Близките трудно се съгласяват да дарят органи за трансплантация

Само една е била донорската ситуация в Бургас за изминалата година. За страната ,обаче, броят се увеличава. 1101 са в момента чакащите за трансплантация. Близките трудно се съгласяват да дарят органи, каза координаторът по донорство в бургаската университетска многопрофилна болница д-р Милена Минева:

"Много е трудно да приемем факта, че техен близък е починал, че е в мозъчна смърт. Понякога има и недоверие към лекарите, към констатираната мозъчна смърт, за второ мнение, губи се време, като така се опорочава целия процес.

Най-голям процент са чакащите за бъбрек, на второ място са чакащите за черен дроб, след това сърце, по-малък брой са за бял дроб и панкреас."

Необходима е повече информация, хората трябва да се запознаят, за да се увеличат  донорските ситуации,допълни д-р Минева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Никулден по стар стил отбелязват рибарите от Ченгене скеле утре

Бургаските рибари от Ченгене скеле неизменно спазват старата традиция и отново ще отбележат Никулден по стар стил, на 19 декември. Различното тази година е това, че са решили да го направят съвместно с ИАРА, като посланието е, че са готови заедно да работят за бъдещето на професията. Събитието ще се проведе утре от 11 часа в Магазия 1 на..

публикувано на 18.12.17 в 12:07
конфликтната велоалея

Колоездач блъсна жена на велоалея - прати я в болница

Не за първи път сме алармирали за конфликтни ситуации, свързани с бургаските велоалеи. Последната такава коства травми на жена, която излиза от Транспортната болница и е пометена от колоездач. Резултатът е три дни в друго лечебно заведение, след получено комоцио от сблъсъка. За неприятния инцидент алармира общественият посредник Тодор Стамболиев:..

публикувано на 18.12.17 в 09:09

Пътят за село Младежко вече е отворен

Пътят за село Младежко вече е отворен, след като реката беше излязла от коритото си заради дъжда и заля пътя, като отцепи селото, каза за БНР - Бургас кметът на община Малко Търново Илиян Янчев: "Снощи към полунощ дъжда спря. Нивото на река Младежка в момента е паднало и вече си е в коритото. Няма пострадали хора докато беше отцепено от водата..

публикувано на 18.12.17 в 07:46

Село Младежко е блокирано, пътят е затворен заради преливане на реката

Затворен е пътят към село Младежко след преливане на реката. Това потвърди за БНР - Бургас областният управител Вълчо Чолаков. " Поставени са постове от двете страни, където река Младежка е преляла и е ограничила достъпа до селото. За съжаление, все още вали там с интензивността, която беше сутринта. Прогнозата е, че по-късно дъждът ще..

публикувано на 17.12.17 в 17:08

Полумаратон "Атанасовско езеро" ще се проведе за трета година

За трета поредена година ще се проведе полумаратон "Атанасовско езеро". Поводът е именният ден на езерото. Радостина Ценова от Българска фондация биоразнообразие посочи че участниците ще бягат 20км от Казиното до границите на резервата в неделята след Атанасовден. "Тази година подобряваме системата за отчитането на резултатите. Миналата година..

публикувано на 17.12.17 в 10:51

Концерт и базар за набиране на средства за спешна операция на едногодишната Велина

Майки от Бургас стартираха инициатива за спасяването на едногодишната Велина, която е с тумор на мозъка, който не може да бъде премахнат у нас. Клиника в Турция ще извърши безкръвната операция, но срещу непосилната  за самотната майка сума от 22 000 евро. Бургаски майки организират концерт и благотворителен базар, с които да бъдат събрани..

обновено на 17.12.17 в 10:40

Започна вторият етап от възстановяването на военния санаториум в Поморие

Приключи първият етап по възстановяването на военния санаториум, твърдят от МБПЛР „ВИТА“ - клон Поморие . На годишно събрание управителят д-р Любомир Крантев  обяви пред екипа: „Спечелихме първата битка – да съхраним държавния имот. През 2018 г. трябва да започнем работа с пациенти като лечебно заведение. Вторият приоритет е възстановяването..

публикувано на 16.12.17 в 11:17