Милен Николов, РИМ - Бургас: Грандиозно водохранилище открихме в Русокастрон

Водохранилището на двореца в средновековната крепост Русокастро в Бургаско, са открили археолозите при проучванията си през това лято. Тя е най - голямата в Югоизточна България и от нея в миналото са контролирани пътищата към Константинопол. 

Грандиозното  съоръжение било на два етажа и със стълбища, то имало неправилна форма – от запад дълго 15 метра, от изток 11.5 метра, широко е 7.50 метра, съобщи ръководителят на разкопките Милен Николов:

"Стените са измазани много добре, запазена е хидрофорната замазка, за да изолира влагата. Около 100-105 квадратни метра е площта. Това място ако е дълбоко 3 метра става въпрос за 300 кубика вода.

Крепостта е била изключително важна, изключително  ценна за всеки, който да я държи – дали България, дали Византия, много ясно си личи много грижливата поддръжка на съоръжението, което показва една огромна инвестиция, царска инвестиция…"

През това лято тук беше направено най-голямото археологическо  откритие в региона- намерена бе част от икона от слонова кост, която е  уникална находка от световно значение.

Проучванията на Русокастро ще продължат през следващата година, като плановете са най-голямата крепост в Югоизточна България да се разработи като обект за културно-исторически туризъм.

чуйте в звуковия файл репортажа на Стефка Бакърджиева


ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерски съвет промени статута на републикански път и го предоставя на община Малко Търново

Участък от 2,1 км от републикански път Дуранкулак - ГКПП „Малко Търново“, намиращ се на територията на община Малко Търново, беше обявен за публична общинска собственост. Промяната на статута се извършва по предложение на кмета на община Малко Търново, след съгласуване с Агенция „Пътна инфраструктура“, поради промяна във функциите на трасето, реши..

публикувано на 21.03.18 в 13:37

Постоянно се следят рисковите от наводнения участъци в Бургаско

Няколко са рисковите участъци от наводнения, които се следят постоянно в област Бургас. Взимат се превантивни мерки. Там където е необходимо се изграждат диги и към момента няма опасност за населението в региона. Заради снеготопенето и обилните валежи рискови са предимно долните течения на реките. Вчера карнобатското село Сърнево се размина..

публикувано на 21.03.18 в 13:21

Потомци на спасени евреи издигат мемориал в центъра на Бургас

Потомци на спасени евреи ще издигнат в Бургас мемориал на благодарността в памет на достойните жители на морския град. Той ще се намира до Часовника в центъра на Бургас и ще бъде открит на 11 април от 17:00 часа. В Бургас са организирани и още събития, посветени на 75г от спасяването на българските евреи. Сред тях е изложбата на МВнР на Израел,..

публикувано на 21.03.18 в 10:54

БЧК - Бургас започва раздаването на храни на нуждаещите се в петък, първият пункт ще е в Айтос

В края на тази седмица БЧК - Бургас ще започне раздаването на продукти от хранителната програма на Европейския съюз на социално слаби граждани. Първият пункт ще бъде разкрит в петък 23 март в Айтос в сградата на общината. Разкриването на пунктовете в областта ще става поетапно във всяка община, като право на помощта имат 13 872 души в бургаско. Поради..

публикувано на 21.03.18 в 09:42

Чрез трансгранични проекти Царево подобрява туристическата си инфраструктура

  Общинският съвет в Царево прие нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Царево.  Сега действащата наредба е изменяна и допълвана повече от 40 пъти, а новоприетият проект има за цел да актуализира цялостно разпоредбите и привеждането в съответствие с измененията от последните..

публикувано на 21.03.18 в 09:41

Ученици демонстрират последствията от климатичните промени

Ученици от СУ "Св.Св. Кирил и Методий" и НБУ "Михаил Лъкатник“ ще демонстрират от 10.30ч на площада пред първото училище последствията от климатичните промени върху природата и човека. Ще участват ученици от 1 до 12клас на двете училища. Учениците ще интерпретират темата за климатичните промени в различни експериментални и творчески центрове..

публикувано на 21.03.18 в 09:13

Овладяно е положението в карнобатското село Сърнево, опасност няма

Няма опасност за хората от карнобатското село Сърнево. След дъждовете река Русокастренска излезе от коритото и е наводнила няколко двора. Благодарение на предприетите действия и диги с чували, водата не стигна до домовете на хората. Кметският наместник Таня Славова посочи, че коритото на реката има нужда от почистване. " Нямаме и нямахме..

публикувано на 21.03.18 в 08:34