Взривиха изоставена раница като част от антитерористично учение в ОУ"Г.Бенковски"

За броени секунди всички ученици от бургаското учебно заведение "Георги Бенковски" трябваше да бъдат евакуирани в двора на училището. Причината е провеждащото се там антитерористично учение. 
По сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в ученическа раница на първия етаж в сградата, абсолютно всички и персонал и ученици трябваше да използват 3 от общо -4-те изхода в основното училище, информира  директорът Петър Георгиев:
"Принципите за безопасност трябва да са спазени. Трябва да се евакуира училището в рамките на 3 до 4 минути. Едносменен е учебния поцес. Всяка година имаме евакуация. Тази година за първи път е антитерористично учение. През другите години е било обучението за бедствия, аварии, земетресения и пожари. Много бързо стана евакуирането в момента. Проверени са и санитарните помещения и възли. Последен излизам..."

 
Беше заграден с ленти и централният вход на учебното заведение, коментира за случващото се  Георги Илиев, началник на Пето Районно управление в Бургас:
"В момента както виждате се прави евакуация по учебна тревога. Поставена е раница с взривно устройство. Подадено е съобщение към тел.112. В момента пристигат и екипите на МВР - пожарна, полиция  и спешна помощ очакваме. От общината екипът, който действа при кризи и ще се разиграе обезвреждане на взривното устройство. Учениците излязоха навън изключително бързо."
А веднага след тях на място пристигна и екип на специализираният отряд за борба с тероризма. Раницата беше взривена от безопасно разстояние, но можеше да се наблюдава от всички учениците, зад заграждението:
"Беше малко страшно, защото се чу силно"
"Това беше много интересно, за първи път виждам такава бомба"
"Реагирахме бързо, а друг път така оставена раница не сме виждали"

Въпреки, че взривът уплаши една част от тях, учениците от ОУ"Георги Берковски" вече знаят какво да направят, когато видят съмнителна чанта или раница оставена в сградата на учебното заведение, което е и целта на този вид учения. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Малко Търново започват подписка срещу изграждането на мигрантски центрове

Жители на Малко Търново, членове на местно тракийско дружество, обсъждаха темата за евентуално изграждане  на лагер за мигранти в града.Повечето от тях не искат бежанци : В града не трябва трябва да се строи не само лагер, но и временен център, защото всичко става. Утре може да тръгне една мигрантска вълна и да напълним града с мигранти. Аз живея на..

публикувано на 26.03.19 в 18:12

Веселина Гинева се сдоби с три обвинения

С разпит на свидетели започна заседанието по делото срещу Веселина Гинева, умишлено умъртвила бившия си съпруг през 2014 година. Повдигнати са ѝ обвинения за три престъпления. Включително и за ежемесечно теглене на пенсията му от банкова сметка, почти 2 години след смъртта му.   Срещу 62-годишната Веселина Гинева има три обвинения, сред тях за..

публикувано на 26.03.19 в 15:11

Млада бургазлийка открадна мъжка чантичка с 1000 лв

21-годишна бургазлийка е откраднала мъжа чантичка, която е съдържала сумата от 1 000 лв, 50 евро и документи. Тя е била собственост на 43-годишен мъж, който я е оставил на предния капак на автомобила си без надзор.  Жената е задържана от с лужители от Пето Районно управление – Бургас, като тя е направила пълни самопризнания и върнала откраднатите..

публикувано на 26.03.19 в 09:14

Криминално проявен е задържан след поредица от взломни кражби

Служителите от Районно управление Средец задържаха извършителя на пет взломни кражби от частни домове в Средец, с. Проход, с. Вълчаново и с. Дебелт, 37 годишен криминално проявен и осъждан мъж от с. Черково, общ. Карнобат, е установено, че същият : - на 04.03.т.г., през отворен прозорец проникнал в частна къща в с. Детелина, собственост на 43 годишен..

публикувано на 25.03.19 в 16:52

Мъжът откраднал пари от кутия за дарения е задържан

В резултат на полицейските действия на служители от Пето Районно управление – Бургас по отношение взломната кражба на кутия за дарения, съдържаща сумата от около 400 лв., осъществена на 11.01.т.г. за времето от 03.15 ч. до 03.20 ч. от магазин за месо, разположен срещу бл. 15 в ж.к. «Изгрев», е установен извършителя на деянието – това е 36 годишен..

публикувано на 25.03.19 в 16:43
Обвиняемият Владимир Колев

17 години затвор за Владимир Колев убил велосипедист в Приморско (ОБНОВЕНА)

17 години затвор  и незабавна мярка "Задържане под стража" постанови бургаският Окръжен съд за  Владимир Колев , който причини катастрофа в Приморско, при която загина велосипедист.  Според държавното обвинение в случая няма смекчаващи вината обстоятелства, защото Колев е управлявал автомобила си с 2.7 промила алкохол, с превишена..

обновено на 25.03.19 в 16:17

За постоянно в ареста остават двама обирджии от Бояново

По искане на Районна прокуратура – Елхово, съдът задържа под стража двама извършители на грабеж на 23.01.2019 г. в с. Бояново, общ. Елхово. Те са действали в съучастие помежду си, отнели чужди движими вещи – мъжка чантичка и съдържащите се в нея лични документи, както и два златни медальона, златна гривна, два мобилни телефона и сумата от 7 090 лева,..

публикувано на 25.03.19 в 16:08