Зазиждат живи прилепи в Бургас?

Снимка: Дивите животни/архив

Бургаската екоинспекция е сезирана за наличието на колонии от прилепи в блокове, които ще се санират. Практиката в подобни случаи е обикновено строителите да зазиждат защитените видове живи.

В шест проверени блока в комплекс „Изгрев“ има колонии от прилепи, които живеят във фугите на сградите. Това е констатирано при проверка на организацията „Дивите животни“ след подаден към тях сигнал. Скандалната практиката е прилепите да се зазиждат живи в пукнатините, в които живеят, каза Вяра Крушкова от организацията:

"Това са защитени видове. Защитените видове не могат да бъдат унищожавани току - така. Европейското законодателство също ги пази. България е подписала, ратифицирала е споразумението за опазването на прилепите в Европа. Т.е. - ние имаме ангажименти законови и това нещо, независимо от неуредиците, е незаконно деяние. А зазиждането жив, вече е престъпление по Наказателния кодекс"

В една от сградите, която се санира, техническият ръководител Веселин Неделчев бе категоричен, че не са взели мерки да опазят прилепите, но не по тяхна вина.

"В момента аз не знам, че имам прилепи, за да ви кажа какво е направено. Когато се прави обследване на блока, се прави оценка на обследването, в нея,  тези, които правят оценката, трябва да запишат  и за околната среда. Никъде в предписанията, нито в заданията на общината, не е записано, че в тези блокове има прилепи"

Неделчев, който работи и на други места в страната, бе категоричен, че никъде не са получавали задание да опазват животни и птици. Подаден е сигнал до екоинспекцията, която трябва да се намеси в случая.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

5-годишно дете е с фрактура на черепа след падане от четири метра в Сливен

5-годишно момиченце е прието в реанимацията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, съобщиха от лечебното заведение. Детето е с фрактура на черепа, получена при падане от 4 метра височина. Състоянието на детето е стабилизирано. Общо 146 души са потърсили спешна помощ в сливенската болница от 19 до 21 януари. В неврохирургия е настанено дете,..

публикувано на 22.01.18 в 08:53

Жителите на „Върли бряг“ готови за протест, ако не се променят условията им на живот

В примитивни условия, мрак и мизерия живеят хората в минно селище „Върли бряг“ на 4 км.от Бургас. Селището е без имена на улиците, без осветление и сметосъбиране, без канализация и с електрозахранване от времянка. Близо 10 години жителите на „Върли бряг“, както и фирмите, които имат бази там, чакат промяна на статута на земята и изготвянето на..

публикувано на 22.01.18 в 08:42
Снимката е илюстративна

Поставят подземни контейнери в Несебър

През тази година преди началото на активния туристически сезон на 8 места в Несебър ще бъдат поставени подземни контейнери, те ще са в новата част на града, съобщи Галина Бабева , началник отдел „Европейски проекти и програми“  в общината.  „Те ще бъдат с външно финансиране – не от европейски програми, не и от бюджета на Общината. Това са 8..

публикувано на 22.01.18 в 08:21

Циклонът "Албена" ще донесе рязка промяна на времето, оранжев код за Бургаска област

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморският циклон „Албена“, преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, метеорологичната обстановка ще се усложни. Още през нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В югоизточната половина на България ще превалява значително количество дъжд. С умерен и силен вятър отначало..

публикувано на 21.01.18 в 16:43

С колоритно веселие отбелязоха Бабинден в Несебър

Бабинден е един от празниците, който се отбелязва с особена почит в Несебър. Тази година той се състоя на площад „Жулиета Шишманова“ в новата част на града, като зареди с много положителни емоции присъстващите.  Колоритно, с много усмивки и весело настроение, Фолклорна формация „Българка“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и Тракийски клуб -..

публикувано на 21.01.18 в 16:00

"Голямото сърце" се пълни заради реанимобила с оборудване за новородени

Голямата форма на сърце, поставена  на градския площад, се пълни  с пластмасови капачки в подкрепа на бъдещия реанимобил, който ще струва от 20 хиляди лева, ако бъде закупен на старо, до 60 хиляди лева, пояснява доктор Стилияна Томова от неонатолочигното отделение на УМБАЛ Бургас: Малките пациенти  и лекарите трябва да са поставени..

публикувано на 21.01.18 в 13:38

1620 новородени в УМБАЛ - Бургас за 2017 г., болницата продължава да е най - предпочитана от родилките

"Родилното отделение на УМБАЛ Бургас продължава да бъде най-предпочитано от бъдещите майки. Градът ни се откроява от общата тенденция на демографски срив, броят на ражданията е относително стабилен и вярвам, че скоро ще я обърнем" , съобщи днес д-р Антонио Душепеев, началник „Родилно отделение“ в УМБАЛ Бургас. Днес в болницата бе отбелязан..

публикувано на 21.01.18 в 12:34