Милка Стоянова и нейната съдбовна „Крайбрежна поема“

Дванайстата поетична книга на Милка Стоянова пресъздава морето и брега като отреден за човека свят. Едновременно този свят е дар, но и той самият става сътворител на избори и съдби, отбелязва Добрина Топалова за „Крайбрежна поема“.

Жената е ситуирана в пространството на брега, в дома и зад прозореца. Притихнала, вглъбена в себе си, призвана да омекоти и най-тежкия поглед, да проясни и най-мъгливия ден.

Милка Стоянова може да разкаже за всичко в една поетична картина, в която избрани знаци  почти в плакатна композиция се пренареждат в най-различни композиционни версии. Като че ли езикът се стреми да се отърси максимално от наноса на литературната суета.

Тази книга рисува пред нас първичните линии и овали на живота. Някой търси в маринистичен пейзаж изначалните, сътворенчески предопределените роли на човека и нещата в битието. И защото са позабравени, настоятелно повтаря контурите, ритуално ги удебелява, за да не избледнее в каприза на времето това, което е отвъд него, добави Топалова.

Изпитвам особена любов към "Крайбрежна поема". Не защото е последна в поредицата ми от книги, свързани с морето, а защото мисля, че най-точно характеризира моята душевност. Тя е много близка до душевността на моряшката жена-онази, която остава на брега, след като нейният любим е отплувал с кораба,жената, която чака своя любим да се върне, казва Милка Стоянова.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Антологията „Те са тук“ беше представена в Бургас

Антология на починалите бургаски поети беше представена в Бургас. Тя включва 47 имена, като се започне от Дядо Благо и Вен Тин, премине се през Паулина Станчева и Христо Фотев, за да се завърши с Николай Искъров и Петя Дубарова. Антологията е дело на Недялко Йорданов и Георги Райков.  Всеки от бургаските поети е представен със снимка,..

публикувано на 13.12.18 в 17:23

Представят сборника с доклади по повод 1100-годишнината от битката при Ахелой

Сборникът с докладите от международната научна конференция на тема „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при река Ахелой, 917 – 2017” ще бъде представен официално днес в градската художествена галерия „Дечко Стоев” в Поморие. Конференцията се проведе през октомври 2017 г. като част от юбилейното честване..

публикувано на 13.12.18 в 15:22

Център „Алеф” поставя началото на музейна сбирка за историята на еврейската общност

Да бъде своеобразен пазител на паметта е една от каузите на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас. След като създаде документалния филм за бургаските евреи „Да помним”, сдружението се насочи към идеята да създаде минимузей за историята на еврейската общност в България. За това как евреите са живели в мир и..

публикувано на 13.12.18 в 14:59

Актрисата Димитрина Тенева чества 70-годишен юбилей

Една от емблемите на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, актрисата Димитрина Тенева, отбелязва своя 70-годишен юбилей с бенефисен спектакъл. Събитието ще се състои днес от 19 ч., когато зрителите ще могат да я видят в спектакъла “Лес” от А.Н. Островски, дело на режисьора Богдан Петканин. Сред най-запомнящите  роли на..

обновено на 13.12.18 в 10:28

Неделно матине посреща меломаните на "Флората"

Солистите на Държавна опера – Бургас ще съберат почитателите на класическите оперни творби тази неделя, 16 декември, от 11 часа, в Експозиционен център „Флора“. На чаша кафе, ароматен чай и хрупкави бисквитки публиката ще чуе арии и дуети от оперната и оперетна класика, събрани в проекта „Вокален бутик“. Солистите Мария Цветкова, Нона..

публикувано на 12.12.18 в 17:38

Допълнително обучение по български език и равен достъп до образование

Шест  общински училища и 3 професионални гимназии в Бургас финализираха дейностите по проекта за приобщаване на децата от различните етноси. В продължение на две години той осигури безвъзмездно финансиране от 650 хиляди лева за по-добра образователна среда и устойчиви резултати. Дейностите, свързани с родния език по проекта, доведоха до..

публикувано на 12.12.18 в 15:52

За обичая "Полазване" разказват по време на музейната лекция в събота

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава тази събота, 15 декември с лекция, посветена на народния празник Игнажден и поверията свързани с него в Странджа. Лектор ще бъде уредник от Етнографската експозиция Красимира Дубарова. В календара 20 декември (Игнажден) е много близо до зимното слънцестоене. Това е..

публикувано на 12.12.18 в 12:00