ВиК асоциация ще разширява пречиствателната станция в Царево

Разширението на пречиствателната станция в Царево трябва да се извърши от създадената  В и К асоциация. Тя ще бъде бенефициент на проектите. Там трябва да бъде изграден още един био басейн, тъй като един реактор не е достатъчен, каза кметът на община Царево Георги Лапчев. Същото важи и за разширението на пречиствателната станция в Лозенец, там има задържателен механизъм:
"За Варвара мисля, че сме изчистили проблема. Останаха ни още няколко документа, които ще трябва да изравним с институциите. да се надяваме, че държавата, която единствена може да изгражда пречиствателни съоръжения, ще ни обърне и нас внимание. Не мисла, че има проблем със замърсяване на водата. Ако имаше такъв, то с годините назад това щеше да се види. Много се преекспонира темата - чиста морска вода. Например в нашата съседка Гърция темата за пречиствателни съоръжения въобще не съществува. Там няма. Има едни тръби, които се изливат много навътре в морето. Не е лошо да се мисли и в тази посока, защото морето е затворено, не е проблем от деретата да се излива в морето технически пречистена вода. Още повече в зоните наситени от хора, именно в Царево и Лозенец, има действащи пречиствателни съоръжения, които успяват и на този етап да пречистят всичката отпадна вода. 
Имаме проектна готовност за абсолютно всички наши населени места, още миналата година разработихме проектите за Синеморец и Варвара. Имаме отдавна проекта за Ахтопол. не намерихме финансиране тогава. Разширението на пречиствателната станция на Царево засяга и изграждането на още един био басейн. С новия  програмен период разширенията на Лозенец и Царево попадат в това разширение. ВиК - Бургас предвижва процедура по изграждане на няколко нови колектора и водопроводи, именно в тази водоснабдителна асоциация, която ще прави това. 
По отношение на бъдещите проекти, предвиждаме и в бъдеще една пречиствателна станция в Резово. Община Царево търси всякакви възможности за решаване на проблема с отпадните води. Истината е, че не е чак толкова страшно положението..."

Все още без пречиствателни съоръжения остават Синеморец, Варвара и Ахтопол.Морската вода прокрай техните плажове е чиста, увери Лапчев.
Чуйте повече в цялото интервю на Десислава Златева с Георги Лапчев:


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

10 къщи в Ливада и Русокастро са наводнени

Дъждовете наводниха дворове и приземни етажи на къщи в две села на община Камено.   6 къщи в Ливада и 4 в село Русокастро, община Камено са пострадали, потвърдиха от Областна администрация. От там съобщават, че са паднали над 100 литра на квадратен метър в Русокастро, а 65 в село Ливада Кметът на село Ливада Ангел Радев потвърди за БНР Бургас, че две от..

публикувано на 24.07.19 в 08:31

И "Зелена Странджа" със сигнал за изсечени дървета в „Силистар“ (СНИМКИ)

За изсечени дървета в защитената местност „Силистар“ сигнализират от сдружението „Зелена Странджа“, което организира походи в Бургаска област. Заради снимките на телевизионна продукция е посегнато на една уникална екосистема, посочват от организацията. Председателят на сдружението Владимир Димитров се натъква на гледката преди няколко дни,..

публикувано на 24.07.19 в 07:40

В сливенските села Блатец, Глушник и Тополчане започват проверки за броя на отглежданите прасета

Започват проверки в няколко села в община Сливен за броя на отглежданите прасета тип „заден двор,“ защото кметовете им не са подали исканата от властите информация. Това бе отчетено от Областната епизоотична комисия като трудност пред налагането на мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Проблемните села са Блатец, Глушник и..

публикувано на 23.07.19 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите, които ще ви представим в предаването днес: Три месеца преди местните избори още една обществена фигура обяви кандидатурата си за кмет на Бургас. Това е Владимир Павлов от ПП "Възраждане". Той ще бъде водач и на листата от общински съветници, за мотивите му  и амбициите след минути Работна седмица от четири дни –възможно ли е и..

публикувано на 23.07.19 в 14:25

Каузата на малките хора

Около 40 % от малките хора в България разчитат на някаква трудова заетост. Липсата на достъпна среда и непрекия отказ от работодателите са сред основните им проблеми. Създаденият Център по въпросите на малките хора в София е третият в Европа. Целта е да получават подкрепа, консултации, взаимопомощ, специализирана литература. Да..

публикувано на 23.07.19 в 13:42

Бургазлия - в неизвестност от 10 дни

Бургазлия е в неизвестност от 12 юли. Емил Василев Танев се е прибрал от Германия в дома си и оттогава близките му нямат контакт с него, в апартамента му,  в центъра на морския град, е открит само портфейла му. Ако някой има информация за Емил, може да сигнализира в полицията.

публикувано на 23.07.19 в 13:06

Предвиждат нов крайуличен паркинг в „Зорница“

Да се създаде нов крайуличен паркинг близо до детската градина „Звездица Зорница“ и ОУ „Георги Бенковски“. Това предложение е внесено в Общинския съвет от местната администрация по искане на родители и директора на училището. За целта трябва да бъде изменен подробният устройствен план на терена, който е предвиден за озеленяване, посочи главният..

публикувано на 23.07.19 в 12:16