За "релефните особености" на българския туризъм

Снимка: БГНЕС

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива?

Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до достъп до морския плаж. Конституционно било. Свободен и безплатен достъп. И още – съгласно договорите сключени с наематели или концесионери, последните били длъжни да осигурят достъп и за хората с инвалидни колички. Но… защото във всеки български закон има едно голямо НО. „… само при условие, че релефните особености допускат това“. И подчертават, че извършвали проверки в тази насока. Ама като са извършени и контролират – какво стана? Някой се стресна от министерството, чийто функции вече заприличват на бутафорни и ПиАр акции и приведе плажа си в такъв вид, че и онези – „невалидните“, да го ползват? Един – единствен наемател на име Николай Димитров, се захвана след сигнала на Грета и направи ивицата в Крайморие достъпна за хората с колички. Защото, ако чакаме на министерството, всички трябва да се съобразяват с „релефните особености“.

Какви релефни особености, бе неуважаеми чиновници? Пясък. Това са релефните особености. Ако наемателят си върши работата – пясъкът е подравнен. Така изглеждат всички плажове и след като може на един, може и на повече. И след като един човек може да се съобрази с тези релефни особености, къде ви е прословутият контрол за останалите, за които релефните особености не важат.

Разбира се, далеч по-лесно е да напишеш един бланкетен отговор, в който да обясниш на съответния човек, че има права и те са му гарантирани от Конституцията. А не се спазват, щото има особености. В случая – релефни. По-лесно е да се хвалиш от телевизора как имаш екипи, които денонощно тичат по плажовете и дебнат за нарушения. Да се чуди човек как се справят с релефните особености. А когато ти поставят конкретен проблем да си заравяш главата в релефни особености и да посочваш, че има права. Пък ако някой ти ги погазва… Можете да се оплачете на арменския поп. Защото живеем в държава на бутафорен контрол, на бутафорни права, закопани дълбоко в релефните особености.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44

10 ноември – за демокрацията и последиците от нея

27 години демокрация честваме днес. А дали е за честване? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Авторският поглед по темата е на Мариян Иванов и можете да го чуете в прикачения файл.

публикувано на 10.11.16 в 16:12

НЕФТ

От миналия  петък  всички прогнози за съдбата на България станаха  бравурно оптимистични.  Естествено, не заради задаващите се избори, а заради новината, че в Черно море е намерен нефт. Съобщението дойде от  френската компания “Тотал” ,  която търси въглеводороди в блок “Хан Аспарух”.  След оповестяването на новината най-оптимистично..

публикувано на 31.10.16 в 15:31

ОТПЕЧАТЪЦИ

Искат да ни превърнат от личности в пръстови отпечатъци и от граждани в престъпници, написа в открито писмо до бургазлии общественият посредник Таньо Атанасов. Омбудсманът призова гражданите да не оставят пръстов отпечатък при постъпване в болница. В писмото Атанасов цитира член 32 на Конституцията, според който никой не може да бъде..

публикувано на 21.10.16 в 13:31

ИСТИНСКИ ЛЪЖИ

Сирийски бежанци настанени в столичния  квартал „Враждебна“ заплашиха с гладна стачка. Причина за бунта им станала информация, която 15-те кандидат-бежанци получили в Гърция. "Казаха ни: в момента, в който кацнем, ще отседнем в някакъв комплекс. Показаха ни снимки с апартаменти. Все едно е петзвезден хотел. Казаха ни, че там всичко..

публикувано на 11.10.16 в 14:14