Времето е виновно и за наводнението край Росенец преди 3 г.

Няма виновни за смъртта на две жени, които загинаха при наводнението на пътя Бургас - Созопол, в района на парк „Росенец“, преди 3 години. През октомври 2016 г., досъдебното производство е прекратено, защото няма човешки фактор в трагичния инцидент, а основната причина за него е времето.

В нощта срещу 6 септември 2014 г., пътят между Созопол и Бургас бе наводнен, а приливната вълна понесе автомобили в деретата. В района на парк „Росенец“ две жени намериха смъртта си - 69 - годишната Недялка и 21 - годишната Камелия  - и двете от Бургас.

За конкретния случай, няма действие или бездействие от страна на длъжности лица, което пряко да е довело до трагедията. С това заключение наблюдаващият прокурор Андрей Червеняков е прекратил производството. Назначената съдебно - хидроложка експертиза е посочила пет фактора, които са предизвикали наводнението.

Измереният 24 - часов валеж е бил 176 л/кв. м., което се случвало веднъж на между 100 и 1 000 години.

Вторият е проектирането и строежа на пътя, който минавал през „негативна форма на терена“, където никой не е предполагал, че ще се образува приливна вълна.

Освен това е констатирана лоша поддръжка на водосбора на р. Отманлийска, който е бил обрасъл с дървесна и храстова растителност, което частично е възпрепятствало нормалния отток на реката.

Отбелязан е и човешки фактор, заради замърсяване в района със строителни отпадъци и автомобилни губи.

Последното посочено от експерта е, че инцидентът е станал в тъмната част на денонощието, което е спомогнало за неговите размери и човешките жертви.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгоря двуетажна къща в сунгурларското село Велислав

Изгоря двуетажна къща в сунгурларското село Велислав, съобщиха от полицията. Огънят е тръгнал от камина на твърдо гориво. 33-годишния мъж, който е обитавал имота се е опитал да загаси пламъците, но без успех и се е се възпламенил комина на къщата, а след това е изгоряла и цялата постройка. Огънят  е потушен от един противопожарен автомобил и четирима..

публикувано на 18.01.18 в 14:10
Иван Бъчваров

Жена е починала от задушаване след пожар в дома й в Маринка

67-годишна жена е починала от задушаване след пожар в дома й в бургаското село Маринка. Съобщението за инцидентът е получено малко преди 04ч тази сутрин, информира инспектор Николай Николаев от противопожарната служба. Жената е починала в следствие на задушаване. Изгоряла е стаята, където се намирала тя.  Причините се изясняват, но едва ли се..

публикувано на 18.01.18 в 13:48

Пореден случай на блъсната жена на пешеходна пътека

51-годишна жена е блъсната на пешеходна пътека в к-с „Славейков“ тази сутрин. Жената е пресичала в района на бул. „Тракия“, съобщиха от полицията. Тя е била контактна, когато са я откарали към бургаската болница.  Все още няма информация за състоянието й.

публикувано на 18.01.18 в 10:41

Съдът задържа под стража мъж, извършил опит за убийство на 18-годишно момиче

22 годишният Милан Й. от Твърдица е задържан  по искане на Окръжна прокуратура – Сливен.Той е обвинен за това, че на 13.01.2018 г. в гр. Твърдица, направил опит умишлено да умъртви 18-годишно момиче, като деянието е извършено с особена жестокост и е останало недовършено по независещи от волята му причини. Според прокурора, налице е обосновано..

публикувано на 17.01.18 в 16:46
aej

АЕЖ: Скандално е медии да бъдат осъждани заради прессъобщения

Асоциацията на европейските журналисти – България намира за скандални решенията от 11 януари на Районен съд - Бургас, с които два сайта от морския град са осъдени, задето са цитирали прессъобщания на МВР и Прокуратурата. Публикуваме цялото им становище: БургасНюз и Бургасинфо са осъдени на първа инстанция по дела, заведени от Петър Низамов,..

публикувано на 17.01.18 в 15:34

Възрастен бургазлия е с опасност за живота след като е бил блъснат на пешеходна пътека

71-годишен бургазлия е с опасност за живота след като е бил блъснат от руски гражданин, живеещ в Бургас. Инцидентът е станал на бургаската улица "Иван Вазов". Шофьорът е отнел предимството на възрастния мъж, който е пресичал на пешеходна пътека. Пострадалият е настанен за лечение в отделение „Реанимация“ на УМБАЛ – Бургас с диагноза..

публикувано на 17.01.18 в 09:13

Окръжният съд осъди на 15 години затвор мъж за опит за убийство

Окръжният съд на Бургас осъди Даниел Пешев на „Лишаване от свобода“ за 15 години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието. Съдът измени взетата до момента мярка за неотклонение „Домашен арест“ в „Задържане под стража“. Той е признат за виновен за това, че на 30.08.2005 г. в к-с „Славейков“, направил опит умишлено да..

публикувано на 16.01.18 в 16:52