„140 години свобода“ - празнична кампания на БНР Бургас посветена на 3 март

Концерт, конкурс за рисунка, ефирни рубрики и поредица от празнични предавания „Влез в час с БНР Бургас“, включва кампанията ни „140  години свобода“, която е посветена на националния празник - 3 март и бележитата годишнината от Освобождението на България. Инициативата ни започна от днес 17 януари и ще продължи до 3 март.

В ефирните ни рубрики ще ви представяме интересна информация за Руско – турската война 1877 – 78 година и освобождението на Бургас и региона.

„И малките знаят…“ - всяка сряда в предаването за култура „Живея в град невероятен“/от 10 до 11 ч./  ще звучи стихотворение  посветено на свободата и нейните герои.

„Историята разказва“ - интересни исторически факти свързани с Освобождението на страната ни, всеки четвъртък в предаването „Акценти“

/ от 7 до 9 ч./.

Репортажи и интервюта за историята на Бургас по това време може да чуете в рубриката ни „Знаете ли, че“ в предаването ни „Булевард Демокрация“ / 13 – 15 ч./ всеки петък. Тази рубрика подготвяме съвместно с РИМ - Бургас и Държавния архив – Бургас.

От 28 януари до 4 март, всяка неделя от 10 ч. ще излъчим 6 празнични издания на предаването ни „Влез в час с БНР - Бургас“, в които ще се проведе първото по рода си радио състезание по история за ученици от 11 и 12  клас на 4 бургаски училища - ППМГ „акад. Никола Обрешков“, Професионална търговска гимназия Бургас, ГРЕ „Георги С. Раковски“, СУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Конкурсът за рисунка е на тема: „3 март 1878. Свободата и нейните герои“. В него могат да участват деца на възраст от 7 до 18 г. Всеки участник има право да участва с не повече от една творба. 
Рисунките трябва да са с размер 35/50 см или 50/70 см /посоченият размер е без паспарту/ и могат да

бъдат изработени с моливи, пастели, флумастери, водни или маслени бои, колаж.
Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите, те обаче трябва задължително да са паспартирани. 
На гърба на рисунките трябва да бъде изписана следната информация:
- трите имена, възраст, училище, телефон или e-mail за връзка
;

Срок за подаване на рисунките: 20.02.2018 г.

Адрес: Бургас, ул. “Филип Кутев” 2, БНР Бургас.

Награждаване: 1.03.2018 г., 18.00 часа, зала НХК Бургас.

Жури: Митко Иванов – СБХ Бургас, Кирил Костадинов БНР Бургас.

Имената на победителите ще бъдат обявени на 25.02.2018 г.

Рисунките ще бъдат изложени в залата на НХК на 1.03.2018 г.

Кулминацията на кампанията ни "140 години свобода" ще е на 1 март от 18 ч. в залата на НХК, където ще се проведе финала на радио състезанието „Влез в час с БНР - Бургас“. Тогава ще е награждаването на участниците в конкурса за рисунка и ще завършим с празничен концерт „Аз съм българче свободно!“, в който ще се изявят известни бургаски таланти.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртокласници от ОУ" Братя Миладинови" гостуваха на БНР -Бургас

Четвъртокласници от бургаското  училище „Братя Миладинови" посетиха днес БНР- Бургас. Учениците  от "Г " паралелка  с преподаватели  Фина Тотева и Яна Желязкова се запознаха с работата на репортерите и сами влязоха в ролята на журналисти. Директорът на медията инж. Кирил Костадинов им показа студиата и отбеляза най-важните етапи при създаването на..

публикувано на 22.05.18 в 16:26

В "Нашите талантливи деца "- Изобретателят Мартин Иванов

В рубриката ни "Нашите талантливи деца", част от кампанията на БНР- Бургас "Не се гаси, туй що не гасне", тази седмица ви срещаме с Мартин Иванов от ПГЕЕ" Константин Фотинов".  Всеки посетил "Флора" Бургас тази година няма как да е подминал часовника-робот, който беше представен като инсталация на Професионалната гимназия по електротехника и..

обновено на 19.05.18 в 14:02

Ученици от "Кирил и Методий" застанаха зад микрофона на БНР Бургас

В БНР Бургас отново е ден на отворените врати. Днес гости на радиото бяха осмокласниците от СУ "Кирил и Методий" Бургас. Те видяха как се създава едно предаване и застанаха зад микрофона в ролята на водещи. Георги Янакиев беше техният гид, който им показа тайните на медията. За деня на отворените врати дойде и инж. Васил Цочев, на който бе представена..

публикувано на 18.05.18 в 17:11

В "Училища от старо време" представяме ОУ" Антон Страшимиров" Дебелт

 В рубриката „Училища от старо време“, част от кампанията на БНР Бургас "Не се гаси, туй що не гасне" , гостуваме в Дебелт в основно  училище “Антон Страшимиров“.  Една черно - бяла снимка приковава погледа в директорския кабинет на училището, в цял ръст е сниман  неговият патрон- Антон Страшимиров. В Дебелт  той прекарва 6 месеца като учител...

обновено на 16.05.18 в 10:21

Училището в с.Гюльовца е на 137 години, а над 90 са учениците в момента

В кампанията на БНР-Бургас, посветена на 24 май,  Ви запознаваме с едни от най-старите училища в региона. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в несебърското село Гюльовца е едно от тях. В него са започнали да се учат деца  на четмо и писмо още от 1881 година, а първият даскал е бил Койчо Иванов.  Още от входната врата на реновираното..

публикувано на 09.05.18 в 08:00

СУ "Христо Ботев" в Айтос - съвременно училище с възрожденски дух

Средно училище „Христо Ботев“ – Айтос е едно от най – старите училища в областта. Създадено е от даскал Господин Димов Бъчваров от село Медвен , който на 14 май 1868 година започва да преподава на български език в основаното от него школо. Във времето то няколко пъти променя мястото и името си докато негов приемник става днешното Средно училище..

обновено на 02.05.18 в 08:56

„Не се гаси, туй що не гасне“- новата кампания на БНР- Бургас

Месец преди 24-ти май, БНР- Бургас дава начало на поредната си кампания, свързана с популяризиране на българската култура и образование. От 29 – ти април до 25-ти  май в програмата на радиото ще бъдат излъчени интересни репортажи и интервюта, посветени на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Три рубрики се обединяват..

обновено на 27.04.18 в 17:17