Българите предпочитат френски сортове и купажни вина

С водосвет и зарязване на лозята започна денят на св. Трифон в частна винарна между  Ахелой и Каблешково. Здрава  и богата реколта си пожелаха служителите, които вече години наред произвеждат марка качествени вина. Лозовите масиви са разположени на историческата Симеонова могила. Мястото е кръстено на Цар Симеон Велики, защото се предполага, че точно оттук той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 Август 917 година. Тук всеки сорт грозде е обособен в отделен парцел.Ръчно набраното грозде се транспортира на разстояние не повече от 4-5 км. и се преработва веднага.

Вече сме в подготовка за бутилиране на новата реколта, каза технологът Николай Янакиев. Тя беше добра, тъй като гроздето беше много добро.Ще очакваме потребителят да си каже последната дума. През последните години в страната се наложи тенденцията, цената да е съотносима с качеството на вината, заяви Янакиев

По -високият клас вина са по-скъпи,масовите вина са по-евтини. В България последно време може да се случи някое вино с по-висока цена да е по - некачествено, има и такива случаи.Но това е въпрос на маркетинг.Общо взето тенденцията високо качество-висока цена се спазва.Човек може да се ориентира по цената.

Българинът посяга все повече към френски  сортове, а  не почита българските, каза  още Янакиев, най- търсени в момента са купажните вина:

Робуваме на чуждото, масовите каберне, мерло, това са си френски сортове.Не, че не са хубави вината, но трябва да търсим нашето.Не чужденците, които дойдат тука, в България, да искат да дегустират българско вино, а ние да им предлагаме мерло и каберне. Ние имаме мавруд,гъмза, димят,памид.Трябва да възродим тяхната слава"

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за предстоящите почивни дни около 3 март

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на почивните дни около Националния празник – 3-и март, от днес (18-и февруари) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни, но националният железопътен..

публикувано на 18.02.19 в 17:17

Чадърът на БНР - Бургас тази седмица отива при…

Навън времето може да е слънчево, но един чадър винаги може да влезе в употреба. Особено, ако е медиен чадър. Пази от лоши новини и от лоша музика. Служи и като амулет против дъжд - носите ли го, значи няма да вали. Тези, които участваха в старата ни анкета, имаха възможност да спечелят нов чадър от нас.   А тогава ви попитахме:..

публикувано на 18.02.19 в 16:30
Георги Данчов – Портрет на Васил Левски

"Булевард Демокрация" - на 18 февруари

„ГЕРБ вдигнаха летвата за преференциите – ГЕРБ връщат летвата за преференциите. БСП напускат парламента. Мъж с дебело криминално досие уби друг мъж в Кюстендил. Лекари от ТЕЛК – арестувани с подкуп. Влак с газ дерейлира. Бареков се отказва от политиката, ще става учител“ Защо ви нахвърлям тези примерни заглавия? Защото те не са нови...

публикувано на 18.02.19 в 14:59

Пуснаха на свобода ранени от брaкониери птици (Снимки)

Розовият пеликан, който бе прострелян край Бургас вече е на свобода. Птицата бе ранена с ловна пушка и след едномесечно лечение в Центъра за диви животни на Зелени балкани, вече е на свобода. Той бе намерен в безпомощно състояние по време на среднозимното преброяване на водолюбиви птици през януари. Пеликанът, който ще се казва Виа Понт направи..

обновено на 18.02.19 в 12:23

Бургас отбелязва 146 години от гибелта на Апостола

След 146 години от обесването на Васил Левски ще си припомним уроците, които той ни завеща. Открит урок за живота и делото на Дякона на тема: "Завинаги с нас! Незабравимите уроци на Апостола" ще изнесат учениците от единадесети клас на Търговската гимназия с  ръководител Емилиян Делишменов на 19 февруари от 18.00 ч в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско..

обновено на 18.02.19 в 10:32

От днес се променя движението на някои влакове

От днес (18-и февруари) до края на март,  БДЖ въвежда промени в движението на влакове. За осигуряване на транспортното обслужване за клиентите на националния железопътен превозвач ще бъдат осигурени автобуси за влаковете в следните жп участъци:  - в района между гарите Сливен и Тулово за сутрешните бързи влакове №3621 (София-Бургас) и №3622..

обновено на 18.02.19 в 07:21

Сградата на бившия Профсъюзен дом ще заживее втори живот

Една от знаковите сгради в Бургас, тази на бившия Профсъюзен дом, ще заживее втори живот. Това стана ясно след влязла в сила спогодба за делба на помещенията в сградата, съобщиха от Областна управа - Бургас. Близо 17 години продължава спорът за собственост между Държава, Община и 11 частни собственици . Докато текат тромавите процедури,..

обновено на 17.02.19 в 16:28