Взривиха изоставена раница като част от антитерористично учение в ОУ"Г.Бенковски"

За броени секунди всички ученици от бургаското учебно заведение "Георги Бенковски" трябваше да бъдат евакуирани в двора на училището. Причината е провеждащото се там антитерористично учение. 
По сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в ученическа раница на първия етаж в сградата, абсолютно всички и персонал и ученици трябваше да използват 3 от общо -4-те изхода в основното училище, информира  директорът Петър Георгиев:
"Принципите за безопасност трябва да са спазени. Трябва да се евакуира училището в рамките на 3 до 4 минути. Едносменен е учебния поцес. Всяка година имаме евакуация. Тази година за първи път е антитерористично учение. През другите години е било обучението за бедствия, аварии, земетресения и пожари. Много бързо стана евакуирането в момента. Проверени са и санитарните помещения и възли. Последен излизам..."

 
Беше заграден с ленти и централният вход на учебното заведение, коментира за случващото се  Георги Илиев, началник на Пето Районно управление в Бургас:
"В момента както виждате се прави евакуация по учебна тревога. Поставена е раница с взривно устройство. Подадено е съобщение към тел.112. В момента пристигат и екипите на МВР - пожарна, полиция  и спешна помощ очакваме. От общината екипът, който действа при кризи и ще се разиграе обезвреждане на взривното устройство. Учениците излязоха навън изключително бързо."
А веднага след тях на място пристигна и екип на специализираният отряд за борба с тероризма. Раницата беше взривена от безопасно разстояние, но можеше да се наблюдава от всички учениците, зад заграждението:
"Беше малко страшно, защото се чу силно"
"Това беше много интересно, за първи път виждам такава бомба"
"Реагирахме бързо, а друг път така оставена раница не сме виждали"

Въпреки, че взривът уплаши една част от тях, учениците от ОУ"Георги Берковски" вече знаят какво да направят, когато видят съмнителна чанта или раница оставена в сградата на учебното заведение, което е и целта на този вид учения. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

38 - годишен ахелоец открадна компресор, полицията го задържа

Установиха извършителят на кражба на компресор на стойност около 28 хиляди лева. Той е бил открадната от междублоково пространство в несебърския квартал «Черно море-3» . Сигналът е подаден на 08.12.т.г. около 08.00 ч. в Районно управление – Несебър. В резултат на полицейските действия е установен извършителя на деянието : това е 38 годишен мъж от..

публикувано на 13.12.18 в 09:00

Задържаха непълнолетни момчета за кражба на автомобил

Трима младежи на възраст между 16 и 17 години са задържани за кражбата на автомобил в в бургаския ж.к. „Меден рудник“. На 09.12.т.г. в Четвърто Районно управление – Бургас е образувано досъдебно производство за извършено противозаконно отнемане на „Пежо 307“, с бургаска регистрация, осъществено от паркинга пред бл. 113. В резултат на..

публикувано на 13.12.18 в 08:47

В Болярово очакват решение за животните в стопанството на Ана и Тодор

Изнесено съдебно заседание да бъде проведено в стопанството на Ана и Тодор от град Болярово, за да се докаже, че животните са здрави, поискаха адвокатите на семейството. В Административния съд в Ямбол днес отново беше гледано делото срещу жалбата за заличаването на обекта. Заповедта на шефа на областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол за..

публикувано на 12.12.18 в 14:47

14-годишен открадна 400 лева от кутия за дарения

14 - годишно момче е взело 400 лева от  кутия за дарения, поставена в пицария на ул. "Морска". Деянието е станало преди месец. След  полицейско разследване на служители от Първо Районно управление, е намерен извършителят. Той  е направил пълни самопризнания. Работата по документиране на случая продължава .

публикувано на 12.12.18 в 09:34

Вандалска проява върху коледната украса на Сливен

Само няколко дни след запалването на светлините на Коледната елха и поставянето на празнична украса на възлови места в Сливен, бе забелязана поредната вандалска проява, съобщиха от местната администрация. Разрушени са частично някои от елементите на коледната украса пред сградата на Общината и до кръговото кръстовище на „Розова градина“.

публикувано на 11.12.18 в 15:42

Само един свидетел разпитаха в съда днес за убийството на Мастара

Последното заседание за тази година по делото за убийството на Димитър Стаматов – Мастара приключи с разпит само на един свидетел. За упражнен натиск върху онкоболен свидетел сигнализира защитата на Пламен Дишков.   Не е имало конфликт между Пламен Дишков и Димитър Стаматов, въпреки, че познавам Мастара повече от 25 години, каза в съда Антоний..

публикувано на 11.12.18 в 12:22

Полицаи гониха криминално проявен по бургаските улици

Полицаи гониха с автомобил криминално проявен мъж по бургаските улици.Служителите са го разпознали в района на кръстовището на  «Вардар» и «Шар планина». Той се придвижвал с лека кола с бургаска регистрация. Въпреки подадения светлинен и звуков сигнал, водачът на автомобила ускорил скоростта си и се опитал да осуети проверката. На кръстовището на..

публикувано на 11.12.18 в 11:10