Медиатори ще консултират безплатно в Бургас

Снимка: http://bmt-news.com

Медиацията добива популярност в Бургас като начин за извънсъдебно решаване на спорове. От април месец досега, в Центъра към Окръжния и Районния съд в морския град, са разгледани около 10 казуса, с три спора са разрешени.

Медиацията е по-бърз и лесен начин при решаване на спорове, посочва Пешка Чернокожева, адвокат и медиатор:

"Законът формулира този способ, като един неформален начин, една доброволна, поверителна процедура за извънсъдебно решаване на спорове, при която спорещите страни, подпомагани от медиатор, постигат споразумение"

Чрез медиация могат да бъдат решени семейни спорове, търговски, потребителски, наследствени и много други. Включително и такива за клевета, посочва Чернокожева. Решението, взето при медиатор, има задължителен характер, посочва Дарина Йорданова, съдия в Районния съд в Бургас

"Когато страните сключат споразумение с медиатора, то се одобрява от съдията"

През следващата седмица, в рамките на Дните на медиацията, гражданите на областта могат да получат безплатна консултация от специалист, в центъра, на първия етаж на съдебната палата в Бургас.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста Милен Стойчев, измамил в интернет над 100 души

Милен Стойчев, измамил в интернет над 100 души с общо над 40 000 лв., остава за постоянно в ареста, реши Районният съд в Бургас. Той е арестуван, след като в интернет се е представял за жена, която бедства в Гърция и стотици души му изпращали пари. Бабата на Стойчев, на чиято сметка са се превеждали парите, е съдействала на полицията, призна..

публикувано на 17.11.17 в 18:06

Поне 100 души жертва на бургазлия, представял се за жена в интернет

Около 100 души от цялaта страна са станали жертва на интернет измама на мъж, представял се за красиво момиче в сайт за запознанства. 38-годишният Милен Стойчев от Бургас вече е арестуван. Над 40 000 лв. е общата сума, която той събрал от измамените. Измамата на Стойчев започнала от 2014 г. 95 % от измамените са мъже на възраст от 30 до 40 години...

публикувано на 17.11.17 в 11:52

Задържаха турски гражданин за превеждане през границата на мигранти

Турски гражданин е задържан за 72 часа за превеждане през границата на мигранти. В района на ГКПП-Лесово той се е опитал да преведе шестима иракчани, трима от тях непълнолетни. Предстои Районната прокуратура в Елхово да внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. 

публикувано на 16.11.17 в 16:16

50 кутии цигари и 2 000 лв са откраднати от магазин в "Меден рудник"

Кражба е извършена от магазин, разположен до бл. 457 в ж.к. „Меден Рудник“. Обектът се стопанисва от 58-годишна бургазлийка. Установено е, че са откраднати над 50 кутии цигари от различни марки на обща стойност около 300 лв., както и сумата от около 2 000 лв. Сигнал за случая е подаден на 15.11.т.г. около 21.00 ч. в Четвърто Районно управление - Бургас...

публикувано на 16.11.17 в 09:28

Със зимни гуми от днес до 1 март 2018 г.

Шофьорите от днес трябва задължително да карат автомобилите си със зимни гуми. Такова е изискването до 1 март догодина, напомнят от Пъттна полиция. Със зимни гуми са вече автомобилите в Бургас, казаха запитаните от нас шофьори. Поводът е изискването, което вече е в сила и ще важи до март: "Със зимни гуми, вижте ги. Всяка година задължително ги..

публикувано на 15.11.17 в 19:33

Със „събрания на открито“ ще протестират надзирателите от Бургас

Служители от затворите, следствените арести и съдебната охрана в Бургас ще протестират под формата на „събрания на открито“ в понеделник. Една от причините за недоволството им е новият бюджет, обясни Валентин Мартинов от бургаската структура на Синдиката на служителите в затворите. „Не сме съгласни с 5%, които ще бъдат обещани на сектор..

публикувано на 15.11.17 в 16:35

Отложиха отново делото за атентата на бургаското летище

Специализираният наказателен съд отново не даде ход на делото за атентата на бургаското летище. Този път сред причините е промяната в Наказателно-процесуалния кодекс действаща от десет дни. С цел да се предотврати безкрайното връщане на дела, депутатите въведоха задължението стартът на процеса по същество да бъде предшестван от „разпоредително..

публикувано на 15.11.17 в 15:38