Съдът отмени цяла наредба на община Несебър и части от наредби в Сунгурларе и Царево

Снимка: Жоро Александров

След протест на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът отмени цялата наредба на община Несебър, с която се определят и администрират местните такси и цени на услуги на територията на общината (приета през 2008г. и многократно изменяна след това).

Окръжна прокуратура – Бургас е акцентирала в протеста си, че при приемане на наредбата са допуснати нарушения на административно-производствените правила, а именно липса на мотиви към приетата наредба, както и доказателства за спазване на изискванията, визирани в чл.26, ал.2 от ЗНА ( задължително е преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване и приемане от компетентния орган, съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта), което обаче не е сторено.

Съдът е приел аргументите на прокурора и е постановил, че са допуснати съществени нарушения  в производството по вземане на решението по първоначалното приемане на Наредбата от Общински съвет Несебър и при последвалите изменения, което е довело до нарушаване на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Съдът е приел и че не са спазени горепосочените изисквания.

След протест на Окръжна прокуратура – Бургас  е отменена и част от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Община Сунгурларе. Прокуратурата е протестирала като незаконосъобразен чл.38, ал.1, т.1 от Наредбата (приет през 2008г. от Общински съвет – Сунгурларе), който гласи „При разпореждане с недвижим имот, физическите и юридическите лица заплащат на общината освен продажната цена на имота и следните суми: режийни разноски в размер на 2%, изчислени върху стойността  на имота, предмет на продажбата, съответно на ограниченото вещно право, което се учредява; по- голямата стойност на имота при замяна и; стойността на реалния дял на имота, който се получава при делба.

Съдът е приел мотивите на прокурора, че при приемане на цитираното изменение в Наредбата, не са били представени мотиви или доклад към правеното изменение. Липсват и доказателства за уведомяване на заинтересованите лица за направеното предложение, чрез публикуване на Интернет страницата на Община Сунгурларе, а следователно е било ограничена възможността да се изрази становище и да се внесат предложения за изменение или допълнение. Поради горното, съдът е  отменил протестирания текст от Наредбата.

На трето място – отново след протест на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът е отменил и части от разпоредбите: „Производства  и разпореждане с общински имоти“, раздел „Такса за услуги  -  Общинска собственост“ от Приложение 1 на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги в община Царево, където е записано че се събрат следните такси „При продажба, учредяване на вещни права – 2% върху продажната стойност на имота“, а „При замяна  2% върху пазарната цена на имота с по - висока стойност. Окръжна прокуратура е протестирала тези текстове като незаконосъобразни, т.к. при приемане на цитираното изменение в Наредбата, не са били представени мотиви към правеното изменение. Липсват и доказателства за уведомяване на заинтересованите лица за направеното предложение, чрез публикуване на Интернет страницата на Община Царево, а следователно е била ограничена възможността да се изрази становище и да се внесат предложения за изменение или допълнение. Поради горното, съдът е  отменил протестирания текст от Наредбата.

Решенията на Административен съд – Бургас могат да бъдат обжалвани пред ВАС.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С тържествен водосвет откриха новата съдебна година

С тържествен водосвет и пожелания за здраве, ползотворна работа и много късмет днес в гр. Бургас беше открита новата съдебна година. Събитието се проведе по инициатива на председателите на четирите съдилища Деница Вълкова,  Панайот Генков,  Росица Темелкова и Яна Колева. Ритуалът бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит..

публикувано на 18.09.18 в 17:51

Съдия Георги Иванов е новият председател на Районен съд – Бургас

Съдия Георги Иванов е новият изпълняващ функциите (и.ф.)административен ръководител - председател на Районен съд – Бургас. На заседание днес, Висшият съдебен съвет освободи от длъжност съдия Яна Колева, след подадена от нея молба за оставка до върховния съдебен орган. Съдия Георги Иванов е завършил „Право“ в Софийски университет „Св...

публикувано на 18.09.18 в 13:53
Снимката е илюстративна

Еднопосочно е движението по пътя Лъка-Черно море, заради ПТП

Катастрофа между лек автомобил и джип е станала на Каблешково-Бургас в участъка Лъка - минно селище Черно море. В следствие на сблъсъка колата е била преобърната в канавката. А шофьорът на джипа е избягал от местопроизшествието. Малко по-късно той е бил задържан от служители на ОД на МВР Бургас. От Агенция пътна инфраструктура информират, че..

публикувано на 18.09.18 в 10:48
Снимката е илюстративна

Лек автомобил е горял тази сутрин в Айтос

Колата е собственост на 21-годишна айтозлийка и е била паркирана на ул. "Дядо Стойно" в града. От пожара е обгорял двигателят и предната дясна част на автомобила. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и двама огнеборци. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. Работата по случая продължава..

публикувано на 18.09.18 в 09:09
Снимката е илюстративна

75-годишна бургазлийка е била блъсната на пешеходна пътека

Инцидентът е станал в Бургас на кръстовището на  улиците "Христо Ботев" и "Сливница". По данни на полицията, 49-годишен шофьор от Царево, който е управлявал автомобила си с бургаска регистрация, отнема предимството и блъска възрастната пешеходка.  Жената е  прегледана в УМБАЛ – Бургас и освободена за домашно лечение с контузия на главата, без опасност..

публикувано на 18.09.18 в 09:05

18- годишно момиче от Руен е поредната жертва на пътя

18- годишно момиче от Руен е поредната жертва на пътя. През почивните дни по неустановени до момента причини, самостоятелно катастрофира с л.а. „Пежо Партнер”. От полицията съобщават и за 4 годишно дете с охлузни рани по краката, пострадало заради несъобразената скорост на 62-годишщен   водач от Бургас. 64 годишен шофьор от Оризаре, излизайки от..

публикувано на 17.09.18 в 13:25

Обжалват присъдата на шофьора прегазил ученик край Атия

За 10ч е насрочено обжалването на присъдата на Кирил Георгиев, който на 20 ноември миналата година прегази с колата си на пешеходната пътека край Атия ученикът Костадин Джардов. Делото е по жалби на подсъдимия и частни обвинители. Георгиев бе осъден на четири години лишаване от свобода, при първоначален общ режим. Той бе лишен и от правото да..

публикувано на 17.09.18 в 08:40