Огнеборците искат повече пожарникари и по-добро заплащане

Снимка: архив

Над 500 души е свободният щат в службите по пожарна безопасност в страната. Данните изнесе за БНР - Бургас Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец“. Недостигат и хора за окомплектоване на екипите, след като от 1 август, трябва да са по трима служители в екип, посочи той:

"Държим този щат да бъде увеличен. По наши сметки, които сме правили,   към момента с наличните 173 районни служби, 37 участъкови служби на територията на страната ни е необходим щат, допълнителен от още 1 650 броя.

С ниските възнаграждения, които вече получават служителите на министерството на вътрешните работи, министерството е неконкурентоспособно на трудовия пазар."

Един начинаещ редови пожарникар стартира със заплата 662 лв., посочи Венцислав Станков.

С почитане паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци ще продължи днес Седмицата на пожарната безопасност в Бургас. Церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча пред сградата на бургаската пожарна  ще се проведе в 11.30 ч. Среща с ветерани е предвидена в клуба на пожарникаря  в  16.30 ч.

Час и половина по - късно пред Пантеона  , в 18 ч. огнеборци и спасители ще демонстрират гасене на пожари и извършването на аварийно-спасителни дейности с оказване на първа помощ.


чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян ИвановВИЖТЕ ОЩЕ

49 работни места за младежите до 29 години обяви Бюрото по труда

49 свободни работни места са обявени по програмата „Старт на кариерата“ в Бюрото по труда в Бургас. В момента се провежда процедурата за кандидатстване за заетост през 2018 г., съобщи Живко Янакиев, директор на бургаското бюро: „От които областната администрация има две, в общини Бургас и Средец по места шест, и останалите 41 места са от различни..

публикувано на 25.09.17 в 09:08

Бургазлии искат градът да бъде по-осветен вечер

На много места в Бургас  уличното  осветление  не  гарантира  спокойно придвижване в  късните часове.  Гражданите  посочват,  че  имат претенции  към  ефективността  и  височината на осветителните  тела.  "…Вървейки, човек се страхува…Това, което са полилей ли е, абажур ли е, вечерта не се вижда…С тази мижава, бледа светлина измислена, ако е малко..

публикувано на 25.09.17 в 08:33

Бургаски родители избрали домашно обучение за децата си

Три семейства от Бургас са изявили желание да обучават децата си в домашни условия, без да ги пращат на училище. Законът дава такава възможност , но при определени изисквания, коментира директорът на Регионалното управление на образованието в Бургас Виолета Илиева: " Законът е либерален, той дава възможност и на родителя да избере формата на..

публикувано на 24.09.17 в 10:47

Освещават арменската апостолическа православна църква „Сурп Агоп" в Ямбол

Днес в Ямбол   ще бъде осветена Арменската апостолическа православна църква „Сурп Агоп". Изграждането на храма продължи 18 години, а средствата са изцяло от дарения. Ритуалът по освещаването ще извърши архиепископ Езрас Нарцесян заедно с епископ Тате Агопян от Румъния и свещеници от арменски храмове в страната. Изграждането на храма Сурп Агоп, в..

публикувано на 24.09.17 в 08:28

"Стара хартия за нова книга" е днес в Бургас

За пета поредна година в Бургас ще се проведе екокампанията "Стара хартия за нова книга". Тя дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което от 10.00 до 14.00 часа в приморския парк пред Пантеона в Бургас, заедно с възрастен придружител..

публикувано на 24.09.17 в 08:15

Кметът на Средец Иван Жабов: Работим и ще работим за нашето по-добро бъдеще

С водосвет за здраве, отлужен от отец Недялко Радев и издигане на националния флаг на страната и флагът на ЕС, започна празникът на  Средец. Той продължи с тържествена сесия на общинския съвет. Средец не е просто онзи странджански град до областния център, казват местните:  Ние сме твърди,..

публикувано на 23.09.17 в 13:24

Общината експериментира онлайн избор на обедно меню в училищните столове

Община Бургас  въвежда още една електронна услуга в сферата на образованието. От 1 октомври тази година ще бъде въведена платформата е-stol за избор и заплащане онлайн на обедно меню в училищните столове на всички общински училища. Пилотно платформата ще може да бъде използвана от родителите на ученици в НБУ "Михаил Лъкатник"  и ОУ "Антон..

публикувано на 23.09.17 в 08:42