Причината за наводнението в манастира „Света Богородица“- дъждът или човешка дейност / допълнена/

| обновено на 14.11.17 в 14:36

Прокопан в средата на октомври отводнителен канал в частни ниви е причината за наводнението в манастира „Света Богородица".Това твърди игументката  майка Серафима. Водите от канавките са отишли направо в дерето до храма. Водната вълна се е спуснала успоредно на новата църква. За втори път в рамките на три години манастирът се наводнява. Този път дни преди водата да залее, видяхме, че копаят по нивите и веднага пуснахме жалби, обясни майка Серафима:

„Каналът започва още от шосето. Предупредихме, на седем места изпратихме писма. Каналът е много дълбок и пое всичката вода. Преди водата от този ров си идваше нормално. Нивата поемаше водата. От 35 години не съм виждала такова чудо не съм виждала.Този ров на по 3 м. трябва да го разбият. Трябва да се вземат мерки.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл:На 17- ти октомври жалба от майка Серафима постъпва при обществения посредник Тодор Стамболиев. Нямам кой знае какви правомощия в подобни случаи, освен да препратя сигнала до институциите, нещо, което тя беше направила, обясни той:

"Тук е малшансът на майка Серафима. Ако имахме повече време, може би щяха да се вземат някакви мерки, ако е възможно изобщо да бъдат взети такива. Манастирът е в две дерета, самообразували се и тази намеса на арендатора, която се сочи в жалбата като нарушение, допълнително повлиява върху наводнението.

Не може да се каже категорично, че копаенето на отводнителен канал в землището на нивите представлява някакво нарушение, допълни Стамболиев.

Още в звуковия файл:

Жалби са пратени и до няколко общински служби, на място оглед прави директорът на ЦАУ“ Възраждане“Магдалена Манолова.Това са земни канавки, отводнителни, обясни тя:

Не са някакви съоръжения.Не е някакъв вид строителство, за да говорим за незаконно или законно строителство. Това са частни територии, ниви ,които се обработват.

Повече в звуковия файл:


Нивите в землището до Шилото се стопанисват от Илия Проданов. Той и баща му Янчо обработват десетки декари в бургаска и каменска общини.

Не сме правили канал, нито нови канавки, само почистихме, заяви арендаторът. За първа година обработваме земята там:

"Всичко това в момента е заварено положение, както си беше, единственото, което направихме беше да почистим канавката. Тя е дълга не повече от 500-600 метра.Тази канавка е прекъсната на три места през тези 500-600 метра.Не е цялата канавка да отива към манастира.“

Изкопаване с багер не е имало, имаше почистване на земна маса, която се е свлякла вътре в канавката, категоричен е Проданов.

Още в звуковия файл

До края на седмицата предстои среща между арендатора и общински служители, за да бъде изяснена ситуацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахтопол бе първата спирка на лятната кампания "На море - с БНР - Бургас"

Ахтопол ни посрещна с топло слънце и усмихнато настроение. Малък, спокоен и романтичен, такъв, какъвто го търсят и намират хората. Хората, които идват тук бягат от грандоманщината и търсят именно почивката и хубавите плажове, сподели кметът Станислав Димитров, който бе гост в изнесеното ни студио. С няколко проекта ние ще променим концепцията и..

публикувано на 20.07.18 в 19:23

Спокойно море и жълт флаг на бургаския плаж на Илинден

 На Илинден, едно от суеверията е че морето взима жертва. Едни вярват, че пророк Илия слиза край морето, а други , че вълните взимат жертви като курбан за светеца. Това суеверие е чуждо на православната ни религия и е изцяло езическо. Въпреки това, спасителите са особено бдителни около двете дати - 20 юли и 2 август - Илинден по нов и стар стил. Наша..

публикувано на 20.07.18 в 16:49

Що е то пресечена бира?

Първи международен фестивал на бирата се провежда в Експоцентър флора. 101 пивоварни предлагат различни видове крафт бира. Повечето са малки производители, които наблягат на изтънчения вкус и качествените продукти. На щандовете има както наливно, така и бутилирано пиво от Полша, Германия, Белгия, Великобритания, дори и Япония. Чешкото пиво..

публикувано на 20.07.18 в 15:13

От понеделник ограничават движението по пътя Бургас - Царево за монтирането на пешеходния надлез при с. Атия

От 23 юли до 26 юли, от 20 ч. до 6 ч. сутринта, ще се спира движението на всички моторни превозни средства по път II-99 Бургас - Царево, в участъка между пътен възел „Парк Росенец“ и пътен възел „Черноморец“. Ограничаването на трафика е необходимо, за да се монтира безопасно пешеходният надлез при кръстовището за с. Атия, съобщават от Агенция..

публикувано на 20.07.18 в 14:20

Бургаски ВУЗ помага на бизнеса и решава проблема в града с липсата на ИТ специалисти

Бургаският университет "проф. д-р Асен Златаров" решава проблема с липсата на високообразовани ИТ специалисти с проект за изграждане на научна инфраструктура. Проектът УНИТе е съвместен с университетите в Шумен, Русе, Техническият и Софийският иниверситети. Във всеки от тях ще се създадат центрове, които ще осъществяват контакти с бизнеса. Водещ..

публикувано на 20.07.18 в 13:54

Дават 4 милиона лева на Местната инициативна рибарска група в Поморие

Договор за 4 млн. лв.   финансиране на Местната инициативна рибарска група подписа кметът на Поморие Иван Алексиев. В края на миналата година предложението за финансиране събра максимален брой точки и получи одобрението на Управляващия орган на „Програма за морско дело и рибарство” 2014-2020. Като председател на Управителния съвет на групата,..

публикувано на 20.07.18 в 13:32

"Булевард Демокрация" - на 20 юли

На Илинден традицията, мрачната народна традиция, сочи, че морето взима жертви. Така че, бъдете внимателни. И без това гинем по пътищата, от болести или кротко си заминаваме през някой от Терминалите, че, както казва Тони Филипов, д-р, не се знае дали този месец ще станем под 7 милиона или следващия. И слушайте спасителите. Онзи ден един..

публикувано на 20.07.18 в 12:43