Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаете ли, че: "Летящият" отряд на полк. Лермонтов е посрещнат тържествено от бургазлии в началото на града

| обновено на 03.02.18 в 12:13

Знаете ли, че в началото на 1878 година в Бургас и съседните селища вече не е имало официални представители на султана. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на гемии и в края на декември 1877 г. отплували от Бургаското пристанище към Цариград. Дългото изолиране на бургаските земи от активни освободителни действия създали смут сред местното население. Това активирало и безчинствата на башибозушките и черкезки банди.

"За да защити българското население в региона , щабът на ХI армейски корпус сформирал „летящ“ отряд под командването на полк. Лермонтов. Той имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюленския проход черкези и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари Айтос, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас. Навсякъде руските войници са посрещнати възторжено от населението. Особено тържествено било посрещането на полковник Лермонтов и неговия “летящ отряд” в Бургас", разказа Иванка Делева, уредник в Историческия музей.

Градските първенци тържествено предали на освободителя на Бургас, полк. Лермонтов, ключовете от турските складове на пристанището, където се съхранявали храни и въглища, по-късно разпределени от новата управа за изхранването на населението.

Същата вечер под звуците на църковните камбани са посрещнати и останалите 2 000 руски войни от 24 дивизия на ХI армейски корпус. Почивката била кратка, защото пристигнали тревожни вести за черкезки нападения срещу Несебър и Поморие, а само половин час след тържественото посрещане в града на полк. Лермонтов получил съобщение за поява на турски броненосец в Бургаския залив и опасност от евентуален турски десант. Опасността бързо била предотвратена, а на 7 февруари бил изпратен един ескадрон за освобождаване на Поморие и Несебър.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От детска градина "Златното ключе", БНР Бургас стартира Маратон на четенето

БНР Бургас започна маратон на четенето сред детските градини и училищата в града. Екипът на обществената медия чете на малчуганите едни от най-интересните сюжети от книжката „Приказни истории с БНР Бургас“ . Нашето издание, в което разказите са създадени от деца за деца.  Днес посетихме Детска градина „Златното ключе“.  Възпитаниците му..

публикувано на 09.04.24 в 17:17

БНР-Бургас събира приказни детски истории за осми път

За осми път БНР-Бургас провокира детското въображение и интерес към четенето на книги и създаването на истории! В Международния ден на детската книга напомняме на деца и родители, че проектът на обществената медия „Приказни истории с БНР Бургас“ е отворен и може да изпращате вашите авторски сюжети.  В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18..

обновено на 02.04.24 в 13:45
Водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова

Художничката Емилия Николова пред "Детско царство"

Художничка Емилия Николова гостува в седмичното издание на предаването „Детско царство“. Пред водещите Алексей Ледов и Атанасия Петрова тя разказа за увлечението си по изобразителното изкуство: „Рисувам от малка. Това увлечение към създаването на някакви пространствени образи като че ли на човек му е дадено с неговото създаване. То иска да..

публикувано на 31.03.24 в 09:00

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43