Зазиждат живи прилепи в Бургас?

Снимка: Дивите животни/архив

Бургаската екоинспекция е сезирана за наличието на колонии от прилепи в блокове, които ще се санират. Практиката в подобни случаи е обикновено строителите да зазиждат защитените видове живи.

В шест проверени блока в комплекс „Изгрев“ има колонии от прилепи, които живеят във фугите на сградите. Това е констатирано при проверка на организацията „Дивите животни“ след подаден към тях сигнал. Скандалната практиката е прилепите да се зазиждат живи в пукнатините, в които живеят, каза Вяра Крушкова от организацията:

"Това са защитени видове. Защитените видове не могат да бъдат унищожавани току - така. Европейското законодателство също ги пази. България е подписала, ратифицирала е споразумението за опазването на прилепите в Европа. Т.е. - ние имаме ангажименти законови и това нещо, независимо от неуредиците, е незаконно деяние. А зазиждането жив, вече е престъпление по Наказателния кодекс"

В една от сградите, която се санира, техническият ръководител Веселин Неделчев бе категоричен, че не са взели мерки да опазят прилепите, но не по тяхна вина.

"В момента аз не знам, че имам прилепи, за да ви кажа какво е направено. Когато се прави обследване на блока, се прави оценка на обследването, в нея,  тези, които правят оценката, трябва да запишат  и за околната среда. Никъде в предписанията, нито в заданията на общината, не е записано, че в тези блокове има прилепи"

Неделчев, който работи и на други места в страната, бе категоричен, че никъде не са получавали задание да опазват животни и птици. Подаден е сигнал до екоинспекцията, която трябва да се намеси в случая.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски майки излизат на протест тази вечер

Бургас  ще подкрепи протеста на майките с деца с увреждания в София. Той за втори път ще се проведе на жълтите павета с искане оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Бургаските родители ще се съберат пред Общината от 17.30 часа. Организатор във Фейсбук е Недялка Гъркова. Тя  е майка на Таня, която е с церебрална парализа. От години Недялка упорито се..

публикувано на 23.10.18 в 11:35

Деца рушат детски площадки

Извършителите на две вандалски прояви на детски площадки в к-с " Меден рудник"  разкриха бургаски полицаи.Първата е станала на 12-ти октомври. Трима 14 -годишни  бургазлии от същия квартал  са повредили  пейка, разположена на  площадка между блокове 42, 44 и 45 . Те са направили пълни самопризнания. За друга вандалска проява са признали и деца на 10 и..

публикувано на 23.10.18 в 09:30

Първа копка правят днес на научно-изследователски и производствен комплекс

Първа копка ще бъде направена днес в „Индустриален и логистичен парк-Бургас“. В  Северна промишлена зона ще бъде дадено началото на изграждането на научно-изследователски и производствен комплекс на дружество за рециклиране и ремонт на газотурбинни двигатели за аеродинамическата индустрия. Закупеният терен е с площ 19 997 кв. м. Срокът за реализация и..

публикувано на 23.10.18 в 08:42

Посланик Ема Хопкинс ще участва в конференция в Бургас

Конференция на тема "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие" ще представи добри практики от  България и Обединеното кралство. В нея ще участват  Ема Хопкинс , посланик на Обединеното кралство в България, кметът   Димитър Николов, областният  управител  Вълчо..

публикувано на 23.10.18 в 08:14

Международна конференция по арт терапия ще се проведе в Бургас

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас организира международна конференция по арт терапия. Форумът ще се проведе в  зала "Георги Баев" на Културния център "Морско казино" на 25 и 26 октомври от 9:00 часа. Темата на научната конференция е "Арт терапия - създаване на нови идеи и нови ценности", съобщиха от Община Бургас...

публикувано на 22.10.18 в 16:09

Още една безплатна зарядна станция за електромобили в Бургас

Още една безплатна зарядна станция за електромобили заработи в Бургас. Тя се намира на паркинга на спортния комплекс Парк "Арена ОЗК". Станции за безплатно зареждане в града могат да се ползват още в открития общински паркинг на ул. "Гурко" и в подземния до Операта, а електрическите автомобили паркират безплатно в градската синя зона, съобщиха от..

публикувано на 22.10.18 в 15:19

"Булевард Демокрация" - на 22 октомври

Една приятелка наскоро ми разказа за майка си. Да, тя не е дете с увреждане, но е човек – почти прикован за леглото. За нея се грижи социален асистент. Трудолюбива и грижовна, от ромски произход (подчертавам го умишлено). Социалният асистент е на два часа. Два часа отделя за още един инвалид (умишлено използвам тази дума). Два часа за още един...

публикувано на 22.10.18 в 15:04