Огнеборците искат повече пожарникари и по-добро заплащане

Снимка: архив

Над 500 души е свободният щат в службите по пожарна безопасност в страната. Данните изнесе за БНР - Бургас Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец“. Недостигат и хора за окомплектоване на екипите, след като от 1 август, трябва да са по трима служители в екип, посочи той:

"Държим този щат да бъде увеличен. По наши сметки, които сме правили,   към момента с наличните 173 районни служби, 37 участъкови служби на територията на страната ни е необходим щат, допълнителен от още 1 650 броя.

С ниските възнаграждения, които вече получават служителите на министерството на вътрешните работи, министерството е неконкурентоспособно на трудовия пазар."

Един начинаещ редови пожарникар стартира със заплата 662 лв., посочи Венцислав Станков.

С почитане паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци ще продължи днес Седмицата на пожарната безопасност в Бургас. Церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на бургаската пожарна  ще се проведе в 11.30 ч. Среща с ветерани е предвидена в клуба на пожарникаря  в  16.30 ч.

Час и половина по - късно пред Пантеона  , в 18 ч. огнеборци и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ.


чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян ИвановВИЖТЕ ОЩЕ

Циклонът "Албена" ще донесе рязка промяна на времето, оранжев код за Бургаска област

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало..

публикувано на 21.01.18 в 16:43

С колоритно веселие отбелязоха Бабинден в Несебър

Бабинден е един от празниците, който се отбелязва с особена почит в Несебър. Тази година той се състоя на площад „Жулиета Шишманова“ в новата част на града, като зареди с много положителни емоции присъстващите.  Колоритно, с много усмивки и весело настроение, Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб -..

публикувано на 21.01.18 в 16:00

"Голямото сърце" се пълни заради реанимобила с оборудване за новородени

Голямата форма на сърце, поставена  на градския площад, се пълни  с пластмасови капачки в подкрепа на бъдещия реанимобил, който ще струва от 20 хиляди лева, ако бъде закупен на старо, до 60 хиляди лева, пояснява доктор Стилияна Томова от неонатолочигното отделение на УМБАЛ Бургас: Малките пациенти  и лекарите трябва да са поставени..

публикувано на 21.01.18 в 13:38

1620 новородени в УМБАЛ - Бургас за 2017 г., болницата продължава да е най - предпочитана от родилките

"Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем" , съобщи днес д-р Антонио Душепеев, началник „Родилно отделение“ в УМБАЛ Бургас. Днес в болницата бе отбелязан..

публикувано на 21.01.18 в 12:34

"Да напълним голямото сърце на Бургас" днес на площад "Тройката"

Пункт за събиране на пластмасови капачки във формата на голямо метално сърце ще бъде поставен днес на площад „Тройката“. Инициативата „Да напълним Голямото сърце на Бургас“ е по идея на клуб „България за младите“ към ПП ГЕРБ.Стотици са се отбелязали в социалните мрежи, че ще се включат в инициативата. Акцията за събиране на пластмасови..

публикувано на 21.01.18 в 08:51

Полумаратон и благотворителен базар за Атанасовското езеро

Над 100 души са заявили участие в третия полумаратон „Атанасовско езеро“ , който събира днес смели и спортни мъже, жени и младежи от цялата страна, дошли край морския бряг, за да премерят сили и възможности в 3 дисциплини – 21 км бягане, 21 км колоездене и 8 км бягане. Основното трасе на маршрута минава по вело- и пешеходните алеи в Морската..

публикувано на 21.01.18 в 08:33

С традиционни ритуали и веселие отбелязват Бабинден в Бургас, Приморско и Малко Търново

Две болници в Бургас ще отбележат Деня на родилната помощ/ Бабиниден/. В УМБАЛ-Бургас ритуалът ще бъде изпълнен във фоайето на здравното заведение с начален час 11.00. В 12.00 ще започне празненството в УМБАЛ „Дева Мария“. Поканени са кметът Димитър Николов, заместник-кметът по здравеопазването д-р Лорис Мануелян, заместник-областният..

публикувано на 21.01.18 в 07:54