Интересни находки откриха археолозите в могили край Приморско

Позлатени накити и бойно снаряжение от елинистическата епоха и бронзов кинжал от много по - ранни времена са открили археолозите при проучването на 2 надгробни могили в местността Силихляр край Приморско. Разкопките са проведени в близост до могилата, където през миналата година бяха открити златни апликации за конска амуниция. Първите проучвания бяха на гроб от 4 - 3 век преди Христа и бяха извършени през юни, съобщи директорът на музея в Приморско Даниел Пантов:

"Открихме, че тук достойно е погребан, на клада млад воин, който най-вероятно е паднал в битка, при нашествие на племена в района. Очевидно е бил уважаван и почитан. Материалите са също интересни, няма, разбира се златно съкровище, имаше позлатени накити, мъниста, бойни снаряжения."

През септември-октомври е започнало проучването на още една могила, където е открит гроб, който се оказва с много по-ранна датировка – трето-второ хилядолетие преди Христа, което променя познанията до момента за историята на региона:

"Не очаквахме в този район такъв период да се появи. Това означава, че тракийските племена не са населявали през желязната епоха, както досега предполагахме 7 - 6 век преди Христа, а примерно 2 000 - 2 500 години преди това."

Проучванията в тази могила ще продължат през пролетта. В момента откритите предмети, през това археологическо лято, се реставрират и ще бъдат експонирани в специална витрина в музея в Приморско.

чуйте в звуковия файл репортажа на Стефка Бакърджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски гълъбовъди искат промяна в наредба

В центъра на Бургас отново може да има гълъби като атракция, позната от преди години на площад "Тройката". Водени са разговори с общината и се търси подходящо място, обясни зам.- председателят на гълъбовъдно  дружество "Мир" Димитър Канариев. За да се случи това трябва да се промени общинска наредба: Борим се тези гълъби да не са причислени..

публикувано на 19.01.18 в 11:13

Двама с фрактури при две катастрофи в Бургас

51-годишна жена от Бургас е с фрактури след като са я блъснали на пешеходна пътека. Инцидентът е станал на бургаската улица „Тракия“. Лек автомобил със софийска регистрация, управляван от 27-годишна бургазлийка, е отнел предимството и блъска пресичащата по пешеходната пътека жена. Тя е с фрактура на ръка и ребро, без опасност за живота, е настанена..

публикувано на 19.01.18 в 10:13

Стралджа празнува 140 години от Освобождението на селището

С възпоменателно тържество, посветено на поборника Панайот Хитов, Стралджа ще отбележи днес 140-годишнината от Освобождението на селището. На празника ще прозвучат стихове и хайдушки песни. Гост на събитието ще бъде Желяз Кондев, автор на книгата „Апостола на българите“, който ще разкаже за подвизите на Панайот Хитов в района на Сливен  и..

публикувано на 19.01.18 в 08:53

Масово се купуват еднократни предпазни маски

Повишено е търсенето към предпазните маски в града. Причината е увеличеният  брой на остри респираторни заболявания. Най-евтината е около  20 стотинки, тя обаче е противопрахова. По-добър ефект имат санитарните,които вървят с близо 10 стотинки по -скъпо. Маски трябва да носят болните, а не здравите хора, обясни Любима Бургазлиева, председател на..

публикувано на 19.01.18 в 08:49

Пристанище Бургас вече е отворено за плавателни съдове

Пристанище Бургас вече е отворено за плавателни съдове. По-рано в портът бяха забранени маневрите заради силният вятър. Вятърът в Бургас постепенно утихва. Утре той ще е до умерен от югозапад.

публикувано на 18.01.18 в 17:46

Възстановено е електричеството във всички населени места в община Сливен

Всички населени места в община Сливен имат вече вода и електричество, информират от администрацията. Екип на Общинското предприятие "Земеделие, гори и водни ресурси" продължава работа по премахване на падналите дървета за осигуряване достъпа до с. Раково, който все още е блокиран от дърветата. Посетени на място от експерти са над 25 обекта...

публикувано на 18.01.18 в 17:34

Косово открива почетно консулство у нас, седалището ще е в Несебър

Правителството даде съгласието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за свой почетен консул. Седалището на почетния консул ще е в Несебър, а консулският му окръг обхваща територията на цялата страна. Пламен Копчев притежава богат професионален опит в областта на туризма, търговията с петролни..

публикувано на 18.01.18 в 16:33