Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници на протест край Синеморец срещу застрояването на региона на Царево

| обновено на 01.05.18 в 15:56
Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Близо 50 жители на Синеморец и природозащитници протестираха срещу проекта за изменение на Общия устройствен план на Царево, който предвижда застрояването на нови 54% от територията край черноморското селище. Планът предвижда изграждане на 3 нови вилни зони с жилищно строителство.
Без да блокират пътя протестиращите застанаха на моста над река Велека пред входа на курортното селище. В подписка те настояха да не се застрояват повече общински терени, а всички ливади, мери и пасища да се превърнат в паркове. 
Пред микрофона на БНР хората споделиха от какво се възмущава:
"Абсурдно е да се говори за 54% допълнително застрояване и леглова база, която възлиза на 45 000 легла при положение, че едвам ни стига водата през лятото. За тока да не говорим, че просто не можеш да си изсушиш косата по два часа през сезона. Няма пътища, няма плаж, който да поеме дори такъв капацитет от хора".
"Къде ще отиде всичката тази отходна помия, която има от селото?"
"То не е изградена инфраструктура, те искат да строят още толкова".


Да се изгради пречиствателна станция в Синеморец, да няма къмпинг до емблематичния плаж Бутамята, показателите за застрояване в новия Общ устройствен план да бъдат значително намалени, в селището да има автогара и  да се обезпечи с допълнително електрозахранване и водоснабдяване - това са другите искания в протестната подписка. Тя ще бъде изпратена до кмета на община Царево Георги Лапчев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44