Двама са в Инфекциозното с трихинелоза, изчакват се резултатите на още 17 души

Снимка: Уикипедия

Двама души са приети в Инфекциозното отделение в Бургас с трихинелоза, изчакват се изследванията на още 17 души, каза пред БНР Бургас д-р Виргиния Цанова зам.-директор на Регионалната здравна инспекция. Заразата идва от неизследвано диво прасе отстреляно в Ямболско. Според д-р Цанова абсолютна проява на небрежност е да не се изследва такова месо.

„Имахме трихинелоза само преди около 50 дни с няколко огнища и не мога да повярвам, че не са изследвали месото и се случва пак същото. Не представляваме интерес за внос на такива редки лекарства, защото пазарът ни е малък. Миналата година такова заболяване не бе регистрирано. В момента трудно се намират лекарства за заболяването,но се намират“, каза д-р Цанова.

Задължително е сред отстрел месото да бъде дадено за изследване и едва тогава да се консумира. В края на миналата година бяха регистририани три огнища на трихинелоза - две в Карнобат и едно в Обзор.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха грипната ваканция в Ямбол

Грипната ваканция за учениците в Ямболска област е удължена до понеделник, включително.  Детските заведения ще работят, но при изключително строг сутрешен филтър.  На 28 януари Комисията за борба с грипа в Ямбол ще заседава отново.   Училищата в Сливенска област от днес също са в тридневна грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление на..

публикувано на 23.01.19 в 15:44

Подновиха протестите срещу убиването на животни в Болярово

Протестите срещу убиването на животните във фермата в Болярово бяха подновени. Делото в административния съд в Ямбол срещу заповедите на БАБХ започва отначало. Пред овцефермата на Ана Петрова и Тодор Христов в Болярово отново се събраха десетки протестиращи, които заявиха, че няма да позволят евтаназия на животните. "...Трима човека сме, имаме..

публикувано на 23.01.19 в 15:05
Носещата конструкция на управлението

"Булевард Демокрация" - на 23 януари

Вече почвам да си мисля, че коалиционния партньор го играе като кризисен PR. Тоест – ако стане някоя дивотия в държавата, почват да се карат, за да се занимаваме с тях. Тъкмо се появиха едни хубави багери, бетонобъркачки и самосвали по бетономорие… извинете – Черноморието, трите стълба на властта пак се разклатиха. Което се и очакваше, още като..

публикувано на 23.01.19 в 14:59

В четвъртък затварят подземната улица за почистване

Подземната улица "Княз Борис" - "Генерал Гурко" ще бъде затворена за движение на 24 януари, четвъртък от 10.00 до 12.00 часа.  В тези 120 минути ще се извърши почистване на отводнителните шахти.  Община Бургас се извинява за причиненото временно неудобство и препоръчва през това време водачите на моторни превозни средства да използват обходни маршрути.

публикувано на 23.01.19 в 14:51

Нови правила за прием в детските градини в Сливен

Община Сливен направи промени в Наредбата за прием на децата в детските градини и ясли. „П ромяната се налага, поради влезлите в сила разпоредби за защита на личните данни ,“ каза заместник-кметът Пепа Чиликова. Регистрирането на заявления за участие в класиране ще се извършва за календарна година, а за некласираните до края на годината деца, ще..

публикувано на 23.01.19 в 13:13

Създателят на "Пукльовците" ще е лектор на Burgas Game Jam

Два дни остават до началото на най-вълнуващото световно геймърско събитие, в което Бургас се включва за пети път. Burgas Game Jam 2019 е част от Global Game Jam - най-мащабният образователен хакатон за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света, който се провежда паралелно в стотици градове на планетата. Тридневната гейм емоция е в..

публикувано на 23.01.19 в 12:14

Бившите казарми се превърнаха в модерен дневен център за деца с увреждания

Започна поетапното внасяне на най-модерно оборудване в Дневния център за деца с увреждания в Морската градина. За осигуряване на комфорт по време на престоя и специализираните занятия, ново обзавеждане влиза в залата за лечебна физкултура и рехабилитация, кабинета за психолог, логопед, залите за индивидуална и групова работа, психосензорната стая,..

публикувано на 23.01.19 в 11:29