Михаил Вешим:"Внуците на Бай Ганьо надминаха дядо си"


„Добро настроение с в. „Стършел” – така е озаглавена предстоящата среща на редакторите на хумористичното издание Румен Белчев и Сергей Трайков, както и главния му редактор Михаил Вешим с бургаските творци. Тя ще се проведе следващата седмица на 18-ти април, в Дома на писателя в Бургас, а на нея ще бъде представена и една изложба от карикатури излизали в „Стършел“  през годините.

"Ще видите, че някои неща и днес звучат актуално, което значи, че не сме напреднали много за 30 години. Че проблемите са едни и същи, които ние хумористите като черноморски миди филтрираме мръсната вода, за да намерим сатиричното зрънце", сподели Михаил Вешим.„Оксиморон”, новият роман на Михаил Вешим, е черно-бяла, смешно-трагична и уникална история за компромисите и малките неща, които ни правят хора. Подзаглавието е „нечовешки роман”. "Това е философски размисъл за компромисите, кога трябва да ги правим и кога не", посочи Вешим.


Михаил Вешим разкрива една по-различна страна на писането си – страна, която отвъд хумора, провокира повече размисли за компромисите – малките и големите, които всеки от нас прави в ежедневието си.

А романът разказва как един университетски преподавател се е озовал в нелепа ситуация. Когато си е изтеглил мастит кредит, чака бебе, съпругата му е домакиня, която не може да приготви нищо друго, освен чай, но пък за сметка на това я бива в градинарството и гледането на телевизионни предавания от типа „Стани милионер”, а на всичкото отгоре на вратата му чука съдия-изпълнител, а той без да чете подписва документ, с който приема да напусне неизплатената си къща до 24 часа. Та тогава някак идеята за говорещо куче не ти се струва чак толкова абсурдна…


ВИЖТЕ ОЩЕ

„НИЕ ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ“ с второ издание в Обзор

Екипът на читалище „Изгрев 1927“ и Кметство Обзор, подготвиха второто за 2018 година развлекателно-образователно състезание по история на България. Първоначалната идея на организаторите беше съревнованието да се провежда веднъж в годината, като част от инициативите по случай Националния празник – Освобождението на България. Събитието е своеобразен..

публикувано на 14.11.18 в 15:08

Баритонът Александър Крунев за признанието и всеотдайността

Повече от 30 години баритонът Александър Крунев радва публиката, а в понеделник и вторник, 19 и 20 ноември  излиза на сцената в цирк Балкански   с колорита на Палячи , с почит към тенора Калуди Калудов и неговата вече 40-годишна творческа дейност. Обичам си много професията и имам желание, това е много важно, иначе музикантът няма да е..

публикувано на 14.11.18 в 14:47

Жечка Сланинкова пее в Сливен

Концертът на Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ ще се състои на 20 ноември. За почитателите на народната музика на сцената в зала „Сливен“ ще излезе и народната певица от Странджа Жечка Сланинкова. Концертът ще започне от 18.30 часа.

публикувано на 14.11.18 в 09:35

Община Несебър стартира нова образователна инициатива

Образователните заведения в Община Несебър разработват собствени програми или се включват в национални инициативи, чрез които децата да придобиват нови знания. Също да доказват своите възможности в съревнование с други учебни заведения. Децата от  ДГ „Калина Малина“ посетиха  историческия музей на Несебър. Посещението е част от обучителната..

публикувано на 13.11.18 в 15:19

Александър Крунев с приз "Златна лира" за 2018-та

Баритонът Александър Крунев получи наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира“ за 2018 г. Солистът на Държавна опера  Бургас беше награден на церемонията на Съюза, и е бил  номиниран от директора на бургаската опера  Александър Текелиев и Съюзната организация на солистите при Държавна опера - Бургас по повод..

публикувано на 13.11.18 в 14:34

Приятно ми е да се опознаем

Проектът Приятно ми  е да се опознаем представя разнообразието на типичните ястия, музика и вековни традиции в Търговската гимназия. Ритуалите, отношението към другия, вкусната храна, обединяват  младите хора в дните на българската, турската, арменската, руската, казахската и украинската култура. Думите, с които говорят в семейството,..

публикувано на 13.11.18 в 13:48

С изложба и концерт представиха културното многообразие на Европа (обновена)

Талант, ентусиазъм, енергия, магия от звуци подариха на бургазлии учениците от Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”  по време на концерт, посветен на музиката на Европа. Младите хора с виртуозна умелост изпълниха произведения на Карл Мария фон Вебер, Николо Паганини, Йохан Себастиан Бах, Белла Барток, Йохан Щраус..

публикувано на 13.11.18 в 12:45