Интересни находки откриха археолозите в могили край Приморско

Позлатени накити и бойно снаряжение от елинистическата епоха и бронзов кинжал от много по - ранни времена са открили археолозите при проучването на 2 надгробни могили в местността Силихляр край Приморско. Разкопките са проведени в близост до могилата, където през миналата година бяха открити златни апликации за конска амуниция. Първите проучвания бяха на гроб от 4 - 3 век преди Христа и бяха извършени през юни, съобщи директорът на музея в Приморско Даниел Пантов:

"Открихме, че тук достойно е погребан, на клада млад воин, който най-вероятно е паднал в битка, при нашествие на племена в района. Очевидно е бил уважаван и почитан. Материалите са също интересни, няма, разбира се златно съкровище, имаше позлатени накити, мъниста, бойни снаряжения."

През септември-октомври е започнало проучването на още една могила, където е открит гроб, който се оказва с много по-ранна датировка – трето-второ хилядолетие преди Христа, което променя познанията до момента за историята на региона:

"Не очаквахме в този район такъв период да се появи. Това означава, че тракийските племена не са населявали през желязната епоха, както досега предполагахме 7 - 6 век преди Христа, а примерно 2 000 - 2 500 години преди това."

Проучванията в тази могила ще продължат през пролетта. В момента откритите предмети, през това археологическо лято, се реставрират и ще бъдат експонирани в специална витрина в музея в Приморско.

чуйте в звуковия файл репортажа на Стефка Бакърджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бургасбус" въвежда зимно разписание за някои от линиите

Общинският превозвач „Бургасбус“ влиза от днес в зимно разписание за някои от линиите. Т ролеите Т1 и Т2 вече ще се движат до 21 ч. вечер , в зависимост от деня. Промени в разписанието има и за номер 15 , от понеделник до събота, в определени курсове автобусите ще обслужват спирки "Лазурна" и "Ангел Димитров". От днес спира и линията 18Б..

публикувано на 18.11.17 в 09:45

Раздават техника на пострадалите в с. Полски извор

Нови електроуреди ще бъдат раздадени днес в с. Полски извор, общ. Камено, на пострадалите от наводнението   семейства. Те са за домакинства, чиято техника е неизползваема и са закупени с дарените 100 000 лв. от  партийната субсидия на ГЕРБ. В каменското село пристигат премиерът Бойко Борисов и заместник - председателят на партията Цветан..

публикувано на 18.11.17 в 08:21

Атестационната форма за прекратяване на правомощията на директорите на училища е по-добра, смята министъра

Атестационната форма с възможност за прекратяване на правомощията на директорите на училища е по-добра от въвеждането на мандатност. Това каза в Бургас министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той уточни, че целта е да се гарантира устойчивост на директорската професия. " За министерството е важно да има възможност да се..

публикувано на 17.11.17 в 16:53

Няма риск за здравето на хората в района бившите уранови мини край Сливен и Твърдица

Няма риск за здравето на хората в района бившите уранови мини край Сливен и Твърдица. Това обяви днес областния управител Чавдар Божурски, позовавайки се на резултатите от поръчан от областна администрация радиологичен мониторинг, направен от Агенцията по околна среда. Радиационният риск е един на сто хиляди души, каза Божурски. За да бъде..

публикувано на 17.11.17 в 16:50

Община Бургас провери готовността на почистващите фирми за зимния сезон

По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка на фирмите, които ще осъществяват зимното поддържане на пътищата на територията на община Бургас. Целта е да се повиши готовността за действие при усложнена обстановка, да се подсигури почистването на пътните артерии при снеговалеж и да се предотвратят бедствени ситуации, предизвикани от..

публикувано на 17.11.17 в 14:33

317 недоносени бебета в Бургас за миналата година

Родители и деца днес поздравиха своите лекари от отделението по неонатология в бургаската болница  повод световния ден на недоносените бебета. " Това е специален ден защото и пациентите са специални, с много проблеми, които трябва да се решават ".  Така началникът на отделението по неонатология към бургаската болница д-р Стиляна Томова посрещна..

публикувано на 17.11.17 в 13:56

С благотворителен базар ОУ"П.Р.Славейков" отбеляза патронния си празник

Ученици, родители, преподаватели и ръководството на училище „Петко Рачев Славейков“ в Бургас, отбелязаха по нетрадиционен начин патронния си празник, с благотворителен базар. Събраните средства ще се използват за реализирането на няколко проекта. Основното училище навършва 106 години от основаването си и е включено в списъка на иновативните..

публикувано на 17.11.17 в 13:48