Българите в чужбина движат икономиката ни

Доходи ще бъде ключова дума за БСП  и догодина, казаха днес бургаските депутати от левицата. Те  отчетоха дейността си и обясниха,че истинският дебат за състоянието на българската икономика не се е стоял при обсъждането на бюджета за догодина. Според Петър Кънев не се отчита значимото финансово присъствие на средствата,които пращат българите емигранти на своите близки . Те основно захранват икономиката ни:

"Преди няколко месеца излязоха данни на Централната банка, че средномесечно  от българите, които работят в чужбина, България получава между 70 и 90 млн.  евро всеки месец. Това са чисто данъчни изчистени пари. Аз се заинтересувах на каква база са тези изчисления и когато проведох разговори с ръководството на Националната банка,  се оказа, че в тази цифра влизат всички преводи над 2500 евро.  Всички преводи под 2500 евро не се отчитат от Националната банка. Кешът въобще не се отчита. Когато правихме анализ колко кешови пари влизат от българите, които работят зад граница, се оказа, че те са  минимум два пъти до два пъти и половина повече. Т.е. можем да твърдим, че годишно твърдо някъде над 2 млрд. - 2,5 млрд. евро идват от нашите българи в чужбина”.

Одобреният улеснен достъп на работници  от трети страни  ще задържи заплатите ниски, ще бъдат прогонени, според Тодор Байчев, нашите квалифицирани кадри. Той посочи, че има доста хора, които са несъгласни да работят  на минимална работна заплата, а сега ще бъдат внасяни чужденци и ще работят, на практика, в сферите на туризма, строителството, там, където е най-ниско заплащането:

Другото, на което се посегна, е по отношение на квалифицираните кадри – лекари, инженери, техници и т.н. - вече ще могат и те да бъдат, образно казано, внасяни и ще могат и те да работят, естествено, срещу по-ниско възнаграждение”

Несъгласие с тезата на Байчев изрази Петър  Кънев. Според него  нашите работници бягат не заради конкуренцията, а принципно заради ниските заплати.Затова бизнесът трябва да бъде по-лоялен и гъвкав.
По отношение на бюджета за 2018 г., Николай Тишев коментира предложенията , направени от самия него заедно с колегите му Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, във връзка с ремонта на пътя Малко Търново-Царево.

„Ние предложихме да се увеличи бюджетът на АПИ с 12 млн. лв. Ремонтът на пътя ще помогне за развитието на Странджа” – заяви Тишев и добави: „Другото ни предложение беше за увеличаване на капиталовия трансфер от републиканския бюджет към общинския бюджет на Община Бургас. И то по-конкретно, за да се подпомогнат общинските пътища от града към съставните селища, защото е ясно, че навсякъде пари за инфраструктура се хвърлят  основно в областните центрове и то в централните част на  областните центрове, а всички по-малки населени места, остават на заден план”.

Повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Във вторник спират водата на няколко места в центъра

От 10 до 17 часа утре - 17 юли ще бъде спряно водоподаването за: -ул. " Кирил и Методий " , ул. "Отец Паисий" , ул. "Възраждане", -ул. "Георги Кирков" и ул."Генерал Скобелев". На посочените улици ще се извършват строително-монтажни работи, информират от ВиК Бургас.

публикувано на 16.07.18 в 17:40

Валери Сименов сезира ДАНС за чумата, подозира продажба на животни

Чисто човешки фактор е причината за разпространението на чумата при животните у нас. Това каза в Несебър вицепремиерът Валери Симеонов, който коментира, че причина за появата е станала нерегламентирана търговия на животни между български и турски граждин. Той посочи, че е подал нужната информация до ДАНС: “Чисто човешки фактор. Когато се..

публикувано на 16.07.18 в 17:33

Започна изплащането на обезщетенията за евтаназираните овце и кози

Българската агенция по безопасност на храните започна от днес изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евтаназирани заради огнищата на чума по дребните преживни животни в селата Воден и Кости. Още днес са наредени 304 817 лева. В съответствие с нормативната уредба, обезщетението е изчислено на килограм тегло, като стойността..

публикувано на 16.07.18 в 16:50

Репортер 5 на 16 юли

Тези дни разбирам болката на животновъдите и тя не е може би толкова, че убиват животните им, а че го правят някак изведнъж и без доказателства . Създава се усещане, че идват едни хора с бели странни костюми и казват „днес е твоят ред“. Сякаш някой отгоре е проиграл на комар бъдещето им.   И за какво? Може би да опустеят селата и да се..

публикувано на 16.07.18 в 15:56

Животновъдите в Малко Търново са притеснени от случващото се в Ямболско

Животновъдите в община Малко Търново са притеснени от избиването на животните в област Ямбол. Вече са взети проби от стопанствата в 3 села на общината. Проби са взети от животни в Малкото Търново и селата Близнак и Граматиково, обясни кметът на общината Илиян Янчев. Той поясни, че тази информация е стигнала до него от притеснени животновъди, а не..

публикувано на 16.07.18 в 15:55

Софтуер проверява колко губим при по-ниски осигуровки

С калкулатор на загубите всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход. Софтуерът е достъпен на интернет страницата  www.zaplatavplik.bg   и до момента е използван над 4 200 пъти . Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере..

публикувано на 16.07.18 в 15:25

Предложението да се проведе местен референдум заради дейността на Кроношпан не събра достатъчно обществена подкрепа

Предложението да се проведе местен референдум заради дейността на Кроношпан остана под прага на необходима обществена реакция. Инициативният комитет ще внесе   в Общинския съвет на Бургас 3 082 подписа. Събрани са общо   близо 4000 подписа, но при останалите липсват нужните реквизити, свързани с лични данни- в част от тях  хората не  написали..

публикувано на 16.07.18 в 14:49