Продължава търсенето на злато в Странджа

Иван Жабов: Странджа планина е една от най-чистите в България и ние сме заинтересовани да не се случи втори Трън

Фирма проявява интерес към проучването на полезни изкопаеми на площта "Вършило" в Странджа. Същата тази фирма има разрешение да търси ценни метали в мините край созополското село Зидарово. Компанията получи и зелена светлина да сондира и землището на село Богданово, община Средец. На последната сесия Общинският съвет на Средец разреши на фирмата да разшири с още 150 кв.м района, който ще изследва.

Въпросната фирма има разрешение от министъра на икономиката още от 2014 година да прави проучвания за метални полезни изкопаеми и подземни богатства в землищата на Вършило, Индже войвода, Крушевец, Варовник, Дебелт, Драчево и Росеново.

Площите, които се наемат в село Богданово от фирмата, са съвсем законни, тъй като това са площи от категория „изоставени ниви“. Те са съвсем малки и по тях се предвижда да се направят геологопроучвателни дейности. Искам да уточня, че става въпрос за едно съгласие, което е дало Общинският съвет на град Средец за временно ползване върху този имот“, поясни пред "Хоризонт" кметът на Средец Иван Жабов.

Той каза още става въпрос за временно ползване за срок от шест месеца, тъй като едното заявление за временно ползване, подадено от фирмата изтича на 13-ти октомври 2018 година, а другото изтича един ден по-късно.

В рамките на тези шест месеца те трябва да извършват своите геологопроучвателни дейности и след като свършат да възстановят засегнатите площи в състояние, в което са били“.

Фирмата обаче не е заявила какви са й намеренията, след като приключат тези шест месеца, както и ако при проучването се натъкнат на т.нар. златна нишка, но община Средец няма да позволи да се повтори ситуацията в Трън.

„Странджа планина за момента в България е една от най-чистите планини, така че ние сме заинтересовани да не се случи втори Трън. Ние сме наясно, че ако там излезе злато, след неговия добив какво остава от земята и в атмосферата. Аз мисля, че няма да се допусне това, но в крайна сметка те си имат издадено надлежно разрешение  от министъра на икономиката във връзка с подземните богатства, така че след като изтече срокът от тези шест месеца, ще имаме ясни резултати“.

Жабов добави още, че приветства инвестиционните намерения на фирмата, тъй като това би отворило нови работни места и предвид това, че безработицата в района не е ниска, това би било една добра възможност. 

В звуковия файл можете да чуете интервю на Лора Търколева с Иван Жабов.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 16 октомври

Добре, че са англичаните да ни кажат, че сме расисти, че да се обидим. И скочиха стотици защитници на толерантния български народ, припомняйки на островитяните, че са били робовладелци и търговци. Че у тях също е имало расизъм. Че у тях също има футболно хулиганство. Имало е, спор няма. Сигурно още има. Ама кому е нужна защитата в стил „вашите..

публикувано на 16.10.19 в 15:01

Монтира се улично осветление по пътя за "Елените"

Започна монтирането на осветление по пътя, свързващ Свети Влас с ваканционно селище „Елените“. Предвидено е издигането на 56  стълбове с височина 8 метра с енергоспестяващи лед крушки.  Поставянето на новото улично осветление по улиците „Вая“ и „Ясен“ в  Свети Влас също завърши. Монтирани са 12 стълба с двойни осветителни тела, снабдени с..

публикувано на 16.10.19 в 14:59

Заради комуникационни проблеми се срина банковото разплащане в страната

От цялата страна съобщават за проблем с банковото разплащане. В момента не може да се извършва плащане на ПОС терминал, както и да се теглят пари от банкомат. От една от банките потвърдиха, че причина е комуникационен проблем в системата на БОРИКА. От там не се ангажираха със срокове, но обясниха, че се очаква всеки момент системата да заработи както..

публикувано на 16.10.19 в 13:15

Мотопоходът срещу домашното насилие достигна Румъния

Мотопоходът срещу домашното насилие достигна румънските градове Плоещ и Урлати. Те са поредни точки след Бургас, Варна и Русе, в които посрещат посланието към следващите поколения за по-добър живот на жените и момичета в свят без насилие. Мотопоходът, преминал през Бургас, бе посрещнат на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина. След..

публикувано на 16.10.19 в 11:32

Бум на хепатит А в сливенското с. Градец

Висока заболеваемост от вирусен хепатит А е регистрирана в сливенското село Градец, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Според д-р Даниела Калева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ от началото на годината до седми октомври са регистрирани 65 потвърдени случаи, преминали болнично лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ..

публикувано на 16.10.19 в 11:21
Десислава Георгиева

"Каритас" и БНР - Бургас: Идват студени дни, да помогнем на бездомните

Благотворителната ни кампания „Дари и помогни“ продължава до края на октомври. Тя е по инициатива на сдружение „Каритас“ и е в подкрепа на бездомните в Бургас. Събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи, обувки , завивки. "Каритас - Бургас" помага на ден на близо 40 души, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и..

обновено на 16.10.19 в 09:17

Пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен в Сливен днес

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен в Сливен на 16 и 17 октомври. Той ще се намира от 10.00 до 16.00 часа в комплекс „Българка“, на паркинга западно от големия хипермаркет, съобщиха от Общината.  Основни групи опасни отпадъци, образувани в домакинствата са: -  Живак и живаксъдържащи уреди – живачни термометри и..

обновено на 16.10.19 в 08:22