ВиК асоциация ще разширява пречиствателната станция в Царево

Разширението на пречиствателната станция в Царево трябва да се извърши от създадената  В и К асоциация. Тя ще бъде бенефициент на проектите. Там трябва да бъде изграден още един био басейн, тъй като един реактор не е достатъчен, каза кметът на община Царево Георги Лапчев. Същото важи и за разширението на пречиствателната станция в Лозенец, там има задържателен механизъм:
"За Варвара мисля, че сме изчистили проблема. Останаха ни още няколко документа, които ще трябва да изравним с институциите. да се надяваме, че държавата, която единствена може да изгражда пречиствателни съоръжения, ще ни обърне и нас внимание. Не мисла, че има проблем със замърсяване на водата. Ако имаше такъв, то с годините назад това щеше да се види. Много се преекспонира темата - чиста морска вода. Например в нашата съседка Гърция темата за пречиствателни съоръжения въобще не съществува. Там няма. Има едни тръби, които се изливат много навътре в морето. Не е лошо да се мисли и в тази посока, защото морето е затворено, не е проблем от деретата да се излива в морето технически пречистена вода. Още повече в зоните наситени от хора, именно в Царево и Лозенец, има действащи пречиствателни съоръжения, които успяват и на този етап да пречистят всичката отпадна вода. 
Имаме проектна готовност за абсолютно всички наши населени места, още миналата година разработихме проектите за Синеморец и Варвара. Имаме отдавна проекта за Ахтопол. не намерихме финансиране тогава. Разширението на пречиствателната станция на Царево засяга и изграждането на още един био басейн. С новия  програмен период разширенията на Лозенец и Царево попадат в това разширение. ВиК - Бургас предвижва процедура по изграждане на няколко нови колектора и водопроводи, именно в тази водоснабдителна асоциация, която ще прави това. 
По отношение на бъдещите проекти, предвиждаме и в бъдеще една пречиствателна станция в Резово. Община Царево търси всякакви възможности за решаване на проблема с отпадните води. Истината е, че не е чак толкова страшно положението..."

Все още без пречиствателни съоръжения остават Синеморец, Варвара и Ахтопол.Морската вода прокрай техните плажове е чиста, увери Лапчев.
Чуйте повече в цялото интервю на Десислава Златева с Георги Лапчев:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращите от Карнобат влязоха в сблъсък с жандармерията

Работници от запечатаните заводи на Миню Стайков край Карнобат отново протестират  срещу затварянето на обектите. Над 300 служители на затворените от агенция "Митници" фабрики за алкохол се събраха с искане да бъдат запазени работните им места. Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, каза за..

публикувано на 23.09.18 в 10:57
Професор Андрей Пантев разказва в

проф. Андрей Пантев: Почти няма държава днес, която да е напълно независима

Почти няма държава особено днес, която да е напълно независима, каза в интервю за БНР Бургас историкът проф. Андрей Пантев. Много често независими решения се взимат пагубни и ние имаме такива примери в нашата история. "Най важното е, че независимостта е гаранция и условие за правилно решение, но не непременно означава, че ще излезе нещо..

публикувано на 22.09.18 в 13:38

Възстановено е вече движението на влакове, протестиращите се събират на митинг в Карнобат

Възстановено е вече движението на влакове по линията Бургас-София, съобщават от информационния център на БДЖ. По-рано движението на влакове в района на Церковски бе блокирано заради протест на служителите на "Винпром" - Карнобат. Протестиращите близо 500 служители на завода се срещнаха и началникът на бургаската митница Валери Стефанов. Той..

обновено на 22.09.18 в 12:46

Тържествено Бургас отбеляза Денят на Независимостта (снимки)

С изпълнението на Химна на Независимостта на Георги Шагунов започна в Бургас тържественото отбелязване на 110г от обявяване Независимостта на България. На пл. „Атанас Сиреков“ представителни войскови части се включиха в ритуала по издига националните флагове на Република България, ЕС и Община Бургас. Молебен за здраве отслужи бургаското..

публикувано на 22.09.18 в 11:50

Стотици работници на "Винпром" - Карнобат блокираха жп линията Бургас - София

„Самоуправство на държавата и искаме да работим отворете завода“ , това коментираха работниците, които протестират срещи затварянето на "Винпром"-Карнобат от Агенция "Митници". Хората са категорични, че няма да спрат с протестните си действия докато не бъдат допуснати до работните си места. Според  търговския директор Емил Филев проверката на..

публикувано на 22.09.18 в 11:33

Около 200 стари сливенски фамилии се събират за родова среща в града

Двадесет и трета поредна среща на старите сливенски родове предстои да се състои днес в Сливен, съобщиха организаторите от сдружение „Мати Болгария“. Преди срещата се очаква от печат да излезе и вестник „Сливен“, който се посвещава на родовата памет. Около 200 стари сливенски фамилии предстои ще се съберат на родовата среща в града, съобщи..

публикувано на 22.09.18 в 09:47

Завършва първото издание на фестивала за документално историческо кино в Бургас

Завършва първото издание на фестивала за документално историческо кино в Бургас. Днес програмата включва шест прожекции. Първата е от 14ч в експоцентър "Флора" - "Съветските хипита" на режисьора Терье Тоомисту. В 16ч отново там започва "Другата страна на всичко" с режисьор Джесика Гортер. В Морското казино са прожекциите посветени на 100г от..

публикувано на 22.09.18 в 09:38