Вече са ясни вторите победители в състезанието „Влез в час“

Поредното издание на състезанието  „Влез в час с БНР - Бургас“ се проведе днес. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България. Днес се състезаваха два отбора от 12-ти клас от средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

И двата отбора бяха подготвени и съвсем заслужено получиха аплодисменти на съученици и учители, но отбор А се оказа по-бърз и по-внимателен. Учениците се бяха подготвили по три теми, а жребият определи в първата част от състезанието да развият за 1 минута темата Начало на Руско-Турската освободителна война. Тук и двата отбора се представиха отлично.

Във втората част състезателите трябваше да внимават и да слушат въпросите на водещия Георги Янакиев до края. В този кръг се отговаря с да и не. Малко разсейване и недочуване на целия въпрос стана причина отбор Б да загуби точки.

Третата част беше блиц въпроси и отговори, като учениците отново се затрудниха, защото въпросите бяха малко по-различни от тези в учебниците. Водещият попита кой наш революционер е знаел 7 езика. Отбор Б отговори Георги Сава Раковски, но се оказа, че е Бенковски.

Журито, в което влизаха Диян Божинов – старши експерт в Регионалното управление на образованието в Бургас, Иванка Делева от Регионалния исторически музей и Любомира Донева – преподавател по история и цивилизация в училището категорично обявиха отбор А за победител. Така Йоан, Габриела и Николай отиват на полуфинали.

Тяхната преподавателка Петя Николова каза, че е горда със своите ученици и е убедена, че те наистина се интересуват от българската история.Много от тях са участвали в конкурс за есе на тема патриотизъм. Всички са били на мнение, че българите за патриоти, а не псевдо такива.

Отборът на победителите –Габриела, Йоан и Николай обаче имат свое виждане за това какво е да си патриот и има ли патриоти в живота ни днес. Според Габриела патриоти у нас се срещат все по-рядко. Тя смята, че по-често сме негативно настроени към други народи, раси или отделни хора, отколкото да изпитваме гордост от родината си.

Все пак има с какво да се гордеем, смята Йоан и това е нашето минало. Той е на мнение, че великите ни цар, революционери и възрожденци са част от историята ни, с която можем да се гордеем. 

А според Николай в днешно време нямаме много поводи за гордост като нация. Ученикът е убеден, че освен постиженията на спортистите ни, в момента няма с какво друго да впечатлим света.

Габриела, Николай и Йоан си завоюваха място на полуфиналите на състезанието „Влез в час“. Те ще се състезават с отбори от математическата, търговската и френската гимназия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Александра, дъщерята на полк. Лермонтов, е медицинска сестра в Руско - турската освободителна война

Единствената дъщеря на полк. Лермонтов – Александра, кръстена на баща си напуска удобния и богат живот в Санкт Петербург през 1877 г. и постъпва като доброволка – медицинска сестра в руската армия. Военната съдба свързва аристократката с лазарета на легендарния командир на 4-ти армейски корпус – наричаният белия генерал Михаил Дмитриевич..

публикувано на 16.02.18 в 13:04

Радио състезанието "Влез в час" провери знанията по история на ученици от Търговската гимназия

Четвъртата поредна битка от радио състезанието „Влез в час“ се проведе днес в Търговската гимназия. То е част от кампанията на БНР – Бургас „140 години свобода“ посветена на националния празник 3 март и отбелязването през тази година на 140 години от освобождението на България. „Отбор А“ - Алекси, Здравко и Ивайло се състезаваха срещу..

публикувано на 12.02.18 в 14:40

БНР - Бургас провери знанията по история на учениците от гимназията за романски езици

ПГРЕ "Г. С. Раковски" – гр. Бургас бе домакин на радио състезанието „Влез в час с БНР – Бургас“.  В празничното издание, посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България, отново изпитахме знанията на учениците за този период.  Събрали сили след грипната и междусрочната ваканция, учениците с много  хъс и желание за победа отговаряха..

публикувано на 09.02.18 в 19:06

Знаете ли, че: Освободителят на Бургас е потомък на стар шотландски род

Предводителят на «Летящия отряд», освободил Бургас – Александър Михайлович Лермонтов е потомък на стар шотландски род. От руското му разклонение са излезли над 100 генерали, адмирали и офицери. Лермонтови се гордеят и с велики поети, художници и музиканти. Освен че е племенник на известния руски класик Михаил Лермонтов, Александър е..

публикувано на 09.02.18 в 13:32

Знаете ли, че: "Летящият" отряд на полк. Лермонтов е посрещнат тържествено от бургазлии в началото на града

Знаете ли, че в началото на 1878 година в Бургас и съседните селища вече не е имало официални представители на султана. Последните 2 000 турски войници и 4 оръдия са били натоварени на гемии и в края на декември 1877 г. отплували от Бургаското пристанище към Цариград. Дългото изолиране на бургаските земи от активни освободителни действия..

обновено на 03.02.18 в 12:13
Църквата

Знаете ли, че: Карнобат, Айтос и Българово са най - пострадали от безчинствата на отстъпващите турски войски

Знаете ли, че след епичните боеве при Шипка през декември 1877г., разбитите турски войски се оттеглят към морето. По пътя си те унищожават много от селищата и избиват мирното население. " Най – пострадали от безчинствата в бургаски регион са Карнобат, Айтос и Българово" , разказа Иванка Делева, уредник в Бургаския исторически музей. На 27..

публикувано на 26.01.18 в 13:45

Ученици от ППМГ - Бургас се включиха в историческото радио състезание на БНР - Бургас

Стартира първото издание на „Влез в час с БНР – Бургас“ за тази година. В новия, празничен формат, учениците от 4 бургаски гимназии ще участват в тематично, историческо, радио състезание посветено на 140-та годишнина от Освобождението на България . Природо-математическата гимназия „Проф. Никола Обрешков“ бе първият домакин на екипа на водещия Жоро..

публикувано на 24.01.18 в 09:05