Взривиха изоставена раница като част от антитерористично учение в ОУ"Г.Бенковски"

За броени секунди всички ученици от бургаското учебно заведение "Георги Бенковски" трябваше да бъдат евакуирани в двора на училището. Причината е провеждащото се там антитерористично учение. 
По сценарий за получен сигнал за открито самоделно взривно устройство в ученическа раница на първия етаж в сградата, абсолютно всички и персонал и ученици трябваше да използват 3 от общо -4-те изхода в основното училище, информира  директорът Петър Георгиев:
"Принципите за безопасност трябва да са спазени. Трябва да се евакуира училището в рамките на 3 до 4 минути. Едносменен е учебния поцес. Всяка година имаме евакуация. Тази година за първи път е антитерористично учение. През другите години е било обучението за бедствия, аварии, земетресения и пожари. Много бързо стана евакуирането в момента. Проверени са и санитарните помещения и възли. Последен излизам..."

 
Беше заграден с ленти и централният вход на учебното заведение, коментира за случващото се  Георги Илиев, началник на Пето Районно управление в Бургас:
"В момента както виждате се прави евакуация по учебна тревога. Поставена е раница с взривно устройство. Подадено е съобщение към тел.112. В момента пристигат и екипите на МВР - пожарна, полиция  и спешна помощ очакваме. От общината екипът, който действа при кризи и ще се разиграе обезвреждане на взривното устройство. Учениците излязоха навън изключително бързо."
А веднага след тях на място пристигна и екип на специализираният отряд за борба с тероризма. Раницата беше взривена от безопасно разстояние, но можеше да се наблюдава от всички учениците, зад заграждението:
"Беше малко страшно, защото се чу силно"
"Това беше много интересно, за първи път виждам такава бомба"
"Реагирахме бързо, а друг път така оставена раница не сме виждали"

Въпреки, че взривът уплаши една част от тях, учениците от ОУ"Георги Берковски" вече знаят какво да направят, когато видят съмнителна чанта или раница оставена в сградата на учебното заведение, което е и целта на този вид учения. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Инспектираха кораб заподозрян в трафик на оръжие по време на военно учение

Учение по море и на брега се провежда днес до 14.00 часа на фрегатата „Верни“. Бордова инспекция на кораб заподозрян в незаконен трафик на оръжие бе извършена на около 10 морски мили от нос Колкита. Военните оказа съдействие на Министерството на вътрешните работи за инспекцията. В нея се включи и хеликоптер Пантер, тъй като се очакваше въоръжена..

публикувано на 19.07.18 в 10:16
Снимката е илюстративна

Издирват възрастен мъж в морето

Издирват 72-годишен бургазлия в морето, съобщиха от полицията. Той е влязъл да плува около 08.15 вчера в района на пост № 5 и повече не излязъл. В издирването са се включили спасителите на плажа, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и водолази. Работата по случая продължава.

публикувано на 19.07.18 в 09:29

Провеждат учение на фрегата „Верни“

Учение по море и на брега се провежда днес от 08.30 до 14.00 часа на фрегатата „Верни“. Ще бъде извършено ликвидиране на последиците от терористичен акт, както и борба с пожар на борда на кораб в Пристанище Бургас. Учението предвижда и оказване на съдействие на органите на МВР за извършване на бордова инспекция на търговски кораб, заподозрян в..

публикувано на 19.07.18 в 08:46
Снимката е илюстративна

Тренират ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб на Пристанище Бургас

Тренировка по ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб ще се проведе днес от 15.30 ч. до 16.30 ч. и на 19 юли от 09.00 до 09.30 часа в Пристанище Бургас. Това е част от учението „Бриз 2018”. На борда на плавателния съд ще бъде имитиран пожар, като за целта ще бъдат използвани димки от безвреден газ, който не застрашава здравето и..

публикувано на 18.07.18 в 11:20

Въвежда се временна реорганизация на движението по "Янко Комитов" утре

Заради извършване на ремонтни дейности на асфалтовата настилка по ул. "Янко Комитов", в участъка между кръстовищата при ул. "Лазар Маджаров" и мол "Галерия" от  08:00 до 20:00 ч. на 18 юли (сряда), ще се въведе временна организация на движение.

публикувано на 17.07.18 в 17:34

Пътни полицаи в Сливен с акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”

По покана на дневния детски център „Лято“ в читалище „Хаджи Димитър 1937” началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов и инспектор Йордан Кръстев от група „Пътен контрол” запозна децата с правилата за движение по пътищата и какво трябва да бъде тяхното поведение на улицата по време на ваканцията. Малчуганите са на възраст от..

публикувано на 17.07.18 в 16:41

Военноморското учение „Бриз 2018” продължава с планирани действия в открито море (обобщена)

На 17 юли - ден пети от националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2018”, започна изпълнението на предварително планираните епизоди на море. Корабите от многонационалното оперативно съединение, под командването на командира на флотилия бойни и спомагателни кораби комодор Мален Чубенков, напуснаха Пункта за базиране Бургас,..

публикувано на 17.07.18 в 15:28