Пренасочват 209 млн. лева за образователна инфраструктура

Министерството на регионалното развитие и благоустройството  ще пренасочи 209 млн. лева от средствата за енергийна ефективност на обществени сгради към образователна инфраструктура в 39  общини. Ресурсът е за места, където има най-голяма необходимост от финанси. По този начин се изпълнява управленската програма, образованието да е основен приоритет, обясни зам.- министър Деница Николова. Тя допълни, че по този начин ще се подобри средата  в училищата и ще се пестят средства за отопление.

Днес в Слънчев бряг министър Николай Нанков обяви началото на нова инициатива. Тя се казва  "Моят  град е моята крепост" и  ще бъде финансирана по оперативна програма" Региони в растеж ". Нейни лица ще  бъдат Димитър Рачков и Васил Василев- Зуека.  Отличниците по история и география в 28 областни центъра  ще сформират отбори и ще участват в състезание с тематични въпроси. Така, според министъра, децата  ще опознаят  по-добре  родните си места и ще  се гордеят с тях. Особен акцент в кампанията ще бъде думата  „благоустройство“, учениците ще научат как се развиват техните региони.

Ще бъдат  организирани  4 полуфинални състезания в Кюстендил, Шумен, Стара Загора и Габрово.Последният етап ще се проведе в София.За всички участници в играта ще бъдат осигурени награди.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът Румен Радев е поставил пред президента на Турция въпроса за компенсация за имотите на тракийските бежанци

В словото си Националния възпоменателен събор по повод 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание президентът Румен Радев каза, че е поставил директно въпроса за компенсация за имотите на тракийските бежанци пред турския президент Реджеп Ердоган. Държавният глава заяви още, че ще продължава да изисква ясни отговори, когато..

обновено на 19.08.18 в 08:32

Родилка почина в областната болница в Сливен

33-годишната Ренета Томова е починала в петък следобед в отделението по реанимация, ден след естествено раждане в родилното отделение на болницата. Новороденото момиченце е в неонатология, без опасност за живота, но според роднините има усложнения. Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е настъпило белодробно усложнение, следствие на..

публикувано на 19.08.18 в 08:30

Драстични нарушения са открити на някои от плажовете по Южното Черноморие

Има 10 плажа, които, ако не изпълнят предписанията и съответно наложените неустойки, след края на този туристически сезон концесиите ще бъдат прекратени. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на проверка на плаж Слънчев бряг – Централен   Това на първо място е Созопол - Буджака, посочи тя. " Там има липса на спасители,..

публикувано на 18.08.18 в 13:56

15 двойки сключват брак в Бургас на специалната дата, съчетаваща три осмици

Бум на сватби, провокиран от специалната дата, която съчетава три осмици 18.08.2018-та година. Подредбата на числата символизира материално благополучие. 15 двойки ще сключат брак в Бургас днес. Очаквахме такъв интерес и той се оправда, каза Магдалена Карастоянова от Обредния комплекс в морския град. " Нормално е бройката да е повече,..

публикувано на 18.08.18 в 09:34

Близо 3000 души се очакват на честванията в историческата местност Петрова нива

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115 годишнината от Илинденско Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президента Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година. За пърив път през 1926г.в местността Петрова нива се събират наследници на..

публикувано на 18.08.18 в 08:29

Законът за Черноморското крайбрежие ще подпомогне осигуряването на достъпна среда

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие   ще регламентират строги санкции за наематели и концесионери, които не осигуряват  пълноценен достъп на  хората с увреждания. Министър Николина Ангелкова отбеляза: Специални колички за морето има на плаж Слънчев бряг Юг, един от малкото плажове, където най-пълноценно..

публикувано на 17.08.18 в 18:23

Произведения на Петя Дубарова и Христо Фотев ще бъдат изучавани по литература

Бургаските поети Христо Фотев и Петя Дубарова ще влязат в учебниците по български език и литература за XII клас от 2021-2022 г. Това стана възможно, след като новите учебни програми за XI и XII клас бяха утвърдени със заповед на министъра на образованието. Творчеството на бургаските колоси в поезията ще бъде изучавано от учениците чрез произведенията -..

публикувано на 17.08.18 в 17:42