Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието  „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

И двата отбора бяха подготвени и съвсем заслужено получиха аплодисменти на съученици и учители, но отбор А се оказа по-бърз и по-внимателен. Учениците се бяха подготвили по три теми, а жребият определи в първата част от състезанието да развият за 1 минута темата Начало на Руско-Турската освободителна война. Тук и двата отбора се представиха отлично.

Във втората част състезателите трябваше да внимават и да слушат въпросите на водещия Георги Янакиев до края. В този кръг се отговаря с да и не. Малко разсейване и недочуване на целия въпрос стана причина отбор Б да загуби точки.

Третата част беше блиц въпроси и отговори, като учениците отново се затрудниха, защото въпросите бяха малко по-различни от тези в учебниците. Водещият попита кой наш революционер е знаел 7 езика. Отбор Б отговори Георги Сава Раковски, но се оказа, че е Бенковски.

Журито, в което влизаха Диян Божинов – старши експерт в Регионалното управление на образованието в Бургас, Иванка Делева от Регионалния исторически музей и Любомира Донева – преподавател по история и цивилизация в училището категорично обявиха отбор А за победител. Така Йоан, Габриела и Николай отиват на полуфинали.

Тяхната преподавателка Петя Николова каза, че е горда със своите ученици и е убедена, че те наистина се интересуват от българската история.Много от тях са участвали в конкурс за есе на тема патриотизъм. Всички са били на мнение, че българите за патриоти, а не псевдо такива.

Отборът на победителите –Габриела, Йоан и Николай обаче имат свое виждане за това какво е да си патриот и има ли патриоти в живота ни днес. Според Габриела патриоти у нас се срещат все по-рядко. Тя смята, че по-често сме негативно настроени към други народи, раси или отделни хора, отколкото да изпитваме гордост от родината си.

Все пак има с какво да се гордеем, смята Йоан и това е нашето минало. Той е на мнение, че великите ни цар, революционери и възрожденци са част от историята ни, с която можем да се гордеем. 

А според Николай в днешно време нямаме много поводи за гордост като нация. Ученикът е убеден, че освен постиженията на спортистите ни, в момента няма с какво друго да впечатлим света.

Габриела, Николай и Йоан си завоюваха място на полуфиналите на състезанието „Влез в час“. Те ще се състезават с отбори от математическата, търговската и френската гимназия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Не сърфирам, докато шофирам. Не го прави и ти!

БНР Бургас стартира кампания, чиято цел е да обърне внимание на всички зад волана да не използват мобилните си телефони. Опциите, които тези устройства предоставят са безброй много, част от тях - изцяло в Интернет. Това раздвоява внимание, разконцентрира, предпоставка е за инциденти на пътя. Според едни от последните данни на ЕК всяка трета..

публикувано на 20.08.18 в 07:00

"Булевард Демокрация" на 14-ти август

Темите ни днес : Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев е обвинен за укривателството на издирвания несебърски бос Димитър Желязков-Очите. Районната прокуратура в града повдигна и второ обвинение срещу него -за незаконно притежание на боеприпаси. Бенчо Бенчев от своя страна  заяви, че не приема обвиненията. Очаквайте репортаж на..

публикувано на 14.08.18 в 12:27

" Булевард Демокрация" на 13-ти август

Темите днес в " Булевард  Демокрация" От кораба“ Мопанг“ изтича мазут, плавателният съд е потънал преди близо 100 години, какво се знае за него  ще ни разкаже Стефан Цинцарски от „Приятели на морето“. Опасното мъртво вълнение продължава  по Черноморието пети ден, за инцидентите и препоръките на спасителите, репортаж минути преди 14 часа...

публикувано на 13.08.18 в 13:01

"Булевард Демокрация" на 10-ти август

Темите в последния работен ден на тази седмица в "Булевард Демокрация" Отново протести заради умъртвяването на животни в Шарково. Тази сутрин бургаското сдружение "Да!Антимафия" организира хора от боляровските села и от Кости, защо ще чуем  председателят на организацията Георги Дражев и част от стопаните. Мазут изплува край плажовете на..

публикувано на 10.08.18 в 12:44

Булевард Демокрация на 3-ти август

Акцентите, които сме подготвили в последния работен ден,  определено са летни и свързани с това къде и как може да прекарате приятно уикенда:  По време на  ваканцията се обсъжда дали да бъдат забранени мобилните телефони в училище за учениците, позицията на СБУ в лицето на Константин Янков ,очаквайте след 13 часа. Румънски туристи..

публикувано на 03.08.18 в 12:03

"Булевард Демокрация" на 13-ти юли

Темите днес:   Заради разпространението на африканска чума разрешиха в сливенска област отстрела на дива свиня. Има ли опасност от зараза и какви други мерки се предприемат, репортаж на Стоян Радев. В разгара на лятото кои са неохраняемите плажове в бургаска област и има ли осигурени спасители за тези ивици. Говори областният управител Вълчо..

публикувано на 13.07.18 в 13:30

"Булевард Демокрация" на 12-ти юли

Темите в предаването на 12 юли: И това лято, когато стават най-много инциденти по Черноморието, в бургаския кръвен център  няма достатъчно кръв и кръвни продукти. Защо и може ли да бъде решен проблемът, разговор с началника на отделението  д- р Тодор Бояджиев Може ли държавата да се справи с демографската криза, как може..

публикувано на 12.07.18 в 12:55