КНСБ: Фирмите имат рекордна печалба, да увеличат заплатите

Ускоряващо се увеличение на заплатите в страната за последните 2 години и половина отчита КНСБ, каза днес в Бургас президентът на синдиката Пламен Димитров. За третото тримесечие на 2017г. увеличението на средната работна заплата в частния сектор е 11% обяви той. За третото тримесечие на тази година тя е 1037лв. Все още обаче над 600 хил. души, което е 2/3 от работещите българи, получават под 700 лв. Това означава, че процентът на бедни работещи българи все още е голям. Това пък води до емиграция по икономически причини.

Най-голям ръст в работните заплати има в предприятията, произвеждащи оръжия, във въгледобива, в пивоварните и в приватизираните от чужди компании предприятия, които основно работят за износ.

Бургас е на 9-то място по средна работна заплата в страната, обясни Здравко Тошков, който е председател на КНСБ в Бургас. Тук статистиката показва, че получаваме 892 лв. средно. Реално обаче средният доход на лице в домакинството е между 355 и 418 лв.  По данни на института на КНСБ издръжката на член от семейството е 575лв.

Продължава кампанията на синдикатите „Искам моите 100 лева върху заплатата“. Благодарение на нея са се повишили сключените колективни трудови договори в региона, което е довело и до увеличение на заплатите в няколко предприятия в Бургаски регион с 8 до 12 процента.

Желанието на синдикатите за увеличение на заплатите е подплатено и с идея откъде да се вземат парите за това, каза още Пламен Димитров. Той твърди, че печалбата на предприятията в нефинансовия сектор в страната е 18 млрд.лв. след облагане с данъци. Според него фирмите, които имат възможност, трябва да повишат заплатите на работниците, а тези, които нямат, просто да напуснат бизнеса. Това, твърди Димитров е нормална практика в западните държави. Според него дори да внесем работници от Украйна и Молдова, това няма да запълни дефицита от 250 хиляди недостигащи работници.


ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП публикува онлайн формуляр за връщане на стоки, купени по интернет

Формуляр за отказ от онлайн покупка вече може да бъде изтеглен от интернет страницата на Комисията за защита на потребителите. Той ще ги улесни, както при заявяването на желанието им да върнат несполучливи покупки, така и като доказателство, че са го направили, ако на по-късен етап възникне спор с търговеца по този въпрос.   Новият..

публикувано на 09.01.18 в 13:55

Общината модернизира онкодиспансера в Бургас

Община Бургас стартира нова програма за цялостно модернизиране на Онкодиспансера, каза д-р Лорис Мануелян - зам.-кмет по здравеопазване. Общо там ще бъдат инвестирани около 8 млн. лева. В новата сграда ще бъде позициониран Протонно емисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни клетки и ранна терапия. Той ще улавя още в най-ранна фаза..

публикувано на 09.01.18 в 13:39

Черешово вино предлагат на "Моята Еко Коледа"

43-ма участници се включват  в 4 -тото издание на "Моята Еко Коледа". Фестивалът  ще се проведе  днес и утре във Флората и представя български производители от цялата страна. Те ще изложат своята продукция - храни, вина, както и  предмети, ръчна изработка.Черешово вино ще могат да дегустират  за първи път посетителите, каза организаторът  Галина..

публикувано на 16.12.17 в 08:41

Българите в чужбина движат икономиката ни

Доходи ще бъде ключова дума за БСП  и догодина, казаха днес бургаските депутати от левицата. Те  отчетоха дейността си и обясниха,че истинският дебат за състоянието на българската икономика не се е стоял при обсъждането на бюджета за догодина. Според Петър Кънев не се отчита значимото финансово присъствие на средствата,които пращат българите..

публикувано на 11.12.17 в 16:22

Индустриална зона на бившето летище в Равнец ще привлича автомобилопроизводители

За новата индустриална зона на мястото на бившето летище в с. Равнец ще се търси голям инвеститор в областта на автомобилостроенето, каза днес в Бургас зам.-министърът на икономиката Александърр Манолев. Той присъства на форум „Програма Конкурентоспособност и инвестиции“ . Организатори на събитието са Конфедерацията на работодателите и..

публикувано на 11.12.17 в 14:23

20лв. по-скъпа синя зона предлага общината

С близо 20 лв. да се повиши таксата за паркиране в синя зона по местоживеене в Бургас, предлага местната администрация. В момента, тя е 43.20 лв и се плаща веднъж годишно. 60 лева да стане първият стикер, вторият 120 лв., предлага Андрей Рунчев - управител на ОП „Транспорт“. Ако се приеме да бъде създадена „зелена зона“ , там да се плаща за..

публикувано на 10.12.17 в 12:12

Ив. Костадинов : Строителите ни са сред най-ощетените в Европейския съюз

 Похвална е инициативата за събиране на подписи в защита на равното заплащане и труд в Общността.Тя в момента се провежда във всички областни градове на страната и на територията на още 7 държави от Източна Европа.Според мен, все от някъде трябва да се започне, каза за БНР -Бургас Иван Костадинов, председател на КТ "Подкрепа" за Бургас. Най-много сигнали..

публикувано на 07.12.17 в 16:19