Едва 50-ина бургазлии – на протест срещу замърсяването на въздуха

Над 50-ина бургазлии излязоха днес на протест срещу мръсния въздух в града. Недоволни от замърсяването му посочиха като едни от причинителите големите предприятия „Лукойл“ и „Кроношпан“ и поискаха мерки:

„…Мръсен въздух, фини прахови частици и какви ли не други замърсители -  постоянно превишени нива.

…Много често се усеща миризма на сероводород – на развалени яйца. Тези дни пак имаше изпускания. Това ме навежда на мисълта, че има изпускания, неконтролирани от „Нефтохим“ - а.

…Всички виждаме как денонощно бълват комините на „Кроношпан“. Никой не може да ни увери в обратното, че точно оттам не идва замърсяване.

… 11 млн. тона прахови частици произвеждат производните на „Лукойл – Нефтохим“. „Кроношпан“ произвежда около над 120 000 тона годишно“

Организаторите на протеста Стоян Грозев и Стефан Петров внесоха и конкретни искания към общинския съвет.

За среща между протестиращи, екоинспекцията и здравната инспекция ще посредничи общинската  комисия по екология. Решението бе взето след като членовете ѝ разгледаха исканията на гражданите. Повечето от тях са отправени към държавните институции, дори и тези за закупуване на уреди да измерване на въздуха,обясни председателят на комисията д-р Георги Митев:

„Ще напишем писма до тях – до РИОСВ и до РЗИ – Бургас, за да могат да ни отговорят. Тези отговори ще бъдат дадени на протестиращите и на медиите. Обсъдихме ги в комисията. За някои от тези искания трябва да се намерят пътища и начини за решаването им. Част от тези искания са към държавните – компетентни органи. Община Бургас каквото и да закупи, тези уреди трябва да бъдат калибрирани, най-малкото, за да могат да бъдат меродавни техните резултати“ 

Има различни варианти за закупуване на уреди, може самото предприятие, което замърсява да бъде накарано да ги купи, уточни заместник - председателят на комисията Бойчо Георгиев.Той подчерта, че  е трябвало да се постави подобно условие, още през миналата година, когато е разрешено на „Кроношпан“ да увеличи обема на работа с 20 %.

Зам. кметът по екология Руска Бояджиева обясни, че Бургас е единственият град в България с мобилна лаборатория за измерване на чистотата на въздуха. Още три стационарни измервателни станции отчитат в реално време състоянието на въздуха:

"Това, което изпълняваме като ангажимент към нашите граждани, е те да бъдат информирани. Това, което чувам е да можем  да мерим  фини прахови частици по- малки от 2.5.Не съществува подобен измервателен уред все още."

Подробности можете да чуете в звуковите файлове:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Община Бургас за празничния 22 септември

В неделя, 22 септември, се навършват 111 години от обявяването на България за независима и свободна да взема самостоятелно решенията за своето бъдеще държава. По този тържествен повод Община Бургас кани своите жители и гости на следните събития: 10:00 часа Пл. "Атанас Сиреков" Ритуал по издигане на националния флаг на Република..

публикувано на 20.09.19 в 17:38

Бургас бе домакин на форум за правото да бъдем информирани и за свободата на словото

Всеки има право да бъде информиран и да получава информацията, която го интересува от различните институции. Още повече, когато става дума и за медии, които работят  с достоверна информация. Свободата на словото и  правото за достъп до информация са сред основните ни граждански права. Това бе темата на форум в Бургас, в който се включиха..

публикувано на 20.09.19 в 17:32

"Булевард Демокрация" на 20-ти септември

Темите в предаването днес: "Ние гражданите" обявиха днес своята листа, кандидатът им за кмет е адвокат Тодор Шейков, водач е Бенчо Бенчев. Кои са другите, слушайте ни. Отново протести на хора от Черноморец , защо военните  имоти  продължават да   са ябълката на раздора? За правото на свободата на словото – различни коментари,които бяха..

публикувано на 20.09.19 в 14:33

Готов е младежкият клуб в кв. Долно Езерово

Младежи от "Долно Езерово" се организират за празнично откриване на новия си квартален клуб. Той се помещава в сградата на читалището. Младите хора от бургаския квартал сами поискаха от кмета Димитър Николов да имат свое място. До броени дни клубът ще е готов. Там ще се водят занятия по музика, рисуване, танци, могат да се провеждат и..

публикувано на 20.09.19 в 13:36

Есенното изложение за цветя "Флора" започва днес

Есенното изложение за цветя "Флора"се открива днес в едноименния експоцентър. Базарът предлага сезонни цветя и посадъчен материал, мед и пчелни продукти, градинска техника и арт зона.Повече от 20 фирми се включват в петото издание на изложението, което ще се проведе във вътрешния двор на експоцентъра, съобщи управителят му Мирослава Аргирова:..

публикувано на 20.09.19 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Спират движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

Движението на камионите над 12 т ще бъде спряно по автомагистралите и най-натоваренитe пътища в пиковите часове на 20 и 23 септември. Това съобщиха от АПИ. Ограничението днес се отнася за времето от 16.00 ч. до 20.00 ч. Причината е очакваният увеличен трафик заради предстоящите почивни дни. Ограничението се отнася освен за автомагистралата,..

публикувано на 20.09.19 в 09:13

Жители на три созополски селища протестират днес (ОБНОВЕНА)

Близо 50 души от 3 созополоски селища протестираха в центъра на град Черноморец .  Протестиращите от Черноморец настояват МО да спре продажбата на военните поделения в местностите „Червенка“и „Аклади“, тъй като на територията им има частни земи.  Жителите на Атия са против изграждането на площадки за опасни токсични отпадъци на 300 метра от селището, а..

обновено на 20.09.19 в 08:55