Легендарният Александър Балкански и вдъхновението на цирковата арена

Александър Балкански е българинът, който  се е ръкувал с Ричард Никсън, излизал е на манежа пред  папа Йоан Павел Втори, пред шведската, холандската и английската кралица.

Баща ми казваше, че изявата в цирка осигурява безплатна доживотна екскурзия. Видял съм чудесата на света благодарение на моята професия, тя  ми даде  възможност да се срещна с невероятни хора от различни раси. Пътувах, работих, разглеждах и печелех пари.

Освен нашия, има още десет български цирка. Ако "Балкански" затвори, до три години ще изчезнат и другите. Ние даваме стимула на малките, да се опитват да правят нещо. Няма ли го главният герой, пиесата не става.

Един народен  представител вчера  нарече опонентите  си циркаджии, но я вкарайте  депутата в клетка с десет лъва!  Не може ли да намери друга дума, за да изрази своето отношение,  не  е  интелигентен  човек, според мене. И тук ще споделя мисълта на големия режисьор Федерико Фелини, който казва, че  цирковото изкуство е най-трудното зрелищно  изкуство и го определя като "културата на житейския опит на една нация" . Нито култура, нито житейски опит виждам във всички тия депутати. Защото ако го взема тоя депутат и го вкарам в клетката с десет  лъва, не знам как ще се чувства. А един дресьор намира  етичния, хуманния начин да създаде  уникален контакт с животното и едно уникално разбиране. 

Страната ни не цени човешкия си ресурс, затова и изкуството ни трудно съществува. До 90-та управляващата партия се стремеше да покаже навън достиженията на малка България. Сега това не цел,  приоритет. Ако днес театърът, който преди изоставаше от цирка, се чувства малко по-добре, това е защото държавата му отпуска субсидии. С техните  дотации, циркът  също ще е на голямо ниво. Театърът, операта, балетът са внушителна гилдия. Това е една армия победоносна, защото тяхното оръжие е културата.

Ако има издънки в народа, това е защото го държат беден, гладен, нездравоспособен. Такъв народ се манипулира лесно. Театралите не можеш да ги манупилираш лесно, а нас ни ликвидираха, просто казаха, че  циркът трябва да остане на улицата. Неговите артисти  се разбягаха по света и живеят добре.

Преди не можеше да се излезе в чужбина, а сега е трудно да си дойдеш в България. Един месец говорят как със зор  са върнати  20 хиляди деца в училище. Ами другите 200 хиляди, със своите родители? Това са 600 хиляди души трайни емигранти. Щом са взели децата със себе си, те не искат да имат нищо общо с България. Асоциацията на българите в Чикаго и Детройт ни покани да им гостуваме там, сдружението на българите в Барселона и Мадрид- също. Само тука не се сещат за нас, а ние сме все още верни на нашата родина.

През комунизма  непрекъснато се пишеха до Държавна сигурност доноси: Не го пускайте  в чужбина,  ще избяга. Имах възможността да прочета малко от моето досие. И трябва да кажа, че всичките тия, които са писали доносите, живеят в САЩ, Лас Вегас, Испания, на Канарските острови, в Германия, в Италия, а аз съм си все още в тая България. 

Желанието ми беше двамата ми синове да имат много деца, защото това е фамилно изкуство. По-малкият Николай има три, големият е с двама синове, но те са в САЩ. Майка им е дресьорка на слонове и те са също в това поприще.ВИЖТЕ ОЩЕ

Саша Константинова- една българка в сърцето на Берлин

Да живеем скромно, да не харчим пари за цяло и нещяло. И да не мислим, че само парите са, които правят хората щастливи. Припомня ни го професорката по пиано в Берлин  Саша Константинова, напуснала страната ни на 18- годишна възраст, за да се образова и след това да образова европейците в Университета по изкуствата в германската столица.Тя знае..

публикувано на 17.12.17 в 12:42

Рудолф от бургаския зоопарк посреща Коледа с две бели кошути Снежанка и Капучино

Седем еленчета, достатъчни за впряга на Дядо Коледа-три мъжки и четири женски, се радват на вниманието на посетителите в бургаския зооцентър. Двете най–нови снежнобели кошути  пристигнаха днес. Собственикът Кръстьо Дъбов отбелязва: Обикновено нашите посетители кръщават животните, но този път аз избрах имената. Едната  кошута би..

публикувано на 13.12.17 в 20:27

Празнувайте с БНР- Бургас на Никулден

 Двучасово открито предаване ще излъчи БНР-Бургас на 6-ти декември. Слушателите ще имат възможността да станат част от празника, организиран до Часовника от Община Бургас, където ще бъде изграден  арт пристан. В автентични рибарски лодки хора на изкуството ще приканват бургазлии да се присъединят към тях. На специално изградена сцена ще се изявят Стоян..

публикувано на 04.12.17 в 20:29

Пианистът Филип Иванов за музиката и коледния дух в Белгия

Вземат ли белгийците на сериозно коледните базари, спокойно ли се разхождат насред тях, притесняват ли се от някакви терористични заплахи. За това научаваме от Филип Иванов, пианист, който обикаля по света и свири в Колумбия, Южна Америка, Великобритания, Япония и Тайланд. Той е роден в Белгия през 1988. Дебютира на сцената когато е на десет..

публикувано на 04.12.17 в 15:44

Веси Бонева и новият й албум "Родината"

Албумът на Веси Бонева „Родината“  ще бъде в мрежата на 10 декември. Той носи послание към приятелите ни да  се завърнат  в България, не само за да споделим най- хубавите празници, да седнем на трапезата, но и да видим какво можем да направим за  страната си. Защото тя е мъничка и всички би трябвало бързо да я подредим. Сред изпълненията са..

публикувано на 03.12.17 в 10:32

Христо Гърбов: Аз съм един щастлив човек и актьор

„Аз не се смятам за комедиен актьор. От друга страна няма да се отрека от способностите си да разсмивам хората. " Това каза в предаването на БНР – Бургас „Ева в неделя“ актьорът Христо Гърбов. В най-новия филм на съпругата му Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти“, той играе психиатър в болнично заведение. „ Много се радвам, че тя ме..

публикувано на 01.12.17 в 17:39

Йовита Георгиева: За мен представянето ми е победа. Аз бях себе си!

Вече цяла седмица продължават коментарите относно класирането в конкурса Мис България 2017. Победителката Тамара Георгиева получи множество негативни оценки социалните мрежи. Голяма част от потребителите в мрежата изразиха своето възмущение и несъгласие от избора й. Все повече са и съмненията относно това как всъщност е гласувало журито.Ние,..

публикувано на 26.11.17 в 16:43