Българите в чужбина движат икономиката ни

Доходи ще бъде ключова дума за БСП  и догодина, казаха днес бургаските депутати от левицата. Те  отчетоха дейността си и обясниха,че истинският дебат за състоянието на българската икономика не се е стоял при обсъждането на бюджета за догодина. Според Петър Кънев не се отчита значимото финансово присъствие на средствата,които пращат българите емигранти на своите близки . Те основно захранват икономиката ни:

"Преди няколко месеца излязоха данни на Централната банка, че средномесечно  от българите, които работят в чужбина, България получава между 70 и 90 млн.  евро всеки месец. Това са чисто данъчни изчистени пари. Аз се заинтересувах на каква база са тези изчисления и когато проведох разговори с ръководството на Националната банка,  се оказа, че в тази цифра влизат всички преводи над 2500 евро.  Всички преводи под 2500 евро не се отчитат от Националната банка. Кешът въобще не се отчита. Когато правихме анализ колко кешови пари влизат от българите, които работят зад граница, се оказа, че те са  минимум два пъти до два пъти и половина повече. Т.е. можем да твърдим, че годишно твърдо някъде над 2 млрд. - 2,5 млрд. евро идват от нашите българи в чужбина”.

Одобреният улеснен достъп на работници  от трети страни  ще задържи заплатите ниски, ще бъдат прогонени, според Тодор Байчев, нашите квалифицирани кадри. Той посочи, че има доста хора, които са несъгласни да работят  на минимална работна заплата, а сега ще бъдат внасяни чужденци и ще работят, на практика, в сферите на туризма, строителството, там, където е най-ниско заплащането:

Другото, на което се посегна, е по отношение на квалифицираните кадри – лекари, инженери, техници и т.н. - вече ще могат и те да бъдат, образно казано, внасяни и ще могат и те да работят, естествено, срещу по-ниско възнаграждение”

Несъгласие с тезата на Байчев изрази Петър  Кънев. Според него  нашите работници бягат не заради конкуренцията, а принципно заради ниските заплати.Затова бизнесът трябва да бъде по-лоялен и гъвкав.
По отношение на бюджета за 2018 г., Николай Тишев коментира предложенията , направени от самия него заедно с колегите му Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, във връзка с ремонта на пътя Малко Търново-Царево.

„Ние предложихме да се увеличи бюджетът на АПИ с 12 млн. лв. Ремонтът на пътя ще помогне за развитието на Странджа” – заяви Тишев и добави: „Другото ни предложение беше за увеличаване на капиталовия трансфер от републиканския бюджет към общинския бюджет на Община Бургас. И то по-конкретно, за да се подпомогнат общинските пътища от града към съставните селища, защото е ясно, че навсякъде пари за инфраструктура се хвърлят  основно в областните центрове и то в централните част на  областните центрове, а всички по-малки населени места, остават на заден план”.

Повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП публикува онлайн формуляр за връщане на стоки, купени по интернет

Формуляр за отказ от онлайн покупка вече може да бъде изтеглен от интернет страницата на Комисията за защита на потребителите. Той ще ги улесни, както при заявяването на желанието им да върнат несполучливи покупки, така и като доказателство, че са го направили, ако на по-късен етап възникне спор с търговеца по този въпрос.   Новият..

публикувано на 09.01.18 в 13:55

Общината модернизира онкодиспансера в Бургас

Община Бургас стартира нова програма за цялостно модернизиране на Онкодиспансера, каза д-р Лорис Мануелян - зам.-кмет по здравеопазване. Общо там ще бъдат инвестирани около 8 млн. лева. В новата сграда ще бъде позициониран Протонно емисионен томограф за прецизна ранна диагностика на туморни клетки и ранна терапия. Той ще улавя още в най-ранна фаза..

публикувано на 09.01.18 в 13:39

Черешово вино предлагат на "Моята Еко Коледа"

43-ма участници се включват  в 4 -тото издание на "Моята Еко Коледа". Фестивалът  ще се проведе  днес и утре във Флората и представя български производители от цялата страна. Те ще изложат своята продукция - храни, вина, както и  предмети, ръчна изработка.Черешово вино ще могат да дегустират  за първи път посетителите, каза организаторът  Галина..

публикувано на 16.12.17 в 08:41

Индустриална зона на бившето летище в Равнец ще привлича автомобилопроизводители

За новата индустриална зона на мястото на бившето летище в с. Равнец ще се търси голям инвеститор в областта на автомобилостроенето, каза днес в Бургас зам.-министърът на икономиката Александърр Манолев. Той присъства на форум „Програма Конкурентоспособност и инвестиции“ . Организатори на събитието са Конфедерацията на работодателите и..

публикувано на 11.12.17 в 14:23

20лв. по-скъпа синя зона предлага общината

С близо 20 лв. да се повиши таксата за паркиране в синя зона по местоживеене в Бургас, предлага местната администрация. В момента, тя е 43.20 лв и се плаща веднъж годишно. 60 лева да стане първият стикер, вторият 120 лв., предлага Андрей Рунчев - управител на ОП „Транспорт“. Ако се приеме да бъде създадена „зелена зона“ , там да се плаща за..

публикувано на 10.12.17 в 12:12

КНСБ: Фирмите имат рекордна печалба, да увеличат заплатите

Ускоряващо се увеличение на заплатите в страната за последните 2 години и половина отчита КНСБ, каза днес в Бургас президентът на синдиката Пламен Димитров. За третото тримесечие на 2017г. увеличението на средната работна заплата в частния сектор е 11% обяви той. За третото тримесечие на тази година тя е 1037лв. Все още обаче над 600 хил...

публикувано на 08.12.17 в 16:13

Ив. Костадинов : Строителите ни са сред най-ощетените в Европейския съюз

 Похвална е инициативата за събиране на подписи в защита на равното заплащане и труд в Общността.Тя в момента се провежда във всички областни градове на страната и на територията на още 7 държави от Източна Европа.Според мен, все от някъде трябва да се започне, каза за БНР -Бургас Иван Костадинов, председател на КТ "Подкрепа" за Бургас. Най-много сигнали..

публикувано на 07.12.17 в 16:19