Причината за наводнението в манастира „Света Богородица“- дъждът или човешка дейност / допълнена/

| обновено на 14.11.17 в 14:36

Прокопан в средата на октомври отводнителен канал в частни ниви е причината за наводнението в манастира „Света Богородица".Това твърди игументката  майка Серафима. Водите от канавките са отишли направо в дерето до храма. Водната вълна се е спуснала успоредно на новата църква. За втори път в рамките на три години манастирът се наводнява. Този път дни преди водата да залее, видяхме, че копаят по нивите и веднага пуснахме жалби, обясни майка Серафима:

„Каналът започва още от шосето. Предупредихме, на седем места изпратихме писма. Каналът е много дълбок и пое всичката вода. Преди водата от този ров си идваше нормално. Нивата поемаше водата. От 35 години не съм виждала такова чудо не съм виждала.Този ров на по 3 м. трябва да го разбият. Трябва да се вземат мерки.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл:На 17- ти октомври жалба от майка Серафима постъпва при обществения посредник Тодор Стамболиев. Нямам кой знае какви правомощия в подобни случаи, освен да препратя сигнала до институциите, нещо, което тя беше направила, обясни той:

"Тук е малшансът на майка Серафима. Ако имахме повече време, може би щяха да се вземат някакви мерки, ако е възможно изобщо да бъдат взети такива. Манастирът е в две дерета, самообразували се и тази намеса на арендатора, която се сочи в жалбата като нарушение, допълнително повлиява върху наводнението.

Не може да се каже категорично, че копаенето на отводнителен канал в землището на нивите представлява някакво нарушение, допълни Стамболиев.

Още в звуковия файл:

Жалби са пратени и до няколко общински служби, на място оглед прави директорът на ЦАУ“ Възраждане“Магдалена Манолова.Това са земни канавки, отводнителни, обясни тя:

Не са някакви съоръжения.Не е някакъв вид строителство, за да говорим за незаконно или законно строителство. Това са частни територии, ниви ,които се обработват.

Повече в звуковия файл:


Нивите в землището до Шилото се стопанисват от Илия Проданов. Той и баща му Янчо обработват десетки декари в бургаска и каменска общини.

Не сме правили канал, нито нови канавки, само почистихме, заяви арендаторът. За първа година обработваме земята там:

"Всичко това в момента е заварено положение, както си беше, единственото, което направихме беше да почистим канавката. Тя е дълга не повече от 500-600 метра.Тази канавка е прекъсната на три места през тези 500-600 метра.Не е цялата канавка да отива към манастира.“

Изкопаване с багер не е имало, имаше почистване на земна маса, която се е свлякла вътре в канавката, категоричен е Проданов.

Още в звуковия файл

До края на седмицата предстои среща между арендатора и общински служители, за да бъде изяснена ситуацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски майки излизат на протест тази вечер

Бургас  ще подкрепи протеста на майките с деца с увреждания в София. Той за втори път ще се проведе на жълтите павета с искане оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Бургаските родители ще се съберат пред Общината от 17.30 часа. Организатор във Фейсбук е Недялка Гъркова. Тя  е майка на Таня, която е с церебрална парализа. От години Недялка упорито се..

публикувано на 23.10.18 в 11:35

Деца рушат детски площадки

Извършителите на две вандалски прояви на детски площадки в к-с " Меден рудник"  разкриха бургаски полицаи.Първата е станала на 12-ти октомври. Трима 14 -годишни  бургазлии от същия квартал  са повредили  пейка, разположена на  площадка между блокове 42, 44 и 45 . Те са направили пълни самопризнания. За друга вандалска проява са признали и деца на 10 и..

публикувано на 23.10.18 в 09:30

Първа копка правят днес на научно-изследователски и производствен комплекс

Първа копка ще бъде направена днес в „Индустриален и логистичен парк-Бургас“. В  Северна промишлена зона ще бъде дадено началото на изграждането на научно-изследователски и производствен комплекс на дружество за рециклиране и ремонт на газотурбинни двигатели за аеродинамическата индустрия. Закупеният терен е с площ 19 997 кв. м. Срокът за реализация и..

публикувано на 23.10.18 в 08:42

Посланик Ема Хопкинс ще участва в конференция в Бургас

Конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие" ще представи добри практики от  България и Обединеното кралство. В нея ще участват  Ема Хопкинс , посланик на Обединеното кралство в България, кметът   Димитър Николов, областният  управител  Вълчо..

публикувано на 23.10.18 в 08:14

Международна конференция по арт терапия ще се проведе в Бургас

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас организира международна конференция по арт терапия. Форумът ще се проведе в  зала "Георги Баев" на Културния център "Морско казино" на 25 и 26 октомври от 9:00 часа. Темата на научната конференция е "Арт терапия - създаване на нови идеи и нови ценности", съобщиха от Община Бургас...

публикувано на 22.10.18 в 16:09

Още една безплатна зарядна станция за електромобили в Бургас

Още една безплатна зарядна станция за електромобили заработи в Бургас. Тя се намира на паркинга на спортния комплекс Парк "Арена ОЗК". Станции за безплатно зареждане в града могат да се ползват още в открития общински паркинг на ул. "Гурко" и в подземния до Операта, а електрическите автомобили паркират безплатно в градската синя зона, съобщиха от..

публикувано на 22.10.18 в 15:19

"Булевард Демокрация" - на 22 октомври

Една приятелка наскоро ми разказа за майка си. Да, тя не е дете с увреждане, но е човек – почти прикован за леглото. За нея се грижи социален асистент. Трудолюбива и грижовна, от ромски произход (подчертавам го умишлено). Социалният асистент е на два часа. Два часа отделя за още един инвалид (умишлено използвам тази дума). Два часа за още един...

публикувано на 22.10.18 в 15:04