тази година и от Кувейт: На територията на Бургаска..

публикувано на 18.08.17 в 13:29

Двама носители на болестта бруцелоза са открити в Сливенско

Според директора на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен д-р Васислав Петров  при тях не се наблюдават клинични данни, че са болни, а са само носители на болестта.  Предстои днес двамата да бъдат приети в Инфекциозното отделение на болницата, където ще бъдат лекувани, а престоят им вероятно ще продължи около пет дни.  Д-р Петров посочи, че от..

публикувано на 18.08.17 в 11:30

И Бургас скърби за жертвите в Барселона

Кметът Димитър Николов изпрати съболезнователен адрес до посланика на Испания у нас Н. Пр. Хорхе Луис Тапиа по повод извършения терористичен атентат в Барселона. В него се казва: "Поднасям моите искрени съболезнования за жертвите и пострадалите невинни хора по време на терористичния атентат в Барселона. Потресен съм от поредната жестокост, извършена в..

публикувано на 18.08.17 в 11:16

Демонстрации на стари занаяти за празника на Деултум

Демонстрации на стари занаяти ще предизвикат интереса на посетителите на Деултум. Те са включени в програмата за отбелязване на празника на Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец - "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа", който ще се проведе утре. Гостите на събитието ще..

публикувано на 18.08.17 в 11:07