Новосъздадения „Бургаски черноморски туристически район“ – с основна цел да представя региона зад граница

Това подчерта в студиото на БНР-Бургас носителят на идеята и двигател за обединяването на общините от южното Черноморие в обособен туристически район - Живко Табаков – общински съветник от реформаторския блок,председател на постоянната комисия по туризъм в Об.Съвет – Бургас, и член на консултативния съвет по въпросите на туризма към кмета на община Бургас. Това пояснение повдигна въпроси относно целите и ролята на тази организация,която в този си мащаб,би трябвало да обедини всяка съставна част и бранша от местния туризъм за обща , ясна и целенасочена политика за развитие и популяризиране на регионалния туристически продукт, а не в крайна сметка да се окаже, че ще се харчат пари за поредните дейности -„на парче“, само за борси в чужбина и рекламни брошури!? В отговор Живко Табаков се обоснова със заложената концепция и идеята , че реализират най-голямата туристическа организация, подпомогната с финансов ресурс от членския внос на общини,сдружения и отделни членове, както и очакващи държавна подкрепа от министерство на туризма, за разлика от вече съществуващите туристически организации на региона ,за които според неговите думи е трудно да финансират представяния по международни туристически борси, и дори рекламни материали .Ето още какво каза за същността на организацията Живко Табаков за предаването за туризъм „Виа Понтика“:


В очакване са на още членове, но и в търсене на изпълнителен директор, с опит в маркетинга, рекламата и туроператорската сфера!?  А, очакваното обединение на хората в туризма от южното Черноморие за сега ще следва зададената насока в обединение на забележителностите и ресурсите в общ продукт,който да се представя на международните изложения ! Но, в какво още ще бъде насочена дейността на организацията, и отново – за покриването с вече утвърдените в областта – регионални туристически асоциация,Камара и др. Кое е по-различното?


Учредителното събрание избра Управителен съвет от седем членове. Община Бургас се представлява от Живко Табаков,и общините Малко Търново, Несебър, Поморие, Созопол, Царево представяни от своите кметове. За председател на УС бе избран кметът на община Приморско д-р Димитър Германов. Контролният съвет включва трима членове представители на  Югоизточен съюз на екскурзоводите "Ваня Райкова" ,„Сдружение на хотели и ресторанти“ – Поморие и представител на Министерство на туризма, съгласно изискванията на Закона за туризма.

И още от учредяването и първите стъпки,планове пред новата организация ,които си поставя – във звуковият файл от разговора със Живко Табаков:


До колко ще успее и ще оцелее ли новата организация „Бургаски черноморски туристически район“ – ще зависи единствено от техните действия и решения. Заедно с вас – нашите слушатели  и хората в туризма ще следим нейното развитие, така че очаквайте още по темата ,а цялото предаване можете да чуете тази събота след 08:00ч. в ефира на БНР-БургасВИЖТЕ ОЩЕ

„Вашата ваканция“ – 2018г.с повече участници, но и с поредно отсъствие от страна на туристическия бизнес

В същото време само седмици след първите чартъри , се констатира повишаване броя на пристигнали туристи от новите дестинации!? Така стартира 16-то издание на туристическата борса „Вашата ваканция“ организирана от Бургаската регионална туристическа асоциация, с подкрепата на община Бургас, а председателя на асоциацията Соня Енилова поздрави с -..

публикувано на 13.04.18 в 14:41

„Тур Странджа“ от край до край – 170км пеша или на велосипед!

Изборът е ваш, а предложението е на клуба за приключения сред природата „Зелена Странджа“,които представиха най-новият си и най-дълъг маршрут от началото на Странджа при гр.Елхово, до края и на морския бряг при Ахтопол, или Резово. Цели 170км избор за приключения, разходки, каране на велосипед и разглеждане на природни и археологически..

публикувано на 21.03.18 в 11:30

Парола: „Уикенд в Пловдив“ !

Тази парола можете да използвате, ако сте решили да се включите в първото издание на събитието организирано от сдружение „Съвет по туризъм“ на Пловдив – „Уикенд в Пловдив“. Една чудесна идея, която ви представихме миналата събота в предаването за туризъм на БНР-Бургас“Виа Понтика“ с председателя на сдружението инж.Любозар Фратев. Това е и добър..

публикувано на 09.03.18 в 19:30

„Културния туризъм“-ключовата дума в развитието на туризма между нашата страна и Р. Турция - в основата на проекта по трансгранично сътрудничество“Джойнт Тур“

Това бе част от изложената информация,от поредния етап по проекта „Съвместни инициативи за промоция на трансграничния район България-Турция,като атрактивна туристическа дестинация – Джойнт Тур“ и кръглата маса състояла се на 16.02.2018г. в Бургас. Домакин бе Бургаската регионална туристическа асоциация- представяща нашата страна в проекта , а..

публикувано на 07.03.18 в 16:00

„Кукерландия“- 2018-та! Повече участници, повече сцени и много емоции с българските и чужди състави от 22 до 25 февруари в гр.Ямбол

„Кукерландия“- 2018-та! Повече участници, повече сцени и много емоции с българските и чужди състави от 22 до 25 февруари в гр.Ямбол Така на кратко може да се опише предстоящото 19-то издание на международния маскараден фестивал „Кукерландия‘ в гр.Ямбол, но това съвсем не е всичко, защото интереса за поредна година   се увеличава, както от..

публикувано на 20.02.18 в 12:34

Тодоровден – на паркура в Бургас! И на интересни занимания в конната база на Сливен! За празника ,конния спорт и туризъм – във „Виа Понтика“

В края на първата седмица от великия пост е Тодорова събота, или Тодоровден, а по народна традиция се отдава и почит към едно от най-важните за нашите предци животни – конят ! Както знаете почти навсякъде се организират състезания или т.нар. „кушии“ , а в повечето конни бази от рано отварят вратите за вас, за да можете да се докоснете по-близо..

публикувано на 20.02.18 в 11:49

Всичко за „Ваканция и Спа Експо“- 2018г.Най-голямото ни туристическо събитие! И в памет на Стефан Шарлопов, който българския туризъм загуби преди дни

Тази събота в предаването за туризъм „Виа Понтика“ ще ви представим най - важното наше събитие в туризма – 35-то издание на Международната туристическа борса“Ваканция/Спа Експо“,която събира участници и представители на туристическия бизнес от цял свят. Тя започва от 14 до 16 февруари. в Интер Експо Център –гр.София. Събитието се провежда..

публикувано на 09.02.18 в 14:37