Зазиждат живи прилепи в Бургас?

Снимка: Дивите животни/архив

Бургаската екоинспекция е сезирана за наличието на колонии от прилепи в блокове, които ще се санират. Практиката в подобни случаи е обикновено строителите да зазиждат защитените видове живи.

В шест проверени блока в комплекс „Изгрев“ има колонии от прилепи, които живеят във фугите на сградите. Това е констатирано при проверка на организацията „Дивите животни“ след подаден към тях сигнал. Скандалната практиката е прилепите да се зазиждат живи в пукнатините, в които живеят, каза Вяра Крушкова от организацията:

"Това са защитени видове. Защитените видове не могат да бъдат унищожавани току - така. Европейското законодателство също ги пази. България е подписала, ратифицирала е споразумението за опазването на прилепите в Европа. Т.е. - ние имаме ангажименти законови и това нещо, независимо от неуредиците, е незаконно деяние. А зазиждането жив, вече е престъпление по Наказателния кодекс"

В една от сградите, която се санира, техническият ръководител Веселин Неделчев бе категоричен, че не са взели мерки да опазят прилепите, но не по тяхна вина.

"В момента аз не знам, че имам прилепи, за да ви кажа какво е направено. Когато се прави обследване на блока, се прави оценка на обследването, в нея,  тези, които правят оценката, трябва да запишат  и за околната среда. Никъде в предписанията, нито в заданията на общината, не е записано, че в тези блокове има прилепи"

Неделчев, който работи и на други места в страната, бе категоричен, че никъде не са получавали задание да опазват животни и птици. Подаден е сигнал до екоинспекцията, която трябва да се намеси в случая.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Без реклама на тенти и чадъри в заведения и търговски обекти в центъра на Бургас

След час и половина дебати, общинските съветници в Бургас приеха промени в наредба, които ограничават търговската реклама на различни обекти. От 1 юни чадърите и тентите в центъра на Бургас, Приморски парк и парк "Езеро" трябва да са в една цветова гама и без рекламни надписи по тях. Преместваемите обекти също не трябва да са брандирани и с..

публикувано на 24.04.18 в 11:13

Развитието на бизнеса в Бургас се дължи на малките и средни фирми

Малките и средни предприятия са гръбнака на икоонмиката, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Новата програма на Министерството на икономиката "Конкурентноспособност" предоставя нови възможности за тези фирми. През този период ще се постави фокус върху женското и младежко предприемачество и ще се даде възможност на стартиращи фирми, стана ясно по време..

публикувано на 24.04.18 в 09:16

Зелената зона и уеднаквяване на търговската визия в центъра на Бургас обсъждат днес съветниците

Унифицирането на визията на търговските обекти в центъра на Бургас, се очаква да разпали страстите на днешната сесия на общинския съвет в морския град. Промените на наредбата, които ще ограничат и търговската реклама по тенти и чадъри, вече разбуниха духовете при обсъждането им.  Новата наредба ще унифицира визията на търговски обекти и ще забрани..

публикувано на 24.04.18 в 08:56

Продължават ремонтните дейности по пътни участъци в града и областта

Продължават ремонтните дейности в пътния участък Черноград – Айтос, информират от Областно пътно управление. Там до 30 април се работи по възтановяване на пътната настилка. Организацията на движение е сигнализирана с пътни знаци и регулировчици. Д вижението по пътя Обзор – Сарафово се осъществява в една лента на определени участъци поради..

публикувано на 24.04.18 в 07:47

За два часа днес част от центъра остава без вода

от 9 до 11 часа  строително-монтажни дейности на ВиК - Бургас налагат спиране на водата  днес - 24 април, за района  между улиците "Александър Велики" , "Гладстон", ул."Мария Луиза" и ул."Фердинандова".

публикувано на 24.04.18 в 07:30

Военен товарен автомобил се е обърнал край Сливен на АМ"Тракия" тази сутрин

Военен товарен автомобил се е обърнал тази сутрин на автомагистрала „Тракия“ край Сливен, след като в него се е блъснал лек автомобил.  При катастрофата няма пострадали. Към момента движението по магистралата не е затруднено. Инцидентът е станал след 10 часа днес, когато военният автомобил, движейки се в посока Бургас е бил застигнат лека кола, която..

публикувано на 23.04.18 в 17:33

Част от центъра остава без вода утре за два часа

Строително-монтажни дейности на ВиК - Бургас налагат спиране на водата  от 09:00ч до 11:00ч  утре - 24 април.  Без вода ще бъде районът  между улиците "Александър Велики" , "Гладстон", ул."Мария Луиза" и ул."Фердинандова".

публикувано на 24.04.18 в 07:25