Причината за наводнението в манастира „Света Богородица“- дъждът или човешка дейност / допълнена/

| обновено на 14.11.17 в 14:36

Прокопан в средата на октомври отводнителен канал в частни ниви е причината за наводнението в манастира „Света Богородица".Това твърди игументката  майка Серафима. Водите от канавките са отишли направо в дерето до храма. Водната вълна се е спуснала успоредно на новата църква. За втори път в рамките на три години манастирът се наводнява. Този път дни преди водата да залее, видяхме, че копаят по нивите и веднага пуснахме жалби, обясни майка Серафима:

„Каналът започва още от шосето. Предупредихме, на седем места изпратихме писма. Каналът е много дълбок и пое всичката вода. Преди водата от този ров си идваше нормално. Нивата поемаше водата. От 35 години не съм виждала такова чудо не съм виждала.Този ров на по 3 м. трябва да го разбият. Трябва да се вземат мерки.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл:На 17- ти октомври жалба от майка Серафима постъпва при обществения посредник Тодор Стамболиев. Нямам кой знае какви правомощия в подобни случаи, освен да препратя сигнала до институциите, нещо, което тя беше направила, обясни той:

"Тук е малшансът на майка Серафима. Ако имахме повече време, може би щяха да се вземат някакви мерки, ако е възможно изобщо да бъдат взети такива. Манастирът е в две дерета, самообразували се и тази намеса на арендатора, която се сочи в жалбата като нарушение, допълнително повлиява върху наводнението.

Не може да се каже категорично, че копаенето на отводнителен канал в землището на нивите представлява някакво нарушение, допълни Стамболиев.

Още в звуковия файл:

Жалби са пратени и до няколко общински служби, на място оглед прави директорът на ЦАУ“ Възраждане“Магдалена Манолова.Това са земни канавки, отводнителни, обясни тя:

Не са някакви съоръжения.Не е някакъв вид строителство, за да говорим за незаконно или законно строителство. Това са частни територии, ниви ,които се обработват.

Повече в звуковия файл:


Нивите в землището до Шилото се стопанисват от Илия Проданов. Той и баща му Янчо обработват десетки декари в бургаска и каменска общини.

Не сме правили канал, нито нови канавки, само почистихме, заяви арендаторът. За първа година обработваме земята там:

"Всичко това в момента е заварено положение, както си беше, единственото, което направихме беше да почистим канавката. Тя е дълга не повече от 500-600 метра.Тази канавка е прекъсната на три места през тези 500-600 метра.Не е цялата канавка да отива към манастира.“

Изкопаване с багер не е имало, имаше почистване на земна маса, която се е свлякла вътре в канавката, категоричен е Проданов.

Още в звуковия файл

До края на седмицата предстои среща между арендатора и общински служители, за да бъде изяснена ситуацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

5-годишно дете е с фрактура на черепа след падане от четири метра в Сливен

5-годишно момиченце е прието в реанимацията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, съобщиха от лечебното заведение. Детето е с фрактура на черепа, получена при падане от 4 метра височина. Състоянието на детето е стабилизирано. Общо 146 души са потърсили спешна помощ в сливенската болница от 19 до 21 януари. В неврохирургия е настанено дете,..

публикувано на 22.01.18 в 08:53

Жителите на „Върли бряг“ готови за протест, ако не се променят условията им на живот

В примитивни условия, мрак и мизерия живеят хората в минно селище „Върли бряг“ на 4 км.от Бургас. Селището е без имена на улиците, без осветление и сметосъбиране, без канализация и с електрозахранване от времянка. Близо 10 години жителите на „Върли бряг“, както и фирмите, които имат бази там, чакат промяна на статута на земята и изготвянето на..

публикувано на 22.01.18 в 08:42
Снимката е илюстративна

Поставят подземни контейнери в Несебър

През тази година преди началото на активния туристически сезон на 8 места в Несебър ще бъдат поставени подземни контейнери, те ще са в новата част на града, съобщи Галина Бабева , началник отдел „Европейски проекти и програми“  в общината.  „Те ще бъдат с външно финансиране – не от европейски програми, не и от бюджета на Общината. Това са 8..

публикувано на 22.01.18 в 08:21

Циклонът "Албена" ще донесе рязка промяна на времето, оранжев код за Бургаска област

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало..

публикувано на 21.01.18 в 16:43

С колоритно веселие отбелязоха Бабинден в Несебър

Бабинден е един от празниците, който се отбелязва с особена почит в Несебър. Тази година той се състоя на площад „Жулиета Шишманова“ в новата част на града, като зареди с много положителни емоции присъстващите.  Колоритно, с много усмивки и весело настроение, Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб -..

публикувано на 21.01.18 в 16:00

"Голямото сърце" се пълни заради реанимобила с оборудване за новородени

Голямата форма на сърце, поставена  на градския площад, се пълни  с пластмасови капачки в подкрепа на бъдещия реанимобил, който ще струва от 20 хиляди лева, ако бъде закупен на старо, до 60 хиляди лева, пояснява доктор Стилияна Томова от неонатолочигното отделение на УМБАЛ Бургас: Малките пациенти  и лекарите трябва да са поставени..

публикувано на 21.01.18 в 13:38

1620 новородени в УМБАЛ - Бургас за 2017 г., болницата продължава да е най - предпочитана от родилките

"Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем" , съобщи днес д-р Антонио Душепеев, началник „Родилно отделение“ в УМБАЛ Бургас. Днес в болницата бе отбелязан..

публикувано на 21.01.18 в 12:34