Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаете ли, че: Освобождението „дава криле“ на Бургас, градът цялостно се променя

Руските войски достигат до Бургас на 6 февруари 1878 г. и освобождават града без да се пролее капка кръв. Летящият отряд на полковник Лермонтов не среща съпротива от турските части, защото те са напуснали града, с тях е избягало и голяма част от турското население.

След Освобождението започва бурното развитие на Бургас, разказа Иванка Делева, уредник в историческата експозиция:

„По време на предишните руско – турски войни регионът е обезлюден. Например през 1828 – 29 г. от тук се изселват 150 хиляди българи, те заминават за Молдова, Бесарабия, Украйна. Настъпва един демографски срив, който изключително повлиява и забавя развитието на Бургас, спрямо другите градове. Едва през 50 – те години българското население започват да се връщат в нашия град и тепърва оформят градчето, което посреща Освобождението“, повече може да чуете в звуковия файл:

Към 1878 година градът е с близо 3 хиляди души население, преобладаващо мюсюлманско, по малко са гърците, още по малко българите. Къщите са били разпръснати, нямало е улици, никаква подредба, никаква зеленина. В градчето хората са идвали да извършват обикновено житна търговия, но след 6 февруари 1878 г. цялостният облик на Бургас се променя, повече може да чуете в звуковия файл:

Рубриката „140 години свобода. Знаете ли, че“ се излъчва всеки петък в предаването „Булевард Демокрация“/ от 13 до 15 ч./ . В нея ще ви разказваме любопитни факти за Освобождението на Бургас и региона, за главните участници в историческите събития тогава - полковник Лермонтов и дъщеря му Александра, за  опълченците от бургаско, за паметниците в град ни посветени на руските войници и др. Информацията подготвяме съвместно с Регионалния исторически музей в Бургас и Държавния архив – Бургас!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43