Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието  „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

И двата отбора бяха подготвени и съвсем заслужено получиха аплодисменти на съученици и учители, но отбор А се оказа по-бърз и по-внимателен. Учениците се бяха подготвили по три теми, а жребият определи в първата част от състезанието да развият за 1 минута темата Начало на Руско-Турската освободителна война. Тук и двата отбора се представиха отлично.

Във втората част състезателите трябваше да внимават и да слушат въпросите на водещия Георги Янакиев до края. В този кръг се отговаря с да и не. Малко разсейване и недочуване на целия въпрос стана причина отбор Б да загуби точки.

Третата част беше блиц въпроси и отговори, като учениците отново се затрудниха, защото въпросите бяха малко по-различни от тези в учебниците. Водещият попита кой наш революционер е знаел 7 езика. Отбор Б отговори Георги Сава Раковски, но се оказа, че е Бенковски.

Журито, в което влизаха Диян Божинов – старши експерт в Регионалното управление на образованието в Бургас, Иванка Делева от Регионалния исторически музей и Любомира Донева – преподавател по история и цивилизация в училището категорично обявиха отбор А за победител. Така Йоан, Габриела и Николай отиват на полуфинали.

Тяхната преподавателка Петя Николова каза, че е горда със своите ученици и е убедена, че те наистина се интересуват от българската история.Много от тях са участвали в конкурс за есе на тема патриотизъм. Всички са били на мнение, че българите за патриоти, а не псевдо такива.

Отборът на победителите –Габриела, Йоан и Николай обаче имат свое виждане за това какво е да си патриот и има ли патриоти в живота ни днес. Според Габриела патриоти у нас се срещат все по-рядко. Тя смята, че по-често сме негативно настроени към други народи, раси или отделни хора, отколкото да изпитваме гордост от родината си.

Все пак има с какво да се гордеем, смята Йоан и това е нашето минало. Той е на мнение, че великите ни цар, революционери и възрожденци са част от историята ни, с която можем да се гордеем. 

А според Николай в днешно време нямаме много поводи за гордост като нация. Ученикът е убеден, че освен постиженията на спортистите ни, в момента няма с какво друго да впечатлим света.

Габриела, Николай и Йоан си завоюваха място на полуфиналите на състезанието „Влез в час“. Те ще се състезават с отбори от математическата, търговската и френската гимназия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Със стикери БНР Бургас напомня на шофьорите да пазят пешеходците

Днес отбелязваме ден без  жертви пешеходци на пътя. Това е повод да погледнем към една от  успешните инициативи свързани с пътна безопаност, която се провежда във Варна. Над 40 000 автомобила там носят гордо стикер с посланието „Спри! Давам път на пешеходец“. Юлиан Арнаудов е повел битката за по-малко пострадали пешеходци: "Преди 8 години..

публикувано на 13.11.18 в 16:19

Булевард Демокрация на 25-ти октомври

Темите днес в "Булевард Демокрация" -  Чужди инвеститори  направиха стъпка към Бургас. Корея предлага сътрудничество на наши бизнесмени,  защо и как може да бъдат полезни  -  Европа забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба, ще се разделим ли с чашките и сламките? Отговорът на бургазлии в анкета на БНР Бургас. -  Горивата..

публикувано на 25.10.18 в 15:06

Петя Михова от БНР Бургас е най-добрата в майсторския клас по журналистика на БНР Академия

Журналистът от БНР Бургас Петя Михова постигна най-висок резултат в петия майсторски клас по журналистика на БНР Академия. „От колегите си в радиото и от преподавателите в БНР Академия съм научила много. Най-важното е вниманието към детайла и работата в екип.“ Десет радиожурналисти от националните и регионални програми на обществената медия, избрани след..

публикувано на 05.10.18 в 14:32

С парти под открито небе празнуваме рождените дни на "РапДозер" и "БулДозер"

Двоен повод за парти имаме този петък (28.09). Отбелязваме шестия рожден ден на " РадиоБулдозер ", платформата за алтернативна музика в ефира на БНР Бургас . Част от нея е и " РапДозер ", мястото за хип хоп и бг рап. По този повод, екипът е приготвил истинско парти под открито небе, на сцената на "Охлюва". Ще звучат много бас вибрации, много хипхоп,..

обновено на 28.09.18 в 11:55

НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА, ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА!

БНР Бургас продължава кампанията си за пътна безопасност. България е на челното място в Европа по брой загинали в катастрофи, причинени от висока скорост или отнето предимство. Много често, жертви на тези катастрофи са деца. „Намалете скоростта, пазете децата “ е новият слоган в кампанията ни. Детските гласове на Елена, Йоана, Дария,..

публикувано на 17.09.18 в 16:23

Раздадохме книжките от кампанията „Създай книга с БНР Бургас“

Второто издание на книгата „ Детски истории с БНР Бургас “ вече е в ръцете на своите автори. Точно на първия учебен ден вълненията за тях бяха още по-големи, защото видяха своите истории издадени благодарение на кампанията „ Създай книга с БНР Бургас“ .  След като през миналата година останахме очаровани от безграничното детско въображение..

публикувано на 17.09.18 в 13:35

Не сърфирам, докато шофирам. Не го прави и ти!

БНР Бургас стартира кампания, чиято цел е да обърне внимание на всички зад волана да не използват мобилните си телефони. Опциите, които тези устройства предоставят са безброй много, част от тях - изцяло в Интернет. Това раздвоява внимание, разконцентрира, предпоставка е за инциденти на пътя. Според едни от последните данни на ЕК всяка трета..

обновено на 30.08.18 в 18:06