Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието  „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

И двата отбора бяха подготвени и съвсем заслужено получиха аплодисменти на съученици и учители, но отбор А се оказа по-бърз и по-внимателен. Учениците се бяха подготвили по три теми, а жребият определи в първата част от състезанието да развият за 1 минута темата Начало на Руско-Турската освободителна война. Тук и двата отбора се представиха отлично.

Във втората част състезателите трябваше да внимават и да слушат въпросите на водещия Георги Янакиев до края. В този кръг се отговаря с да и не. Малко разсейване и недочуване на целия въпрос стана причина отбор Б да загуби точки.

Третата част беше блиц въпроси и отговори, като учениците отново се затрудниха, защото въпросите бяха малко по-различни от тези в учебниците. Водещият попита кой наш революционер е знаел 7 езика. Отбор Б отговори Георги Сава Раковски, но се оказа, че е Бенковски.

Журито, в което влизаха Диян Божинов – старши експерт в Регионалното управление на образованието в Бургас, Иванка Делева от Регионалния исторически музей и Любомира Донева – преподавател по история и цивилизация в училището категорично обявиха отбор А за победител. Така Йоан, Габриела и Николай отиват на полуфинали.

Тяхната преподавателка Петя Николова каза, че е горда със своите ученици и е убедена, че те наистина се интересуват от българската история.Много от тях са участвали в конкурс за есе на тема патриотизъм. Всички са били на мнение, че българите за патриоти, а не псевдо такива.

Отборът на победителите –Габриела, Йоан и Николай обаче имат свое виждане за това какво е да си патриот и има ли патриоти в живота ни днес. Според Габриела патриоти у нас се срещат все по-рядко. Тя смята, че по-често сме негативно настроени към други народи, раси или отделни хора, отколкото да изпитваме гордост от родината си.

Все пак има с какво да се гордеем, смята Йоан и това е нашето минало. Той е на мнение, че великите ни цар, революционери и възрожденци са част от историята ни, с която можем да се гордеем. 

А според Николай в днешно време нямаме много поводи за гордост като нация. Ученикът е убеден, че освен постиженията на спортистите ни, в момента няма с какво друго да впечатлим света.

Габриела, Николай и Йоан си завоюваха място на полуфиналите на състезанието „Влез в час“. Те ще се състезават с отбори от математическата, търговската и френската гимназия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дари и помогни!

БНР – Бургас и сдружение „Каритас“ провеждаме кампания в помощ на деца от социално слаби семейства и възрастни, живеещи под прага на бедността от различни уязвими групи. До края на март събираме материални помощи за деца над 7 години, като и за мъже и жени останали без дом или изпаднали в крайна бедност от Бургас и региона.   Приемаме..

публикувано на 18.02.19 в 07:30

Вечеря за двама и много вино за слушателите на БНР Бургас днес

В месеца на виното и любовта ефира на БНР Бургас раздава подаръци за влюбените двойки. В ефира на сутрешното ни предаване изтеглихме победителите от и грата "#ОбичамТЕ". Те трябваше да тагнат  своята половинка в коментарите в  Instagram  или  Facebook .  Бутилка изискано червено вино печелят: Таня Гочева, Десислава Г. Неделчева, Ради..

публикувано на 14.02.19 в 10:51

Чуйте годишните награди "БНР Топ 20" за 2018

Класацията за българска поп и рок музика на  Българското национално радио  –  “БНР Топ 20” , раздаде за първи път годишните си награди на церемония в препълнения  Sofia Live Club , в която се включиха всички изпълнители, оглавявали класацията през изминалите 12 месеца на 2018 година. Музикантите бяха отличени в пет категории, определени от..

публикувано на 12.02.19 в 15:15

Чадърът тази седмица отива при...

Времето навън е приятно за разходка, но синоптиците предупреждават за спад на температурите и валежи. Ето за този момент подготвяме и нашите слушатели като ги оборудваме с един елегантен чадър с логото на БНР Бургас. Тези, които отговориха на старата ни анкета участваха за спечелването му.  А тогава ви попитахме: "Трябва ли президентът да..

публикувано на 11.02.19 в 17:11

В "Любовта трае цял живот" ви представяме: Семейство Тозови-"Хванахме се за ръце и не се пуснахме"

 През февруари, месецът на виното и любовта, БНР Бургас провежда няколко инициативи,свързани с празника 14-ти февруари. Във Фейсбук страницата ни вече тече една от тях, друга пазим като изненада за следващата седмица, а тази, която представяме сега, нарекохме „Любовта трае цял живот“.Всяка седмица, всеки четвъртък ще ви разказваме по една семейна..

публикувано на 07.02.19 в 16:56

Слушател на БНР Бургас си спечели чадър

И тази седмица даваме чадър с логото на БНР Бургас на един от нашите слушатели отговорили в седмичната ни анкета .  На 21 януари ви попитахме " Дърветата гора ли са, а дюните - ниви?" . 81% от нашите слушатели смятат, че зависи от интереса. А останалите 19% са на мнение, че каквото каже шефа, това става. В ефира на предаването "Булевард Демокрация"..

публикувано на 05.02.19 в 16:35

"Не пий преди да шофираш!"

Общо 13 000 водачи, или средно по около 1180 души на месец, са заловени да управляват с над 0,5 промила алкохол през миналата година. Все по-голям е броят и на тези, които сядат зад волана под въздействието на други упойващи вещества. Това е причина за голяма част от инцидентите на пътя и прекратяването на регистрацията на почти 5 000 МПС.   С последните..

публикувано на 04.02.19 в 12:43