Проблемите с кредити са сред най-честите жалби при омбудсмана на Бургас

Снимка: БГНЕС

Най-честата причина за усложненията при изплащането на кредити е ниската правна култура на хората, обясни общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той допълни, че най-многобройните жалби, които постъпват при него, са именно от този характер.

„Често става въпрос за поръчителски кредити. Когато човек става поръчител на някой друг, той не предполага, че в един момент ако главният кредитополучател спре да погасява дълга си, банката има пълното право да насочи искането за целия размер на кредита към поръчителя. В един момент, когато поръчителят получи съобщение от банката, че дължи такава сума, няма готовност да го изплаща. Обикновено това са хора на трудов договор, които получават средна заплата. Когато получат от банката известие, че дължат месечна вноска над 500 лв. , а той получава 600 лв. заплата, е стресиращо за него. Тогава започва да търси начини за реакция.“

Омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев допълни, че в повечето случаи хората късно се информират, че кредитът им е преминал при частен съдебен изпълните. Неговият съвет е, когато получат призовка от която и да е съдебна институция, задължително да потърсят адвокатска консултация.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха грипната ваканция в Ямбол

Грипната ваканция за учениците в Ямболска област е удължена до понеделник, включително.  Детските заведения ще работят, но при изключително строг сутрешен филтър.  На 28 януари Комисията за борба с грипа в Ямбол ще заседава отново.   Училищата в Сливенска област от днес също са в тридневна грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление на..

публикувано на 23.01.19 в 15:44

Подновиха протестите срещу убиването на животни в Болярово

Протестите срещу убиването на животните във фермата в Болярово бяха подновени. Делото в административния съд в Ямбол срещу заповедите на БАБХ започва отначало. Пред овцефермата на Ана Петрова и Тодор Христов в Болярово отново се събраха десетки протестиращи, които заявиха, че няма да позволят евтаназия на животните. "...Трима човека сме, имаме..

публикувано на 23.01.19 в 15:05
Носещата конструкция на управлението

"Булевард Демокрация" - на 23 януари

Вече почвам да си мисля, че коалиционния партньор го играе като кризисен PR. Тоест – ако стане някоя дивотия в държавата, почват да се карат, за да се занимаваме с тях. Тъкмо се появиха едни хубави багери, бетонобъркачки и самосвали по бетономорие… извинете – Черноморието, трите стълба на властта пак се разклатиха. Което се и очакваше, още като..

публикувано на 23.01.19 в 14:59

В четвъртък затварят подземната улица за почистване

Подземната улица "Княз Борис" - "Генерал Гурко" ще бъде затворена за движение на 24 януари, четвъртък от 10.00 до 12.00 часа.  В тези 120 минути ще се извърши почистване на отводнителните шахти.  Община Бургас се извинява за причиненото временно неудобство и препоръчва през това време водачите на моторни превозни средства да използват обходни маршрути.

публикувано на 23.01.19 в 14:51

Нови правила за прием в детските градини в Сливен

Община Сливен направи промени в Наредбата за прием на децата в детските градини и ясли. „П ромяната се налага, поради влезлите в сила разпоредби за защита на личните данни ,“ каза заместник-кметът Пепа Чиликова. Регистрирането на заявления за участие в класиране ще се извършва за календарна година, а за некласираните до края на годината деца, ще..

публикувано на 23.01.19 в 13:13

Създателят на "Пукльовците" ще е лектор на Burgas Game Jam

Два дни остават до началото на най-вълнуващото световно геймърско събитие, в което Бургас се включва за пети път. Burgas Game Jam 2019 е част от Global Game Jam - най-мащабният образователен хакатон за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света, който се провежда паралелно в стотици градове на планетата. Тридневната гейм емоция е в..

публикувано на 23.01.19 в 12:14

Бившите казарми се превърнаха в модерен дневен център за деца с увреждания

Започна поетапното внасяне на най-модерно оборудване в Дневния център за деца с увреждания в Морската градина. За осигуряване на комфорт по време на престоя и специализираните занятия, ново обзавеждане влиза в залата за лечебна физкултура и рехабилитация, кабинета за психолог, логопед, залите за индивидуална и групова работа, психосензорната стая,..

публикувано на 23.01.19 в 11:29