Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на 13 фирми настояват за ремонт на улица "Осогово"

 13 собственици на различни фирми, които развиват дейност в кв. "Победа" в Бургас, настояват с писмо до общинския съвет  улица „Осогово"да бъде ремонтирана и осветена.В момента всички шофьори и десетките работещи в района, които преминават през  нея, попадат в  огромни дупки. Проблемът стои нерешен близо 15 години.

Около 100 души всекидневно преодоляват  неравния път и локвите по  улицата,  за да стигнат до работното си място. Още по- неприятно  е за  клиентите на търговските обекти. Така е и през зимата и през лятото,  разказват собствениците на фирми, които се опитват, години наред, да се преборят участъкът да бъде ремонтиран. Проблемът  възниква при разделянето на парцела на по-малки части, тогава улицата е останала частна собственост и до днес тя продължава да бъде такава, обясни Николай Петров, управител на една от фирмите :

"Улицата е все по натоварена, тук вече работят много фирми, с многобройни клиенти. Нужно е да работим и живеем в нормална среда. Разчитали сме на това, че Общината ще намери време  и средства да реши този проблем. До момента нищо не се е случило. Не ми е известно собственикът да има към нас претенции. Ние с него нямаме никакви отношения. Отношенията са между общината и него. Трябва да се постигне някакво разбирателство за собствеността на тази улица"

Общината и собственикът са водили дело, поясниха други собственици на терени:

"Преди 15 години не ни издаваха разрешение за пускане на обектите в експлоатация, след като Общината е дала виза за проектиране.Тези пътища принадлежали на фирма. Тогава, аз и мои колеги, направихме всичко, което е необходимо. Сигнализирахме Общината и енергодружеството. Общината е била издала разрешение за строителство за улиците, които не са нейни, но собственикът е завел дело, при което Общината е отнела  разрешителното за строеж на ЕВН . Ние не можехме да си пуснем сградите. Тогава обещаха в най-скоро време въпросът да бъде решен. Общината да обезщети със свои имоти, до ден днешен това не е станало. Ние тук работим, плащаме данъци, в същото време трошим коли. Още по -лошото е, че клиенти дойдат ли по този път, повече не идват при нас заради дупките. Претърпяваме и действителни загуби. По всички законни начини, може би и с гражданско неподчинение, ще търсим правата си!"

"Канализацията е изработена  с наши средства. Има си проект, по който си работим. Има си разрешение за излизане на "Тодор Александров" и на "Чаталджа". Това е една много удобна улица, която скъсява и разтоварва кръстовището. Хвърлили сме много пари. Направили сме го пътя до тука, остава да се асфалтира. Да има осветление. Тук работят на 100 души, няма никакво осветление, районът е криминогенен.

За трети път правим улицата  със собствени  средства, постоянно сигнализираме за проблема до Общината, допълват  други собственици:

"В момента тя пак е разрушена.Подавали се сигнали, снимки има, казват, че в срокове ще се предприеме нещо, минаха два месеца. Казаха, че трябва метеорологичните условия да се оправят, пък лятото ще има много движение, сигурно пак няма да стане."

"Мисля, че през 2015 година тук беше Магдалена Манолова, разговарях с нея, когато се асфалтира част от отсечката, за тези 100 метра от "Тодор Александров" насам. Тогава, аз лично, имах очакване, че всичко ще бъде направено, но се оказа, че не е така.Оттогава нищо не се е случвало."

"Аз лично много използвам тази отсечка, от логистична гледна точка, искам да потвърдя, че е много важна за жителите на Бургас.разтоварва ключови кръстовища за града. Имам над 20 автомобила, които ежедневно, на всеки половин час преминават.Амортизациите са огромни, изнася се чакъл, чак до "Тодор Александров". Пешеходци също използват този маршрут."

"Аз работя на автомивка .Хората не искат да идват да си мият колата, защото като я измият, излизат и тя веднага се цапа."

Потърсихме за коментар собственика на терена Жоро Георгиев, неговата позиция ще чуете в  програмата ни след великденските празници, а от пресцентъра на община Бургас отговориха на наше запитване, че са запознати с проблема. Предстои писмото, в което се настоява за ремонт на улица "Осогово", да бъде разгледано от две общински комисии през април.
Чуйте звуковия файл:




Снимка
Снимка
Снимка
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23