Областният управител няма да оспори решението на Общинския съвет в Поморие относно казуса с Яворовите скали

Снимка: opoznai.bg

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков няма да върне или да оспори решението на Общинския съвет в Поморие, с което беше отхвърлено инвестиционното предложение за промяна на ПУП с цел строителството на хотел до Яворовите скали.

„Ако Общинският съвет в Поморие беше взел решение да одобри предложеното решение с докладната на кмета на общината, тогава щяхме да имаме предмет годен за оспорване или връщане. В настоящия момент нямаме такова гласувано решение, тъй като Общинският съвет не е приел докладната на кмета като проект-решение. Към настоящия момент, инвеститорът, който е подал заявление пред кмета на общината за одобряване на това изменение на ПУП, ако кметът не се произнесе в законовия срок по искането за одобряването на плана, инвеститорът има право да обжалва мълчалив отказ.“

В заявление до областния управител от гражданската инициатива „Да спасим Яворовите скали“ преди седмица поискаха решението на местния парламент да бъде върнато за повторно разглеждане като незаконосъобразно. Според гражданското сдружение въпросът е извън правомощията на Общинския съвет, защото Закона за устройство на територията не предвижда процедура по съгласуване. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Виенската кифла - символ за победата на Османската империя

В рубриката „Знаете ли, че…“ днес ви разказваме една любопитна история. Мнозина са чували песента на „Тангра“, „Богатство“, в която хазяйката носеше „виенска кифла с каничка кафе“ на своя наемател. Е, едва ли много от вас са имали подобни хазяи, но е интересна историята (или легендата) за този продукт на сладкарството и комбинацията му. Ето..

публикувано на 13.11.18 в 17:11

Мановият мед - редом до балсамикото от Модена

Пчеларите от Странджа могат да почерпят от опита на Италия и Франция след включването на странджанския манов мед в регистъра на защитени наименования на ЕС. Странджанският манов мед може да стане толкова печеливш, колкото и балсамовия оцет от Модена. Мнението на евродепутатът Момчил Неков. В момента процедурата е на европейско равнище и предстои ЕК..

публикувано на 13.11.18 в 16:31

Нов граждански протест в Бургас пред общината

Граждански протест се организира тази вечер пред Община Бургас.  Уведомлението е за времето между  17:30 и 19:30 ч., а като организатори са посочени „Група граждани в подкрепа на исканията за оставка на правителството“. Протестът е насочен и срещу високите цени на горивата

публикувано на 13.11.18 в 16:17

Референдумът за чистотата на въздуха се предвижда за 27 януари

Референдумът за чистотата на въздуха в Бургас се предвижда да се проведе на 27 януари. Това ще се случи, ако докладната записка бъде приета на предстоящата сесия на местния парламент в края на месеца, уточни общинският съветник Живко Табаков. „Изборът на тази дата е продиктуван от текста в закона, че след решение на Общинския съвет,..

публикувано на 13.11.18 в 16:16

Премахват маркировката по крайбрежната велоалея

Заради сигналите за конфликти при едновременното използване на крайбрежната (вело)алея от пешеходци и велосипедисти, днес Община Бургас започна и след още няколко дни ще премахне изцяло нанесената върху нея маркировка. До края на годината бургазлии могат да изпращат на адрес  bezopasnost@burgas.bg  своите предложения за това как и от кого това..

публикувано на 13.11.18 в 15:19

"Булевард Демокрация" - на 13 ноември

Литър бензин – 2.58 лв.; дизел – 2.66 лв.; минимална пенсия – 150 лв.; минимална заплата – 310 лв. Данните разнасят из Фейсбук разни профили, напомняйки, че те са от 2013 г. Тоест – преди 5 години. Тоест – като управляваше Орешарски. Или, по-точно, като го бяха назначили за премиер. Което си е вярно – вярно си е. Ама един напомня, че за 5..

публикувано на 13.11.18 в 15:09

Съветници в Бургас: Защо парите за референдума не се дадат за конкретни действия?

Общинските съветници подкрепят провеждането на референдум за въздуха в предварителните обсъждания в две от комисиите по транспорт и туризъм. Част от тях обаче зададоха въпроса дали не е по-добре средствата за допитването да бъдат дадени за конкретни мерки за справяне с чистотата на въздуха.  Според част от общинските съветници, отговорът ще бъде..

публикувано на 13.11.18 в 13:43