„Дъвка за балончета“ е носталгия по детството, а не по соца

Премиерата на най-новият български филм „Дъвка за балончета“  предизвика фурор в Бургас. „Това не е носталгия по соца, а по детството“, каза режисьорът Станислав Тодоров - Роги в студиото на БНР Бургас. Той смята, че филмът е повод сегашните възрастни да се върнат назад и да видят какви деца са били, което ще помогне на общуването между тях и днешните тийнейджъри. Историята е реалистична, обърнахме внимание на детайлите, които са били част от детството ни. Тръбите за фунийки във филма са на оператора на филма и на осветителя, лексиконът е на една от сценаристките, каза Роги.

Филмът се казва „Дъвка за балончета“ защото това е един символ на нашето детство. Едно време събирахме картинките от дъвките „Турбо“, които бяха с коли и си мислехме, че ако събереш всичките, ще получиш награда, колело например. Не знам дали някой ги е събрал, продължи Станислав Тодоров.

Самата дъвка е една метафора, която показва отношението на малката Биляна към живота. Тя дъвче дъвката докато й свърши сока. Взима сладкото и вкусното и след това го изхвърля.

В сегашно време Калин (Иван Юруков) е отегчен рекламист с печеливши идеи, с малък син и разбираща го съпруга. Тайно пише роман. На улицата случайно го връхлита Биляна (Теодора Духовникова), с която са си обещали "да се оженят, когато пораснат".

Сега тя пак е провокаторът за спасяване от скуката. Връщат се спомените от детските им дни и бандата с още двама верни мускетари – пионерските връзки в ауспуха на директора (Малин Кръстев); "застреляният" с фунийка сърдит чичко от блока; изрисуваният с флумастер портрет на Тодор Живков като индианец (нали е Вожд), за което родителите ги чакат с наведени глави в нощта пред районното.

„Бащата“ на момчето, нарисувало портрета, изигран от Васил Ряхов, го понабива у дома. Това отново го връща в онова време, когато една такава постъпка може да те отведе в трудово-възпитателно училище, в строителни войски и да съсипе всичките ти мечти за висше образование и добра работа, разказа той в студиото на БНР Бургас.

Филмът е романтичен и това е първият български романтичен филм за новото време, след „Маргарит и Маргарита“, каза актьорът. Той прочете и свое стихотворение в ефир за първи път.

Станислав Тодоров - Роги и Васил Ряхов бяха изненадани от малки коледарчета в студиото на БНР Бургас.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

"Старите приятели" излизат тази вечер на сцената на Летния театър

Концертът „Старите приятели“ събира съзвездие от естрадни легенди на сцената на Летния театър тази вечер от 20 часа, съобщи актрисата и водещ Кристина Белчева: "Така се роди името на концерта по една песен, която написаха Стефан Диомов и Михаил Белчев преди години. Първо я изпя Богдана Карадочева, след това Тони Димитрова. Тя стана една..

публикувано на 19.08.19 в 15:50

Розово фламинго завладя Атанасовското езеро

Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните фламинги, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват. По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“ се..

публикувано на 19.08.19 в 15:43

Алек Попов пише нов сатиричен роман

Алек Попов работи по нов сатиричен роман, който ще бъде завършен догодина. Това обяви писателят в разговор с читатели в рамките на изложението „С книга на плажа“. Във фокуса на срещата бе сборникът му с есета „Спътник на радикалния мислител“, а медиатор бе Елка Стоянова.  В новия си роман Алек Попов изследва обсесията ни по героичното и..

публикувано на 19.08.19 в 09:44

Представят поетична книга и фотоизложба посветени на Поморие

Премиерата на поетичната книга „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18-и август /неделя/ от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888”, Поморие. Специални гости и участници в културното събитие с концерт ще бъдат поетът и драматург Недялко Йорданов и..

обновено на 18.08.19 в 13:29

Един различен концерт в "СимБиотично" на Атанасовското езеро

Експерименталният концерт на YPSMAEL (de) & E.U.E.R.P.I. (bg) ще се проведе днес от 18 ч.  Необикновеният музикален експеримент ще подгрее преди фестивала за съвременно изкуство "ВОДА" . Българският музикален проект E.U.E.R.P.I. и германският музикален проект Ypsmael ще се срещнат заедно на брега на Атанасовско езеро, за да направят един спонтанен..

обновено на 18.08.19 в 08:29

Георги Тошев, Алек Попов и Мариана Праматарова участват в "С книга на плажа"

Днес е последния ден от литературното изложение “С книга на плажа” , между 10:00 и 20:00 часа на алеята пред Експоцентър “Флора” своите книги  представят общо 15 издателства. Пъстра е и съпътстващата програма, като тази неделя Бургас отново посреща Алек Попов, който ще представи новата си книга - “Спътник на радикалния мислител”. Ето какво още..

публикувано на 18.08.19 в 08:18
Цветан Недялков

„Джаз в Бургас“ продължава“

Последните концерти oт шестото издание на „Джаз в Бургас“ са тази вечер в експозиционния център „Флора“. Те започват в 20 ч. с "MEY feat JCAT "Love and Receive", продължавата с "The Teachers" (с китариста Цветан Недялков) и " Антони Дончев трио" със специален гост Симеон Щерев- Банана. Програмата завършва с фестивален джемсешън.

публикувано на 17.08.19 в 10:38