Медиатори ще консултират безплатно в Бургас

Снимка: http://bmt-news.com

Медиацията добива популярност в Бургас като начин за извънсъдебно решаване на спорове. От април месец досега, в Центъра към Окръжния и Районния съд в морския град, са разгледани около 10 казуса, с три спора са разрешени.

Медиацията е по-бърз и лесен начин при решаване на спорове, посочва Пешка Чернокожева, адвокат и медиатор:

"Законът формулира този способ, като един неформален начин, една доброволна, поверителна процедура за извънсъдебно решаване на спорове, при която спорещите страни, подпомагани от медиатор, постигат споразумение"

Чрез медиация могат да бъдат решени семейни спорове, търговски, потребителски, наследствени и много други. Включително и такива за клевета, посочва Чернокожева. Решението, взето при медиатор, има задължителен характер, посочва Дарина Йорданова, съдия в Районния съд в Бургас

"Когато страните сключат споразумение с медиатора, то се одобрява от съдията"

През следващата седмица, в рамките на Дните на медиацията, гражданите на областта могат да получат безплатна консултация от специалист, в центъра, на първия етаж на съдебната палата в Бургас.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгоря двуетажна къща в сунгурларското село Велислав

Изгоря двуетажна къща в сунгурларското село Велислав, съобщиха от полицията. Огънят е тръгнал от камина на твърдо гориво. 33-годишния мъж, който е обитавал имота се е опитал да загаси пламъците, но без успех и се е се възпламенил комина на къщата, а след това е изгоряла и цялата постройка. Огънят  е потушен от един противопожарен автомобил и четирима..

публикувано на 18.01.18 в 14:10
Иван Бъчваров

Жена е починала от задушаване след пожар в дома й в Маринка

67-годишна жена е починала от задушаване след пожар в дома й в бургаското село Маринка. Съобщението за инцидентът е получено малко преди 04ч тази сутрин, информира инспектор Николай Николаев от противопожарната служба. Жената е починала в следствие на задушаване. Изгоряла е стаята, където се намирала тя.  Причините се изясняват, но едва ли се..

публикувано на 18.01.18 в 13:48

Пореден случай на блъсната жена на пешеходна пътека

51-годишна жена е блъсната на пешеходна пътека в к-с „Славейков“ тази сутрин. Жената е пресичала в района на бул. „Тракия“, съобщиха от полицията. Тя е била контактна, когато са я откарали към бургаската болница.  Все още няма информация за състоянието й.

публикувано на 18.01.18 в 10:41

Съдът задържа под стража мъж, извършил опит за убийство на 18-годишно момиче

22 годишният Милан Й. от Твърдица е задържан  по искане на Окръжна прокуратура – Сливен.Той е обвинен за това, че на 13.01.2018 г. в гр. Твърдица, направил опит умишлено да умъртви 18-годишно момиче, като деянието е извършено с особена жестокост и е останало недовършено по независещи от волята му причини. Според прокурора, налице е обосновано..

публикувано на 17.01.18 в 16:46
aej

АЕЖ: Скандално е медии да бъдат осъждани заради прессъобщения

Асоциацията на европейските журналисти – България намира за скандални решенията от 11 януари на Районен съд - Бургас, с които два сайта от морския град са осъдени, задето са цитирали прессъобщания на МВР и Прокуратурата. Публикуваме цялото им становище: БургасНюз и Бургасинфо са осъдени на първа инстанция по дела, заведени от Петър Низамов,..

публикувано на 17.01.18 в 15:34

Възрастен бургазлия е с опасност за живота след като е бил блъснат на пешеходна пътека

71-годишен бургазлия е с опасност за живота след като е бил блъснат от руски гражданин, живеещ в Бургас. Инцидентът е станал на бургаската улица "Иван Вазов". Шофьорът е отнел предимството на възрастния мъж, който е пресичал на пешеходна пътека. Пострадалият е настанен за лечение в отделение „Реанимация“ на УМБАЛ – Бургас с диагноза..

публикувано на 17.01.18 в 09:13

Окръжният съд осъди на 15 години затвор мъж за опит за убийство

Окръжният съд на Бургас осъди Даниел Пешев на „Лишаване от свобода“ за 15 години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието. Съдът измени взетата до момента мярка за неотклонение „Домашен арест“ в „Задържане под стража“. Той е признат за виновен за това, че на 30.08.2005 г. в к-с „Славейков“, направил опит умишлено да..

публикувано на 16.01.18 в 16:52