Българите предпочитат френски сортове и купажни вина

С водосвет и зарязване на лозята започна денят на св. Трифон в частна винарна между  Ахелой и Каблешково. Здрава  и богата реколта си пожелаха служителите, които вече години наред произвеждат марка качествени вина. Лозовите масиви са разположени на историческата Симеонова могила. Мястото е кръстено на Цар Симеон Велики, защото се предполага, че точно оттук той е ръководил и спечелил битката при Ахелой на 20 Август 917 година. Тук всеки сорт грозде е обособен в отделен парцел.Ръчно набраното грозде се транспортира на разстояние не повече от 4-5 км. и се преработва веднага.

Вече сме в подготовка за бутилиране на новата реколта, каза технологът Николай Янакиев. Тя беше добра, тъй като гроздето беше много добро.Ще очакваме потребителят да си каже последната дума. През последните години в страната се наложи тенденцията, цената да е съотносима с качеството на вината, заяви Янакиев

По -високият клас вина са по-скъпи,масовите вина са по-евтини. В България последно време може да се случи някое вино с по-висока цена да е по - некачествено, има и такива случаи.Но това е въпрос на маркетинг.Общо взето тенденцията високо качество-висока цена се спазва.Човек може да се ориентира по цената.

Българинът посяга все повече към френски  сортове, а  не почита българските, каза  още Янакиев, най- търсени в момента са купажните вина:

Робуваме на чуждото, масовите каберне, мерло, това са си френски сортове.Не, че не са хубави вината, но трябва да търсим нашето.Не чужденците, които дойдат тука, в България, да искат да дегустират българско вино, а ние да им предлагаме мерло и каберне. Ние имаме мавруд,гъмза, димят,памид.Трябва да възродим тяхната слава"

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

"Репортер 5" на 20 август

Ето и какво ще има в предаването днес: - В темата ни на деня ще проследим напрежението между родители и ученици заради предложението училище "Добри Чинтулов“ да бъде преместено в сградата на съседното в комплекс „Изгрев“ учебно заведение "Йордан Йовков“. - От Сливен ще разберем подробностите за смъртта на родилка. Роднините обвиняват лекарите..

публикувано на 20.08.18 в 16:01

Специализирано изложение за бременни и семейства с деца ще се проведе през септември

Специализирано търговско изложение за бременни жени и семейства с малки деца - "Бебе Зона", ще отвори врати на 15 и 16 септември в Експоцентър "Флора" Бургас. Целта е да помогне на семействата да направят правилния избор за здравето, безопасността и комфорта на своите деца. Изложението ще бъде разделено в три части - търговска, медицинска и..

публикувано на 20.08.18 в 15:53

Обединение на две училища създаде напрежение сред родители и ученици (ОБНОВЕНА)

Напрежение сред родители и ученици породи предложението училище „Добри Чинтулов“ да бъде преместено в сградата на съседното в комплекс „Изгрев“ учебно заведение“ Йордан Йовков“. Едните са недоволни защото няма да имат възможност да изпълняват индивидуалните си занимания, специализирани в профил музика, а другите са против самата музика, която ще пречи..

обновено на 20.08.18 в 14:31

Три пъти по-малко дървета има по ул. "Левски" след ремонта

След ремонта на бургаската улица „Левски“ са били премахнати голяма част от дърветата там. Това е в отсечката между Уилям Гладстон и ул. Калоян.   Наши слушатели ни сигнализираха, че жегата в слънчев ден е непоносима. Причината е, че огромните дървета, които са осигурявали сянка, сега липсват. На техни места са поставени млади фиданки с по няколко..

публикувано на 21.08.18 в 07:35

"Булевард Демокрация" - на 20 август

Шефката на Агенцията по вписванията, дето вече е бивша, понамекна за политически натиск да се замаже гафа с изчезналия Търговски регистър. Той се върна, ама кой е виновен за временната му липса, още не се знае. Естествено, у нас, казването на „А“, не води до казване и на „Б“. Премиерът Борисов пък поискал Ралица Агайн, от Комисията по финансов..

публикувано на 20.08.18 в 13:02

Няма битово-фекално замърсяване на водата в тръбата на Атанасовското езеро

Няма битово-фекално замърсяване на водата в тръбата на Атанасовското езеро, сочат резултатите от пробите, взети в началото на този месец. Това каза в откритото студио на Българското национално радио в Бургас директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Тонка Атанасова. Припомняме, че видеото, което беше снимано и разпространявано..

публикувано на 20.08.18 в 08:21

За нова експертиза настояват родителите на починалата родилка в Сливен

Десетки излязоха снощи на мълчаливо бдение пред многопрофилната болница „Д-р Иван Селимински“ в  Сливен,  в знак на подкрепа на родителите на починалата в родилно отделение 33-годишна  Ренета Томова. Пред събралите се хора роднините ѝ отново поискаха съд за началника на отделението  д-р Таня Пашева и екипът ѝ, който е асистирал по време на фаталното..

публикувано на 20.08.18 в 07:38