Причината за наводнението в манастира „Света Богородица“- дъждът или човешка дейност / допълнена/

| обновено на 14.11.17 в 14:36

Прокопан в средата на октомври отводнителен канал в частни ниви е причината за наводнението в манастира „Света Богородица".Това твърди игументката  майка Серафима. Водите от канавките са отишли направо в дерето до храма. Водната вълна се е спуснала успоредно на новата църква. За втори път в рамките на три години манастирът се наводнява. Този път дни преди водата да залее, видяхме, че копаят по нивите и веднага пуснахме жалби, обясни майка Серафима:

„Каналът започва още от шосето. Предупредихме, на седем места изпратихме писма. Каналът е много дълбок и пое всичката вода. Преди водата от този ров си идваше нормално. Нивата поемаше водата. От 35 години не съм виждала такова чудо не съм виждала.Този ров на по 3 м. трябва да го разбият. Трябва да се вземат мерки.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл:На 17- ти октомври жалба от майка Серафима постъпва при обществения посредник Тодор Стамболиев. Нямам кой знае какви правомощия в подобни случаи, освен да препратя сигнала до институциите, нещо, което тя беше направила, обясни той:

"Тук е малшансът на майка Серафима. Ако имахме повече време, може би щяха да се вземат някакви мерки, ако е възможно изобщо да бъдат взети такива. Манастирът е в две дерета, самообразували се и тази намеса на арендатора, която се сочи в жалбата като нарушение, допълнително повлиява върху наводнението.

Не може да се каже категорично, че копаенето на отводнителен канал в землището на нивите представлява някакво нарушение, допълни Стамболиев.

Още в звуковия файл:

Жалби са пратени и до няколко общински служби, на място оглед прави директорът на ЦАУ“ Възраждане“Магдалена Манолова.Това са земни канавки, отводнителни, обясни тя:

Не са някакви съоръжения.Не е някакъв вид строителство, за да говорим за незаконно или законно строителство. Това са частни територии, ниви ,които се обработват.

Повече в звуковия файл:


Нивите в землището до Шилото се стопанисват от Илия Проданов. Той и баща му Янчо обработват десетки декари в бургаска и каменска общини.

Не сме правили канал, нито нови канавки, само почистихме, заяви арендаторът. За първа година обработваме земята там:

"Всичко това в момента е заварено положение, както си беше, единственото, което направихме беше да почистим канавката. Тя е дълга не повече от 500-600 метра.Тази канавка е прекъсната на три места през тези 500-600 метра.Не е цялата канавка да отива към манастира.“

Изкопаване с багер не е имало, имаше почистване на земна маса, която се е свлякла вътре в канавката, категоричен е Проданов.

Още в звуковия файл

До края на седмицата предстои среща между арендатора и общински служители, за да бъде изяснена ситуацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без реклама на тенти и чадъри в заведения и търговски обекти в центъра на Бургас

След час и половина дебати, общинските съветници в Бургас приеха промени в наредба, които ограничават търговската реклама на различни обекти. От 1 юни чадърите и тентите в центъра на Бургас, Приморски парк и парк "Езеро" трябва да са в една цветова гама и без рекламни надписи по тях. Преместваемите обекти също не трябва да са брандирани и с..

публикувано на 24.04.18 в 11:13

Развитието на бизнеса в Бургас се дължи на малките и средни фирми

Малките и средни предприятия са гръбнака на икоонмиката, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Новата програма на Министерството на икономиката "Конкурентноспособност" предоставя нови възможности за тези фирми. През този период ще се постави фокус върху женското и младежко предприемачество и ще се даде възможност на стартиращи фирми, стана ясно по време..

публикувано на 24.04.18 в 09:16

Зелената зона и уеднаквяване на търговската визия в центъра на Бургас обсъждат днес съветниците

Унифицирането на визията на търговските обекти в центъра на Бургас, се очаква да разпали страстите на днешната сесия на общинския съвет в морския град. Промените на наредбата, които ще ограничат и търговската реклама по тенти и чадъри, вече разбуниха духовете при обсъждането им.  Новата наредба ще унифицира визията на търговски обекти и ще забрани..

публикувано на 24.04.18 в 08:56

Продължават ремонтните дейности по пътни участъци в града и областта

Продължават ремонтните дейности в пътния участък Черноград – Айтос, информират от Областно пътно управление. Там до 30 април се работи по възтановяване на пътната настилка. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци и регулировчици. Д вижението по пътя Обзор – Сарафово се осъществява в една лента на определени участъци поради..

публикувано на 24.04.18 в 07:47

За два часа днес част от центъра остава без вода

от 9 до 11 часа  строително-монтажни дейности на ВиК - Бургас налагат спиране на водата  днес - 24 април, за района  между улиците "Александър Велики" , "Гладстон", ул."Мария Луиза" и ул."Фердинандова".

публикувано на 24.04.18 в 07:30

Военен товарен автомобил се е обърнал край Сливен на АМ"Тракия" тази сутрин

Военен товарен автомобил се е обърнал тази сутрин на автомагистрала „Тракия“ край Сливен, след като в него се е блъснал лек автомобил.  При катастрофата няма пострадали. Към момента движението по магистралата не е затруднено. Инцидентът е станал след 10 часа днес, когато военният автомобил, движейки се в посока Бургас е бил застигнат лека кола, която..

публикувано на 23.04.18 в 17:33

Част от центъра остава без вода утре за два часа

Строително-монтажни дейности на ВиК - Бургас налагат спиране на водата  от 09:00ч до 11:00ч  утре - 24 април.  Без вода ще бъде районът  между улиците "Александър Велики" , "Гладстон", ул."Мария Луиза" и ул."Фердинандова".

публикувано на 24.04.18 в 07:25