Зазиждат живи прилепи в Бургас?

Снимка: Дивите животни/архив

Бургаската екоинспекция е сезирана за наличието на колонии от прилепи в блокове, които ще се санират. Практиката в подобни случаи е обикновено строителите да зазиждат защитените видове живи.

В шест проверени блока в комплекс „Изгрев“ има колонии от прилепи, които живеят във фугите на сградите. Това е констатирано при проверка на организацията „Дивите животни“ след подаден към тях сигнал. Скандалната практиката е прилепите да се зазиждат живи в пукнатините, в които живеят, каза Вяра Крушкова от организацията:

"Това са защитени видове. Защитените видове не могат да бъдат унищожавани току - така. Европейското законодателство също ги пази. България е подписала, ратифицирала е споразумението за опазването на прилепите в Европа. Т.е. - ние имаме ангажименти законови и това нещо, независимо от неуредиците, е незаконно деяние. А зазиждането жив, вече е престъпление по Наказателния кодекс"

В една от сградите, която се санира, техническият ръководител Веселин Неделчев бе категоричен, че не са взели мерки да опазят прилепите, но не по тяхна вина.

"В момента аз не знам, че имам прилепи, за да ви кажа какво е направено. Когато се прави обследване на блока, се прави оценка на обследването, в нея,  тези, които правят оценката, трябва да запишат  и за околната среда. Никъде в предписанията, нито в заданията на общината, не е записано, че в тези блокове има прилепи"

Неделчев, който работи и на други места в страната, бе категоричен, че никъде не са получавали задание да опазват животни и птици. Подаден е сигнал до екоинспекцията, която трябва да се намеси в случая.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужен е специализиран орган, който да анализира всичко за безопасността по улиците

Не е достатъчно това което прави държавата за ограничаване катастрофите, нужно още много смята Михаил Попов, секретар на фондация "Безопасни улици от Валя". Още пролетта те са внесли искане до МС за създаване на единен специализиран орган, който да въздейства и анализира  всичко, което правят институциите ангажирани с безопасността по улиците. „..

публикувано на 19.11.17 в 11:37
Риба на видинския пазар, Снимка: Ваня Минева

Агенцията по рибарство засилва контрола

Във връзка с наближаващите Никулденски празници Агенцията по рибарство в Бургас засилва контрола. Инспекторите следят търговска мрежа и пътните артерии за неправомерна продажба на риба и рибни продукти. Контролира се и любителския и стопански риболов  от Обзор до  Резово, както в Черно море, така и във вътрешните водоеми.

публикувано на 19.11.17 в 09:25

Кондукторите в градския транспорт на Бургас остават

Кондукторите в градския транспорт на Бургас остават. Това обяви управителят на общинското предприятие „Бургасбус“ Петко Драгнев. „ Нищо че кондукторката е вътре и сега има пътници, които се опитват да излъжат системата. Ако ги нямаше в автобуса, може само да си представим какви ще са загубите. В София в момента обмислят и черпят от нашия..

публикувано на 19.11.17 в 08:24

Увеличават се специалистите от други градове в Бургас, нужни са им жилища

Нараснал е броят на лекари, учители и други специалисти от други градове, които практикуват в Бургас, посочи Галя Страшимирова гл. юрисконсулт ОП "Общински имоти". “ Усилията, които община Бургас полага за привличане на висококвалифициран и кадри доведоха до необходимостта увеличаване броя на ведомствени жилища. Поради което се предлага 3..

публикувано на 19.11.17 в 08:17
Цветанов и Николов разтоварват дарената техника

Електроуреди за 100 000 лв. получиха 187 пострадали семейства

419 електроуреди бяха раздадени днес в едно от най-пострадалите села в област Бургас – каменското Полски Извор. Те бяха разпределени в 187 от домакинствата, които загубиха покъщнината си в наводнението от преди две седмици. 34 електроуреди са предвидени за две детски градини.   Техниката е са на стойност 100 000 лв. и са закупени от..

публикувано на 18.11.17 в 15:46

Нов корпус за онкологично отделение ще се изгражда в Бургас

От догодина в Бургас ще започне изграждането на нов корпус за онкологично лечение. Сградата ще се намира в съседство на комплексния център и вече е проектирана, посочи кметът Димитър Николов. В новото лечебно заведение ще бъде монтиран   PET-CT (пет сити) скенер за образна диагностика. “ Успоредно с това ще изградим и пуснем..

публикувано на 18.11.17 в 13:23

"Бургасбус" въвежда зимно разписание за някои от линиите

Общинският превозвач „Бургасбус“ влиза от днес в зимно разписание за някои от линиите. Т ролеите Т1 и Т2 вече ще се движат до 21 ч. вечер , в зависимост от деня. Промени в разписанието има и за номер 15 , от понеделник до събота, в определени курсове автобусите ще обслужват спирки "Лазурна" и "Ангел Димитров". От днес спира и линията 18Б..

публикувано на 18.11.17 в 09:45