В Сливен монтират дарен от Швейцария музикален орган

Започна монтажът на дарения през 2006 от град Цюрих на община Сливен музикален орган. Специалисти от Швейцария и Румъния ще монтират и акордират музикалния инструмент в зала „Сливен“. Очаква се до началото на септември всички дейности да приключат и той да бъде готов за експлоатация. 

Тази седмица органът бе транспортиран  от Брашов, Румъния до Сливен, след като там бе ремонтиран, заради лошо съхранение в общинските складове. Около 1500 тръби предстои да бъдат настроени на ръка, каза ръководителят на групата Барбара Дулти:

"Трябва да знаете, че вие в Сливен ще имате един уникален инструмент, който има всички възможности да изсвири и най-сложните и мащабни органни творби и това ще бъде едно съкровище"

Краят на монтажните работи е предвиден за  6 септември.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможностите за културен обмен обсъди кметът на Несебър с израелска поетеса

Теми от културата обсъдиха кметът на Несебър Николай Димитров и Хава Пинхас-Коен, поетеса, професор по литература и изкуство и главен редактор на списание за литература, изкуство и еврейска култура. Николай Димитров изтъкна, че общината от години посреща първите израелски туристи на своя територия, като за тях и за всички гости в морския..

публикувано на 20.03.18 в 16:26

Живописните платна на Найден Петков в градската галерия на Бургас

26 платна на Найден Петков са подредени в Бургаската градска галерия. Откриването на изложбата е тази вечер в 18.00 часа.Изложбата е по случай 100 години от рождението на художника и в нея са включени творби от колекциите на Художествените галерии в Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора и Казанлък.Найден Петков ни е оставил значително..

публикувано на 20.03.18 в 11:42

Трима скулптори дадоха нов живот на старите дървета в Поморие

Пет изящни фигури от дърво красят крайбрежния булевард в Поморие, превръщайки го в художествена галерия на открито. Творбите бяха поставени през уикенда по идея на художника Милчо Талев, а техни автори са Даниел Кънчев, Атанас Стоянов и Румен Димитров. Обработвайки стволовете на няколко чинари, тримата скулптори дадоха нов живот на старите дървета...

публикувано на 20.03.18 в 10:46

Ученици от Строителния продадоха свои рисунки за 4350 лв.

4350 лв. събра благотворителна изложба на ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас. Средствата са за реставрация на фасадното пано на Кольо Фичето, което се намира върху сградата на гимназията и е част от културното наследство на града. Кампанията е подета от бивши ученици, които искат да върнат на мозайката..

публикувано на 20.03.18 в 09:49

Живот в две шепи и прозрачно синьо в детска изложба, посветена на водата

Вълшебните свойства на едно от най-удивителните вещества на Земята, което трябва да продължи да се използва за благото на човечеството,  провокираха най-малките художници да се включат в изложбата, организирана от ВиК Бургас. Тази година участват 21 училища, школи, читалища, арт ателиета, които представиха над 280 рисунки. Детската изложба ни..

публикувано на 19.03.18 в 17:38

Община Царево събира творби за конкурса „С море в сърцето“

Община Царево за четвърта поредна година обявява Национален литературен конкурс „ С море в сърцето “, който се провежда под патронажа на кмета на града – инж. Георги Лапчев. Приемат се произведения на български автори в два жанра, оформени по БДС – с 30 реда на страница и 60 знака на ред: -   Поезия { до 2 лирични творби } -..

публикувано на 19.03.18 в 16:14

Любимият музей на децата впечатлява с 3D експонати и сензорни екрани

Обновеният природонаучен музей в Бургас отвори врати след двугодишен ремонт. Сградата, в която се намира, е паметник на културата. Освен ремонтните дейности по нея, подменени са и вътрешните витрини, има 3D експонати и 4 сензорни екрана. „ Възстановена е фасадата,извършена е цялостна подмяна на покрива, дренаж за защита на сградата от..

публикувано на 19.03.18 в 15:49