Времето е виновно и за наводнението край Росенец преди 3 г.

Няма виновни за смъртта на две жени, които загинаха при наводнението на пътя Бургас - Созопол, в района на парк „Росенец“, преди 3 години. През октомври 2016 г., досъдебното производство е прекратено, защото няма човешки фактор в трагичния инцидент, а основната причина за него е времето.

В нощта срещу 6 септември 2014 г., пътят между Созопол и Бургас бе наводнен, а приливната вълна понесе автомобили в деретата. В района на парк „Росенец“ две жени намериха смъртта си - 69 - годишната Недялка и 21 - годишната Камелия  - и двете от Бургас.

За конкретния случай, няма действие или бездействие от страна на длъжности лица, което пряко да е довело до трагедията. С това заключение наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков е прекратил производството. Назначената съдебно - хидроложка експертиза е посочила пет фактора, които са предизвикали наводнението.

Измереният 24 - часов валеж е бил 176 л/кв. м., което се случвало веднъж на между 100 и 1 000 години.

Вторият е проектирането и строежа на пътя, който минавал през „негативна форма на терена“, където никой не е предполагал, че ще се образува приливна вълна.

Освен това е констатирана лоша поддръжка на водосбора на р. Отманлийска, който е бил обрасъл с дървесна и храстова растителност, което частично е възпрепятствало нормалния отток на реката.

Отбелязан е и човешки фактор, заради замърсяване в района със строителни отпадъци и автомобилни губи.

Последното посочено от експерта е, че инцидентът е станал в тъмната част на денонощието, което е спомогнало за неговите размери и човешките жертви.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста Милен Стойчев, измамил в интернет над 100 души

Милен Стойчев, измамил в интернет над 100 души с общо над 40 000 лв., остава за постоянно в ареста, реши Районният съд в Бургас. Той е арестуван, след като в интернет се е представял за жена, която бедства в Гърция и стотици души му изпращали пари. Бабата на Стойчев, на чиято сметка са се превеждали парите, е съдействала на полицията, призна..

публикувано на 17.11.17 в 18:06

Поне 100 души жертва на бургазлия, представял се за жена в интернет

Около 100 души от цялaта страна са станали жертва на интернет измама на мъж, представял се за красиво момиче в сайт за запознанства. 38-годишният Милен Стойчев от Бургас вече е арестуван. Над 40 000 лв. е общата сума, която той събрал от измамените. Измамата на Стойчев започнала от 2014 г. 95 % от измамените са мъже на възраст от 30 до 40 години...

публикувано на 17.11.17 в 11:52

Задържаха турски гражданин за превеждане през границата на мигранти

Турски гражданин е задържан за 72 часа за превеждане през границата на мигранти. В района на ГКПП-Лесово той се е опитал да преведе шестима иракчани, трима от тях непълнолетни. Предстои Районната прокуратура в Елхово да внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. 

публикувано на 16.11.17 в 16:16

50 кутии цигари и 2 000 лв са откраднати от магазин в "Меден рудник"

Кражба е извършена от магазин, разположен до бл. 457 в ж.к. „Меден Рудник“. Обектът се стопанисва от 58-годишна бургазлийка. Установено е, че са откраднати над 50 кутии цигари от различни марки на обща стойност около 300 лв., както и сумата от около 2 000 лв. Сигнал за случая е подаден на 15.11.т.г. около 21.00 ч. в Четвърто Районно управление - Бургас...

публикувано на 16.11.17 в 09:28

Със зимни гуми от днес до 1 март 2018 г.

Шофьорите от днес трябва задължително да карат автомобилите си със зимни гуми. Такова е изискването до 1 март догодина, напомнят от Пъттна полиция. Със зимни гуми са вече автомобилите в Бургас, казаха запитаните от нас шофьори. Поводът е изискването, което вече е в сила и ще важи до март: "Със зимни гуми, вижте ги. Всяка година задължително ги..

публикувано на 15.11.17 в 19:33

Със „събрания на открито“ ще протестират надзирателите от Бургас

Служители от затворите, следствените арести и съдебната охрана в Бургас ще протестират под формата на „събрания на открито“ в понеделник. Една от причините за недоволството им е новият бюджет, обясни Валентин Мартинов от бургаската структура на Синдиката на служителите в затворите. „Не сме съгласни с 5%, които ще бъдат обещани на сектор..

публикувано на 15.11.17 в 16:35

Отложиха отново делото за атентата на бургаското летище

Специализираният наказателен съд отново не даде ход на делото за атентата на бургаското летище. Този път сред причините е промяната в Наказателно-процесуалния кодекс действаща от десет дни. С цел да се предотврати безкрайното връщане на дела, депутатите въведоха задължението стартът на процеса по същество да бъде предшестван от „разпоредително..

публикувано на 15.11.17 в 15:38