Пренасочват 209 млн. лева за образователна инфраструктура

Министерството на регионалното развитие и благоустройството  ще пренасочи 209 млн. лева от средствата за енергийна ефективност на обществени сгради към образователна инфраструктура в 39  общини. Ресурсът е за места, където има най-голяма необходимост от финанси. По този начин се изпълнява управленската програма, образованието да е основен приоритет, обясни зам.- министър Деница Николова. Тя допълни, че по този начин ще се подобри средата  в училищата и ще се пестят средства за отопление.

Днес в Слънчев бряг министър Николай Нанков обяви началото на нова инициатива. Тя се казва  "Моят  град е моята крепост" и  ще бъде финансирана по оперативна програма" Региони в растеж ". Нейни лица ще  бъдат Димитър Рачков и Васил Василев- Зуека.  Отличниците по история и география в 28 областни центъра  ще сформират отбори и ще участват в състезание с тематични въпроси. Така, според министъра, децата  ще опознаят  по-добре  родните си места и ще  се гордеят с тях. Особен акцент в кампанията ще бъде думата  „благоустройство“, учениците ще научат как се развиват техните региони.

Ще бъдат  организирани  4 полуфинални състезания в Кюстендил, Шумен, Стара Загора и Габрово.Последният етап ще се проведе в София.За всички участници в играта ще бъдат осигурени награди.

Повече в звуковия файлВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Представят електромобила създаден от ученици от Механото

Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас създадоха електромобил, с който ще се включат в надпреварата Eco-marathon. Събитието ще се проведе от 29 май до 01 юни във Франция. Името на бургаския отбор е "Mehano Team", а на прототипа - "Batkomobil". Зад проекта стоят Велин Георгиев, Атанас Христов и Антон Стойчев,..

публикувано на 21.05.18 в 08:48

Ахтопол отбелязва деня на Свети Константин и Елена

И тази година празникът ще бъде почетен, както подобава при параклиса "Св. Св. Константин и Елена", с освещаване на лековитата вода от аязмото и курбана.  "Нека всички заедно да отидем и да се помолим за здраве, благоденствие и сполука", отправи покана ахтополският отец Йордан. Свещеникът отново призова хората да почитат светците и светите места, да..

публикувано на 21.05.18 в 08:35

Драконовски мерки срещу преписването на матурите днес

Над 3 300 зрелостници от бургаска област се явяват днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература, при драконовски мерки срещу преписване. Днес е изпитът по български език и за кандидат-гимназистите. Те ще се проведат по правилата въведени миналата година.  Въпреки недоволството на учители и ученици, матурата отново ще бъде на модули...

публикувано на 21.05.18 в 07:47

Банево се разширява към местността "Лозята"

Искане за разрешение за изграждането на нови улици в местността „Лозята“ в   „Банево“ е постъпило в Общинския съвет в Бургас. Целта е по този начин да се създаде подходяща инфраструктура за разширението на квартала. Територията е предвидена за ниско жилищно застрояване, обясни главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. „В част..

публикувано на 20.05.18 в 16:50

„Приключение в музея“ предлага за децата Природонаучния музей в Бургас

След обновяването на сградата и експозицията му екипът на музея възобновява програмата си за екологично обучение, като интересна възможност за бургаските деца да прекарат част от лятната си ваканция. От 4 до 29 юни ще бъдат сформирани 4 групи по 10 деца. В продължение на пет дни /от понеделник до петък , от 13 до 17 часа/ децата от всяка група ще имат..

публикувано на 20.05.18 в 15:00

Пристанище - Бургас с увеличение на товарооборота от началото на годината

С над 15% е увеличен товарооборотът за първите 4 месеца на годината на пристанище „Бургас“. Това каза изпълнителният му директор Диян Димов. Той съобщи, че добрите финансовите резултати на порта за изминалата година са повлияни и от обновената зона за складиране и съхранения на товари на 12-то и 13-то корабно място : "За Пристанище Бургас 2017 година..

публикувано на 20.05.18 в 13:00
парк

Изграждат велоалея и паркинг до морето в парк „Росенец“

В Лесопарк Росенец ще бъде изградена велоялея и нов паркинг до морето, предвижда новия общ устройствен план на парка, съобщи главният архитект на община Бургас инж. Веселина Илиева. Планът беше обсъден на заседание на Постоянната комисия по устройство на територията. В източната част на парка Общинският съвет вече е одобрил план за улична..

публикувано на 20.05.18 в 10:50