200 ученици ще има новото бургаско училище "Коджакафалията"

200 ученици ще се обучават през тази учебна година в новото бургаско основно училище“ Александър Георгиев Коджакафалията“ . Те ще са в първи и пети клас и в предучилищна група, като заради големият интерес предварителния прием е бил увеличен с по - още една паралелка, съобщи  зам.- кметът по образованието Йорданка Ананиева

"В училището в момента ще се обучават три паралелки първи клас, три паралелки пети клас и две подготвителни групи – 6-годишни ученици, които са на предучилищна подготовка, а следващата година ще се увеличава броят на учениците, тъй като не можем сега да напълним училището и догодина да няма прием, така че плавно и постепенно ще се запълни целият капацитет. Училището е готово, то отговаря на всички съвременни изисквания за образователна инфраструктура, оборудвано е със всичко необходимо."

Това е първото ново училище , което се създава след 28 години  на територията на община Бургас, добави Ананиева. Броят на първокласниците през тази година в бургаските учебни заведения  е  2 132 или с почти 240 по-малко в сравнение с миналогодишната учебна година.

чуйте в звуковия файл интервюто на Стефка Бакърджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас се подготвя за фестивала на рибата

На 30 септември и 1 октомври Фестивалът на рибата и виното се завръща с второ издание, за да предложи на жителите и гостите на Бургас кулинарни изненади и стойностна музикална програма. Любителите на рибните ястия ще имат среща с шеф Иван Звездев, който ще приготви вкусна рибена чорба по рецепта от старата българска кухня. В Бургас ще видим и..

публикувано на 26.09.17 в 15:39

Рибарите в Приморско се готвят за риболовния сезон

Навсякъде по Черноморието се готвят за риболовния сезон. В Приморско на вълнолома са само няколко от рибарите, които правят последни ремонти по лодките преди да ги натоварят с мрежи и да отплават в търсене на голямата риба. Тодор Богатов, когото всички наричат Капитана, очаква добър улов. Преди това обаче трябва да мине лошото време, което започна..

публикувано на 26.09.17 в 14:56
Операция

Медицински факултет към yниверситетa „Проф. д-р Асен Златаров“ ще отвори врати догодина

Медицинският факултет към университета „Проф. д-р Асен Златаров“ се очаква да отвори врати догодина. Сградата вече е почти довършена, обясни зам. кметът д-р Лорис Мануелян. „Остават довършителните работи. До Нова година трябва да е готова сградата. След това в кратко време трябва да се постараем да бъдат оборудвани кабинетите. Трябва в..

публикувано на 26.09.17 в 14:30

Има пропуски в изследванията за тежки метали в замразената цаца, смятат рибари

Наличие на тежки метали в 12 различни вида замразена риба констатира проучване на неправителствената организация „Активни потребители“. Оттам уточняват, че е намерено съдържание на олово над нормите в цаца от Балтийско море, внесена през Румъния.   Според изпълнителния директор на Асоциациятa „БГ ФИШ“ Йордан Господинов, анализът не е коректен и по..

публикувано на 26.09.17 в 13:54

Продават "Медицински център III" за над 3 милиона лева

Сградата на „Медицински център III“ в комплекс „Меден Рудник“ ще бъде продадена на „Булфарма“ ООД за над 3 720 000 лева. Това решиха общинските съветници по време на днешната редовна сесия.  Дебатите по докладната записка продължиха над един час. Най-големите възражения по продажбата на сградата бяха от страна на Константин  Бачийски от СЕК. Според..

публикувано на 26.09.17 в 12:51

Общинарите решиха да се поискат от държавата имоти в "Ченгене скеле"

Община Бургас ще поиска от държавата 48 имота в "Ченгене скеле", решиха единодушно общинските съветници. Ако статутът на рибарското селище се промени, там ще бъдат изградени алеи, ще се озелени, ще се направи улична мрежа. Предвижда се още обособяване на временни укрития за рибарите с хангари за лодки в партерните нива, зони за обществено обслужване..

публикувано на 26.09.17 в 11:30

Бургазлии ще останат без топла вода четири дни

Четири дни Бургас остава без топла вода. От „Топлофикация“ информират, че заради отстраняване на авария топлоподаването ще бъде спряно в 8.00  ч. на 2 октомври (понеделник) до 16:30 на 6 октомври (петък).  Причината е профилактика на съоръженията за новия отоплителен сезон, уточни директорът на топлофикационното дружество Христин Илиев: "..

публикувано на 26.09.17 в 11:11