Българите предпочитат френски сортове и купажни вина

С водосвет и зарязване на лозята започна денят на св. Трифон в частна винарна между  Ахелой и Каблешково. Здрава  и богата реколта си пожелаха служителите, които вече години наред произвеждат марка качествени вина. Лозовите масиви са разположени на историческата Симеонова могила. Мястото е кръстено на Цар Симеон Велики, защото се предполага, че точно оттук той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 Август 917 година. Тук всеки сорт грозде е обособен в отделен парцел.Ръчно набраното грозде се транспортира на разстояние не повече от 4-5 км. и се преработва веднага.

Вече сме в подготовка за бутилиране на новата реколта, каза технологът Николай Янакиев. Тя беше добра, тъй като гроздето беше много добро.Ще очакваме потребителят да си каже последната дума. През последните години в страната се наложи тенденцията, цената да е съотносима с качеството на вината, заяви Янакиев

По -високият клас вина са по-скъпи,масовите вина са по-евтини. В България последно време може да се случи някое вино с по-висока цена да е по - некачествено, има и такива случаи.Но това е въпрос на маркетинг.Общо взето тенденцията високо качество-висока цена се спазва.Човек може да се ориентира по цената.

Българинът посяга все повече към френски  сортове, а  не почита българските, каза  още Янакиев, най- търсени в момента са купажните вина:

Робуваме на чуждото, масовите каберне, мерло, това са си френски сортове.Не, че не са хубави вината, но трябва да търсим нашето.Не чужденците, които дойдат тука, в България, да искат да дегустират българско вино, а ние да им предлагаме мерло и каберне. Ние имаме мавруд,гъмза, димят,памид.Трябва да възродим тяхната слава"

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 16-ти ноември

Момче от Самоков бе посетено от полицаи заради постове във Фейсбук, с които споделя информация за протести в страната. Явно нищо не остава скрито покрито, само се чудя как пък никой не отива при нуждаещите се деца, чийто родители разчитат именно на мрежата за събиране на средства за лечението им. Впрочем организатора на протеста в Перник също се оттегля,..

публикувано на 16.11.18 в 14:35

Фичърът „Като гост у дома си“ в ефира на БНР- Бургас

Колко трудно е да наречеш непознат човек „братко”? Чия е ръката, която ти подава хляб, къде е домът, има ли нации с предимство? Фичърът „Като гост у дома си“ на Светлана Вълкова от Радио Варна разказва историята на три поколения арменци от 1915-та до днес. Географията на спасението им преминава през Чорлу – Алепо – Деир Езор - Кайро -..

публикувано на 16.11.18 в 14:07

Бургас и Поморие с отличия в конкурса "Кмет на годината 2018"

Бургас е отличен в конкурса „Кмет на годината 2018“,  организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. Наградите бяха раздадени снощи на тържествена церемония в София. Община Бургас получи отличие в категория „Иновации, наука и образование“ в раздела „Голяма община“. Другите наградени в тази категория са Разлог (за „Средна община“) и Костинброд (за..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

Ученици от СУ "Любен Каравелов"- Несебър с призово класиране в състезание - викторина

С отбор от четирима ученици от 9 - 12 клас, СУ "Любен Каравелов" -Несебър участва в организирaното от сдружение " Българска армия" състезание - викторина на тема "140 години Българска армия". Регионалният кръг на престижната проява се проведе в Основно училище "Братя Миладинови" в град Бургас. Александър Балинов от 9 а клас, Андон Николов..

публикувано на 16.11.18 в 12:00

Арестуваха бургазлия, източвал банкови карти

22 – годишен мъж от Бургас е арестуван за източване на банкови карти. Бургазлията е изтеглил 900 лв. от дебитната карта на военен от Карлово чрез фишинг сайт. Арестуваният използвал чуждите карти за зареждане на кредити в интернет онлайн игри и закупуване на стоки от интернет магазини. Бургазлията е задържан за 24 часа.

публикувано на 16.11.18 в 11:04

Бургазлии: Протестите няма да доведат до предсрочни избори

Няма да се стигне до предсрочни избори заради протестите. Това показа анкета сред бургазлии. Според анкетираните, евентуална оставка на кабинета „Борисов“ няма да промени нищо: „Тези, които искат оставката, според мен не са хора, които мислят. Това са организирани протести … Протестите на хората и недоволството ескалират, но не виждам как..

публикувано на 16.11.18 в 08:53

Откриват ремонтираната сграда на бившето ПУ "Отец Паисий" в Бургас

Ремонтираната сграда на Центъра за специализирана образователна помощ в Бургас, известен като Помощното училище "Отец Паисий", ще бъде отрита днес от 10.30 ч. Проектът е осъществен с финансовата помощ на американското правителство. На откриването се очаква да присъстват зам.-посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман и кметът на Бургас Димитър..

публикувано на 16.11.18 в 08:24