Милен Николов, РИМ - Бургас: Грандиозно водохранилище открихме в Русокастрон

Водохранилището на двореца в средновековната крепост Русокастро в Бургаско, са открили археолозите при проучванията си през това лято. Тя е най - голямата в Югоизточна България и от нея в миналото са контролирани пътищата към Константинопол. 

Грандиозното  съоръжение било на два етажа и със стълбища, то имало неправилна форма – от запад дълго 15 метра, от изток 11.5 метра, широко е 7.50 метра, съобщи ръководителят на разкопките Милен Николов:

"Стените са измазани много добре, запазена е хидрофорната замазка, за да изолира влагата. Около 100-105 квадратни метра е площта. Това място ако е дълбоко 3 метра става въпрос за 300 кубика вода.

Крепостта е била изключително важна, изключително  ценна за всеки, който да я държи – дали България, дали Византия, много ясно си личи много грижливата поддръжка на съоръжението, което показва една огромна инвестиция, царска инвестиция…"

През това лято тук беше направено най-голямото археологическо  откритие в региона- намерена бе част от икона от слонова кост, която е  уникална находка от световно значение.

Проучванията на Русокастро ще продължат през следващата година, като плановете са най-голямата крепост в Югоизточна България да се разработи като обект за културно-исторически туризъм.

чуйте в звуковия файл репортажа на Стефка Бакърджиева


ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири автобуса за линия номер 9 планира да купи „Бургасбус“

Четири автобуса планира да закупи общинският превозвач „Бургасбус“, които да се движат по линия номер 9, свързваща комплексите „Меден Рудник“ и „Славейков“. За да отговорим на търсенето на тази линия, смятаме да купим малко по-големи 9-метрови автобуса с по-голяма вместимост, поясни управителят на "Бургасбус" Петко Драгнев. " Най-малките маршрутки,..

публикувано на 21.10.17 в 09:51

Три километра остават до пълното почисвтане на каналът на Атанасовското езеро

Три километра остават, за да бъде напълно почистен каналът опасващ лагуната на Атанасовското езеро в Бургас. Дейностите по почистване се извършват по европроект на Българска фондация Биоразнообразие. Каналът е известен като "артерията" на езерото и е изграден още през 60-те години. Има важна роля за осъществяването на солодобива. " Той захранва..

публикувано на 21.10.17 в 09:29

По интересен и забавен начин учат децата за различните видове влечуги

По интересен и забавен начин учат децата на различните видове влечуги. Специализиран курс се провежда във Флората от 11ч и е предназначен за деца от 6 до 10 години. Миналата събота бе пилотното издание, а идеята е курсът да се превърне в традиционен. Все още има няколко свободни места за днес. Херпетологът Марко Иванов посочи, че е избегната..

публикувано на 21.10.17 в 08:07

Розовото фламинго надмина очакванията на орнитолозите

Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие" съобщава за 64 птици розово фламинго, наблюдавани   в Атанасовското езеро. Колегите от района на Източните Родопи видяха 52 фламинги и бяха доволни от тоя рекорд,   но се оказа, че Атанасовското езеро отново е първенец. Тъкмо се връщаме от езерото,  там сега са 32-33. Съветът  ни към..

публикувано на 20.10.17 в 20:26

Простреляно 13-годишно момче е прието в болницата в Сливен

13-годишно дете е прието в областната болница в Сливен, с прострелна рана в гърдите. Момчето е простреляно от свой връстник по време на игра с малокалибрена пушка тип „Флоберка“. Инцидентът е станал в дома на едно от децата, след като са разбили катинара на касата, в която пушката е съхранявана.  Пострадалото момче е докарано в болницата около..

публикувано на 20.10.17 в 18:32

Бургазлии искат политиците да помислят и за хората

С постоянни скандали на политици, в  медии и пленарна зала,  бургазлии запомниха тази седмица. Според тях, най-много дебати и размяна на остри реплики е имало за оградата по българо-турската граница. А общото мнение на запитаните от нас е, че е крайно време политиците да помислят за хорага, а не само за себе си. „Всеки скандал знаете докъде..

публикувано на 20.10.17 в 14:34

До понеделник ще бъде възстановена оградата по границата, смята областният управител

До понеделник най-вероятно ще приключи възстановяването на оградата на българо-турската граница на територията на община Малко Търново. Голямото количество дъжд в края на септември нанесе щати на съоръжението, това е единствената причина , категоричен е областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: "Справката на Националния институт по..

публикувано на 20.10.17 в 13:19