Николай Ангелов- Гари и младите бургаски автори

Изложба на млади автори от Бургас, Несебър, Каварна може да разгледате в залата на ул. Александровска 22 до края на февруари. Носителят на годишната награда 2017, Николай Ангелов, отбелязва, че картините заслужават внимание. Той изненадва последователите си изцяло с рисунки и графики.

Когато става дума за изобразително изкуство, съпругата на Гари и най-малките членове на семейството му Михаил и Габриела, съответно на 6 и на 3 години, си имат своите увлечения и послания.

 Щастливи заедно сме със съпругата ми повече от 15 години.  Не е като да живееш с човек, който няма нищо общо с изкуството и се чуди какво правя цял ден. А децата  понякога рисуват върху наши картини. Избягвам да им давам всякакви съвети, тъй като те са много по- напред от мене и усещат нещата. В един момент и те ще влязат в някаква рамка и ще почнат да рисуват, може би, като повечето хора.

Картината „Портрет на щастието“ пресъздава моето семейство. „Нощна стража“ е вдъхновена от отсъствието ми дълго време-нарисувал съм жена ми, докато  спи, децата, които са при нея и я пазят. И аз съм страж, пазя ги от снимка на стената.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат представени неизвестни стихове на Христо Фотев

Бургаското честване, посветено на рождението на Христо Фотев, продължава днес от 18.00 часа в салона на кукления театър с тематичната вечер-спектакъл "Ти тръгваш и се връщаш пак в Бургас".  Публиката ще чуе неизвестни стихове на поета от ранните му години. Участие в събитието ще вземат поетът Недялко Йорданов, поетесата Венда Райкова, актьорът Пламен..

публикувано на 26.03.19 в 14:34

Панчо Владигеров-младши и Димо Димов представят общия си проект „В ярки багри"

Представяне на диска "В ярки багри" на клавирното дуо Панчо Владигеров - младши  и Димо Димов ще чуем в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино" на 28 март от 18:00 часа. "В ярки багри" е CD, който комбинира аудио и видео съдържание с произведения за две пиана на Панчо Владигеров, изпълнени от клавирно дуо Панчо Владигеров младши и Димо Димов...

публикувано на 26.03.19 в 13:27

90 години от рождението на Дамян Заберски

В Галерията на Дружество на художниците  в 18 часа ще бъде открита изложба, посветена на 90- годишнината от рождението на Дамян Заберски. През 2000 година Заберски е удостоен с титлата „Почетен гражданин на град Бургас“. Той завършва специалност живопис в Художествената академия в София през 1955 година при професор Илия Петров. След това..

публикувано на 26.03.19 в 12:40

Изтича срокът за участие в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена”

Пет дни преди крайния срок за участие в шестото издание на националния литературен конкурс, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф", участниците надхвърлят 120. По темата "Да обичаш,  въпреки..." до момента писаха ученици от 34 населени места в България и  студенти от 8 университета. Номинираните в двете категории ще бъдат..

публикувано на 26.03.19 в 11:35

Започват дните на европейската музикална култура с майсторски клас

С майсторски клас на световноизвестния пианист Иван Дончев, днес в Бургас започват дните на Европейската музикална култура. Домакин на събитието е Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.  Иван Дончев е роден в Бургас и е възпитаник на училището по изкуства, ученик на Юлия Ненова.  Дипломира се в Италия, в..

публикувано на 26.03.19 в 11:17

Бургаската библиотека за втори път с отличие от EIFL

Бургаската Регионална библиотека "Пейо Яворов" за втори път печели престижната награда на американската фондация "EIFL". Категорията, в която библиотеката е отличена е "Изменение на климата и други въпроси, засягащи околната среда". Тази награда ни дава удовлетворение, че сме на прав път. За нас това е голямо признание, защото в рамките..

обновено на 26.03.19 в 10:08

В Бургас и Царево отбелязват Деня на Тракия

На този ден се покланяме пред подвига на българските воини, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война. Почитаме и паметта на хилядите тракийци напуснали родните си места, намерили подслон в освободеното Отечество. С ритуал по поднасяне на венци и цветя и патриотичен рецитал днес ще бъде отбелязан Денят на Тракия. Организатор..

публикувано на 26.03.19 в 09:36