Със спектакъл "Учителю, поклон!" първото училище в Айтос празнува юбилей

Снимка: СУ "Христо Ботев" - Айтос

С богата празнична програма училище „Христо Ботев“ в Айтос отбелязва  150 години от създаването си . Днес то е едно от най - големите учебни заведения в областта, припомни директорката му Пенка Кирязова:

"Училището е започнало в една класна стая, построена в църковния двор. В него са учили 124 деца, което за времето си е било доста сериозно постижение. В момента в учебното заведение се обучават 1118 ученици в 48 паралелки, с 90 учители - "сериозна армия" от хора знаещи, можещи и искащи! 

Бележитата годишнина на учебното заведение ще бъде отбелязана с тържествен спектакъл „Учителю, поклон!“. Той ще започне в 18 часа в Народно читалище „Васил Левски“. В утрешния ден е предвидено факелно шествие с празничен концерт - заря „1118 усмивки“. Проявите са от 19.30 ч. на площад „Свобода“. Честванията ще продължат и на 17 май /четвъртък/ с откриване на музейна експозиция "150 години образователно дело в Айтос".

В тържествата по повод юбилея ще се включат и гостите по международния проект "Ready, steady, start", по Еразъм +. Партньорите са от страните Полша, Румъния, Турция, Латвия и Литва и ще бъдат в училището в продължение на седмица.

Училището се гордее, че негови възпитаници са такива големи имена и авторитети в българската наука като проф. д-р Димитър Куртев, проф. д-р Стефка Янчева, проф. д-р Иван Маразов и много други. Тук са учили и звездите на българската естрада Панайот Панайотов и Ева Найденова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Табу" на Анна Дамаскова с прожекция в Бургас

На 22 юли в Морското казино ще има представяне на дипломния филм на Анна Дамаскова, който се казва "Табу". Той е заснет  в Ирландия заедно с нейни колеги от университета в Лийдс. Стотици момичета търсят начини да направят нелегален аборт. Това се случва в по-затворените и религиозно настроени общества. Правото да избереш, се противопоставя на..

публикувано на 19.07.18 в 09:10

Живея в град невероятен на 19 юли

Нидал Алгафари избра горещия юли за срещи с читателите  в Несебър, Китен, Веселие. И остана очарован от  красивата зала, на невероятно прелестния Несебър с поканата, гостоприемството  от ерудита Златин Чаушев - началник-отдел „Несебър - Световно наследство“. Забележителната четирилогия на Нидал Алгафари беше представена в Конферентен център „Сочи“.  Един..

публикувано на 19.07.18 в 09:05

181 години от рождението на Апостола отбелязваме днес

181 години от рождението на Апостола на свободата  Васил Левски отбелязваме днес.  Честването в Бургас започна с ритуал за отдаване на военни почести  и полагане на венци и цветя пред паметника му в Морската градина. А за най-светлата личност в българската история кметът Димитър Николов коментира така "Няма българин, за който да е говорено толкова..

публикувано на 18.07.18 в 12:16

Фестивал на маскарадните игри изпокара общинските съветници в Бургас

Тридневен Фестивал на маскарадните игри да се проведе в Бургас през октомври предлага общинският съветник Живко Табаков. Идеята е на НПО, а той ще включва улица на занятчии, дефиле и програма на кукерски групи, поясни Табаков. Избраната локация е площад „Тройката“. „Това, което ме мотивира да внеса докладната записка е не самото..

публикувано на 18.07.18 в 12:14

БГ артисти идват в Лозенец за първото издание на арт феста "Здравей море"

От утре в Лозенец започва първото издание на арт феста "Здравей море". Концерти и различни арт работилници ще разнообразят почивката на туристите в курортното градче. До неделя включително на централния площад ще има различни прояви, кулминацията ще е вечерта когато са концертите. Таня Желязкова, организатор посочи, че идеята е туристите да се..

публикувано на 18.07.18 в 11:11

Живея в град невероятен на 18 юли

Един  разноцветен Арт поток  – фестивал на изкуствата ще се проведе в Царево. Началото е на 20-ти и обсебва десет от следващите тази дата дни. Някои от събитията ще  са в лятното кино, а други на самия плаж. Както миналата година, сред гостите ще видим Стоянка Мутафова, Елин Рахнев, Ненчо Илчев, но вече в друго амплоа, с други провокации за..

публикувано на 18.07.18 в 09:05

По родните места на дедите ни в Мала Азия

Второ по рода си пътешествие до Мала Азия организираха бургаските тракийци от дружеството „Екзарх Антим I”, с крайна цел група турски села - Урумче, Чаталтепе и Коджабунар, от които навремето са били принудени да бягат цели родове българи.  Тодор Ангелов, председател на Тракйското дружество „Екзарх Антим I” разказа:  “Преди три години, през 2015г., с..

публикувано на 17.07.18 в 12:29