Българите в чужбина движат икономиката ни

Доходи ще бъде ключова дума за БСП  и догодина, казаха днес бургаските депутати от левицата. Те  отчетоха дейността си и обясниха,че истинският дебат за състоянието на българската икономика не се е стоял при обсъждането на бюджета за догодина. Според Петър Кънев не се отчита значимото финансово присъствие на средствата,които пращат българите емигранти на своите близки . Те основно захранват икономиката ни:

"Преди няколко месеца излязоха данни на Централната банка, че средномесечно  от българите, които работят в чужбина, България получава между 70 и 90 млн.  евро всеки месец. Това са чисто данъчни изчистени пари. Аз се заинтересувах на каква база са тези изчисления и когато проведох разговори с ръководството на Националната банка,  се оказа, че в тази цифра влизат всички преводи над 2500 евро.  Всички преводи под 2500 евро не се отчитат от Националната банка. Кешът въобще не се отчита. Когато правихме анализ колко кешови пари влизат от българите, които работят зад граница, се оказа, че те са  минимум два пъти до два пъти и половина повече. Т.е. можем да твърдим, че годишно твърдо някъде над 2 млрд. - 2,5 млрд. евро идват от нашите българи в чужбина”.

Одобреният улеснен достъп на работници  от трети страни  ще задържи заплатите ниски, ще бъдат прогонени, според Тодор Байчев, нашите квалифицирани кадри. Той посочи, че има доста хора, които са несъгласни да работят  на минимална работна заплата, а сега ще бъдат внасяни чужденци и ще работят, на практика, в сферите на туризма, строителството, там, където е най-ниско заплащането:

Другото, на което се посегна, е по отношение на квалифицираните кадри – лекари, инженери, техници и т.н. - вече ще могат и те да бъдат, образно казано, внасяни и ще могат и те да работят, естествено, срещу по-ниско възнаграждение”

Несъгласие с тезата на Байчев изрази Петър  Кънев. Според него  нашите работници бягат не заради конкуренцията, а принципно заради ниските заплати.Затова бизнесът трябва да бъде по-лоялен и гъвкав.
По отношение на бюджета за 2018 г., Николай Тишев коментира предложенията , направени от самия него заедно с колегите му Петър Кънев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов, във връзка с ремонта на пътя Малко Търново-Царево.

„Ние предложихме да се увеличи бюджетът на АПИ с 12 млн. лв. Ремонтът на пътя ще помогне за развитието на Странджа” – заяви Тишев и добави: „Другото ни предложение беше за увеличаване на капиталовия трансфер от републиканския бюджет към общинския бюджет на Община Бургас. И то по-конкретно, за да се подпомогнат общинските пътища от града към съставните селища, защото е ясно, че навсякъде пари за инфраструктура се хвърлят  основно в областните центрове и то в централните част на  областните центрове, а всички по-малки населени места, остават на заден план”.

Повече в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегация от побратимения на Сливен град Тернопол пристига днес

Делегация от Тернопол, водена от кмета на града Серхий Надал пристига в Сливен. Повод за посещението са честванията по случай празника на град Сливен, 26 октомври – Димитровден.  Тази година се отбелязва половин век от побратимяването на двата града.

публикувано на 22.10.18 в 09:10

Безплатни прегледи за рак на гърдата в Сливен и Ямбол

В Сливен днес и утре пред сградата на Общината, пред зала „Май“, ще бъде паркиран Розов кемпер, част от кампанията за безплатни прегледи за рак на гърдата, под мотото „Една от 8“. Условие за ехографските профилактични прегледи е дамите да са на възраст от 20 до 65 години, да не са били до този момент диагностицирани с рак на гърдата. Ще..

публикувано на 22.10.18 в 08:41

Местят първокласниците от тъмни стаи в ОУ"Любен Каравелов" в Бургас

До края на месеца ОУ "Любен Каравелов"  трябва да промени учебните си планове и първокласниците да не прекарват по цял ден в стаите на новия корпус, където липсва естествена светлина. Решението е на здравната инспекция, нейният директор д-р Георги Паздеров допълва. "Окончателен срок сме им дали за да приведат всички свои учебни планове, във..

публикувано на 22.10.18 в 07:39

Курбан за здраве и литургия в село Черни връх бележи година след наводненията

Курбан за здраве и молебен да няма вече наводнения направиха днес жителите на село Черни връх, община Камено. Преди година потоп нанесе тежки поражения в населеното място и взе две човешки жертви, припомни кметът Тодор Щерев: „Решихме   няколко дни преди годишнината от наводнението да направим курбан. Литургията отслужиха отец Емилиян,..

публикувано на 21.10.18 в 16:17

Организират протест в подкрепа на пребития айтозлия Пламен Николов

Протест в подкрепа на пребития айтозлия Пламен Николов се организира в социалната мрежа Фейсбук. 28-годишният мъж пострада след скандал с група мъже пред заведение, намиращо се в ромския квартал на Айтос. Той е настанен за лечение в болница с комоцио и фрактура на носа, без опасност за живота. Полицията задържа тримата извършители на побоя...

публикувано на 21.10.18 в 11:14

Д. Цинцарска: Бургас заслужава фестивала на маскарадните игри, традицията трябва да продължи

Мисля, че успяхме да постигнем целите на първия фестивал на маскарадните игри! Имаше много щастливи хора, много гости, заедно с кукерските групи дойдоха техни приятели и познати, получи се истински празник на българското, коментира в студиото на БНР- Бургас организаторът Диана Цинцарска от сдружение „Българско е“ : „Бургас заслужава такъв..

публикувано на 21.10.18 в 10:28

Община Несебър е готова за зимата

Всички общински предприятия, училищни, детски и здравни заведения са в готовност да посрещнат зимата, съобщиха от Община Несебър. Финансирането на мероприятията по зимната подготовка е осигурено и са заделени целеви финансови средства за допълнителни разходи при възникване на аварийно-възстановителни работи. Заради по-големия обем на валежите през..

публикувано на 21.10.18 в 08:21