Българите в чужбина движат икономиката ни

Доходи ще бъде ключова дума за БСП  и догодина, казаха днес бургаските депутати от левицата. Те  отчетоха дейността си и обясниха,че истинският дебат за състоянието на българската икономика не се е стоял при обсъждането на бюджета за догодина. Според Петър Кънев не се отчита значимото финансово присъствие на средствата,които пращат българите емигранти на своите близки . Те основно захранват икономиката ни:

"Преди няколко месеца излязоха данни на Централната банка, че средномесечно  от българите, които работят в чужбина, България получава между 70 и 90 млн.  евро всеки месец. Това са чисто данъчни изчистени пари. Аз се заинтересувах на каква база са тези изчисления и когато проведох разговори с ръководството на Националната банка,  се оказа, че в тази цифра влизат всички преводи над 2500 евро.  Всички преводи под 2500 евро не се отчитат от Националната банка. Кешът въобще не се отчита. Когато правихме анализ колко кешови пари влизат от българите, които работят зад граница, се оказа, че те са  минимум два пъти до два пъти и половина повече. Т.е. можем да твърдим, че годишно твърдо някъде над 2 млрд. - 2,5 млрд. евро идват от нашите българи в чужбина”.

Одобреният улеснен достъп на работници  от трети страни  ще задържи заплатите ниски, ще бъдат прогонени, според Тодор Байчев, нашите квалифицирани кадри. Той посочи, че има доста хора, които са несъгласни да работят  на минимална работна заплата, а сега ще бъдат внасяни чужденци и ще работят, на практика, в сферите на туризма, строителството, там, където е най-ниско заплащането:

Другото, на което се посегна, е по отношение на квалифицираните кадри – лекари, инженери, техници и т.н. - вече ще могат и те да бъдат, образно казано, внасяни и ще могат и те да работят, естествено, срещу по-ниско възнаграждение”

Несъгласие с тезата на Байчев изрази Петър  Кънев. Според него  нашите работници бягат не заради конкуренцията, а принципно заради ниските заплати.Затова бизнесът трябва да бъде по-лоялен и гъвкав.
По отношение на бюджета за 2018 г., Николай Тишев коментира предложенията , направени от самия него заедно с колегите му Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, във връзка с ремонта на пътя Малко Търново-Царево.

„Ние предложихме да се увеличи бюджетът на АПИ с 12 млн. лв. Ремонтът на пътя ще помогне за развитието на Странджа” – заяви Тишев и добави: „Другото ни предложение беше за увеличаване на капиталовия трансфер от републиканския бюджет към общинския бюджет на Община Бургас. И то по-конкретно, за да се подпомогнат общинските пътища от града към съставните селища, защото е ясно, че навсякъде пари за инфраструктура се хвърлят  основно в областните центрове и то в централните част на  областните центрове, а всички по-малки населени места, остават на заден план”.

Повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Общински съветници към дребни търговци: Намерете някой от опозицията да ви напише наредба

Наредба за изменение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас ще гласуват съветниците на следващото заседание на общинския съвет. Предложението на Димитринка Буланова от ГЕРБ беше обсъдено днес на заседание на Комисията по   устройство на..

публикувано на 14.03.18 в 12:46

Кариерата в Банево вече е узаконена

Работата на кариерата в бургаския квартал „Банево“ е узаконена, каза за БНР - Бургас депутатът Николай Тишев. До момента, тя е работела без договор, в нарушение на закона, коментира той. След питане на Тишев, вече бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова е пояснила, че вече е подписан контракт за концесия.  Въпреки, че няма договор за..

публикувано на 26.02.18 в 08:32

Бургазлии пишат с телата си „Спасете Пирин“

Пореден протест в защита на Природен парк Пирин ще се състои днес в 12 часа на площад „Тройката“. Природозащитници ще изпишат с телата си "Спасете Пирин", каза за БНР Бургас Кремена Ватева, един от инициаторите. В края на миналата седмица природозащитниците изписаха „Спасете Пирин“ и на плажа в Бургас. „По този начин бургазлии показват..

публикувано на 22.02.18 в 08:18

Й.Апостолов: Промяна трябва да има в софтуерната база на НАП и да се следят големите доставки към малките обекти

20 хиляди лева ще е глобата за търговец, ако само за един ден му липсва касов отчет на обекта,  в който работи. Това предвижда предложената  наредба на финансовото министерство за смяната на касовите апарати.Тя е върната да се преработи след спорове и напрежение  в бюджетната комисия , обясни един от членовете й депутатът  от "Обединени патриоти"..

публикувано на 21.02.18 в 17:13

Инж. Градишка :Бизнесът трябва да бъде по-активен

Бургаската гимназия по туризъм беше една от първите, където бе реализирана паралелка по дуално обучение през 2016 година. Учениците в момента са в 10-ти клас, предстои им най-важната част -11-ти клас, когато ще работят и учат. Нещата се случват с много усилия от наша  страна, обясни директорът на училището инж.Павлина Градишка. За развитие на..

публикувано на 19.02.18 в 14:55

Българите предпочитат френски сортове и купажни вина

С водосвет и зарязване на лозята започна денят на св. Трифон в частна винарна между  Ахелой и Каблешково. Здрава  и богата реколта си пожелаха служителите, които вече години наред произвеждат марка качествени вина. Лозовите масиви са разположени на историческата Симеонова могила. Мястото е кръстено на Цар Симеон Велики, защото се..

публикувано на 14.02.18 в 15:44

50% от потребителите със сметки от 22 лева за ток

По - малко ток сме изхарчили през първия месец на новата година, съобщават от енергодружеството. Основната причина е  по-топлото време тази зима.  Средното потребление на битовите клиенти в Югоизточна България през януари 2018 г. е 400 kWh, което е 17,8% по-малко спрямо година по-рано, когато е било 487 kWh. Близо 51 процента от потребителите ще..

публикувано на 09.02.18 в 12:07