Милка Стоянова и нейната съдбовна „Крайбрежна поема“

Дванайстата поетична книга на Милка Стоянова пресъздава морето и брега като отреден за човека свят. Едновременно този свят е дар, но и той самият става сътворител на избори и съдби, отбелязва Добрина Топалова за „Крайбрежна поема“.

Жената е ситуирана в пространството на брега, в дома и зад прозореца. Притихнала, вглъбена в себе си, призвана да омекоти и най-тежкия поглед, да проясни и най-мъгливия ден.

Милка Стоянова може да разкаже за всичко в една поетична картина, в която избрани знаци  почти в плакатна композиция се пренареждат в най-различни композиционни версии. Като че ли езикът се стреми да се отърси максимално от наноса на литературната суета.

Тази книга рисува пред нас първичните линии и овали на живота. Някой търси в маринистичен пейзаж изначалните, сътворенчески предопределените роли на човека и нещата в битието. И защото са позабравени, настоятелно повтаря контурите, ритуално ги удебелява, за да не избледнее в каприза на времето това, което е отвъд него, добави Топалова.

Изпитвам особена любов към "Крайбрежна поема". Не защото е последна в поредицата ми от книги, свързани с морето, а защото мисля, че най-точно характеризира моята душевност. Тя е много близка до душевността на моряшката жена-онази, която остава на брега, след като нейният любим е отплувал с кораба,жената, която чака своя любим да се върне, казва Милка Стоянова.  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Островът, на който живеят изкуствата

От край време остров Света Анастасия е бил средище на артисти, поети писатели художници. Това отбелязва управителят му Павлин Димитров. Джаз по залез слънце  ще звучи на 1 юли (неделя), когато остров Света Анастасия ще представи на своите гости концерта „Ray on My Mind“ – един спектакъл, включващ някои от незабравимите хитове на Рей..

публикувано на 21.06.18 в 10:38

Ансамбъл "Филип Кутев" излиза на сцената на Летния театър

Над 50 професионалисти от ансамбъл "Филип Кутев" гостуват тази вечер в Бургас на сцената на Летния театър. От 20ч след тригодишно прекъсване ансамбълът представя за първи път тук концерт-спектакъла "Фолклорни класици". Публиката ще види творческите постижения на ансамбъла от създаването му през средата на ХХ век до днес, завещани от..

публикувано на 21.06.18 в 08:40

Модно ревю ни връща 1650г. пр. Христа

Генералното консулство на Република Турция в Бургас и Пристанище Бургас организират модното дефиле „Хетско слънце над Бургас“. От 20.00 ч. в Морска гара ще бъдат представени типични облекла и накити, носени по време на Хетското царство, информация за които е достигнала до наши дни след археологически проучвания. Хетите са древен народ,..

публикувано на 21.06.18 в 08:37

Бургаският музей с признание за опазването на нематериалното културно наследство

Регионален исторически музей Бургас бе отличен с Грамота за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Това се случи на официална церемония, на Министерството на културата за десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ през 2008 г. и Европейската година на..

публикувано на 20.06.18 в 15:40

Китара с автографите на всички участници за един от зрителите на Burgas Jam

Заедно със страхотните китаристи, на сцената в новия Burgas Jam ще излязат някои от най-добрите барабанисти на България, за да се изправят един срещу друг в оспорван и шумен drum battle. Това е и новият елемент тази година, каза пред БНР Бургас китаристът на "Горещ пясък" Светослав Михайлов, който е част от организационния екип. Двубоят ще бъде..

публикувано на 20.06.18 в 14:18

Прожектират „Синьо сърце“ в Бургас

Филмът "Синьо сърце" ще бъде прожектиран днес от 21:00 ч. на откритата сцена "Охлюва". Събитието е част от световната кампания "Да спасим синьото сърце на Европа". Разпространението на филма "Синьо сърце" започна на 28 април 2018 година. Световната премиера се състоя в Босна и Херцеговина и бе последвана от прожекции на Балканския полуостров и..

публикувано на 20.06.18 в 09:07

С три награди и две поощрения си тръгнаха бургаски деца от конкурса „Искри“ на БНР

Десетгодишната Биляна Бадалова от Литературно студио "Митични птици" към НЧ "Л. Каравелов 1940" получи специалната наградата за поезия на името на основателката на детското списание "Славейче"  - Радка Станимирова. Наградата й бе част от тридесет и петото издание на Националния конкурс за детско литературно творчество "Искри" на Българско..

публикувано на 19.06.18 в 14:09