Огнеборците искат повече пожарникари и по-добро заплащане

Снимка: архив

Над 500 души е свободният щат в службите по пожарна безопасност в страната. Данните изнесе за БНР - Бургас Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец“. Недостигат и хора за окомплектоване на екипите, след като от 1 август, трябва да са по трима служители в екип, посочи той:

"Държим този щат да бъде увеличен. По наши сметки, които сме правили,   към момента с наличните 173 районни служби, 37 участъкови служби на територията на страната ни е необходим щат, допълнителен от още 1 650 броя.

С ниските възнаграждения, които вече получават служителите на министерството на вътрешните работи, министерството е неконкурентоспособно на трудовия пазар."

Един начинаещ редови пожарникар стартира със заплата 662 лв., посочи Венцислав Станков.

С почитане паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци ще продължи днес Седмицата на пожарната безопасност в Бургас. Церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на бургаската пожарна  ще се проведе в 11.30 ч. Среща с ветерани е предвидена в клуба на пожарникаря  в  16.30 ч.

Час и половина по - късно пред Пантеона  , в 18 ч. огнеборци и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ.


чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян ИвановВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаските надзиратели искат достойно заплащане

Около 100 души излязоха на протест пред бургаския затвор днес. Надзиратели и техни колеги от институцията, служители на съдебна охрана и полицаи, настояват за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Обещаното увеличение на заплатите с 5% за работещите в сектор “Сигурност“ е крайно недостатъчно и неадекватно. Това коментираха..

публикувано на 20.11.17 в 18:37

Символичен протест на Никулден, инициират рибарите заради отнемането на лицензите им

Около 100 рибари от Царево, Приморско и Китен се събраха днес, за да обсъдят предстоящите си действия спрямо издадените заповеди от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за отнемането на лиценза им за стопански риболов . Все още те не са уточнили подробностите около протеста, но се предвижда той да бъде символичен и да се проведе на..

публикувано на 20.11.17 в 17:47
риболов

Отнемат лицензите на стотици рибари, те се готвят за протест

Издадени са заповеди от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за отнемането на лиценза за стопански риболов на стотици рибари. Сред мотивите е нередовното водене на рибарските дневници в продължение на две години.  Част от потърпевшите днес подадоха жалби в Бургаския административен съд. Хората са притеснени, защото заповедта касае..

публикувано на 20.11.17 в 16:31
архив

Артистичният бургаски дух оживява в Никулденско градче на изкуствата за 6 декември

Бургас винаги се е славел със своя артистичен дух и хора на изкуството. И тази година пространството до Часовника отново ще се оживи, като този път ще приюти всички видове изкуства, с които Бургас се гордее от години – литература, музика, танци, балет, театър, изобразително изкуство. Автентични рибарски лодки ще пресъздават типичната..

публикувано на 20.11.17 в 15:49

"Плюшено мече" ще зарадва с коледни подаръци деца и младежи в неравностойно положение в Бургаско

430 деца и младежи в неравностойно положение в Бургаско ще получат коледни подаръци благодарение на сдружение „ Плюшено мече“. Доброволците му са посредници при сбъдването на коледни мечти на хиляди малчугани в цялата страна и дарители, които искат да направят подарък. Индивидуални подаръци ще получат деца и младежи лишени от родителска..

публикувано на 20.11.17 в 14:36

Жители на "Възраждане" настояха колите им да не бъдат вдигани

Да бъдат изградени подземни паркинги и магазините отново да станат гаражи в к- с "Възраждане". Според живущи там това  е част от решението на проблема с паркирането в квартала. През последните дни усилена акция на служители на ОП "Транспорт" има на улица "Македония". Жалба с подписи на 50 души против вдигането на колите, пусна до Община Бургас Николай..

публикувано на 20.11.17 в 08:20

Италиански център привлича инвеститори от "Ботуша"

Има интерес от страна на италиански фирми за развитие на бизнес в Бургаско. Това коментира пред БНР - Бургас Иво Барзов, председател на Българо - италианския център „Да Винчи“. Той функционира от една година и това е една от основните му цели, посочи Барзов. "Интерес има, но едно от условията, което бизнесът поставя, е достъпността. С тази линия, кото..

публикувано на 20.11.17 в 08:08