Легендарният Александър Балкански и вдъхновението на цирковата арена

Александър Балкански е българинът, който  се е ръкувал с Ричард Никсън, излизал е на манежа пред  папа Йоан Павел Втори, пред шведската, холандската и английската кралица.

Баща ми казваше, че изявата в цирка осигурява безплатна доживотна екскурзия. Видял съм чудесата на света благодарение на моята професия, тя  ми даде  възможност да се срещна с невероятни хора от различни раси. Пътувах, работих, разглеждах и печелех пари.

Освен нашия, има още десет български цирка. Ако "Балкански" затвори, до три години ще изчезнат и другите. Ние даваме стимула на малките, да се опитват да правят нещо. Няма ли го главният герой, пиесата не става.

Един народен  представител вчера  нарече опонентите  си циркаджии, но я вкарайте  депутата в клетка с десет лъва!  Не може ли да намери друга дума, за да изрази своето отношение,  не  е  интелигентен  човек, според мене. И тук ще споделя мисълта на големия режисьор Федерико Фелини, който казва, че  цирковото изкуство е най-трудното зрелищно  изкуство и го определя като "културата на житейския опит на една нация" . Нито култура, нито житейски опит виждам във всички тия депутати. Защото ако го взема тоя депутат и го вкарам в клетката с десет  лъва, не знам как ще се чувства. А един дресьор намира  етичния, хуманния начин да създаде  уникален контакт с животното и едно уникално разбиране. 

Страната ни не цени човешкия си ресурс, затова и изкуството ни трудно съществува. До 90-та управляващата партия се стремеше да покаже навън достиженията на малка България. Сега това не цел,  приоритет. Ако днес театърът, който преди изоставаше от цирка, се чувства малко по-добре, това е защото държавата му отпуска субсидии. С техните  дотации, циркът  също ще е на голямо ниво. Театърът, операта, балетът са внушителна гилдия. Това е една армия победоносна, защото тяхното оръжие е културата.

Ако има издънки в народа, това е защото го държат беден, гладен, нездравоспособен. Такъв народ се манипулира лесно. Театралите не можеш да ги манупилираш лесно, а нас ни ликвидираха, просто казаха, че  циркът трябва да остане на улицата. Неговите артисти  се разбягаха по света и живеят добре.

Преди не можеше да се излезе в чужбина, а сега е трудно да си дойдеш в България. Един месец говорят как със зор  са върнати  20 хиляди деца в училище. Ами другите 200 хиляди, със своите родители? Това са 600 хиляди души трайни емигранти. Щом са взели децата със себе си, те не искат да имат нищо общо с България. Асоциацията на българите в Чикаго и Детройт ни покани да им гостуваме там, сдружението на българите в Барселона и Мадрид- също. Само тука не се сещат за нас, а ние сме все още верни на нашата родина.

През комунизма  непрекъснато се пишеха до Държавна сигурност доноси: Не го пускайте  в чужбина,  ще избяга. Имах възможността да прочета малко от моето досие. И трябва да кажа, че всичките тия, които са писали доносите, живеят в САЩ, Лас Вегас, Испания, на Канарските острови, в Германия, в Италия, а аз съм си все още в тая България. 

Желанието ми беше двамата ми синове да имат много деца, защото това е фамилно изкуство. По-малкият Николай има три, големият е с двама синове, но те са в САЩ. Майка им е дресьорка на слонове и те са също в това поприще.ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислава Тодорова - чаровната усмивка на бургаската пожарна

Тя се казва Станислава Тодорова, на 26 години от Самоков, от три живее и работи в Бургас. Тя е пожарникар. В професията влиза случайно, кандидатства в Академията на МВР с желанието да стане полицай, но я приемат за огнеборец. Станислава е доволна, че така се е случило. Сега работи във втора Районна противопожарна служба , в сектор „Превенция“..

публикувано на 16.09.18 в 14:36

Миглена Петрова - майсторката, която прави бижута с цветя

Миглена Петрова е майстор на ръчно изработени бижута от Велико Тръново. Уникалното в тях е, че вгражда естествени цветя.   Всичко започва преди 9 години от страстта й към красивото, към дизайна и креативността. Тя вече има свое ателие, а в заниманието си вече е увлякла и съпруга й, който и помага при отглеждането на цветята и направата на..

публикувано на 16.09.18 в 12:39

По бургаски: Коцето Калки и Мартина си казаха "да" на остров "Св. Анастасия"

Коцето Калки и бургазлийката Мартина вдигнаха сватба на остров света Анастасия в края на август. Мястото и времето не са избрани случайно. Двамата искали това да им се случи на място където има море и фар и да има пълнолуние. Късчето земя край Бургас и датата 26 август отговаряли на тези изисквания разказа щастливият младоженец. "Островът..

публикувано на 09.09.18 в 14:55

Мария Кирякова - майсторът на уникални плетени играчки

Мария Кирякова твори с голяма любов и старание интересни играчки, прекрасни плетени шапки, шалове и дрешки. Бургазлийката е категорична, че не прави компромис с качеството и използва само хубави прежди. Занимава се с това от 3 години, а преди това е била военнослужещ. Любовта й към плетивата е от детството и се радва, че сега когато е..

публикувано на 09.09.18 в 12:58

LaTiDa преди участието си в Аполония

Те се срещат още като деца. Любовта към музиката  ги събира във фабриката за таланти група  Бон-бон. Самостоятелната кариера стартира през 2009 с дебютния им сингъл Латида, от където идва и името на групата. Същата година стават част от екипа на Поли Генова за Евровизия. Те са най-търсените беквокалистки последните години, на едни от най-популярните..

публикувано на 02.09.18 в 17:48

Гергана Апостолова: Не сърфирам докато шофирам

 Първата българка, участвала на рали Монте Карло, Гергана Апостолова се включи в кампанията „Не сърфирам докато шофирам“: Всеки има нужда да бъде напътстван, чрез кампанията напомняме на шофьорите, но не само на тях, да бъдат внимателни за безопасното движение. И аз понякога се изкушавам, но човек трябва да си го наложи.  И като..

публикувано на 02.09.18 в 08:54

Мария Мутафчиева: Бургаският комплекс "Лазур" е "старият квартал" от песента "Непознати улици"

След като „Мери Бойс Бенд" представиха новия си албум "Щастливи дни",  вокалистът Мария Мутафчиева издаде тайната на щастливите емоции, които лъхат и от едноименната песен. Оказа се, че те се коренят в детството, преминало в един бургаски квартал, близо до Морската градина. " Аз много си обичам родния град, затова често през лятото отскачаме за по..

публикувано на 26.08.18 в 15:10