Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Бачийски отговоря на Евгений Мосинов

Снимка: cek.bg

По повод коментари на Евгений Мосинов и други обществени фигури на сайта ни, относно пресконференцията СТИГА БЕЗОБРАЗИЯ  на Константин Бачийски, публикуваме без редакторска намеса,като право на отговор, позицията на Константин Бачийски. Тя бе изпратена на редакторската ни поща  днес 26 февруари 2018 :

 "Във връзка с организираната от мен пресконференция на тема СТИГА БЕЗОБРАЗИЯ и последвалите публични реакции от страна на общински съветници и ректора на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" държа да отбележа следното:

В последните дни много политически лица, заявиха, че застават в подкрепа на новия медицински факултет. Аз не познавам някой общински съветник, който да е против това, но докато едни изразяват своята подкрепа само на думи, други го показват с делата си. Доколкото зная аз съм единствения съветник, които преди гласуването миналата година отдели време да коментира проекта за медицинския факултет с ректора доц. Миткова и още тогава се разбра, че първоначално планираните средства от продажбата на ДКЦ IIIняма да са достатъчни и затова на сесия се борих за увеличаването на продажната цена, както трябваше да е по наредба, за да може да  вкараме повече средства в университета, с които да изградим една много по-добра база и да дадем по-добри условия за обучение на бъдещите студенти, без да се правят съкращения от обекта , както се обяви в последствие. Освен , че това е изискването по нормативна база, това че средствата отиват за създаване условия за обучение на студенти в сферата на здравеопазването би трябвало по-лесно да получим разбиране от бъдещия инвеститор за причината да плати търсената по закон сума при положение , че от тези бъдещи кадри той сам ще може да се възползва. Спомням си след самата сесия доц.Миткова ме поздрави и ми благодари за помощта, затова останах изненадан, когато преди няколко дни излезе с теория за конспирация, че едва ли не тази пресконференция и борбата ми да се спази закона и да се вкарат повече средства в университета пречи за реализирането на тази благородна идея. С доц. Миткова поддържаме редовно контакти чувайки се и по други въпроси за развитието на университета , като по някой от тях работя още преди тя да стане ректор, като от всичките ни срещи съм показвал , че винаги университета може да разчита на мен. 

След дадената пресконференция под надслов СТИГА БЕЗОБРАЗИЯ за продажбата на поликлиника в М.Рудник - ДКЦ IIIпо начин противоречаща на наредбите на Община Бургас и нередностите по процедурите забелязвам, че от публикации в медиите фокуса се измества от реалния проблем за самите нередностите към един абсолютно несъществуващ въпрос – дали да има медицински факултет в Бургас. А дали да има такъв факултет решенията са взети много отдавана и към момента на пресконференцията не е съществувала реална пречка за неговото реализиране, както и в последствие се установи и че Община Бургас ще преведе парите. Съвсем отделен въпрос е защо общината е чакала да се повдигне темата в публичното пространство за да го направи. Освен парите от ДКЦ III Община Бургас има отпуснати около 600 000лв от бюджета за тази година. Иначе и на самото заседание между третото и четвъртото прегласуване коментирахме с кмета, че при положение , че парите трябва да се ползват сега, защото както той сам каза до месец предстои акредитация. Отговора ми бе няма как да ползваме тези пари от продажбата от поликлиниката в този момент, защото процедурата е много дълга - освен , че се чака, около седмица да подготовката на протокола от общинския съвет , минават 14 дни през областния управител, след което ако влезе решението в сила се стартира процедура в Търговския регистър, където в тримесечен срок всички кредитори могат да заявят своите претенции и чак след изтичането на този срок може да стане самото вписване, тоест приключването на намаляване на капитала. Поради тази причина предложих няколко варианта от къде може да ползваме средства веднага, докато се реши въпроса с тази продажба противоречаща на нашите наредби – понеже наскоро гледах справка с парите на общината, които са по сметки и депозити към настоящия момент. Отделно Община Бургас разполага с огромен ресурс от натрупани недобори и от такса битови отпадъци, която не може да се ползват за нищо друго освен по предназначение , но гледам че до сега общината ги ползва като временна парична помощ, с която оперира когато и е необходимо и в последствие ги възстановява. Разгледахме и други източници за временно финансиране.  Общината разполага с възможности да направи , не един ами дори два нови факултета. Всичко е въпрос на приоритети, желания и управленски решения, които всеки един грамотен кмет би могъл да вземе. След като аз виждам решения би трябвало и кмета да може да се справи с това, ако медицинския факултет наистина е приоритет и за него, още повече че вече сме коментирали съвместно тези варианти.

Това са фактите! Всичко друго е хвърляне на прах в очите на хората и прикриване на основния проблем, за който направихме пресконференцията , а имено безобразията, които се случват при някой от решенията на общинския съвет.

От всички онези, които се опитват да омаловажават проблема за допуснатите нередностите и безобразията, които разкрихме се правят изказвания, че едва ли не сме започнали предизборна кампания, а аз дори и не се сещам за избори и даже не съм мислил дали да участвам в следващите, понеже бизнеса ми е основно международен и се налага твърде често да пътувам. Аз бих попитал всички тези хора говорещи за избори, дали според тях беше предизборна кампания, когато разкрих преди години така наречената афера Бургасленд, при която общината щеше да получи гарантирани 5.5 стотинки на м2 за месец от морската градина при средногодишна месечна цена от 25лв/м2 по наредба ? Дали беше предизборна кампания фонда за стимулиране на полети към летище Бургас благодарение, на който още следващия месец жителите от региона ще могат да пътуват до над 10 международни дестинации? Предизборна програма ли е намаляването на такса битови отпадъци за бизнеса почти на половина, за което водих битка две години?  Усилията, които водя за спасяването на стадион Черноморец и това ли е предизборна кампания? А може би предизборна кампания е противопоставянето ми срещу вдигането на такса битови отпадъци за гражданите за текущата година, за която както знаете се бях подготвил отново да излъчвам материали, но след преведените конструктивните разговори с администрацията и след като тя оттегли искането си, не пуснах тези неща в нито в залата , нито на пресконференция, защото бях постигнал целта да няма увеличение на таксата за гражданите, а иначе материалите не бяха по-малко скандални и щяха да постигнат поне този ефект, които се получи с тази пресконференция под надслов СТИГА БЕЗОБРАЗИЯ и сигурно пак щяха да ги обявят за предизборни.  Ако всички гореспоменати дейности ги считате за предизборна кампания, явно аз никога не съм излизал от нея, защото работя по такива казуси от момента, в който съм станал общински съветник.  Но аз не търся медийна изява и затова тези неща остават незабелязани за голяма част от гражданите. За мен е важно да постигна съответната цел в обществена ползва, за която се боря. Може би много от колегите, си мислят, че водим предизборна кампания, защото явно се сещат за обществените проблеми основно преди избори !!! А всеки един общественик, които работи в полза за гражданите трябва да го прави през цялото време на своя мандат, както гласи и клетвата, която полата всеки съветник :“Във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Община Бургас и да работя за тяхното благоденствие.”Силни думи, но въпросът е кой как ги изпълва със съдържание.

Отделно виждам, че уважавания от мен г-н Мосинов, говори какви били мнозинствата за взимане на решения, но аз нито по време на пресконференцията твърдя, че трябва да са други, нито по обжалванията, които съм правил жаля тези мнозинства, даже не ги и споменавам . Тоест отново има изместване на фокуса от самия проблем към несъществуващ такъв. Ние разглеждаме само и единствено порочната промяна на протокола от заседанието на общинския съвет, за което се оказа, че никой не знае от общински съветници, с които бях говорил включително и такива от ГЕРБ. Излиза, че няма значение какво точно гласуваме и приемаме в зала , защото после може взетите решения да се променят и то без това да е известно на самите съветници, което лично на мен ми звучи скандално. Отделно видно от НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА  УПРАЖНЯВАНЕ ПРАВАТА НА СОБСТВЕНОСТ В ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА според чл.18 продажбата на такива имоти става само чрез публичен търг или публично оповестен конкурс по ред, определен в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общински имоти и вещи, където според Чл.51. се извършват по пазарни цени, но не по-ниски от данъчните им оценки на съответните имотите. Реално продажбата на тези имоти става в нарушение на тези разпоредби без търг и конкурс и на значително по-ниска цена от данъчната оценка на имота , вероятни с пропуснати ползи за обществото в особени големи размери.

Въпреки заявената позиция от г-н Мосинов, с която ме укорява за направените разкрития,  получих няколко поздравления от неговите съпартийци, като някой даже се извиниха за изразената от него позиция.

Колегата Мосинов твърди, че се застрашавала инвестицията в образованието , но както вече стана ясно единственото нещо , което се застрашава е разкриването пред гражданите на някой порочни гласувания и практики в общинския съвет по теми с изключително обществено значение. Спомням си как г-н Мосинов след гласуването в края на заседанието за продажбата на ДКЦ III, когото го укорявах защо не се противопоставя на тази сделка той заяви, че може и да съм прав, но не бива да се скача срещу тази продажба и доводите, който изтъкна нямаха нищо общо с правото. Затова много важно е човек освен да е подготвен, да знае и да може , което разбира се е задължително, но не и достатъчно условие да работи в обществена полза,  Много по-важно е от какви мотиви човек се води в делата, които върши.

Благодаря на всички граждани, които ме подкрепиха в това начинание, като всички те могат да разчитат, че продължавам да работя в обществена полза, както съм го правил до сега.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Щилянов

Новият председател на БСП в Сливен стяга редиците преди изборите

Обединение на хората симпатизиращи на лявата идея в Сливен. Това обяви като основна цел новоизбрания председател на общинската организация на БСП Сливен Стефан Щилянов.  Щилянов обяви, че ще търси начини напусналите партията миналата година преди местния вот отново да бъдат върнати.   "Познавам всички тези, които по един или друг начин..

публикувано на 29.03.24 в 15:15

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от..

публикувано на 28.03.24 в 13:15

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков или Димитър Главчев.  "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го..

публикувано на 28.03.24 в 13:07

ИТН върна мандата. На ход е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет.  ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна! "Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в..

публикувано на 28.03.24 в 11:50

Общинският съвет в Сливен заседава днес

Предстои днес Общинският съвет в Сливен да синхронизира Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия със Закона за корупцията.  Една от спорните  точки в дневния ред ще бъде свързана с финансирането на местния футболен клуб ОФК Сливен, чийто президент е Йордан..

публикувано на 28.03.24 в 08:21

Третият мандат - в ръцете на ИТН

Днес в 11.00 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха от президентството. Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура  и състав или да я върне...

публикувано на 28.03.24 в 08:17

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха от президента и избори 2 в 1

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна, поискаха избори 2:1 и обявиха, че няма да участват в разгворите за третия мандат. "Връщам мандата неизпълнен", каза Николай Денков и отбеляза, че няма подкрепа за реформите.  ПП-ДБ при президента: Взеха папката с..

публикувано на 27.03.24 в 15:50