Причината за наводнението в манастира „Света Богородица“- дъждът или човешка дейност / допълнена/

| обновено на 14.11.17 в 14:36

Прокопан в средата на октомври отводнителен канал в частни ниви е причината за наводнението в манастира „Света Богородица".Това твърди игументката  майка Серафима. Водите от канавките са отишли направо в дерето до храма. Водната вълна се е спуснала успоредно на новата църква. За втори път в рамките на три години манастирът се наводнява. Този път дни преди водата да залее, видяхме, че копаят по нивите и веднага пуснахме жалби, обясни майка Серафима:

„Каналът започва още от шосето. Предупредихме, на седем места изпратихме писма. Каналът е много дълбок и пое всичката вода. Преди водата от този ров си идваше нормално. Нивата поемаше водата. От 35 години не съм виждала такова чудо не съм виждала.Този ров на по 3 м. трябва да го разбият. Трябва да се вземат мерки.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл:На 17- ти октомври жалба от майка Серафима постъпва при обществения посредник Тодор Стамболиев. Нямам кой знае какви правомощия в подобни случаи, освен да препратя сигнала до институциите, нещо, което тя беше направила, обясни той:

"Тук е малшансът на майка Серафима. Ако имахме повече време, може би щяха да се вземат някакви мерки, ако е възможно изобщо да бъдат взети такива. Манастирът е в две дерета, самообразували се и тази намеса на арендатора, която се сочи в жалбата като нарушение, допълнително повлиява върху наводнението.

Не може да се каже категорично, че копаенето на отводнителен канал в землището на нивите представлява някакво нарушение, допълни Стамболиев.

Още в звуковия файл:

Жалби са пратени и до няколко общински служби, на място оглед прави директорът на ЦАУ“ Възраждане“Магдалена Манолова.Това са земни канавки, отводнителни, обясни тя:

Не са някакви съоръжения.Не е някакъв вид строителство, за да говорим за незаконно или законно строителство. Това са частни територии, ниви ,които се обработват.

Повече в звуковия файл:


Нивите в землището до Шилото се стопанисват от Илия Проданов. Той и баща му Янчо обработват десетки декари в бургаска и каменска общини.

Не сме правили канал, нито нови канавки, само почистихме, заяви арендаторът. За първа година обработваме земята там:

"Всичко това в момента е заварено положение, както си беше, единственото, което направихме беше да почистим канавката. Тя е дълга не повече от 500-600 метра.Тази канавка е прекъсната на три места през тези 500-600 метра.Не е цялата канавка да отива към манастира.“

Изкопаване с багер не е имало, имаше почистване на земна маса, която се е свлякла вътре в канавката, категоричен е Проданов.

Още в звуковия файл

До края на седмицата предстои среща между арендатора и общински служители, за да бъде изяснена ситуацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужен е специализиран орган, който да анализира всичко за безопасността по улиците

Не е достатъчно това което прави държавата за ограничаване катастрофите, нужно още много смята Михаил Попов, секретар на фондация "Безопасни улици от Валя". Още пролетта те са внесли искане до МС за създаване на единен специализиран орган, който да въздейства и анализира  всичко, което правят институциите ангажирани с безопасността по улиците. „..

публикувано на 19.11.17 в 11:37
Риба на видинския пазар, Снимка: Ваня Минева

Агенцията по рибарство засилва контрола

Във връзка с наближаващите Никулденски празници Агенцията по рибарство в Бургас засилва контрола. Инспекторите следят търговска мрежа и пътните артерии за неправомерна продажба на риба и рибни продукти. Контролира се и любителския и стопански риболов  от Обзор до  Резово, както в Черно море, така и във вътрешните водоеми.

публикувано на 19.11.17 в 09:25

Кондукторите в градския транспорт на Бургас остават

Кондукторите в градския транспорт на Бургас остават. Това обяви управителят на общинското предприятие „Бургасбус“ Петко Драгнев. „ Нищо че кондукторката е вътре и сега има пътници, които се опитват да излъжат системата. Ако ги нямаше в автобуса, може само да си представим какви ще са загубите. В София в момента обмислят и черпят от нашия..

публикувано на 19.11.17 в 08:24

Увеличават се специалистите от други градове в Бургас, нужни са им жилища

Нараснал е броят на лекари, учители и други специалисти от други градове, които практикуват в Бургас, посочи Галя Страшимирова гл. юрисконсулт ОП "Общински имоти". “ Усилията, които община Бургас полага за привличане на висококвалифициран и кадри доведоха до необходимостта увеличаване броя на ведомствени жилища. Поради което се предлага 3..

публикувано на 19.11.17 в 08:17
Цветанов и Николов разтоварват дарената техника

Електроуреди за 100 000 лв. получиха 187 пострадали семейства

419 електроуреди бяха раздадени днес в едно от най-пострадалите села в област Бургас – каменското Полски Извор. Те бяха разпределени в 187 от домакинствата, които загубиха покъщнината си в наводнението от преди две седмици. 34 електроуреди са предвидени за две детски градини.   Техниката е са на стойност 100 000 лв. и са закупени от..

публикувано на 18.11.17 в 15:46

Нов корпус за онкологично отделение ще се изгражда в Бургас

От догодина в Бургас ще започне изграждането на нов корпус за онкологично лечение. Сградата ще се намира в съседство на комплексния център и вече е проектирана, посочи кметът Димитър Николов. В новото лечебно заведение ще бъде монтиран   PET-CT (пет сити) скенер за образна диагностика. “ Успоредно с това ще изградим и пуснем..

публикувано на 18.11.17 в 13:23

"Бургасбус" въвежда зимно разписание за някои от линиите

Общинският превозвач „Бургасбус“ влиза от днес в зимно разписание за някои от линиите. Т ролеите Т1 и Т2 вече ще се движат до 21 ч. вечер , в зависимост от деня. Промени в разписанието има и за номер 15 , от понеделник до събота, в определени курсове автобусите ще обслужват спирки "Лазурна" и "Ангел Димитров". От днес спира и линията 18Б..

публикувано на 18.11.17 в 09:45