Три противоминни кораба на НАТО са на посещение в Бургас

Три противоминни кораба на НАТО, патрулиращи в Черно море, са на посещение в Бургас. Групата включва кораб на кралските ВМС, минен ловец на турските и миночистач на румънските. Посещението им е част от засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион в подкрепа на националния суверенитет чрез колективна отбрана. Корабите ни в момента са на  мисия, извършваме учение и упражнение, свързано със сигурността на море, обясни капитан II ранг Джъстин Хеймс, командващ специалната противоминна група.

„Ние търсим, намираме и обезвреждаме мини, които могат да застрашат трафика и на търговски кораби в региона. Упражненията и ученията, които извършваме, имат за цел да придобием умения, за да реагираме бързо, ако се наложи във военновременна обстановка. Миналата седмица по време на учение, което провеждахме с ВМС на Румъния, турският минен ловец „Акчай“ успя да намери историческа мина.“

Учението на корабите продължава. Следващото пристанище, през което ще премине противоминната група след Бургас е в Турция. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

5 години затвор е наказанието за „муле“ на ало измамници

Наказание от пет години затвор ще изтърпи Велислав от Велико Търново, помагач на телефонни измамници, ужилили пенсионерка от Бургас с над 39 000 лв.  Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на първата инстанция, която е определила първоначален общ режим за подсъдимия. Велислав е осъден и на „глоба“ в размер на 5 000 лв. Мъжът е признат..

публикувано на 17.07.18 в 10:13

Учението „БРИЗ 2018” продължава с тренировки на специалните части

В рамките на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”, се провежда съвместнаподготовка между български и чуждестранни военнослужещи за действия при операции за проверка на кораби-нарушители и при терористични действия на море. Под методическото ръководство на мобилен тренировъчен екип от Центъра на НАТО за морски възпиращи..

обновено на 16.07.18 в 14:57

Глиган е нападнал туристка в природен парк „Сините камъни“

Глиган  е нападнал 79-годишна туристка от Сливен в местността  „Долапите“ в природен парк „Сините камъни“. Тя е получила нараняване в областта на бедрото. Пострадалата е изведена от планината от спасителен екип на противопожарната служба.  Дивото прасе се е появило внезапно на туристическата пътека. То е нанесло разкъсна  рана на бедрото на жената с..

публикувано на 16.07.18 в 14:21

Мъртъв мъж е намерен в „Лазур“

63- годишен мъж е намерен мъртъв в района на ж.к. „Лазур“ в Бургас, съобщиха от полицията. Георги Желязков е бил клошар. По тялото му не са открити следи от насилие. 

публикувано на 16.07.18 в 12:32

Голям обем съдебни книжа бави изслушването на Михаил Цонков и колегите му

Районен съд Бургас отложи за 16 октомври изслушването на граничните полицаи Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов по случая за застреляния турски бракониер от 2008г. Причината за отлагането е защитата да се запознае с изпратените от турския съд в Кърларели голям обем съдебни книжа, които включват обвинителния акт и..

публикувано на 16.07.18 в 11:35

Заседание по делото за нападението над фоторепортера Борислав Пенков ще се проведе днес

Разпоредително заседание по делото за нападението над фоторепортера на "Черноморски фар" - Борислав Пенков ще се проведе днес от 14.00 ч. Той бе нападнат от група мъже на 26 ноември миналата година, по време на работа. Той е снимал пострадало от пожар заведение в Морската градина. Обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на Пенков е Петър..

публикувано на 16.07.18 в 10:08
Снимката е илюстративна

Евакуираха туристи от хотел в Черноморец заради пожар

Туристи са евакуирани от хотел в Черноморец след сигнал за пожар в събота вечерта, съобщиха от полицията.  Той е възникнал при боравене с открит огън в една от стаите. Пламъцитe са обхванали пердето и са се разпространили в цялата стая. Помещението напълно е изгоряло, а огънят е обхванал и фасадата на сградата. Отговорен за палежа е 24-годишен..

публикувано на 16.07.18 в 07:50