ВиК асоциация ще разширява пречиствателната станция в Царево

Разширението на пречиствателната станция в Царево трябва да се извърши от създадената  В и К асоциация. Тя ще бъде бенефициент на проектите. Там трябва да бъде изграден още един био басейн, тъй като един реактор не е достатъчен, каза кметът на община Царево Георги Лапчев. Същото важи и за разширението на пречиствателната станция в Лозенец, там има задържателен механизъм:
"За Варвара мисля, че сме изчистили проблема. Останаха ни още няколко документа, които ще трябва да изравним с институциите. да се надяваме, че държавата, която единствена може да изгражда пречиствателни съоръжения, ще ни обърне и нас внимание. Не мисла, че има проблем със замърсяване на водата. Ако имаше такъв, то с годините назад това щеше да се види. Много се преекспонира темата - чиста морска вода. Например в нашата съседка Гърция темата за пречиствателни съоръжения въобще не съществува. Там няма. Има едни тръби, които се изливат много навътре в морето. Не е лошо да се мисли и в тази посока, защото морето е затворено, не е проблем от деретата да се излива в морето технически пречистена вода. Още повече в зоните наситени от хора, именно в Царево и Лозенец, има действащи пречиствателни съоръжения, които успяват и на този етап да пречистят всичката отпадна вода. 
Имаме проектна готовност за абсолютно всички наши населени места, още миналата година разработихме проектите за Синеморец и Варвара. Имаме отдавна проекта за Ахтопол. не намерихме финансиране тогава. Разширението на пречиствателната станция на Царево засяга и изграждането на още един био басейн. С новия  програмен период разширенията на Лозенец и Царево попадат в това разширение. ВиК - Бургас предвижва процедура по изграждане на няколко нови колектора и водопроводи, именно в тази водоснабдителна асоциация, която ще прави това. 
По отношение на бъдещите проекти, предвиждаме и в бъдеще една пречиствателна станция в Резово. Община Царево търси всякакви възможности за решаване на проблема с отпадните води. Истината е, че не е чак толкова страшно положението..."

Все още без пречиствателни съоръжения остават Синеморец, Варвара и Ахтопол.Морската вода прокрай техните плажове е чиста, увери Лапчев.
Чуйте повече в цялото интервю на Десислава Златева с Георги Лапчев:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредни протести против цените на горивата ще се проведат в Бургас, Сливен и Ямбол

Пореден протест срещу цените на горивата се очаква в Бургас. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркет на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално на къде ще продължи шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. „Ние не сме организатори на протеста и за това не сме..

обновено на 18.11.18 в 08:56

В Поморие са готови за зимния сезон

Вниманието на пътнопочистващата фирма, която ще се грижи за поддръжката на общинската мрежа в Поморие, ще бъде насочено основно към планинската част. Именно там имаме сериозни проблеми през зимата, посочи заместник - кметът Кунчо Гайдов: "Сред проблемите места са с.Козичено, пътя Каменар - Каблешково, който е основен за района и се използва, когато са..

публикувано на 18.11.18 в 08:56

През декември става ясно дали ще се финансира допочистването на канала „Вая“

Държавна комисия трябва да приеме през следващата седмица първият етап на почистения канал „Вая“ край Бургас. Това каза за БНР – Бургас областният управител Вълчо Чолаков, който спечели проект за тези дейности, по Програмата за трансгранично сътрудничество. Участъкът е около 400 метра, а каналът не бе почистван от 1986 г. „Към средата..

публикувано на 17.11.18 в 17:14

УМБАЛ – Бургас правят календар с благотворителна цел

Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас започна изработката на традиционния календар със снимки на своите недоносени бебета. Той се отпечатва за трета поредна година с благотворителна цел. Със средствата от продажбата се купуват апаратура и консумативи за отделението, което спасява живота на недоносените деца. Днес, в Световния ден..

публикувано на 17.11.18 в 16:19

Над 300 деца и родители се включиха в празника „Вкусна есен“

Повече от 300 деца от 23 бургаски детски градини и 7 училища заедно със своите родители участваха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“, което се проведе в спортната зала „Младост“. Всяко учебно заведение беше представено от свой отбор, съставен от пет деца и трима родители. В рамките на 15 минути те трябваше да приготвят ястие..

публикувано на 17.11.18 в 16:13

ГЕРБ - Сливен дариха пари за нов кувьоз

1000 лв. от субсидията си дариха от ГЕРБ - Сливен за закупуване на нов кувьоз за отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Благотворителната кампания продължава с базари, които ще организират местните училища, а БЧК се включва в набирането на средства чрез продажбата на картички. Началникът на отделението д-р Таня Праматарова обяви,..

публикувано на 17.11.18 в 14:46

Топлят учениците в Стралджа с минерална вода

Трета поредна година училищата и детските градини в Стралджа се отопляват с вода от местен минерален извор. Предстои в проекта да бъдат включени още сгради.  Температурата на водата при изворите е около 78 градуса и се нуждае от леко подгряване, за да се поддържа отоплението в стаите. Справката показва, че разходите за отопление в учебните..

публикувано на 17.11.18 в 14:41