Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието  „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

И двата отбора бяха подготвени и съвсем заслужено получиха аплодисменти на съученици и учители, но отбор А се оказа по-бърз и по-внимателен. Учениците се бяха подготвили по три теми, а жребият определи в първата част от състезанието да развият за 1 минута темата Начало на Руско-Турската освободителна война. Тук и двата отбора се представиха отлично.

Във втората част състезателите трябваше да внимават и да слушат въпросите на водещия Георги Янакиев до края. В този кръг се отговаря с да и не. Малко разсейване и недочуване на целия въпрос стана причина отбор Б да загуби точки.

Третата част беше блиц въпроси и отговори, като учениците отново се затрудниха, защото въпросите бяха малко по-различни от тези в учебниците. Водещият попита кой наш революционер е знаел 7 езика. Отбор Б отговори Георги Сава Раковски, но се оказа, че е Бенковски.

Журито, в което влизаха Диян Божинов – старши експерт в Регионалното управление на образованието в Бургас, Иванка Делева от Регионалния исторически музей и Любомира Донева – преподавател по история и цивилизация в училището категорично обявиха отбор А за победител. Така Йоан, Габриела и Николай отиват на полуфинали.

Тяхната преподавателка Петя Николова каза, че е горда със своите ученици и е убедена, че те наистина се интересуват от българската история.Много от тях са участвали в конкурс за есе на тема патриотизъм. Всички са били на мнение, че българите за патриоти, а не псевдо такива.

Отборът на победителите –Габриела, Йоан и Николай обаче имат свое виждане за това какво е да си патриот и има ли патриоти в живота ни днес. Според Габриела патриоти у нас се срещат все по-рядко. Тя смята, че по-често сме негативно настроени към други народи, раси или отделни хора, отколкото да изпитваме гордост от родината си.

Все пак има с какво да се гордеем, смята Йоан и това е нашето минало. Той е на мнение, че великите ни цар, революционери и възрожденци са част от историята ни, с която можем да се гордеем. 

А според Николай в днешно време нямаме много поводи за гордост като нация. Ученикът е убеден, че освен постиженията на спортистите ни, в момента няма с какво друго да впечатлим света.

Габриела, Николай и Йоан си завоюваха място на полуфиналите на състезанието „Влез в час“. Те ще се състезават с отбори от математическата, търговската и френската гимназия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртокласници от ОУ" Братя Миладинови" гостуваха на БНР -Бургас

Четвъртокласници от бургаското  училище „Братя Миладинови" посетиха днес БНР- Бургас. Учениците  от "Г " паралелка  с преподаватели  Фина Тотева и Яна Желязкова се запознаха с работата на репортерите и сами влязоха в ролята на журналисти. Директорът на медията инж. Кирил Костадинов им показа студиата и отбеляза най-важните етапи при създаването на..

публикувано на 22.05.18 в 16:26

В "Нашите талантливи деца "- Изобретателят Мартин Иванов

В рубриката ни "Нашите талантливи деца", част от кампанията на БНР- Бургас "Не се гаси, туй що не гасне", тази седмица ви срещаме с Мартин Иванов от ПГЕЕ" Константин Фотинов".  Всеки посетил "Флора" Бургас тази година няма как да е подминал часовника-робот, който беше представен като инсталация на Професионалната гимназия по електротехника и..

обновено на 19.05.18 в 14:02

Ученици от "Кирил и Методий" застанаха зад микрофона на БНР Бургас

В БНР Бургас отново е ден на отворените врати. Днес гости на радиото бяха осмокласниците от СУ "Кирил и Методий" Бургас. Те видяха как се създава едно предаване и застанаха зад микрофона в ролята на водещи. Георги Янакиев беше техният гид, който им показа тайните на медията. За деня на отворените врати дойде и инж. Васил Цочев, на който бе представена..

публикувано на 18.05.18 в 17:11

В "Училища от старо време" представяме ОУ" Антон Страшимиров" Дебелт

 В рубриката „Училища от старо време“, част от кампанията на БНР Бургас "Не се гаси, туй що не гасне" , гостуваме в Дебелт в основно  училище “Антон Страшимиров“.  Една черно - бяла снимка приковава погледа в директорския кабинет на училището, в цял ръст е сниман  неговият патрон- Антон Страшимиров. В Дебелт  той прекарва 6 месеца като учител...

обновено на 16.05.18 в 10:21

Училището в с.Гюльовца е на 137 години, а над 90 са учениците в момента

В кампанията на БНР-Бургас, посветена на 24 май,  Ви запознаваме с едни от най-старите училища в региона. Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в несебърското село Гюльовца е едно от тях. В него са започнали да се учат деца  на четмо и писмо още от 1881 година, а първият даскал е бил Койчо Иванов.  Още от входната врата на реновираното..

публикувано на 09.05.18 в 08:00

СУ "Христо Ботев" в Айтос - съвременно училище с възрожденски дух

Средно училище „Христо Ботев“ – Айтос е едно от най – старите училища в областта. Създадено е от даскал Господин Димов Бъчваров от село Медвен , който на 14 май 1868 година започва да преподава на български език в основаното от него школо. Във времето то няколко пъти променя мястото и името си докато негов приемник става днешното Средно училище..

обновено на 02.05.18 в 08:56

„Не се гаси, туй що не гасне“- новата кампания на БНР- Бургас

Месец преди 24-ти май, БНР- Бургас дава начало на поредната си кампания, свързана с популяризиране на българската култура и образование. От 29 – ти април до 25-ти  май в програмата на радиото ще бъдат излъчени интересни репортажи и интервюта, посветени на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Три рубрики се обединяват..

обновено на 27.04.18 в 17:17