Огнеборците искат повече пожарникари и по-добро заплащане

Снимка: архив

Над 500 души е свободният щат в службите по пожарна безопасност в страната. Данните изнесе за БНР - Бургас Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец“. Недостигат и хора за окомплектоване на екипите, след като от 1 август, трябва да са по трима служители в екип, посочи той:

"Държим този щат да бъде увеличен. По наши сметки, които сме правили,   към момента с наличните 173 районни служби, 37 участъкови служби на територията на страната ни е необходим щат, допълнителен от още 1 650 броя.

С ниските възнаграждения, които вече получават служителите на министерството на вътрешните работи, министерството е неконкурентоспособно на трудовия пазар."

Един начинаещ редови пожарникар стартира със заплата 662 лв., посочи Венцислав Станков.

С почитане паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци ще продължи днес Седмицата на пожарната безопасност в Бургас. Церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на бургаската пожарна  ще се проведе в 11.30 ч. Среща с ветерани е предвидена в клуба на пожарникаря  в  16.30 ч.

Час и половина по - късно пред Пантеона  , в 18 ч. огнеборци и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ.


чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян ИвановВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Бургас изпраща 2543 абитуриенти от 22 училища

2543 абитуриенти от 22 учебни заведения изпраща Бургас тази година. Всички балове са само днес. Най-многобройни ще са дефилетата за зрелостниците на площад "Тройката", "Пантеона" и в Морската градина. Община Бургас е предприела съвместно с полицията строги предохранителни мерки за осигуряване безопасността на абитуриентите. Тази година 7..

публикувано на 24.05.18 в 18:14

Областният управител Вълчо Чолаков честити на културните дейци 24 ти май

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков поздрави   учители, писатели, културни дейци, журналисти и бургазлии по повод 24 ти май. Това е   е една по-специална дата в празничния календар на страната ни, ден, в който до всеки един от нас достига важното послание, че именно писмеността е тази, която носи културната памет на човечеството. И ние..

публикувано на 24.05.18 в 15:24

Частица от Светия кръст - дар за възкресената църква в карнобатското село Искра

Частица от Светия кръст дари проф. Божидар Димитров на възкресената църква "Св. Св. Кирил и Методий" в карнобатското село Искра. Храмът бе реконструиран от мюсюлманин - строителният предприемач Турхут Исмаил. Дори и местните не помнят кога църквата е спряла да се използва. Разказват, че поне от 40 години. Турхут Исмаил се захваща със..

публикувано на 24.05.18 в 15:06

7 хиляди се включиха в бургаското шествие

Зам.-министърът на социалната политика Зорница Русинова се включи в празничното шествие , заедно  с представители на общинската и на  областната администрации, депутати и общински  съветници Сред най-развълнуваните днес  бяха учениците  от най-новото бургаско училище "Александър  Георгиев - Коджакафалията". Учебното заведение за първи път се включва в..

обновено на 24.05.18 в 13:53

Несебър отбеляза празника с фолклорен концерт и награждаване на учители и културни дейци

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители, културни дейци и ученици от цялата община и пъстър фолклорен концерт. Събитието се състоя на пл. „Жулиета Шишманова“, а началото на честването поставиха вдъхновени изпълнения на фанфарния оркестър към СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Денис Гонсалвеш. От сцената, обособена пред..

публикувано на 24.05.18 в 13:52
Празничното шествие в Ямбол

Тържествени шествия за 24 май се проведоха в Ямбол и Сливен

С тържествено шествие с хоругви с ликовете на Светите равноапостоли Кирил и Методий отбелязаха 24 май в  Ямбол . Традицията Денят на славянската писменост и българската просвета и култура да се чества по този начин започна в Ямбол преди десет години. Символичен домакин на празника тази година са Езиковата гимназия и Начално училище "Проф...

публикувано на 24.05.18 в 13:20

Приморско отбелязва своя празник

Приморско днес отбелязва своя празник. В девет часа ще започнат училищно тържество и  молебен в църквата" Св. Св. Кирил и Методий".В 10 часа ще бъдат издигнати  националния флаг на България и знамето на Общината. Програмата включва спортни състезания, преглед на  художествената самодейност и от 18 часа изпращане на абитуриентите. В   19 часа  ще започне..

публикувано на 24.05.18 в 08:41