Недостиг на кувьози в сливенската болница

Отделението по неонатология в областната болница в Сливен има недостиг от кувьози, каза началникът на отделението д-р Таня Праматарова. От началото на годината в лечебното заведение са родени 135 деца, като една част от тях са недоносени. Днес бе представено новозакупеното термолегло за новородени със средства от коледната кампания на БЧК-Сливен.

Д-р Праматарова обоснова искането си за още  кувьози  с високия ръст на преждевременните  раждания. Областната болница е единствената в региона, която поема най-тежките случаи при новородените.

„Макар и рядко, но имаме случаи, в които трябва да извадим едно бебенце от кувьоза, за да поставим друго. Или две бебета, със сходна патология, да бъдат събрани в един кувьоз“

Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров съобщи, че ще бъдат предприети стъпки за повишаване на нивото на компетентност на отделението по неонатология. В момента то е второ ниво, а се очаква да достигне трето – най-високо ниво.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Налбантов: Камериерките в Слънчев бряг може да взимат до 700лв., не и 1000

Около 600-700 лева е нормалната и реална заплата в туризма, но за неквалифицирани кадри в Слънчев бряг, коментира хотелиерът Веселин Налбантов по повод появилите се информации, че през лятото в курорта ще се наемат камериерки със заплата от около 1000лв. Според Налбантов това са добри пари предвид, че средната заплата за страната е толкова...

публикувано на 22.02.18 в 08:25

Показват първите градоустройствени скици на Бургас след Освобождението

Последната публична лекция за февруари от образователната програма на РИМ-Бургас "Опознай Бургас и Бургаския край" ще представи едни от първите градоустройствени планове на града. Автор на лекцията е уредникът на Историческата експозиция Владимир Анигностов. В 16.00 часа в петък, в Изложбената зала на Историческия музей той ще покаже малкоизвестни..

публикувано на 21.02.18 в 15:38

Кръвният център в Бургас ще работи до 18 ч. днес

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас ще работи с удължено работно време днес, 21 февруари. Той ще бъде отворен до 18:00 ч. Причината е извънредна кръводарителска акция за 17-годишен ученик, опериран по спешност днес в УМБАЛ Бургас. Момчето се нуждае от кръв и негови съученици и приятели са изразили желание да станат дарители...

публикувано на 21.02.18 в 13:56

Български писатели се "возят" на микробус по линия №9 на градския транспорт в Бургас

Превозното средство е брандирано по начин, по който изглежда, че те са част от пътниците в автобуса.  Това е първата от поредицата инициативи, с които регионалната библиотека „Пейо Яворов“  ще отбележи 130-годишния си юбилей . Целта ни е да провокираме хората да четат, каза директорът на бургаската библиотека Мария Бенчева.Тя сподели още, че..

публикувано на 21.02.18 в 13:29

Полша открива почетно консулство в Несебър

Правителството даде съгласие Полша да открие почетно консулство в Несебър с консулски окръг, обхващащ територията на общините Бургас, Варна и Добрич. За почетен консул е предложена Лидия Барбара Пиетшик - Вангелова. Тя има професионален опит в областта на международната търговия. От 2004 г. тя е ръководител на Полското..

публикувано на 21.02.18 в 12:23

Нови възможности за младите хора в Бургас обсъждат в Бизнес инкубатора

Форум за обсъждане на нови възможности за привличане на млади хора, като потенциал за развитието на града, се организира от Община Бургас в Бизнес инкубатора. В него ще участват заинтересовани страни, представители на водещи местни работодатели, както и социалният антрополог доц. д-р Харалан Александров, в качеството си на експерт в областта..

публикувано на 21.02.18 в 08:34

Социален магазин ще раздава помощи на бедните в Бургас

Фондация „Ейнджълс“ подготвя откриването на социален магазин. В него ще се подпомагат социално слаби хора. Наричат го „магазин“, но той ще представлява депо, където ще се приемат и предоставят дарения - дрехи, обувки, храна и пари. Фондацията има подкрепата на три общини - Бургас, Созопол и Приморско, които ще предоставят списъци със..

публикувано на 21.02.18 в 08:23