Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община и съветници търсят решение как да се финансират спортните клубове

Финансирането на спортните  клубове от общината в Бургас ще бъде спряно. Причината е разминаване между министерска и общинската наредба да осигуряване на средства за спортистите. В момента местната администрация и комисията по спорт търсят решение на казуса, за да не останат без пари клубовете.

За проблема съобщи на заседание на комисията по спорт председателят й Калчо Белов. Процедурата е  докладна записка, която предлага наредба  за отменя на съществуваща наредба  и създаването на нова наредба. Тя трябва не само да се синхронизира с документи  на министерството на финансите, но и да промени системата, по която се отпускат средства на клубовете. Проблемът е ,че това ще забави във времето парите към клубовете, които вече са гласувани от общинския съвет. На практика спортистите няма да имат средства за подготовка. Ако парите не бъдат спрени  държавата ще глоби кмета 

Белов обясни, че трябва изцяло да се промени начинът на финансиране:

"Винаги ще има някои, които ще вземат много, а не го заслужават.Когато правехме това нещо, правехме го с мисълта, че ще има само добронамерени, прекрасни, мили хора.Обаче , се оказа, че не е точно така.Затова трябва да вземем решение, по кой път да тръгнем -по план сметки или като точки. "

Антон Коджабашев предложи  да се измисли  метод за да бъдат осигурени пари  и даде пример:

"Все пак някакви средства да вземат, те минаха с бюджета.От залата по щанги идвам. Там положението е трагично.Най-вероятно няма да могат да участват във втория кръг, пък става въпрос за едни 1 500 лв.."

За временно финансиране бе и Николай Иванов:

"Ако е възможно,тези клубове да си подадат някакъв списък със състезанията за първата половина на годината. Да им се даде някаква част от парите, спрямо средствата ,които миналата година са получавали.Това може да са 25 процента, да не спираме тези хора от състезания."

Веселина Деведжиева,  началник отдел "Спорт," обясни, че новата наредба може да е готова чак през лятото, затова може да се работи по друг вариант ,сходен с този, по който се дават пари на клубовете от федерациите:

"Подава се финансовата  план -сметка  с исканите средства от община Бургас.Прави си разчет самият клуб. Клубовете подават към федерациите проектите си и го защитават.Същото да направим и тук.Нямаме време."

Ресорният  кмет д-р  Лорис Мануелян обясни, че ако се премине на работа с логаритъм няма да има нужда от наредба:

"Няма наредба,която е направена и да работи съвършено. Винаги е било на принципа проба-грешка.На времето работихме без наредба, на базата на логаритъм."

Решението бе да се съгласуват действията между правния отдел на общината с зам кмета по финанси Красимир Стойчев. След това предложението да бъде обсъдено на извънредно заседание в комисията и да се предложи за обсъждане в общинския съвет.

Повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3 шампионски титли за състезателите по св. борба на "Черноморец"

С отличия се завърнаха състезателите от клуба по свободна борба "Черноморец" от Държавното първенство. Те завоюваха 3 шампионски титли, общо 7 медала и отборно второ място. Всички са възпитаници на  СУ "Юрий Гагарин". Лично-отборният шампионат в Сандански премина при силна конкуренция, като участие взеха 243 момчета до 15 години от 52 клуба от..

публикувано на 22.04.24 в 12:33

"Нефтохимик" спечели в Планиница

ФК „Нефтохимик“ спечели гостуването си на „Балкан 1980“ (Планиница) с 2-1 в мач от шампионата на АОГ. Срещата премина оспорвано, като головете паднаха през първата част на мача. Зелените от Бургас поведоха в 20-тата минута, след отсъдено нарушение в наказателното поле на домакините. Денис Токмак, който в тази среща игра на върха на атаката, беше спънат..

публикувано на 22.04.24 в 07:48

Бургазлийката Ева Брезалиева с два медала на Световната купа в Баку

Бургазлийката Ева Брезалиева  се окичи със сребърно и бронзово отличие от финалите с топка и с обръч  на световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).  В първия финал с обръч състезателката на Бранимира Маркова  изгра много добре съчетанието си. С оценка от 34.650 точки (18.500 трудност; 8.150 артистичност; 8.000 изпълнение)..

публикувано на 21.04.24 в 16:25
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова се измъкна от трудна позиция и направи реми с Катерина Лагно

Нурглюл Салимова завърши реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените, който се провежда в Торонто.  В 13-ата си партия на канадска земя българката,  с белите фигури, успя да се измъкне от много трудна позиция срещу рускинята Катерина Лагно и на 45-ия ход двете се съгласиха да разделят точката. По..

публикувано на 21.04.24 в 08:36

100 души бягаха в първия Созопол Рън в дъжд, студ и вятър

Първият маратон Созопол Рън се проведе при изключително тежки атмосферни условия - дъжд, студ и вятър. Въпреки всичко в него се включиха 100 състезатели. В дългите дистанции - 5 и 15 км. бягаха 23 жени и 48 мъже. Останалите - деца и начинаещи, след които и част от организаторите, пробягаха 1 км. В състезанието, организирано от Българската федерация по..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Мартин Стоев ще води ВК "Нефтохимик 2010" и през сезон 2024/2025

Шесткратният шампион на България ВК Нефтохимик 2010 обяви официално на сайта си, че Мартин Стоев ще бъде старши треньор на тима и за следващия сезон 2024/2025. Той  пое „нефтохимиците“ на 21 януари тази година, след раздялата с Атанас Петров, с когото отборът стана шампион за 2023 година. Като треньор, 52-годишният Стоев е бронзов медалист с..

публикувано на 20.04.24 в 11:12

Първият шосеен пробег „Созопол рън“ ще се проведе днес

Първият шосеен пробег „Созопол рън“ ще се проведе днес.  Две са категориите – 15 км. и 5 км. Предвидена е и по-малка дистанция от 1 км., в която може да се включат и деца. Събитието е част от отбелязването на 100-годишната от създаването на българската лека атлетика.  Стартът и финалът на състезанието ще бъде пред църквата „Св.св. Кирил и..

обновено на 20.04.24 в 08:37