Зазиждат живи прилепи в Бургас?

Снимка: Дивите животни/архив

Бургаската екоинспекция е сезирана за наличието на колонии от прилепи в блокове, които ще се санират. Практиката в подобни случаи е обикновено строителите да зазиждат защитените видове живи.

В шест проверени блока в комплекс „Изгрев“ има колонии от прилепи, които живеят във фугите на сградите. Това е констатирано при проверка на организацията „Дивите животни“ след подаден към тях сигнал. Скандалната практиката е прилепите да се зазиждат живи в пукнатините, в които живеят, каза Вяра Крушкова от организацията:

"Това са защитени видове. Защитените видове не могат да бъдат унищожавани току - така. Европейското законодателство също ги пази. България е подписала, ратифицирала е споразумението за опазването на прилепите в Европа. Т.е. - ние имаме ангажименти законови и това нещо, независимо от неуредиците, е незаконно деяние. А зазиждането жив, вече е престъпление по Наказателния кодекс"

В една от сградите, която се санира, техническият ръководител Веселин Неделчев бе категоричен, че не са взели мерки да опазят прилепите, но не по тяхна вина.

"В момента аз не знам, че имам прилепи, за да ви кажа какво е направено. Когато се прави обследване на блока, се прави оценка на обследването, в нея,  тези, които правят оценката, трябва да запишат  и за околната среда. Никъде в предписанията, нито в заданията на общината, не е записано, че в тези блокове има прилепи"

Неделчев, който работи и на други места в страната, бе категоричен, че никъде не са получавали задание да опазват животни и птици. Подаден е сигнал до екоинспекцията, която трябва да се намеси в случая.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахтопол бе първата спирка на лятната кампания "На море - с БНР - Бургас"

Ахтопол ни посрещна с топло слънце и усмихнато настроение. Малък, спокоен и романтичен, такъв, какъвто го търсят и намират хората. Хората, които идват тук бягат от грандоманщината и търсят именно почивката и хубавите плажове, сподели кметът Станислав Димитров, който бе гост в изнесеното ни студио. С няколко проекта ние ще променим концепцията и..

публикувано на 20.07.18 в 19:23

Спокойно море и жълт флаг на бургаския плаж на Илинден

 На Илинден, едно от суеверията е че морето взима жертва. Едни вярват, че пророк Илия слиза край морето, а други , че вълните взимат жертви като курбан за светеца. Това суеверие е чуждо на православната ни религия и е изцяло езическо. Въпреки това, спасителите са особено бдителни около двете дати - 20 юли и 2 август - Илинден по нов и стар стил. Наша..

публикувано на 20.07.18 в 16:49

Що е то пресечена бира?

Първи международен фестивал на бирата се провежда в Експоцентър флора. 101 пивоварни предлагат различни видове крафт бира. Повечето са малки производители, които наблягат на изтънчения вкус и качествените продукти. На щандовете има както наливно, така и бутилирано пиво от Полша, Германия, Белгия, Великобритания, дори и Япония. Чешкото пиво..

публикувано на 20.07.18 в 15:13

От понеделник ограничават движението по пътя Бургас - Царево за монтирането на пешеходния надлез при с. Атия

От 23 юли до 26 юли, от 20 ч. до 6 ч. сутринта, ще се спира движението на всички моторни превозни средства по път II-99 Бургас - Царево, в участъка между пътен възел „Парк Росенец“ и пътен възел „Черноморец“. Ограничаването на трафика е необходимо, за да се монтира безопасно пешеходният надлез при кръстовището за с. Атия, съобщават от Агенция..

публикувано на 20.07.18 в 14:20

Бургаски ВУЗ помага на бизнеса и решава проблема в града с липсата на ИТ специалисти

Бургаският университет "проф. д-р Асен Златаров" решава проблема с липсата на високообразовани ИТ специалисти с проект за изграждане на научна инфраструктура. Проектът УНИТе е съвместен с университетите в Шумен, Русе, Техническият и Софийският иниверситети. Във всеки от тях ще се създадат центрове, които ще осъществяват контакти с бизнеса. Водещ..

публикувано на 20.07.18 в 13:54

Дават 4 милиона лева на Местната инициативна рибарска група в Поморие

Договор за 4 млн. лв.   финансиране на Местната инициативна рибарска група подписа кметът на Поморие Иван Алексиев. В края на миналата година предложението за финансиране събра максимален брой точки и получи одобрението на Управляващия орган на „Програма за морско дело и рибарство” 2014-2020. Като председател на Управителния съвет на групата,..

публикувано на 20.07.18 в 13:32

"Булевард Демокрация" - на 20 юли

На Илинден традицията, мрачната народна традиция, сочи, че морето взима жертви. Така че, бъдете внимателни. И без това гинем по пътищата, от болести или кротко си заминаваме през някой от Терминалите, че, както казва Тони Филипов, д-р, не се знае дали този месец ще станем под 7 милиона или следващия. И слушайте спасителите. Онзи ден един..

публикувано на 20.07.18 в 12:43