Българите предпочитат френски сортове и купажни вина

С водосвет и зарязване на лозята започна денят на св. Трифон в частна винарна между  Ахелой и Каблешково. Здрава  и богата реколта си пожелаха служителите, които вече години наред произвеждат марка качествени вина. Лозовите масиви са разположени на историческата Симеонова могила. Мястото е кръстено на Цар Симеон Велики, защото се предполага, че точно оттук той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 Август 917 година. Тук всеки сорт грозде е обособен в отделен парцел.Ръчно набраното грозде се транспортира на разстояние не повече от 4-5 км. и се преработва веднага.

Вече сме в подготовка за бутилиране на новата реколта, каза технологът Николай Янакиев. Тя беше добра, тъй като гроздето беше много добро.Ще очакваме потребителят да си каже последната дума. През последните години в страната се наложи тенденцията, цената да е съотносима с качеството на вината, заяви Янакиев

По -високият клас вина са по-скъпи,масовите вина са по-евтини. В България последно време може да се случи някое вино с по-висока цена да е по - некачествено, има и такива случаи.Но това е въпрос на маркетинг.Общо взето тенденцията високо качество-висока цена се спазва.Човек може да се ориентира по цената.

Българинът посяга все повече към френски  сортове, а  не почита българските, каза  още Янакиев, най- търсени в момента са купажните вина:

Робуваме на чуждото, масовите каберне, мерло, това са си френски сортове.Не, че не са хубави вината, но трябва да търсим нашето.Не чужденците, които дойдат тука, в България, да искат да дегустират българско вино, а ние да им предлагаме мерло и каберне. Ние имаме мавруд,гъмза, димят,памид.Трябва да възродим тяхната слава"

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

50% от потребителите със сметки от 22 лева за ток

По - малко ток сме изхарчили през първия месец на новата година, съобщават от енергодружеството. Основната причина е  по-топлото време тази зима.  Средното потребление на битовите клиенти в Югоизточна България през януари 2018 г. е 400 kWh, което е 17,8% по-малко спрямо година по-рано, когато е било 487 kWh. Близо 51 процента от потребителите ще..

публикувано на 09.02.18 в 12:07

Кражбите на ток в Бургас рязко са спаднали

Под 9% са загубите и кражбите на ЕВН за 2017 г, съобщават от дружеството. За да е ясно какво означава това, Петър Костадинов от отдел „Комуникации“ обясни, че 1% загуба на електроенергия струва 10 млн. лв. Спестената енергия е достатъчна да захрани Бургас за година и половина, уточни той. През миналата година дружеството отчита, че е..

публикувано на 08.02.18 в 13:21

Пенсионерите искат, общинските съветници не дават

Пенсионери настояват да отпаднат ограниченията за броя на пътувания в градския транспорт. Зад тях застана и общественият посредник Тодор Стамболиев. Въпросът днес отново предизвика дебати в общинския съвет, на който бяха  одобрени преференциите за различни социални групи. Пенка Попова представи  в заседателна зала  причините, според които..

публикувано на 30.01.18 в 18:14

Приеха бюджета на Бургас за 2018 година

Общинските съветници одобриха днес бюджета на Бургас за 2018 година. Против бяха само съветниците от БСП, дебат на практика нямаше, а само изявления в подкрепа на финансовото предложения на администрацията. Още в началото  стана ясно, че с  820 хиляди лева  е увеличена макрорамката му. Това са средства, които ще отидат за дейности и проекти,..

публикувано на 30.01.18 в 17:14

Ж.Табаков : Без зелена зона през уикенда

Докладна записка, в която ще бъде предложено, да се намали цената на зелената зона и да отпадне платеното паркиране през уикенда, за района ,където бе въведено, ще внесе общинският  съветник Живко Табаков. Мотивите му са : Едната част на Бургас, там където е Централен плаж Бургас, е синя зона.В събота и неделя синя зона не се заплаща,В..

публикувано на 30.01.18 в 16:54

Здравната каса дава милион и половина повече на Бургаската болница

Милион и  половина повече ще бъде бюджетът на УМБАЛ Бургас тази година. Това са парите, които идват от Здравната каса, обясни днес кметът Димитър Николов.Те са договорени преди дни в София: Д-р Миразчийски е много доволен. Вдигайки този бюджет, ние ще можем да си позволим допълнително инвестиции за модернизирането на оборудването на болницата.Успоредно,..

публикувано на 30.01.18 в 16:44

Търсим голям инвеститор за логистичен парк "Равнец"

Водим преговори със стратегически инвеститор за индустриалната зона в Равнец, каза днес в Бургас народният представител Димитър Бойчев. Той разкри само, че фирмата е чуждестранна и е в сферата на автомобилостроенето. Бойчев заяви, че  лично Бойко Борисов се е ангажирал да презентира Бургас пред голяма компания с производство с висока добавена..

публикувано на 29.01.18 в 15:36