Продължава търсенето на злато в Странджа

Иван Жабов: Странджа планина е една от най-чистите в България и ние сме заинтересовани да не се случи втори Трън

Фирма проявява интерес към проучването на полезни изкопаеми на площта "Вършило" в Странджа. Същата тази фирма има разрешение да търси ценни метали в мините край созополското село Зидарово. Компанията получи и зелена светлина да сондира и землището на село Богданово, община Средец. На последната сесия Общинският съвет на Средец разреши на фирмата да разшири с още 150 кв.м района, който ще изследва.

Въпросната фирма има разрешение от министъра на икономиката още от 2014 година да прави проучвания за метални полезни изкопаеми и подземни богатства в землищата на Вършило, Индже войвода, Крушевец, Варовник, Дебелт, Драчево и Росеново.

Площите, които се наемат в село Богданово от фирмата, са съвсем законни, тъй като това са площи от категория „изоставени ниви“. Те са съвсем малки и по тях се предвижда да се направят геологопроучвателни дейности. Искам да уточня, че става въпрос за едно съгласие, което е дало Общинският съвет на град Средец за временно ползване върху този имот“, поясни пред "Хоризонт" кметът на Средец Иван Жабов.

Той каза още става въпрос за временно ползване за срок от шест месеца, тъй като едното заявление за временно ползване, подадено от фирмата изтича на 13-ти октомври 2018 година, а другото изтича един ден по-късно.

В рамките на тези шест месеца те трябва да извършват своите геологопроучвателни дейности и след като свършат да възстановят засегнатите площи в състояние, в което са били“.

Фирмата обаче не е заявила какви са й намеренията, след като приключат тези шест месеца, както и ако при проучването се натъкнат на т.нар. златна нишка, но община Средец няма да позволи да се повтори ситуацията в Трън.

„Странджа планина за момента в България е една от най-чистите планини, така че ние сме заинтересовани да не се случи втори Трън. Ние сме наясно, че ако там излезе злато, след неговия добив какво остава от земята и в атмосферата. Аз мисля, че няма да се допусне това, но в крайна сметка те си имат издадено надлежно разрешение  от министъра на икономиката във връзка с подземните богатства, така че след като изтече срокът от тези шест месеца, ще имаме ясни резултати“.

Жабов добави още, че приветства инвестиционните намерения на фирмата, тъй като това би отворило нови работни места и предвид това, че безработицата в района не е ниска, това би било една добра възможност. 

В звуковия файл можете да чуете интервю на Лора Търколева с Иван Жабов.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна зона за пенсионери на лечебната луга най-вероятно няма да бъде обособена

" Цената от два лева е достатъчно ниска за разходите, които се правят по поддръжката на територията на басейните ", обясни пред БНР - Бургас собственикът на предприятието „Черноморски солници“ Николай Пиронков. Дори хората плащали по-малката част, каза той. По думите му няма как да се обособи и безплатна зона за пенсионери, каквото е..

обновено на 27.06.19 в 14:34

Съветници с апел басейните с луга и кал да са безплатни

Да бъде обособена зона за безплатно използване на басейни с лечебна кал и луга, на територията известна като „Солниците“. Това предлагат в отворено писмо общински съветници, от групата на ГЕРБ в Бургас, до пловдивския бизнесмен Николай Пиронков - собственик на „Черноморски солници“. Басейните с лечебна кал и луга са в активите на..

обновено на 27.06.19 в 14:32

Бесарабски българи потеглят на 515-километров поход „По пътя на дедите ни”

Бесарабски българи от молдовското село Троица предприемат 515- километров пешеходен поход „По пътя на дедите ни”. Групата ще тръгне от ямболското село Ботево, от където техните прадеди са се изселили преди близо 200 години. Идеята да извървят пътя на своите предци е на учителя по биология и география Владимир Мъгла, който искал да открие корените си...

публикувано на 27.06.19 в 13:28
Динко Анастасов

Бургаски пожарникар спаси живота на удавник

Бургаски пожарникар спаси мъж от удавяне. Динко Анастасов успява да върне към живота човек от Омуртаг, след като го вижда, че умира в морето, на централния плаж в морския град. Мъж от Омуртаг живее втори живот, след като за малко не намира смъртта си в морето. Човекът, който го спасява е Динко Анастасов, водач на противопожарен..

публикувано на 27.06.19 в 12:57

Микробус с пътници катастрофира в Средец

Катастрофа е станала на кръстовището на ул. "Димитър Благоев" в Средец, информира Таня Маринова от социалните мрежи. В пътния инцидент е пострадал  микробус с пътници и товарен камион.  Тя информира, че няма пострадали. Очакват се на място да пристигне КАТ Пътна полиция. Потребители коментират, че това е втората катастрофа на това кръстовище в..

публикувано на 27.06.19 в 12:48

Нова автобусна линия ще свързва Терминал "Изток" и "5-ти километър"

„Бургасбус” информира, че от 01 юли /понеделник/ ще бъде въведена в експлоатация нова експериментална линия  № 5А , която ще обслужва 5-ти километър (района около Бухлевата воденица). Транспортната услуга от Северна промишлена зона ще се извършва в делнични (работни) дни в следните часове: сутрин: от Терминал Изгрев:  06:40; 07:10; 07:40 от..

обновено на 27.06.19 в 11:37

Кирил Балдев ще раздава безплатно книги утре във влака от София за Бургас

В петък, на 28 юни, пътниците  на влака от София за Бургас в 6.30 може да получат безплатно книга. Причината -да не скучаят по пътя към морето.Идеята е на Кирил Балдев, младеж,израснал в център  за деца без родителска грижа, за който това е поредна благотворителна кампания.Инициативите му са свързани със събиране на книги и даряването им на читалища...

публикувано на 27.06.19 в 10:58