Младежи с увреждания събират капачки, за да си купят необходимо иновативно устройство

5
Марионела Стоянова, Стефан, Ани Крушкова от "Социален център" - Бургас

Кампания по събиране на пласмасови капачки провежда Социален център – Бургас. Младежите с увреждания, които го посещават искат със събраните средства от рециклирането им да купят специално устройство, чрез което компютъра може да се управлява с поглед.

„Нужни са 4 хиляди лева, за да бъде закупена новата технология, която все още не е навлязла масово у нас. Предложи ни я фирма, която ще предостави и необходимия софтуер и безплатно обучение за изполването й. Потребителите ни се запознаха с нея и са убедени, че ще им е от полза, разказа управителят на „Социалния център“ Марионела Стоянова .

Тя съобщи, че в кампанията до момента са събрани 400 кг, а са необходими 16 тона, тъй като изкупната цена на килограм пласмасови капачки е 25 ст.

„Каузата в началото изглеждаше непостижима, но се включиха доста хора – помагат ни децата от училището в кв. Долно Езерово, управител на магазин в Несебър, военните от Атия, Стефан от нашето сдружение също е доста активен - събра много капачки  и увлича и други хора в инициативата“, сподели Ани Крушкова, която е отговорник по провеждането й и е майка на 34 – годишната Мария, родена с детска церебрална парализа .

От социалния център са убедени, че ще успеят да съберат необходимата сума, ако бъдат подкрепени и от още хора, фирми и институции.

Ние от БНР – Бургас участваме в инициативата и вече се включихме с няколко килограма капачки. Ако и вие искате да помогнете, може да занесете събраното количество в творческата работилница на младежите с увреждания на ул. "Апостол Карамитев" № 12.

повече може да чуете в репортажа в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър започва изграждането на мрежа за безплатен интернет

Община Несебър кандидатства и бе сред одобрените български общини, които получават финансиране за изграждане на мрежa за безжичен интернет в населените места. WiFi4EU е инициатива на Европейската комисия и цели да създаде точки за безплатен достъп до глобалната мрежа по публичните сгради, включително библиотеки, музеи и др., като се планира до 2020 г...

публикувано на 20.06.19 в 15:21

"Булевард Демокрация" - на 20 юни

По селата могат да са спокойни, няма да закриват пощенските клонове. Там, където все още са останали. Пощенски клонове, защото и селата са тръгнали в една посока на закриване. Първоначалната идея беше населените места под 800 души, да останат без поща. Не, че местните водят активна кореспонденция, но поне пенсиите си получаваха по този стар..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

Община Бургас реализира проект за предоставянето на 5 нови социални услуги

Основната цел на проекта е да продължи подкрепата за деца и възрастни с увреждания, както и да се предоставя адекватна помощ за младежи, израснали без родителска грижа. Това е един интегриран проект, с който много ударно ще се реализират 5 нови социални услуги, от които има нужда и града и общината, съобщи зам. кметът Руска Бояджиева: „..

обновено на 20.06.19 в 14:38

Подписка в Сливен за изграждането на кучешки приют

Подписка за изграждането на кучешки приют в Сливен раздели местните защитници на животните. Според групата инициирала подписката приюта ще бъде място, където животните ще бъдат обгрижвани, а опонентите им от сформираната в социалните мрежи група наричаща се „Зоодоброволци“ твърдят, че това ще затвор за животни и излязоха със свое предложение...

публикувано на 20.06.19 в 14:35

Център за опасни битови отпадъци изграждат край Атия

Център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци е започнал да се изгражда край с. Атия, информираха местни жители. В информацията за проекта, публикувана на страницата на Община Созопол, е посочено, че на него няма да се обезвреждат въпросните материали. Споразумението за този проект е подписано още през 2015 г., а..

публикувано на 20.06.19 в 14:35

Малките пощенски станции остават

Няма опасност от закриване на малките пощенски станции. Това стана ясно след като депутатите от БСП, ДПС и ОП гласуваха против предложението на ГЕРБ пощенските клонове в населени места с по-малко от 800 жители да бъдат закрити.  Първоначалното предложение бе пощенските оператори да поддържат най-малко една стационарна пощенска станция в населените..

публикувано на 20.06.19 в 12:12

Момчето с маркера почисти писанията си

Община Бургас благодари за бързата реакция на момчето, което многократно бе улавяно от камерите на градското видеонаблюдение да драска с маркер в асансьора на пасарелката при "Мираж".  Следите от този вандализъм са заличени доброволно от детето, информират от община Бургас. 

публикувано на 20.06.19 в 10:44