БИЛЕТЧЕТО


Бургаският общински превозвач иска билетчето да стане от 1 лев на лев и 30 стотинки. Дали това ще стане, ще се реши на сесията на общинския съвет,.

Междувременно немалко бургазлии изказаха мнение, че не са съгласни с повишаването.

Разбира се, и превозвачът има своите доводи – за последните седем години цените на стоки, горива и прочие вървяли нагоре, а приходите за превозвача са почти същите.

Сигурно е така, но пък и гражданите имат доводи – цените могат да хвърчат, но същото не се отнася за заплатите. Така че е логично цената на билетчетата някак си да бъде съобразена с покупателната способност на бургазлии.

Големият парадокс е, че откакто заработи интегрираният градски транспорт, има един голям грях към своите ползватели.

От Меден Рудник до новия комплекс Ветрен е около 12 километра., а до Банево – 14 километра. Цената на билетчето до новоприсъединените квартали е 1 лев. Което си е пълен абсурд, защото същата цена плаща всеки гражданин дори ако пътува само до следващата спирка.

В немалко държави билетите за масовия транспорт са на цена спрямо изминатото разстояние.

Какво попрече на „Бургас бус“ да въведе подобна схема не е ясно. А трябваше  Най-малкото защото се ощетяват хората, които  пътуват само до най-близките спирки.

А вдгането на цената на билетчетата с цели 30 процента никак не е чак толкова малко.То ще се отрази както на редовите пътници, така и на пенсионери, ученици и прочие.

Какво ще решат по казуса общинските съветници предстои да разберем.

Да се надяваме, че ще бъде в полза на гражданите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За "релефните особености" на българския туризъм

Достъпни ли са плажовете за хората с увреждания и кой трябва да ги направи такива? Преди време, бургазлийката Грета Аспарухова, сигнализира няколко институции, включително и министерството на туризма, че плажовете масово не са достъпни за хора с увреждания. В свой отговор, от институцията подчертават правото на Грета и всички останали до..

публикувано на 10.08.17 в 15:09

Природосъобразният туризъм като начин на (зло)употреба

Преди две години държавата реши „Корал“ да е един от плажовете за природосъобразен туризъм. И какво от това? Единствената разлика с останалите е, че той няма наемател, няма заведения и платени чадъри, а докато минат процедурите и бъдат назначени спасители там, сезонът също минава. И така „Корал“ стана еко и див. Свободната територия за..

публикувано на 04.08.17 в 15:54

За поредния крах на десницата

За втори път, в най-новата ни, уж – демократична история, т. нар. автентична десница, няма да присъства в парламента. Ще кажете -   голяма драма. А всъщност – тя не е малка. Защото развитите в политическо отношение държави разчитат на автентична левица и на автентична десница. Е, у нас нещата никога да са като в развитите държави. За поредния..

публикувано на 27.03.17 в 16:44

10 ноември – за демокрацията и последиците от нея

27 години демокрация честваме днес. А дали е за честване? Какво ни донесе и какво ни взе преходът? Авторският поглед по темата е на Мариян Иванов и можете да го чуете в прикачения файл.

публикувано на 10.11.16 в 16:12

НЕФТ

От миналия  петък  всички прогнози за съдбата на България станаха  бравурно оптимистични.  Естествено, не заради задаващите се избори, а заради новината, че в Черно море е намерен нефт. Съобщението дойде от  френската компания “Тотал” ,  която търси въглеводороди в блок “Хан Аспарух”.  След оповестяването на новината най-оптимистично..

публикувано на 31.10.16 в 15:31

ОТПЕЧАТЪЦИ

Искат да ни превърнат от личности в пръстови отпечатъци и от граждани в престъпници, написа в открито писмо до бургазлии общественият посредник Таньо Атанасов. Омбудсманът призова гражданите да не оставят пръстов отпечатък при постъпване в болница. В писмото Атанасов цитира член 32 на Конституцията, според който никой не може да бъде..

публикувано на 21.10.16 в 13:31

ИСТИНСКИ ЛЪЖИ

Сирийски бежанци настанени в столичния  квартал „Враждебна“ заплашиха с гладна стачка. Причина за бунта им станала информация, която 15-те кандидат-бежанци получили в Гърция. "Казаха ни: в момента, в който кацнем, ще отседнем в някакъв комплекс. Показаха ни снимки с апартаменти. Все едно е петзвезден хотел. Казаха ни, че там всичко..

публикувано на 11.10.16 в 14:14