Пренасочват 209 млн. лева за образователна инфраструктура

Министерството на регионалното развитие и благоустройството  ще пренасочи 209 млн. лева от средствата за енергийна ефективност на обществени сгради към образователна инфраструктура в 39  общини. Ресурсът е за места, където има най-голяма необходимост от финанси. По този начин се изпълнява управленската програма, образованието да е основен приоритет, обясни зам.- министър Деница Николова. Тя допълни, че по този начин ще се подобри средата  в училищата и ще се пестят средства за отопление.

Днес в Слънчев бряг министър Николай Нанков обяви началото на нова инициатива. Тя се казва  "Моят  град е моята крепост" и  ще бъде финансирана по оперативна програма" Региони в растеж ". Нейни лица ще  бъдат Димитър Рачков и Васил Василев- Зуека.  Отличниците по история и география в 28 областни центъра  ще сформират отбори и ще участват в състезание с тематични въпроси. Така, според министъра, децата  ще опознаят  по-добре  родните си места и ще  се гордеят с тях. Особен акцент в кампанията ще бъде думата  „благоустройство“, учениците ще научат как се развиват техните региони.

Ще бъдат  организирани  4 полуфинални състезания в Кюстендил, Шумен, Стара Загора и Габрово.Последният етап ще се проведе в София.За всички участници в играта ще бъдат осигурени награди.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Хора със зрителни увреждания настояват за повече безплатни пособия от държавата

Демонстрация на незрящи хора как се справят в условията на градската среда с помощта на белия бастун  направиха днес представители на Регионалната съюзна организация на  слепите. В нея членуват над  600 души, част от тях се включиха в инициативата „Нека „видим“ тези, които не ни виждат „. Бургазлии получиха брошури със съвети как да се държим и..

публикувано на 15.10.18 в 15:02

"Булевард Демокрация" на 15-ти октомври

В нито една от популярните класации за най-опасните професии в света, публикувани през различни години, не присъства професията журналист. Все още няма класация от тази година, но ако се публикува такава, то може би трябва да бъде вписана професията и то класирана на едно от челните места.Има далеч по-рискови професии, като пожарникари и шофьори, но уви...

публикувано на 15.10.18 в 14:38

50 % по-ниски изкупни цени на гроздето в сравнение с миналата година

Почти с 50 % са по-ниски изкупните цени на гроздето в сравнение с миналата година, съобщи председателят на Лозаро - винарската камара в Бургас Росица Симеонова. „Противно на очакванията на всички производители, че тази година изкупните цени ще са по-високи, стана точно обратното. Мислеха, че ще са по-високи, защото вложиха много пари..

публикувано на 15.10.18 в 14:28

Изтича срокът за кандидатстване за работа на младежи по програма "Старт в кариерата"

68 работни места за младежи до 29 години са заявени в дирекция „Бюро по труда“ Бургас по програмата „Старт на кариерата” за заетост през 2019 г. Изискванията към младежите са за завършено висше образование и липса на трудов стаж по придобитата специалност. Осигурява се деветмесечна заетост в централните управления и териториалните звена на държавната..

публикувано на 15.10.18 в 14:15

Около 50-60 тона неизкупено грозде е останало в руенското село Разбойна

Около 50-60 тона неизкупено грозде е останало в руенското село Разбойна. Продукцията се разваля, а производителите и там се оплакват от ниските изкупни цени тази година. Въпреки доброто качество на гроздето се изкупува между 25 и 40 ст. за килограм. „Така обаче производителите не могат да си покрият дори разходите, които са направи, а тази..

публикувано на 15.10.18 в 11:59

Кампания за събиране на излязло от употреба електронно оборудване в Несебър

Кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори организира на 16 октомври Община Несебър. Инициативата започва от 10.00 часа до 15.00 часа с отворени пунктове в: Несебър – нова част, „Поща“; Несебър – нова част, жк „Младост“ 62Г – „Екология“; кк „Слънчев..

публикувано на 15.10.18 в 11:39

Механотехникумът реализира проект "Да споделим успеха"

Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника /Механото/ от тази учебна година инициира проект "Да споделим успеха", насочен към популяризиране на професиите и повишаване мотивацията за учене, съобщиха от учебното заведение. Той е част от кампанията "ПГМЕЕ - училище - новатор". От 17ч . днес в зала 35 в гимназията ще се..

публикувано на 15.10.18 в 09:16