За "релефните особености" на българския туризъм

Снимка: БГНЕС

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива?

Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до достъп до морския плаж. Конституционно било. Свободен и безплатен достъп. И още – съгласно договорите сключени с наематели или концесионери, последните били длъжни да осигурят достъп и за хората с инвалидни колички. Но… защото във всеки български закон има едно голямо НО. „… само при условие, че релефните особености допускат това“. И подчертават, че извършвали проверки в тази насока. Ама като са извършени и контролират – какво стана? Някой се стресна от министерството, чийто функции вече заприличват на бутафорни и ПиАр акции и приведе плажа си в такъв вид, че и онези – „невалидните“, да го ползват? Един – единствен наемател на име Николай Димитров, се захвана след сигнала на Грета и направи ивицата в Крайморие достъпна за хората с колички. Защото, ако чакаме на министерството, всички трябва да се съобразяват с „релефните особености“.

Какви релефни особености, бе неуважаеми чиновници? Пясък. Това са релефните особености. Ако наемателят си върши работата – пясъкът е подравнен. Така изглеждат всички плажове и след като може на един, може и на повече. И след като един човек може да се съобрази с тези релефни особености, къде ви е прословутият контрол за останалите, за които релефните особености не важат.

Разбира се, далеч по-лесно е да напишеш един бланкетен отговор, в който да обясниш на съответния човек, че има права и те са му гарантирани от Конституцията. А не се спазват, щото има особености. В случая – релефни. По-лесно е да се хвалиш от телевизора как имаш екипи, които денонощно тичат по плажовете и дебнат за нарушения. Да се чуди човек как се справят с релефните особености. А когато ти поставят конкретен проблем да си заравяш главата в релефни особености и да посочваш, че има права. Пък ако някой ти ги погазва… Можете да се оплачете на арменския поп. Защото живеем в държава на бутафорен контрол, на бутафорни права, закопани дълбоко в релефните особености.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шок и бомба! Първо в БНР - Бургас! Какво ще се случи по празниците... Вижте тук:

Коледа отдавна не се свързва с истинските християнски ценности, а с голямо ядене и намаления по магазините. Съмняваме се, че ще успеем да възродим първото за няколко минути, затова ще се опитаме да ви усмихнем във второто направление. Какво е важно да знаете за голямото празнично... консумиране, какви по-нетрадиционни и (почти) безплатни..

публикувано на 21.12.18 в 15:26
Борислав Борисов в студиото на БНР Бургас

Търсенето определя предлагането, „Big Brother” има своята публика

Броени часове остават до старта на поредното издание на реалити формата „Big Brother”. А в медиите продължава да се задава въпросът, почти толкова стар колкото и този за яйцето и кокошката – „Публиката ли решава какво да се излъчва по телевизията, или продуцентите ни налагат тези формати?“ Според звездния репортер Борислав Борисов, по-известен..

публикувано на 10.09.18 в 16:57

А наистина ли Бургас е най-добрият град за живеене?

Не Ви трябваше тази награда, кмете! Защото сега с двойна сила ще се завърне подсещането при всяка дупка, всяка несветеща лампа, всяка вдигната такса, че нали уж сме „Най-добрият град за живеене“. Но „тежка е короната, която носи кралят“. Връщайки се на класацията и нейните критерии, ще се опитам да анализирам безпристрастно, без..

публикувано на 08.06.18 в 15:57
Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена

Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Близо 4 милиона лева , както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси?  Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на..

публикувано на 16.05.18 в 15:30

БИЛЕТЧЕТО

Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,. Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването. Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и..

публикувано на 20.10.17 в 12:49

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44