Легендарният Александър Балкански и вдъхновението на цирковата арена

Александър Балкански е българинът, който  се е ръкувал с Ричард Никсън, излизал е на манежа пред  папа Йоан Павел Втори, пред шведската, холандската и английската кралица.

Баща ми казваше, че изявата в цирка осигурява безплатна доживотна екскурзия. Видял съм чудесата на света благодарение на моята професия, тя  ми даде  възможност да се срещна с невероятни хора от различни раси. Пътувах, работих, разглеждах и печелех пари.

Освен нашия, има още десет български цирка. Ако "Балкански" затвори, до три години ще изчезнат и другите. Ние даваме стимула на малките, да се опитват да правят нещо. Няма ли го главният герой, пиесата не става.

Един народен  представител вчера  нарече опонентите  си циркаджии, но я вкарайте  депутата в клетка с десет лъва!  Не може ли да намери друга дума, за да изрази своето отношение,  не  е  интелигентен  човек, според мене. И тук ще споделя мисълта на големия режисьор Федерико Фелини, който казва, че  цирковото изкуство е най-трудното зрелищно  изкуство и го определя като "културата на житейския опит на една нация" . Нито култура, нито житейски опит виждам във всички тия депутати. Защото ако го взема тоя депутат и го вкарам в клетката с десет  лъва, не знам как ще се чувства. А един дресьор намира  етичния, хуманния начин да създаде  уникален контакт с животното и едно уникално разбиране. 

Страната ни не цени човешкия си ресурс, затова и изкуството ни трудно съществува. До 90-та управляващата партия се стремеше да покаже навън достиженията на малка България. Сега това не цел,  приоритет. Ако днес театърът, който преди изоставаше от цирка, се чувства малко по-добре, това е защото държавата му отпуска субсидии. С техните  дотации, циркът  също ще е на голямо ниво. Театърът, операта, балетът са внушителна гилдия. Това е една армия победоносна, защото тяхното оръжие е културата.

Ако има издънки в народа, това е защото го държат беден, гладен, нездравоспособен. Такъв народ се манипулира лесно. Театралите не можеш да ги манупилираш лесно, а нас ни ликвидираха, просто казаха, че  циркът трябва да остане на улицата. Неговите артисти  се разбягаха по света и живеят добре.

Преди не можеше да се излезе в чужбина, а сега е трудно да си дойдеш в България. Един месец говорят как със зор  са върнати  20 хиляди деца в училище. Ами другите 200 хиляди, със своите родители? Това са 600 хиляди души трайни емигранти. Щом са взели децата със себе си, те не искат да имат нищо общо с България. Асоциацията на българите в Чикаго и Детройт ни покани да им гостуваме там, сдружението на българите в Барселона и Мадрид- също. Само тука не се сещат за нас, а ние сме все още верни на нашата родина.

През комунизма  непрекъснато се пишеха до Държавна сигурност доноси: Не го пускайте  в чужбина,  ще избяга. Имах възможността да прочета малко от моето досие. И трябва да кажа, че всичките тия, които са писали доносите, живеят в САЩ, Лас Вегас, Испания, на Канарските острови, в Германия, в Италия, а аз съм си все още в тая България. 

Желанието ми беше двамата ми синове да имат много деца, защото това е фамилно изкуство. По-малкият Николай има три, големият е с двама синове, но те са в САЩ. Майка им е дресьорка на слонове и те са също в това поприще.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Първанов, фотограф: През тази година искам да представя красотата на българката и в Бургас

Той е енергичен млад човек, професионален фотограф и истински българин. Казва се Радослав Първанов , на 25 години от Габрово и е автор на родолюбивия проект „Аз съм българка!“. В него са заснети 23 българки и две деца, в народни носии на красиви места в страната. Снимките са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година...

публикувано на 19.02.18 в 17:19

Тодор Чепов, кукер: Невероятно е чувството да облечеш костюма, да сложиш звънците и да последваш традицията

Кукерски игри започнаха рано тази сутрин в кв. Меден Рудник. Тук местната общност с подкрепата на читалище "Паисий Хилендарски 1928" ги организира от 1972 година. Тази година в кукерската група „Козият рог“, която пресъздава традиционните ритуали участват 60 души, от деца на 5-6 годни, до мъже на 45г. Те посещават над 50 къщи, за да..

публикувано на 18.02.18 в 15:40

Да поиграем на любов в лудницата

„Любов в лудницата“ е представление, които не се случва често в театъра. Това отбелязва актрисата Албена Павлова. Ще я гледаме в Бургас заедно с Ненчо Илчев на 23 февруари от 19.00 часа в НХК. Актьорите сме рядко работливо племе. Нямаме нищо против да влизаме от постановка в постановка и всяка вечер да сме на сцената. Това ни прави все..

публикувано на 14.02.18 в 19:56

В Несебър започва седмицата на любовта и виното

От днес в Несебър започва седмицата на любовта и виното. Поп иконата Миро ще бъде звездата в културната програма на Община Несебър за 14 февруари. За празника на любовта и виното местната администрация е подготвила различни прояви в няколко поредни дни, изпълнени с развлекателни, културни и кулинарни забавления, и кани всички, които обичат морето,..

публикувано на 14.02.18 в 08:38

5 двойки ще сключат брак на Св. Валентин

Общо пет двойки ще сключат граждански брак на Св. Валентин . Два ритуала ще има в залата на обредния комплекс на ул „Вардар“, каза неговият управител Магдалена Карастоянова. Двойките са млади, няма смесени бракове, младоженците са български граждани. Според Карастоянова броят на сватбите на Св. Валентин тази година е малък, защото е в..

публикувано на 14.02.18 в 08:33

Актьорът Георги Мамалев влюбен в смеха

Има едно ямболско село Мамарчево,   два пъти е посрещало цар Борис. Веднъж се подпалил плевник и царят с принц Кирил носили кофи да гасят пожара. Има и една фамилия  Мамалеви с двама дядовци - Одисей и Георги, и с  провлачени корени в южната ни съседка. Родовете им Дудакис и Мамалис се заселили  до Мамарчево и забъркали някаква балканска смес. Някои..

публикувано на 13.02.18 в 20:10
Ралица в клипа към песента

Бляскавият парти сезон на талантливата Ралица

Ралица Грудева от "Гласът на България" представи дебютната си песен "На бара" в дует с Александър Христов. Текстът и музиката са на двамата изпълнители, аранжиментът -на Алекс Нушев, видеоклипът бе поверен на Йордан Петков. За цялостната продукция благодарности също към клуб "Braga", той стана и  основна локация за снимките...

публикувано на 04.02.18 в 15:34