КНСБ: Фирмите имат рекордна печалба, да увеличат заплатите

Ускоряващо се увеличение на заплатите в страната за последните 2 години и половина отчита КНСБ, каза днес в Бургас президентът на синдиката Пламен Димитров. За третото тримесечие на 2017г. увеличението на средната работна заплата в частния сектор е 11% обяви той. За третото тримесечие на тази година тя е 1037лв. Все още обаче над 600 хил. души, което е 2/3 от работещите българи, получават под 700 лв. Това означава, че процентът на бедни работещи българи все още е голям. Това пък води до емиграция по икономически причини.

Най-голям ръст в работните заплати има в предприятията, произвеждащи оръжия, във въгледобива, в пивоварните и в приватизираните от чужди компании предприятия, които основно работят за износ.

Бургас е на 9-то място по средна работна заплата в страната, обясни Здравко Тошков, който е председател на КНСБ в Бургас. Тук статистиката показва, че получаваме 892 лв. средно. Реално обаче средният доход на лице в домакинството е между 355 и 418 лв.  По данни на института на КНСБ издръжката на член от семейството е 575лв.

Продължава кампанията на синдикатите „Искам моите 100 лева върху заплатата“. Благодарение на нея са се повишили сключените колективни трудови договори в региона, което е довело и до увеличение на заплатите в няколко предприятия в Бургаски регион с 8 до 12 процента.

Желанието на синдикатите за увеличение на заплатите е подплатено и с идея откъде да се вземат парите за това, каза още Пламен Димитров. Той твърди, че печалбата на предприятията в нефинансовия сектор в страната е 18 млрд.лв. след облагане с данъци. Според него фирмите, които имат възможност, трябва да повишат заплатите на работниците, а тези, които нямат, просто да напуснат бизнеса. Това, твърди Димитров е нормална практика в западните държави. Според него дори да внесем работници от Украйна и Молдова, това няма да запълни дефицита от 250 хиляди недостигащи работници.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегация от побратимения на Сливен град Тернопол пристига днес

Делегация от Тернопол, водена от кмета на града Серхий Надал пристига в Сливен. Повод за посещението са честванията по случай празника на град Сливен, 26 октомври – Димитровден.  Тази година се отбелязва половин век от побратимяването на двата града.

публикувано на 22.10.18 в 09:10

Безплатни прегледи за рак на гърдата в Сливен и Ямбол

В Сливен днес и утре пред сградата на Общината, пред зала „Май“, ще бъде паркиран Розов кемпер, част от кампанията за безплатни прегледи за рак на гърдата, под мотото „Една от 8“. Условие за ехографските профилактични прегледи е дамите да са на възраст от 20 до 65 години, да не са били до този момент диагностицирани с рак на гърдата. Ще..

публикувано на 22.10.18 в 08:41

Местят първокласниците от тъмни стаи в ОУ"Любен Каравелов" в Бургас

До края на месеца ОУ "Любен Каравелов"  трябва да промени учебните си планове и първокласниците да не прекарват по цял ден в стаите на новия корпус, където липсва естествена светлина. Решението е на здравната инспекция, нейният директор д-р Георги Паздеров допълва. "Окончателен срок сме им дали за да приведат всички свои учебни планове, във..

публикувано на 22.10.18 в 07:39

Курбан за здраве и литургия в село Черни връх бележи година след наводненията

Курбан за здраве и молебен да няма вече наводнения направиха днес жителите на село Черни връх, община Камено. Преди година потоп нанесе тежки поражения в населеното място и взе две човешки жертви, припомни кметът Тодор Щерев: „Решихме   няколко дни преди годишнината от наводнението да направим курбан. Литургията отслужиха отец Емилиян,..

публикувано на 21.10.18 в 16:17

Организират протест в подкрепа на пребития айтозлия Пламен Николов

Протест в подкрепа на пребития айтозлия Пламен Николов се организира в социалната мрежа Фейсбук. 28-годишният мъж пострада след скандал с група мъже пред заведение, намиращо се в ромския квартал на Айтос. Той е настанен за лечение в болница с комоцио и фрактура на носа, без опасност за живота. Полицията задържа тримата извършители на побоя...

публикувано на 21.10.18 в 11:14

Д. Цинцарска: Бургас заслужава фестивала на маскарадните игри, традицията трябва да продължи

Мисля, че успяхме да постигнем целите на първия фестивал на маскарадните игри! Имаше много щастливи хора, много гости, заедно с кукерските групи дойдоха техни приятели и познати, получи се истински празник на българското, коментира в студиото на БНР- Бургас организаторът Диана Цинцарска от сдружение „Българско е“ : „Бургас заслужава такъв..

публикувано на 21.10.18 в 10:28

Община Несебър е готова за зимата

Всички общински предприятия, училищни, детски и здравни заведения са в готовност да посрещнат зимата, съобщиха от Община Несебър. Финансирането на мероприятията по зимната подготовка е осигурено и са заделени целеви финансови средства за допълнителни разходи при възникване на аварийно-възстановителни работи. Заради по-големия обем на валежите през..

публикувано на 21.10.18 в 08:21