Взривиха изоставена раница като част от антитерористично учение в ОУ"Г.Бенковски"

За броени секунди всички ученици от бургаското учебно заведение "Георги Бенковски" трябваше да бъдат евакуирани в двора на училището. Причината е провеждащото се там антитерористично учение. 
По сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в ученическа раница на първия етаж в сградата, абсолютно всички и персонал и ученици трябваше да използват 3 от общо -4-те изхода в основното училище, информира  директорът Петър Георгиев:
"Принципите за безопасност трябва да са спазени. Трябва да се евакуира училището в рамките на 3 до 4 минути. Едносменен е учебния поцес. Всяка година имаме евакуация. Тази година за първи път е антитерористично учение. През другите години е било обучението за бедствия, аварии, земетресения и пожари. Много бързо стана евакуирането в момента. Проверени са и санитарните помещения и възли. Последен излизам..."

 
Беше заграден с ленти и централният вход на учебното заведение, коментира за случващото се  Георги Илиев, началник на Пето Районно управление в Бургас:
"В момента както виждате се прави евакуация по учебна тревога. Поставена е раница с взривно устройство. Подадено е съобщение към тел.112. В момента пристигат и екипите на МВР - пожарна, полиция  и спешна помощ очакваме. От общината екипът, който действа при кризи и ще се разиграе обезвреждане на взривното устройство. Учениците излязоха навън изключително бързо."
А веднага след тях на място пристигна и екип на специализираният отряд за борба с тероризма. Раницата беше взривена от безопасно разстояние, но можеше да се наблюдава от всички учениците, зад заграждението:
"Беше малко страшно, защото се чу силно"
"Това беше много интересно, за първи път виждам такава бомба"
"Реагирахме бързо, а друг път така оставена раница не сме виждали"

Въпреки, че взривът уплаши една част от тях, учениците от ОУ"Георги Берковски" вече знаят какво да направят, когато видят съмнителна чанта или раница оставена в сградата на учебното заведение, което е и целта на този вид учения. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в бургаската прокуратура

Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Бургас организират „Ден на отворените врати” от 10.30 часа в Съдебната палата. Посетителите ще имат възможност да се запознаят  отблизо с дейността на Прокуратурата и да разговарят с  прокурори по въпроси, които представляват интерес.  Магистратите ще бъдат посетени от десетки ученици и студенти от гр...

публикувано на 20.04.18 в 08:13

Над 30 ученици гостуваха на бургаски съдилища

Апелативен съд – Бургас и Административен съд – Бургас посрещнаха над 30 бургаски ученици за „Деня на отворените врати“. Съвместната инициатива се реализира за трета поредна година, като целта й е учениците да получат представа за двете съдилища на територията на Бургаската съдебна палата и да се запознаят на място с видовете дела, които те..

публикувано на 19.04.18 в 17:16

Ден на отворените врати в бургаските прокуратури

Прокуратурите в Бургас организират „Ден на отворените“ врати утре (20.04), от 10:30 ч. Желаещите могат да се запознаят с дейността на държавното обвинение и да разговарят с прокурори по различни въпроси. Магистратурите ще бъдат посетени от десетки ученици и студенти от гр. Бургас. Гостите ще бъдат запознати и с Мобилния център на Окръжен..

публикувано на 19.04.18 в 16:22

Разпитват свидетели за взрива край "Петолъчката"

В Ямболския районен съд започна разпит на свидетелите по делото за взрива в базата за боеприпаси край пътен възел "Петолъчката". На 5 юни 2012 година при експлозията загинаха трима работници. Съдът отхвърли поредното искане на защитата на подсъдимите да не се дава ход на делото заради участие на Окръжната прокуратура в дело, подсъдно..

публикувано на 19.04.18 в 14:39
снимката е илюстративна

Автобус се запали по линията Бургас - Камено, няма пострадали

Автобус по линията Бургас – Камено се е запалил тази сутрин в движение. Няма пострадали пътници при инцидента. Сигналът е подаден в полицията около 10 ч. Пътниците, около 15 души, са изведени от превозното средство. Разследват се причините за запалването, което е тръгнало от двигателния отсек на автобуса.

публикувано на 19.04.18 в 12:39
снимката е илюстративна

Сгазиха и убиха велосипедист в Сливен

Велосипедист е бил блъснат и убит на разклона за сливенския квартал „Диньо Дачев“ снощи, съобщават от полицията. Сигналът е бил подаден на спешния телефон след 21 ч. Удареният велосипедист е 71-годишен мъж от Сливен. Пристигналият на място полицейски екип е констатирал, че смъртта на мъжа е настъпила, след като е бил ударен от автомобил, който..

публикувано на 19.04.18 в 12:36

На "Лесово" откриха в тайник на автомобил контрабандни цигари

Контрабандни цигари от необичаен тайник на лек автомобил откриха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово.  Тайникът бил специално изграден и монтиран под тапицерията в купето на автомобила, а за отварянето му служел предпазният колан на пътническата седалка до шофьора. „Иновацията" на контрабандистите е открита от митническите служители при..

публикувано на 19.04.18 в 09:34