ВиК асоциация ще разширява пречиствателната станция в Царево

Разширението на пречиствателната станция в Царево трябва да се извърши от създадената  В и К асоциация. Тя ще бъде бенефициент на проектите. Там трябва да бъде изграден още един био басейн, тъй като един реактор не е достатъчен, каза кметът на община Царево Георги Лапчев. Същото важи и за разширението на пречиствателната станция в Лозенец, там има задържателен механизъм:
"За Варвара мисля, че сме изчистили проблема. Останаха ни още няколко документа, които ще трябва да изравним с институциите. да се надяваме, че държавата, която единствена може да изгражда пречиствателни съоръжения, ще ни обърне и нас внимание. Не мисла, че има проблем със замърсяване на водата. Ако имаше такъв, то с годините назад това щеше да се види. Много се преекспонира темата - чиста морска вода. Например в нашата съседка Гърция темата за пречиствателни съоръжения въобще не съществува. Там няма. Има едни тръби, които се изливат много навътре в морето. Не е лошо да се мисли и в тази посока, защото морето е затворено, не е проблем от деретата да се излива в морето технически пречистена вода. Още повече в зоните наситени от хора, именно в Царево и Лозенец, има действащи пречиствателни съоръжения, които успяват и на този етап да пречистят всичката отпадна вода. 
Имаме проектна готовност за абсолютно всички наши населени места, още миналата година разработихме проектите за Синеморец и Варвара. Имаме отдавна проекта за Ахтопол. не намерихме финансиране тогава. Разширението на пречиствателната станция на Царево засяга и изграждането на още един био басейн. С новия  програмен период разширенията на Лозенец и Царево попадат в това разширение. ВиК - Бургас предвижва процедура по изграждане на няколко нови колектора и водопроводи, именно в тази водоснабдителна асоциация, която ще прави това. 
По отношение на бъдещите проекти, предвиждаме и в бъдеще една пречиствателна станция в Резово. Община Царево търси всякакви възможности за решаване на проблема с отпадните води. Истината е, че не е чак толкова страшно положението..."

Все още без пречиствателни съоръжения остават Синеморец, Варвара и Ахтопол.Морската вода прокрай техните плажове е чиста, увери Лапчев.
Чуйте повече в цялото интервю на Десислава Златева с Георги Лапчев:


ВИЖТЕ ОЩЕ

И в Бургас адвокатите излязоха на протест

В Бургас адвокати се събраха пред съдебната палата в знак на протест против Закона за мерките срещу изпиране на пари, които ги задължават да докладват на ДАНС съмнителни финансови операции извършени от техни клиенти. Над 700 са членовете на адвокатската колегия в морския град. С плакати „Независима адвокатура“ част от тях поискаха отмяна на Закона...

публикувано на 22.02.19 в 17:19

От вторник започва благотворителната продажба на мартеници на БМЧК

От вторник - 26 до 28 февруари, младежите от Областната червенокръстка организация в Бургас ще продават благотворително мартенички на щанд в мола в ж.к."Славейков". Добровлците на БМЧК ще набират средства, чрез продажбата на ръчно изработени мартеници за Фонд „Милосърдие“, който подпомага хора в нужда. Това е създаден с Постановление на..

публикувано на 22.02.19 в 15:15
Унищожител на българската природа

"Булевард Демокрация" - на 22 февруари

Ех, Беаре, Беаре… Защо не си остана в трупа на камилата? Защо ти трябваше да ручаш жабетата… В странна държава живеем. Хотели върху дюни, бетон се излива по плажове, горите се изсичат, дишаме мръсен въздух… А най-големите престъпници на държавата се оказват една телевизионна звезда, изяла няколко жаби и един, дето си гътнал дюната, че му..

публикувано на 22.02.19 в 14:56

До понеделник се променят спирките в Айтос по ул."Паскал Янакиев"

За периода на извършване на ремонтните дейности на ул. „Паскал Янакиев“ в  Айтос, със заповед на кмета на Община Айтос Васил Едрев, се въвежда временна промяна в общинската транспортна схема по маршрута за движение на автобусна линия Айтос - Бургас.  От Автогара Айтос автобусите ще се движат по ул. „Хаджи Димитър“ до спирка „Колелото“, след което..

публикувано на 22.02.19 в 12:29

Избират до края на март фирмата, която ще възстановява фасадата на бургаската филхармония

Оригиналната фасада  на Концертна зала "Проф. Иван Вульпе" от 1913 г. ще бъде възстановена след мащабната реконструкция на сградата, чийто старт предстои.  Община Бургас вече е  съгласувала проекта на Министерството на културата.  До края на месец март е предвидено да бъде избран изпълнител. Ремонтът предвижда  да бъдат възстановени прозорците на..

публикувано на 22.02.19 в 11:46

Днес без вода ще бъдат няколко части в Бургас

Днес  от 8:30ч до 16:30ч. без промишлена вода ще бъде ул."Владимир Вазов".  От 14:00 ч. до 17:00ч. ще бъде спряно водоподаването в района между ул. "Д-р Нидер" и ул. "Филип Кутев", също   ул. "Антим I", ул. "Лавеле", ул. "Славянска", ул. "Георги Шогунов", бул. "Булаир". От 10:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде спряна водата и в к-с "Меден Рудник" з а..

обновено на 22.02.19 в 07:46

"Булевард Демокрация" - на 21 февруари

Отсъствието на социалистите от парламента май ще предизвика извънредна работа. Според правният експерт на ГЕРБ Кирилов, лидерът на социалната партия не била съвсем коректна като казала, че не взимали пари дори и като не ходят на работа. Получавали 1/3. Което, при 3 500 лв., отвсякъде си е над 1 000 лв. Ако е вярно. И, ако е вярно, значи можеш..

публикувано на 21.02.19 в 15:06