„140 години свобода“ - празнична кампания на БНР Бургас посветена на 3 март

Концерт, конкурс за рисунка, ефирни рубрики и поредица от празнични предавания „Влез в час с БНР Бургас“, включва кампанията ни „140  години свобода“, която е посветена на националния празник - 3 март и бележитата годишнината от Освобождението на България. Инициативата ни започна от днес 17 януари и ще продължи до 3 март.

В ефирните ни рубрики ще ви представяме интересна информация за Руско – турската война 1877 – 78 година и освобождението на Бургас и региона.

„И малките знаят…“ - всяка сряда в предаването за култура „Живея в град невероятен“/от 10 до 11 ч./  ще звучи стихотворение  посветено на свободата и нейните герои.

„Историята разказва“ - интересни исторически факти свързани с Освобождението на страната ни, всеки четвъртък в предаването „Акценти“

/ от 7 до 9 ч./.

Репортажи и интервюта за историята на Бургас по това време може да чуете в рубриката ни „Знаете ли, че“ в предаването ни „Булевард Демокрация“ / 13 – 15 ч./ всеки петък. Тази рубрика подготвяме съвместно с РИМ - Бургас и Държавния архив – Бургас.

От 28 януари до 4 март, всяка неделя от 10 ч. ще излъчим 6 празнични издания на предаването ни „Влез в час с БНР - Бургас“, в които ще се проведе първото по рода си радио състезание по история за ученици от 11 и 12  клас на 4 бургаски училища - ППМГ „акад. Никола Обрешков“, Професионална търговска гимназия Бургас, ГРЕ „Георги С. Раковски“, СУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Конкурсът за рисунка е на тема: „3 март 1878. Свободата и нейните герои“. В него могат да участват деца на възраст от 7 до 18 г. Всеки участник има право да участва с не повече от една творба. 
Рисунките трябва да са с размер 35/50 см или 50/70 см /посоченият размер е без паспарту/ и могат да

бъдат изработени с моливи, пастели, флумастери, водни или маслени бои, колаж.
Няма ограничения относно техниката и жанра на творбите, те обаче трябва задължително да са паспартирани. 
На гърба на рисунките трябва да бъде изписана следната информация:
- трите имена, възраст, училище, телефон или e-mail за връзка
;

Срок за подаване на рисунките: 20.02.2018 г.

Адрес: Бургас, ул. “Филип Кутев” 2, БНР Бургас.

Награждаване: 1.03.2018 г., 18.00 часа, зала НХК Бургас.

Жури: Митко Иванов – СБХ Бургас, Кирил Костадинов БНР Бургас.

Имената на победителите ще бъдат обявени на 25.02.2018 г.

Рисунките ще бъдат изложени в залата на НХК на 1.03.2018 г.

Кулминацията на кампанията ни "140 години свобода" ще е на 1 март от 18 ч. в залата на НХК, където ще се проведе финала на радио състезанието „Влез в час с БНР - Бургас“. Тогава ще е награждаването на участниците в конкурса за рисунка и ще завършим с празничен концерт „Аз съм българче свободно!“, в който ще се изявят известни бургаски таланти.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Александра, дъщерята на полк. Лермонтов, е медицинска сестра в Руско - турската освободителна война

Единствената дъщеря на полк. Лермонтов – Александра, кръстена на баща си напуска удобния и богат живот в Санкт Петербург през 1877 г. и постъпва като доброволка – медицинска сестра в руската армия. Военната съдба свързва аристократката с лазарета на легендарния командир на 4-ти армейски корпус – наричаният белия генерал Михаил Дмитриевич..

публикувано на 16.02.18 в 13:04

Радио състезанието "Влез в час" провери знанията по история на ученици от Търговската гимназия

Четвъртата поредна битка от радио състезанието „Влез в час“ се проведе днес в Търговската гимназия. То е част от кампанията на БНР – Бургас „140 години свобода“ посветена на националния празник 3 март и отбелязването през тази година на 140 години от освобождението на България. „Отбор А“ - Алекси, Здравко и Ивайло се състезаваха срещу..

публикувано на 12.02.18 в 14:40

БНР - Бургас провери знанията по история на учениците от гимназията за романски езици

ПГРЕ "Г. С. Раковски" – гр. Бургас бе домакин на радио състезанието „Влез в час с БНР – Бургас“.  В празничното издание, посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България, отново изпитахме знанията на учениците за този период.  Събрали сили след грипната и междусрочната ваканция, учениците с много  хъс и желание за победа отговаряха..

публикувано на 09.02.18 в 19:06

Знаете ли, че: Освободителят на Бургас е потомък на стар шотландски род

Предводителят на «Летящия отряд», освободил Бургас – Александър Михайлович Лермонтов е потомък на стар шотландски род. От руското му разклонение са излезли над 100 генерали, адмирали и офицери. Лермонтови се гордеят и с велики поети, художници и музиканти. Освен че е племенник на известния руски класик Михаил Лермонтов, Александър е..

публикувано на 09.02.18 в 13:32

Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието   „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и..

публикувано на 08.02.18 в 11:32

Знаете ли, че: "Летящият" отряд на полк. Лермонтов е посрещнат тържествено от бургазлии в началото на града

Знаете ли, че в началото на 1878 година в Бургас и съседните селища вече не е имало официални представители на султана. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на гемии и в края на декември 1877 г. отплували от Бургаското пристанище към Цариград. Дългото изолиране на бургаските земи от активни освободителни действия..

обновено на 03.02.18 в 12:13
Църквата

Знаете ли, че: Карнобат, Айтос и Българово са най - пострадали от безчинствата на отстъпващите турски войски

Знаете ли, че след епичните боеве при Шипка през декември 1877г., разбитите турски войски се оттеглят към морето. По пътя си те унищожават много от селищата и избиват мирното население. " Най – пострадали от безчинствата в бургаски регион са Карнобат, Айтос и Българово" , разказа Иванка Делева, уредник в Бургаския исторически музей. На 27..

публикувано на 26.01.18 в 13:45