Проф. Петко Петков: Девизът на европредседателството ни е солиден и обоснован, но аз съм скептичен относно това "европейско съединение"

Девизът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде като националното ни мото - „Съединението прави силата".

В нашата история то се появява няколко години след Освобождението и е взаимствано от Белгия, буквален превод е на девиза ѝ „L'Union fait la force“. През 1880 г. фразата е вече върху първите пробни български монети, има я и в герба ни, от където за известно време е премахната, но след това възстановена.

„ Съединението прави силата“ е изписано не само на сградата на парламента ни в София, но и на още едно място в страната. Такъв надпис се появява за първи път на фасадата на читалище „Надежда“ във Велико Търново, каза за БНР- Бургас историкът проф. Петко Петков.

Там през 1911 година се провежда 5 – тото Велико народно събрание, защото по решение на Учредителното събрание Търново остава столица при свикването на най - висшия законодателен орган.

Според проф. Петков европейците ще разберат етимологически девиза ни, но е скептичен относно „това европейско Съединение, което се основава на европейската сила. Слоганът е изключително солиден, аргументиран, исторически подкрепен и значим, бих казал даже актуален. Да, така трябва да бъде,да съединена Европа наистина би била голяма сила, ако се съединяваше честно, партньорски, без задни мисли, без по – големи и по – малки братя...Може фактите да ме опровергаят, и дано да е така, но е нужно да мине време, за да се даде точна историческа оценка.“

Повече може да чуете в интервюто от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Увеличение на бюджета и нова техника могат да решат проблемите на ВМС

 Президентът Румен Радев посети днес Военноморска база Бургас. Той положи цветя пред паметника на загиналите матроси и се срещна  с командния състав. Значението на Черноморския регион непрекъснато нараства , тук се пресичат геополитически интереси, а  това означава да имаме силни военноморски сили, категоричен  бе Радев. Срещата  бе ползотворна и..

публикувано на 21.08.17 в 13:31

Зеленогорски предлага основата на антикорупционният закон да е предложението на Меглена Кунева

Движение „България на гражданите“ ще предложи новият  антикорупционен закон да стъпи на основите на документа на Меглена Кунева. Това каза в Бургас Найден Зеленогорски, член на изпълнителния съвет на движението. Към момента не сме удовлетворени от работата на правителството, съдебната реформа е замръзнала, добави Зеленогорски. "За нас не е ясно защо..

публикувано на 15.08.17 в 13:27
снимка: БГНЕС

Пълен контрол в Слънчев бряг до края на сезона

Държавата показа воля, така Валери Симеонов коментира в профила си в социалните мрежи   иззетата апаратура от  популярна  дискотека в Слънчев бряг. По думите му заведението  тероризира целия залив и работи на ръба на закона. Наредбите на Община Несебър забраняват каквото и да било озвучаване в открити заведения след 24:00 ч.  Симеонов съобщава, че..

публикувано на 13.08.17 в 15:22

Ангел Божидаров: Никой в НФСБ не ни е питал дали искаме да управляваме с ГЕРБ

Никой в НФСБ не ни е питал дали искаме да управляваме ГЕРБ. Това каза в интервю за БНР - Бургас бившият областен координатор на партията Ангел Божидаров. Решенията се взимат без наше мнение, провеждат се заседания, на които дори не ме канят, добави той. "На всичкото отгоре съм член и на Националния политически съвет, където се провеждат няколко..

публикувано на 04.08.17 в 13:31

Андрей Ковачев: "Общите ни предци с Македония трябва да ни обединяват"

Историческите събития и общите ни предци с Македония, не трябва да ни разделят, а трябва да ни обединяват. Това каза за БНР – Бургас евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с подписването на  договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония. „Договорът е една формална стъпка. По-важното от хартията, е какво се случва..

публикувано на 01.08.17 в 12:46

Частични избори ще се проведат в две села в областта през октомври

Частични избори за кмет ще сепроведат на 8-ми октомври в две села от Бургаска област – Чукарка в община Айтос, както и Скалак в община Руен.  Причината за изборите в село Чукарка е, че досегашният кмет не се е явявал на работа, а в Скалак, старият кмет е починал, съобщава сайтът БургасИНФО. Жителите с постоянен адрес в Чукарка са 769 душии, а в..

публикувано на 29.07.17 в 12:13

Ген. Михо Михов: От договора между България и Македония печелят и двете държави

От договора между България и Македония печелят и двете ни държави. Той може да стартира изграждането на “Коридор номер 8“. Също така една от главните цели на това споразумение е и установяване и утвърждаване на доверието между гражданите на двете страни. Това заяви в интервю за БНР експертът в областта на отбраната и сигурността към АБВ и..

публикувано на 29.07.17 в 09:26